Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

Olu, cytrynka wspaniała, ale serwisik też bardzo piękny!
Wąteczek ziołowo-kulinarny? Świetny pomysł ;:63 I mi są bliskie takie tematy :P
Pozdrawiam świątecznie ;:7
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Igorku, moja cytrtnka chyba samopylna bo bez mojej pomocy zawiązywała kilkakrotnie owoce. Dopiero pierwszy raz dotrwał do zjedzenia.Wcześniejsze odpadały. Dowiedziałam się, że powodem był wiek i dojrzałość rośliny. Po prostu uważała, że jest za młoda i nie ma siły jeszcze na produkcję .. :D Natomiast kwitła wielokrotnie, a zapach niezwykle był aromatyczny. Zaskoczył mnie czas oczekiwania na dojrzenie owocu - kilka miesięcy.

Janeczko, może to odmiana która nie będzie owocowała w naszych warunkach. Skierniewicka została u nas "przystosowana" . Kiedyś też bawiłam się w sadzenie z nasionek, ale takiego okazu jak twój nigdy nie udało się doczekać. Zawsze to były egzemplarze do 30-40 cm. Twoja cytrynka musi wyglądać imponująco. Może byś ją pokazała. Jestem bardzo ciekawa tego widoku.

Jadziu, pierwszy raz bez zastanowienia wrzyciłam plasterek cytryny ze skórką do herbaty. Satysfakcja ogromna. Smak cytrynowy :D
Próby z kiwano robiłam w zeszłym roku. Poniosłam fiasko. Nie zakwitło nawet. Może podejmę następną rękawicę w przyszłym sezonie. Nie wszystko mi wychodzi jakbym chciała. Kaki już drugi rok stoi w miejscu, paya - przyrost liczony w milimetrach. inne roślinki dziwolągi (nazwy już pogubiłam) też nie zachwycają siłą wzrostu. Jedynie avocado dzielnie daje sobie radę rosnąc na boki.

Dalu, dziękuję. Serwis urzekł mnie do tego stopnia, że skopmletowałam go niemal w całości, łącznie z wazą, maselniczką, solniczkami i takimi tam drobiazgami. Najpierw był opór M, bo naczynia wyprodukowane w Chinach, ale teraz już nic nie mówi. Pasują do wystroju wnętrza :D
Nie ukrywam, że zioła i przyprawy to także temat dla mnie bliski. A kuchenne zmagania z konieczności w przeważającej części na szybko, bo czasu mało. Tym bardziej trudno coś ugotować, bo szybko , smacznie i zdrowo, to niemal trudne do pogodzenia. A przy obecnym tempie życia i dbaniu o zdrowie (nie kupowaniu przetworzonych produktów na szybko) jest to nieraz wyzwanie.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do kuchni trzeba mnie zapędzać siłą, ale chętnie zobaczę, co gotujesz :D Wolę przekopywać warzywnik niż gotować :;230 O hodowaniu cytryny tylko myślałam, bo nie wiem, czy rosłaby u mnie w domu. Jednak kusi mnie jej wygląd, nawet bez owoców :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Moja cytryna już w piwnicy i trudno się do niej dostać bo mam tak kilkadziesiąt doniczek ..
Z gotowaniem tez u mnie tak że wolę coś robić w ogrodzie a nie przy kuchni , dobrze że córka woli pitrasić niż coś robić w ogrodzie i ona łamie sobie głowę nad gotowaniem ..
Dzisiaj od samego rana pochmurno i zimno , dobrze że już wszystko opatulone czeka na zimę ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podobno Olu one zakwita dopiero jak kończy sie sezon ogórkowy to pojawiaja sie pierwszy kwiat . Zytka chyba je chodowała w inspekcie i 3 rok już sie nimi zachwyca . Musiałabyś sie jej zapytać jak ona to robi . na pewno smak swojej cytryny był wspaniały . Spróbuję w tym roku posadzić Awokado
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Oleńko :D podziwiam Twoją cytrynę w komplecie z serwisem ;:224
Wątek szybkiej kuchni bardzo mnie interesuje,zwłaszcza w sezonie ogrodowym,gdy nie ma czasu na pichcenie.No i teraz pod święta, coś oryginalnego, sprawdzonego, bardzo by się przydało ;:196 już nie mogę się doczekać ;:65
Pisałaś wcześniej że zostawiłaś do rozsiania wielosił błękitny Variegata.Rzeczywiście się rozsieje ,ale cech matecznych nie powtórzy,będzie zupełnie zielony.Tylko z podziału uzyskasz identyczne rośliny.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Olu, ciekawa jestem, czy w przyszłym roku będzie więcej owoców cytryny. Może uzna że już dostatecznie dojrzała?
Ona zachowuje się jak człowiek :shock: :;230
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Witaj Olu!
Pospacerowałam po Twoim ogrodzie i jestem pod wrażeniem! Cudowny ogród, pięknie kwitnący z ogromną ilością ciekawych roślin ;:63 ;:63 ;:63
Cytrynkę skierniewicką też mam, to już moje 2-gie drzewko, pierwsze, niestety, zmarnowałam, bo zbyt późno wniosłam do domu. Ale to pierwsze właśnie wydało ogromny owoc! To drugie, obecne, sprawnie kwitnie, ale owoce opadają ...:( Ale pochwalę się kalamondynką, będzie miała owocki!! Cieszę się ogromnie!
Będę do Ciebie zaglądała :D
Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Ewa, ja też nie jestem z tych co lubią przesiadywać w kuchni, ale ktoś musi gotować. Zdecydowanie nie lubię takiego gotowania naprędce ( a to robię na co dzień). Potrzebuję więcej czasu. W weekendy mi się udaje czasem trochę poeksperymentować.
A cytrynka jakoś rośnie w domu bez problemów. Może nie zawsze wydaje owoce, ale podczas kwitnienia jest taki przyjemny aromat ? Polecam skierniewicką, bo przystosowana do naszych warunków.

Janeczko, a ja nie mam piwnicy, więc cytrynka czeka sobie na parapecie do lata. Może i dobrze, że nie mam piwnicy, bo bym miała tak jak Ty kilkadziesiąt doniczek do przechowania. A tak jest wymówka i tylko kilkanaście upchniętych w domu :D

Jadziu, w takim to razie nie mogę się poddawać i jeszcze raz z posieję kiwano. Nasiona chyba od Legutki dostępne są w każdym markecie przed sezonem. Avocado polecam jak masz miejsce na dżunglę w domu. Na tarasie w lecie nie chciała dobrze rosnąć. A to wiatr jej przeszkadzał, a to woda parowała z podłoża w super szybkim tempie. W pomieszczeniu nie narzeka, ale potrzebuje dużo wilgoci. Raz zapomiałam o jej podlaniu i niektóre liście zaschły na obrzeżach. Teraz nic z nimi nie można zrobić. Chyba, że usunąć, ale będzie jej łyso :roll:

Stasieńko, wątek kuchenno ziołowy założyłam , bo trochę więcej czasu w te zimowe wieczory - powinnam mieć :wink: Teraz testuję moje umiejętności w pieczeniu pasztetów. Jeden już zrobiłam. W przyszłym tygodniu będzie następny.
To mnie trochę z tym wielosiłem zmartwiłaś, bo miałam już chętnych na nowe siewki. Ten egzemplarz na razie za młody na podział. Już go podglądałam, ale ma jeden system korzeniowy i boję się go ruszać. Nasiona rozsiałam wokół rośliny. Zobaczymy czy coś z nich wyrośnie.

Gosiu, coś w tym jest. Rośliny (udowodnione naukowo) odczuwają ból, reagują na bodźce, przekazują sobie wzajemnie informacje, przewidują zmiany pogody ?. I jeszcze nie wiadomo co potrafią. Tylko człowiek niedouczony i nie może ich czasem zrozumieć. Przychylam się do Twojego stwierdzenia, że one przynajmniej jak człowiek ?

Witaj Łano w mych skromnych progach. Jak to możliwe, że wcześniej nie trafiłyśmy na siebie ;:24 Na razie zwiedzam Twój piękny ogród , a raczej dwa ogrody i jestem pełna uznania dla Twoich poczynań. Zauroczyły mnie peonie, szczególnie drzewiaste, magnolie, hortensje i wiele, wiele innych roślin. Są naprawdę piękne. Pewnie zajmie mi trochę czasu przejście całego wątku, ale muszę wszystko spokojnie obejrzeć, bo warto.
Bardzo miło mi będzie gościć Cię u siebie częściej. Jestem ogromnie ciekawa owoców kalamodynki.

Myślałam, że jeszcze jest za wcześnie na rozpoczęcie akcji dokarmiania ptaszków, ale one są innego zdania. Ledwo zorganizowałam na tarasie małą stołówkę, a już miałam gości ? niezawodne sikorki. W Lidu sprzedają pokarm dla ptaków specjalnych butelkach-karmnikach oraz kulki do zawieszenia. Dodatkowo powtykałam gałęzie derenia do skrzyń aby stworzyć bardziej naturalne środowisko. Mam całkiem niezłe kino za oknem. Szkoda, że sikoreczki są bardzo płochliwe, ale i tak odwiedzają mnie stadkami :D
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U siebie nie zawieszam takich "zachętek" dla ptaków-koty oszalałyby od nadmiaru wrażeń :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Olu bardzo dużo pracy i cierpliwości musiałaś włożyć w wyhodowanie tej cytrynki. Gratuluje więc pierwszego tak pięknego okazu ;:138 Ja tez zaczynam dokarmiać ptaki. Na razie są tylko sikorki bogatki, ale wzeszłym na zimę to już i modre i ubogie przychodziły, wróbelki, dzwońce i wiele innych których nazw nie znam lub nie mogę sobie przypomnieć :) My mamy małe zoo a one pełne brzuszki, wilk i owca cała
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Olu ;:167 gratuluję pierwszej cytryny, szczęściara z Ciebie :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Olu gratuluję pierwszej cytryny, szczęściara z Ciebie :wit

Ja też ;:63
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Przywiozłam sobie Olu nasionka Kiwano . Jadłam je 1 raz nawet dobre w smaku ,tylko ma bardzo dużo pestek więcej niż miąższu coś w stylu Granatu . Jak chcesz podeślę Ci parę . Myślałam ,że mama będzie mieć pestkę Avokado chociaż sam owoc nie za bardzo mi podchodzi . Taki byle jaki ,ale podobno bardzo zdrowy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Ja tam avocado używam zamiast masła. Podobne w smaku (takie jakby tłuste), a dojrzałe podobne również w konsystencji. Spokojnie na kanapki pod ser albo wędlinę się nadaje :)
Agata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”