Pierwsze kroki w ogrodzie
- magda2003
- 200p
- Od: 20 lis 2009, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pierwsze kroki w ogrodzie
Fotki oczywiście sklepu w którym kupowałam, w mnie może za jakiś czas takie będą okazałe roślinki. 

- magda2003
- 200p
Fajnie bo ich nawet nie podpisałam...
1. les quatres saison
2. Winchester cathedral
3. Viridiflora
Viburnum opulus sterile to kalina.
1. les quatres saison
2. Winchester cathedral
3. Viridiflora
Viburnum opulus sterile to kalina.
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Winchester jakos nie lapie mnie za serce ale moze w przyszlym roku jak juz kwiaty beda bardziej pelne, to bedzie mi sie lepiej podobala
Kaline Rozeum tez mam, tylko na pniu ale jak bedziesz ja sadzic, to lepiej wybierz jej miejsce dalej od tarasu, bo nie dosc ze strasznie duzo pszczol przyciagaja, to jeszcze jak przekwitaja, to strasznie sie sypia i pelno bialego leci.
Wiem ze u Ciebie te ceramiczne maja swoje ceny, juz pare razy na wyjazdach czailam sie na pare ale cena byla zaporowa. Ale Ty jestes na miejscu, to moze z jakiejs przeceny cos trafisz.
A jak nie a masz troche zaciecia majsterkowiczowego, to mozesz podrobic plastikowa. Trzeba ja tylko obkleic szerokim plastrem - wiesz takim kupowanym na rolce, na to pozniej naklada sie cienka warstwe zaprawy murarskiej. Mozna ja rozcienczyc na dosc rzadka, tak zeby pedzlem nakladac a pozniej tylko matowym lakierem bezbarwnym i finito.

Wiem ze u Ciebie te ceramiczne maja swoje ceny, juz pare razy na wyjazdach czailam sie na pare ale cena byla zaporowa. Ale Ty jestes na miejscu, to moze z jakiejs przeceny cos trafisz.
A jak nie a masz troche zaciecia majsterkowiczowego, to mozesz podrobic plastikowa. Trzeba ja tylko obkleic szerokim plastrem - wiesz takim kupowanym na rolce, na to pozniej naklada sie cienka warstwe zaprawy murarskiej. Mozna ja rozcienczyc na dosc rzadka, tak zeby pedzlem nakladac a pozniej tylko matowym lakierem bezbarwnym i finito.
- magda2003
- 200p
Niezły pomysł, bo u nas te plastikowe w Leroy tanie jak barszcz, wiesz że chyba spróbuję. U nas taka duża ceramiczna kosztuje około 50 euro, kurcze trochę drogo, a ja bym potrzebowała tak z 5... Ale wydatek! Jejusiu jak mnie sąsiedzi z tą zaprawą zobaczą to będzie cyrk. Juz i tak pukają się w czólko, oni w ogóle nie są pozytywnie, zielono zakręceni... Szkoda 

- Jule
Wlasnie, to w gruncie rzeczy ilosc robi cene. Ja tez duzo kupowalam ale czekalam az mi poprzeceniaja
U mnie sasiedzi niby zielonego sie nie boja ale tez sie z przymrozeniem oka na mnie patrza.

- magda2003
- 200p
U nas natomiast jest cala masa takich przymieszkaniowych ogrodkow. Ale tutaj ludzie sieja trawe no i krzewy na ogrodzenie. Nie ma z kim pogadac o roslinach, wymiec uwag. Szkoda.
U nas dzis slonecznie ale zimno, z rana bylo -4 i zamarzla mi pralka
ktora stoi na dworze.
U nas dzis slonecznie ale zimno, z rana bylo -4 i zamarzla mi pralka

- Jule
Przez ostatnie 15 lat mieszkalam wlasnie na takim osiedlu, gdzie mieszkania na parterze mialy tarasy i ogrodki.... tylko ze moj byl duzo mniejszy niz Twoj. Tak ze piec razy kosiarka sie przejechalo i trawa byla skoszona
W gruncie mialam tylko wielka forsycje a reszta tz iglaki i inne chabazie staly w gazonach czy donicach na tarasie.
Waz od pralki Ci zamarzl? to musisz suszarka go potraktowac
I pomysl o zabudowie styropianowej, bo to nie wiadomo jak z nastepnymi zimami bedzie.

Waz od pralki Ci zamarzl? to musisz suszarka go potraktowac

- magda2003
- 200p
No to wiesz doskonale jak to jest, sąsiedzi z góry ciagle patrzą, mało privacy. No ale mam ten kawałek ziemi i cieszę się jak głupia. Co do zabudowy pralki to musiałabym zamieć męża na lepszy model
albo zrobić kurs majsterkowania.... Chyba łatwiej zmienić męża 

- Jule
Przyzwyczaisz sie
Dopoki sasiedzi tylko zagladaja w talerz, to jest spoko - gorzej jest jak zaczynaja chciec konsumowac z Twojego talerza
I polecam kurs majsterkowania ... u mnie tez jest podobnie ale nie dlatego ze M. nie umie-nie chce, tylko dlatego ze kompletnie czasu nie ma i wszystko na mojej glowie. Ale taka zabudowa to tez nie jest jakas wielka filozofia. Idz do marketu budowlanego, wybierz sobie drewniane dechy i kaz sobie przyciac na skrzynie bez tylu z uwzglednieniem miejsca w srodku na styropian i odstep od sciany tz tak zeby szerokosc skrzyni byla wieksza niz pralka np 70 cm. 4 metalowe winkle i srubki ... skrecisz sobie to do kupy. Styropian 5 cm, przytniesz sobie na wymiar sama - bez problemu sie tnie i to przykleisz sobie na klej montazowy w srodku. Przedniej i dolnej dechy oklejac chyba nie trzeba, tak przynajmniej mi sie wydaje - no i te ala drzwi montuje sie na zawiasy ale mozna kupic bez problemu listwe drzwiowa, uchwyt do otwierania ... na koniec pociagniesz sobie lazura w kolorze jaki Ci bedzie pasowal i finito.

I polecam kurs majsterkowania ... u mnie tez jest podobnie ale nie dlatego ze M. nie umie-nie chce, tylko dlatego ze kompletnie czasu nie ma i wszystko na mojej glowie. Ale taka zabudowa to tez nie jest jakas wielka filozofia. Idz do marketu budowlanego, wybierz sobie drewniane dechy i kaz sobie przyciac na skrzynie bez tylu z uwzglednieniem miejsca w srodku na styropian i odstep od sciany tz tak zeby szerokosc skrzyni byla wieksza niz pralka np 70 cm. 4 metalowe winkle i srubki ... skrecisz sobie to do kupy. Styropian 5 cm, przytniesz sobie na wymiar sama - bez problemu sie tnie i to przykleisz sobie na klej montazowy w srodku. Przedniej i dolnej dechy oklejac chyba nie trzeba, tak przynajmniej mi sie wydaje - no i te ala drzwi montuje sie na zawiasy ale mozna kupic bez problemu listwe drzwiowa, uchwyt do otwierania ... na koniec pociagniesz sobie lazura w kolorze jaki Ci bedzie pasowal i finito.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Tak kalina jest piękna,też ją bardzo chciałam mieć,jest jedna wada że lubią ją mszyce takie czarne , ale może u Ciebie nie ma tego dziadostwa 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
W ogródku obok sąsiadom pękła podczas ostatnich mrozów wielka ceramiczna donica z jakimś drzewkiem. Odpadł duży kawał, ziemia się wysypała. U nas porządne donice też są drogie, jeśli kiedyś sobie takie sprawię, to albo jako osłonkę dla plastikowych, albo ze styropianem w środku. Trochę się obawiałam o swoją ceramiczną, w której posadziłam bukszpana, przed samymi mrozami nie podlewałam obficie. Też zamierzam pobawić się kiedyś w upiększanie donic materiałem upaćkanym w betonie. Póki co, w tym roku kupuję plastikowe, kwadratowe i okrągłe.
Róże bardzo ładne kupiłaś Madziu. Ja się zastanawiam nad kaliną, piękne są te wielkie kwiatostany, czy krzewy rosną bardzo duże?
Róże bardzo ładne kupiłaś Madziu. Ja się zastanawiam nad kaliną, piękne są te wielkie kwiatostany, czy krzewy rosną bardzo duże?
- magda2003
- 200p
Julka ty to tak piszesz że chce się iść do castoramy kupić i zrobić
Normalnie i kto tu jest słabą płcią
Co do sąsiadów, to moja sąsiadka z góry juz mnie się kilka razy pytała co tak ładnie pachnie jak gotowałam żurek, jak powiedziałam że to taka polska zupa, to ona że uwielbia zupy... Kurde chyba będę musiała zaprosić
Ela u nas mszyce są a jakże, ale ta kalina strasznie mi sie podoba, rośnie w wielu tutejszych ogrodach i wspaniale wyglądają te jej okrągłe, białe kwiatostany.
Gosiu mi jedna donica ceramiczna stukła się w transporcie, większość moich donic jest pastikowa, ceramiczne kupuję tylko jak jest promocja. W zeszłym roku mieli bardzo tanie w l'elcercu Co do kaliny to sprzedawca pisze że rozrasta się na wysokość i szerokość do 1,5mt.

Ela u nas mszyce są a jakże, ale ta kalina strasznie mi sie podoba, rośnie w wielu tutejszych ogrodach i wspaniale wyglądają te jej okrągłe, białe kwiatostany.
Gosiu mi jedna donica ceramiczna stukła się w transporcie, większość moich donic jest pastikowa, ceramiczne kupuję tylko jak jest promocja. W zeszłym roku mieli bardzo tanie w l'elcercu Co do kaliny to sprzedawca pisze że rozrasta się na wysokość i szerokość do 1,5mt.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Zdaje mi się, że przypołudnik na Twoim zdjęciu leżał na samym dole, pod aksamitkami. Może źle mi się kwiatek skojarzył, bo nazwy nie widzę
Jeśli to on, posiej raczej w kwietniu, u Was nie ma przymrozków na zimną Zośkę. Ogromnie spodobała mi się pierwsza Twoja róża, Les Quatres Saison, szczególnie oczko 

- magda2003
- 200p
Ewa tak, dokładnie tam było to opakowanie z przypołudnikiem. Tak, chyba posieję go w kwietniu. Sprawdzałam sobie pogodę na najblizsze dni i zima chyba odpuszcza
. Niskie temperatury jeszcze tylko dwa dni! Czyli bedzie mozna zacząc szaleństwo ogródkowe
Róża cudna, mam nadzieję że tak będzie wyglądała w oryginale...
U nas dziś dość duże zachmurzenie i trochę zimno, także siędzę w domu, co nie przeszkadza mi w planowaniu co zrobię w ogrodzie jak wyjdzie

U nas dziś dość duże zachmurzenie i trochę zimno, także siędzę w domu, co nie przeszkadza mi w planowaniu co zrobię w ogrodzie jak wyjdzie

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
I jak dzisiaj u Ciebie Madziu , u nas śnieżyce ;zaspy , wieje wiatr i ciągle sypie biały , drobny puch
.
Temp -2*C , więc nie jest mroźno , ale pięknie ...zza szyby okna .

Temp -2*C , więc nie jest mroźno , ale pięknie ...zza szyby okna .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...