U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

Przemku, czy Twoja Vanilla Fraise ma zielone listki? Moja chwilę stała przy pęcherznic y dioabolo i teraz jakby zmieniła barwy ;:224
Piękne hortensje, ale zauważyłam olbrzymiastego Stuttgarta, ile on ma wzrostu? Imponujący okaz ;:108
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Łukasz bardzo przyjemnie się czyta takie wpisy :D zwłaszcza w chwilach zniechęcenia, gdy się nic nie chce nawet pracy i udoskonalania w ogrodzie :roll: mam nadzieje że to tylko kwestia przemęczenia, no i lato się kończy a jakby go nie było, liczę że jesienią wróci motywacja.

Adaś mam nadzieję, że ta hortensja się przyjęła u Ciebie, a jako że to sadzonka mojej produkcji z tego roku to nie jest jeszcze w pełni taka jak byc powinna, w przyszłym roku bedzie już okazalsza :D A w ogrodzie nic lepiej nie jest, tylko gożej :? bo prawie miesiąc nic nie robiłem a deszcze powodują że część roślin nie wygląda zdrowo, a chwasty rosną jak szalone, a nadal nie mam czasu sie za to wszystko zabrać.

Geniu cieszę się że choć jedna sadzonka była zgodna odmianowo :D, dopiero zakwitła więc wcześniej nawet nie wiedziałem żę taką będę miał, a Ty swoją posadź u siebie niech się rozrasta, bo to bardzo ładny floks.

Ewo bardzo dziękuję, cieszę się że podoba się mój widok z okna :D

Grażynko kamiennymi obwódkami zainspirowałem się na forum wszystko ułożyłem rok temu, teraz wszysrko trochę obrosło i nie jest tak kamieniście, a nawet całkiem fajnie.

Igor zaglądam do Ciebie, wiem że ostatnio w Twojej rodzinie dominowały trudne i przykre dni :(
Moja praca jest bardzo sezonowa więc albo ledwie się wyrabiam ze wszystkim, tak jak teraz albo mam wolne i poza ogrodem nie mam żadnych zajęć, pociesza mnie fakt że jeszcze tylko miesiąc tak intensywnej pracy, na szczęście juz nie tak stresującej jak żniwa, a od początku października będę miał prawie wolne aż do kwietnia, więc będzie czas na odpoczynek :wink:
A z hortensjami to jest tak, ogrodowych unikam a bukietowe i krzewiaste bardzo lubię :D i co chwila przybywają nowe odmiany zwłaszcza, że w pobliskiej szkółce jest ich duży wybór.
W czerwcu zgodnie z zaleceniami narobiłem masę sadzonek zielnych, niestety prawie nic z tego nie wyszło są chyba trzy mizerne sadzonki, za to odkłady to idealne rozwiązanie, w tym roku miałem tylko z Vanille Fraise bo to najstarsza moja odmiana, krzaczek był z kilku pędów obsypałem go ziemią wyżej i po roku czasu w kopczyku miałem pieknie ukorzenione sadzonki, które nawet już kwitną i to nie tylko u mnie :wink: , w tym roku jeszcze lepszy sposób mam to znaczy odkład powtarzany, wiosną przed przycięciem, przywiązałem poziomo długi pęd i po rozwinięciu pędów z wszystkich pąków, obsypałem ten przygięty pęd ziemią tak aby wystawały tylko wierzchołki nowych przyrostów, teraz widzę że się świetnie ukorzeniają te młode pędy i wiosna będzie można oddzielic kilkanaście sadzonek. Na wiosnę zrobię tak z innymi odmianami :wink:

Obecnie mam takie hortensje:
Hydrangea arborescens
-"Annabelle"
-"Hayes starburst"
-"Pink Pin Cushion"

Hydrangea aspera
-"Mauvette"

Hydrangea paniculata
-"White Lady"
-"Prim White Dolprim"
-"Levana Cov"
-"Wim's Red"
-"Bombshell"
-"Limelight"
-"Phantom"
-"Pink Diamont"
-"Pinky Winky"
-"Unique"
-"Vanille Fraise"

Jolu jedna vanilka ma liście zielone a druga miała trochę sucho i juz zaczęły się przebarwiac jesiennnie :roll: Mój Stuttgart posadzony w tym roku w lekko cienistym i wilgotnym miejscu , sadzonka po licznych podziałach był niewielka ale dałem wiadro, albo i dwa obornika i pędy wyrosły na dobre 2,5 metra wysokości, :shock: niestety liście się przypalają, wnioskuję że ta odmiana tak juz ma.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Pokazujesz same piekności. Coraz więcej u Ciebie rarytasów.
Moja Vanila chyba się nie wybarwi.
Ma chyba za mało słońca.
Ciekawa jestem, czy na sobotnim spotkaniu coś kupisz, bo przecież Ty chyba masz już wszystko co chcesz.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Przemku śledzę na bieżąco i oglądam twój wątek,a ciągle czymś nowym mnie zaskakujesz
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Gosiu twoja hortensja musi się przebarwić to jej cecha odmianowa i zawsze się wybarwia, tylko raz wcześniej a raz później :wink: , no chyba że może zaszła jakaś pomyłka i masz inną odmianę. Ja już nową ofertę prześwietliłem na szystkie strony :wink: i zakupy już porobione ale zapewne choć jedną doniczkę przywiozę.

Igor miło, że pamiętałeś :wink: a resztę już ustaliliśmy.

Andrzej miło to czytać, od jakiegoś czasu staram się zgromadzic tyle roślin aby uzyskać efekt ciągłości kwitnienia od wiosny do jesieni i chyba już to osiągnąłęm :D
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Mi za kilka lat też powinno udać się dojść do ciągłości kwitnienia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku całkiem sporo już tych hortensji Ci się uzbierało.
Niedługo zaczniesz sadzić chyba poza granicami ogrodu, bo hortensji jest mnóstwo odmian a wszystko to potężne krzewy.
Grażyna.
kogro-linki
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

przemekg pisze:Mariola dzięki :D to jest widok z okna mojego pokoju.
Zainteresuj się agroturystyką - na pokój z takim widokiem będziesz miał zamówienia na rok do przodu 8-)
Czytam, że masz hortensję Levana. Od Szmita może? Zimowała już u Ciebie?
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Andrzej to będzie szybciej niż myślisz :wink:

Grażynko póki co nie są jeszcze potężne, a jak tylko uporam się z moimi obowiązkami to zabieram się za powiększenie ogrodu, niby niewielki kawałek ale zawsze coś :wink:

Paweł za agroturystykę dziękuję, dobrze że z obecnymi obowiązkami się jakoś wyrabiam :roll: , a w typowo rolniczej okolicy, by się to nie sprawdziło, byli tacy co próbowali.
Hortensja ta jak chyba i wszystkie pozostałe z Pęchcina :wink: póki co na dalsze wycieczki w poszukiwaniu roślin się jeszcze nie wybierałem :roll: , chociaż kusi wiele miejsc, zwłaszcza że potrzebuję małych iglaczków. Nie zimowała jeszcze bo kupiłem ją tydzień temu :D ale ona przeciez z wiechowatych więc cóż by mogło jej się stać :?: mam nadzieję że będzie ok, a dla bezpieczeństwa tą jak i inne nowo nabyte posadzę głębiej więc jakby coś to będą miały z czego odbić, w tegorocznej ofercie pojawiło się kilka nowych odmian hortensji wiechowatych więc wybrałem najciekawsze :wink: w przedsezonowych zakupach.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

przemekg pisze: Paweł za agroturystykę dziękuję, dobrze że z obecnymi obowiązkami się jakoś wyrabiam :roll: , a w typowo rolniczej okolicy, by się to nie sprawdziło, byli tacy co próbowali.
Hortensja ta jak chyba i wszystkie pozostałe z Pęchcina :wink: póki co na dalsze wycieczki w poszukiwaniu roślin się jeszcze nie wybierałem :roll: , chociaż kusi wiele miejsc, zwłaszcza że potrzebuję małych iglaczków. Nie zimowała jeszcze bo kupiłem ją tydzień temu :D ale ona przeciez z wiechowatych więc cóż by mogło jej się stać :?: mam nadzieję że będzie ok, a dla bezpieczeństwa tą jak i inne nowo nabyte posadzę głębiej więc jakby coś to będą miały z czego odbić, w tegorocznej ofercie pojawiło się kilka nowych odmian hortensji wiechowatych więc wybrałem najciekawsze :wink: w przedsezonowych zakupach.
Moja hortensja też pęchcińska i starsza chyba o dwa tygodnie :)
Co do agroturystyki to rodzina mojej M ma takie gospodarstwo w pobliżu Ciechanowa (droga na Płońsk) i świetnie im idzie. W ogóle zrezygnowali z uprawiania ziemi i tylko tym się zajmują :wink:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Paweł u mnie jeszcze żadna hortensja wiechowata nie zmarzła a są już takie co zimuja kilka lat w pierwszym roku robię zwykle kopczyk przy podstawie rośliny.
Mnie natomiast znów naszła ochota na taką magnolię co ostatnio kupiłeś, po tym co napisał Mirek znów zapisałem ją na listę :wink:
Odnośnie agroturystyki to może w tamtej okoicy są te bardziej "płone" gleby i lepiej wychodzą na tym niz na uprawie roli.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

miałem pieknie ukorzenione sadzonki, które nawet już kwitną i to nie tylko u mnie
;:108 Pięknie kwitnie i się przebarwia :)
Ciekawe, jak tam miskanty? To kolejna Twoja ciekawa kolekcja 8-)
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Takiego widoku z okna to można pozazdrościć, dla mnie pięknie bo z iglakami , a one cały rok śliczne , nawet w śniegu

coś Jacej pisze o Twoich miskantach to ja też chętnie bym obejrzała fotki traw :wit
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

przemekg pisze:Paweł Mnie natomiast znów naszła ochota na taką magnolię co ostatnio kupiłeś, po tym co napisał Mirek znów zapisałem ją na listę :wink:
Przemku na jaka magnolię naszła Cię ochota?
x_Adasko

Post »

Teraz Przemek zacznie tworzyć małą kolekcję magnolii tj zrobił to z klonami i bzami ;:138 A cóż to za magnolia o której wspominasz??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”