Ankowo cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Re: Ankowo cz.2

Post »

Aniu, uwielbiam twoje zdjęcia z ''miszmasz'' :wit A to - koper, maciejka rewelacja. Prostota i zwyczajność a jednak niezwykłość. :D
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No zimno tu jest, jak na lato to zimno. 20 stopni i tyle ale często spada do 17... Wiem że jak się ma 30st upały to się marzy o chłodzie :wink:

Aniu koper u mnie rośnie byle gdzie między kwiatami. Po to, żeby zawsze był pod ręką a i przypadkiem potrącony pachniał ...domem. Koper mi się z domem kojarzy, tutaj nawet nie wiedzą jak go używać, a już nie mówię, żeby sobie natkę kupić w sklepie.
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu,podobno u Was dzisiaj ma padać, ale nie tylko deszcz. Zapowiadali grad także. :evil:
Nie może byc normalnie. Może to gradzisko Cie ominie.

Asiu, to my dmuchniemy do Ciebioe kawałek słoneczka, a Ty do nas troche chmurek, żeby sie wyrównało.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aneczko, mnie też się podoba misz-masz ziołowo-warzywno-ozdobny ;:138
No i te wszystkie rośliny u Ciebie jakoś tak mocno i swojsko pachną, żyć, nie umierać - basen w użyciu? ;:196 :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Jestem zachwycony Twoją lilią African Queen.
W sumie to tak jak całym Twoim ogrodem!
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anulko klucz to mam tylko do własnego mieszkania :;230 a te żółte i czarne będę przeganiać.Niech zostaną tylko nasze biedroneczki,te pamiętane z dzieciństwa,siedmiokropki.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dominiko, oto różyczka, jak widać kwiaty bardzo drobne:
Obrazek

Lucy niezmiernie mi miło ;:196 Bardzo się cieszę że nawet tak pospolite rośliny mogą sprawić radość.

Igorze, ano, nawet z firm nasiennych czasem się trafiają niewypały. Ale szkoda że nie czujesz takiego zapachu, ta alergia to straszne przy Twojej pasji.

Asiu, faktycznie pogoda raczej wiosenna niż letnia u Was. Koper chyba najlepiej rośnie jak jest właśnie tak losowo wysiany- w rządkach nigdy mi się nie udawał. Ale różnice kulturowe- pewnie pasternak jest dostępny a nie ma pietruszki?

Gosiu, ja nawet pogody nie sprawdzałam, zraszacz wieczorem podlewa wybrany sektor ogródka. Grad to lepiej niech nie pada, tego by jeszcze brakowało.

Aniu, dziękuję ;:196 , dla mnie zapachy to bardzo ważny motywator do plewienia, jak poczuję aromat lawendy, lebiodki, ożanki i wszelkich innych ziół to przyjemniej praca idzie :D Basen na razie raz w sobotę wykorzystałam dla ochłody - całkiem fajny :)

Priamie witam :wit Bardzo mi miło widzieć nowego gościa i sympatyczny komentarz. Obiecuję rewizytę w bliskim czasie :)

Grażynko, myślę że nie ma potrzeby przeganiania innych biedronek, jeśli to nie Harmonia. A nuż będzie chciała zawitać do Ciebie mała dwukropka, albo piękna oczatka.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Zielono i kolorowo,że hej.Ta róża ma bardzo dużo kwiatuszków,ale i ogórecznika to zasiałaś łany.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu, ogórecznik skubaniec sam się wysiał :D Trochę samosiejek przesadziłam, a inne zostały na miejscu. Bardzo ożywił warzywnik i stał się wielkim pożytkiem dla pszczół.

Jeszcze rzut oka na to co dzisiaj wypatrzyłam:
Lawenda- mam ledwo kilka małych, a w wyobraźni marzy mi się prowansalskie pole.
Obrazek

Na tarasie kwitną małe eukomisy i cantedeskie (widzicie kolor, to jest ciemno czerwona :;230 )
Obrazek

Mięty i melisa szaleją w donicy.
Obrazek

Ciekawostka, ta cegła jest obsadzona rojnikiem od kilkunastu lat.
Stare rozety zanikają, nowe rosną. Bez podlewania, bez nawozów.
Obrazek

Lilie znoszą upały wyjątkowo dobrze.
Nogi mają zacienione, co im służy. Najwięcej ucierpiał słoneczniczek, wiesiołki i nachyłki.
Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Hmmm.... hmmm... takie mało ostre to zdjęcie ale wydaje mi się, że to ona. Szkoda, że nie widać różnych faz rozwoju - dla porównania wrzucam moją:

Obrazek

Ja robię jej fotki już pod wieczór, jak słońce nie świeci na nią, chyba na ustawieniu na tryb nocny (czasem wychodzi dobrze, czasem za ciemne).
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, a ile Ty masz cebul eucomisów? U mnie kwitną pojedynczo :roll:
x-d-a

Post »

Aniu, tego lata pogoda wyjątkowo sprzyja lawendzie - ona uwielbia takie upały :P Może tylko była nieco niezadowolona wiosną, bo trochę za mokro było :(
Ja mam dziesięć sporych krzaczków i już niedługo robię "lawendobranie" - ścinam kwiatuszki, suszę je, a potem wkładam do płóciennych lub lnianych torebeczek i do szaf, szafek i szuflad. W ten sposób mam zapach Prowansji przez cały rok :heja
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko, mój aparat strajkuje wieczorem i albo zdjęcia mi wychodzą nieostre albo znowu z lampą prześwietlone. Dzięki za pomoc, może się doczekam takiej ładnej jak u Ciebie, wygląda bosko.

Pamelko, mam kilka donic eukomisów, bo one się dość mocno rozrastają, więc małe cebule rozsadzam i mam nowe okazy. Zawsze sadzę po kilka cebul w donicy, dla lepszego efektu.

Dalu, dziesięć to już coś :D Ja suszę lawendę do zimowych bukietów, a i woreczek w szafie nieraz wisi z aromatem. Widzę że mamy podobne upodobania zapachowe :)
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

a jak tam koleuski...... :wit
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Aniu, a mi zdjęcie Twoich cudnych! eukomisów dało nadzieję, że jednak może mam eukomisy... Nieszczęsne zakupy na all, podejrzewam, że moje zamawiane eukomisy to ismeny, ale jak patrzę na liście Twoich, to może jednak... Bardzo podobne. Pewnie okaże się, jak zakwitną, ale coś się nie kwapią...
Cudna ta rabata z liliami, nachyłkami, przegorzanami... Sielsko!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”