Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

Krysiu co do kobiet w ciąży :można go stosować aby uniknąć nudności w pierwszych 3-4 miesiącach ciąży.Jednak tak od 6-go miesiąca powinno się zaprzestać gdyż jego rozgrzewające, podnoszące ciśnienie działanie może wywołać bóle przedporodowe...
Ale co do cukrzyków to nie rozumiem ale poszperam bo bezpośrednio nie zetknęłam się z ta choroba.
W Twoim wypadku warto by było abyś często używała cynamonu bo on spowalnia procesy trawienne, dzięki temu organizm ma więcej czasu na rozkład węglowodanów, które podnoszą poziom cukru w krwiobiegu.
Ponadto redukuje trójglicerydy oraz wpływa na spadek poziomu cholesterolu

Przy okazji podam przepis na odbudowę prawidłowego trawienia
Można coś takiego osiągnąć i w tym celu prof. Michał Tombak zaleca przeprowadzenie kuracji imbirowej, wywodzącej się ze tradycji medycyny tybetańskiej.

W niedużym naczyniu należy rozetrzeć 4 łyżki stołowe sproszkowanego imbiru i zmieszać je ze 150 g przetopionego masła.
Po uzyskaniu jednolitej masy naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Mieszankę należy spożywać przed śniadaniem przez dziesięć dni w następującej ilości.
Pierwszy dzień: pół łyżeczki od herbaty
Drugi dzień: 1 łyżeczka
Trzeci dzień: 1,5 łyżeczki
Czwarty dzień: 2 łyżeczki
Piąty dzień: 2,5 łyżeczki
Szósty dzień: 2,5 łyżeczki
Siódmy dzień: 2 łyżeczki
Ósmy dzień: 1,5 łyżeczki
Dziewiąty dzień: 1 łyżeczka
Dziesiąty dzień: 0,5 łyżeczki

- Po kuracji należy zacząć prawidłowo łączyć produkty, rezygnować z pokarmów konserwowanych i przetworzonych, oraz stopniowo obciążać organizm wysiłkiem fizycznym. Mam tu na myśli spacery, które powinny osiągnąć od 5 do 10 km dziennie.
-Co wtedy?
-W ciągu sześciu miesięcy powoli zacznie sie tracić wagę tłuszcz zamieni się w mięśnie, skóra będzie gładka i bez zmarszczek, znikną podbródek i obwisły brzuch...
Oczywiście jeśli będziemy pilnować ilości i jakości jedzenia, prawidłowo łączyć produkty, rezygnować z pokarmów konserwowanych i przetworzonych, oraz stopniowo obciążać organizm wysiłkiem fizycznym.
Powodzenia

Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Wielkie Dzięki, imbir, doczytałam, że też obniża raczej cukrzycę i dlatego tak jak w przypadku pokrzywy należy pytac lekarza.
Był taki kiedyś zwyczaj dodawania do kawy imbiru, oraz na koniec łyżeczki cynamonu. Trzeba do tego powrócic. Kawa z cynamonem jest bardzo smaczna.
A o rużu z cynamonem to prawie zapomniano. Jabłuszko pieczone z cynamonem i td.
Pozdrawiam Krystyna
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dziękuję.Nie wiedziałam o działaniu przeciw cholesterolowym imbiru.Dodatkowym atutem jest fakt,że działa pozytywnie na stawy.Środki farmakologiczne niszczą stawy.Dlatego też musiałam je ograniczyć.Często w zimie stosuje imbir do herbaty,zamiast cytryny.Oczywiście świetnie nadaje się na przyprawę.Wyczytałam,że też sama hodujesz imbir.O ile dobrze zrozumiałam,żeby osiągnąć przyrost kłącza roślina musi zakwitnąć,a w naszym klimacie jest to trudne?
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też dziękuję za wiadomości o działaniu imbiru - właśnie szukałam czegoś co obniża cholesterol i cukier . Czytam że dodajecie do herbaty lub kawy - jak to robicie ?? plasterki ,czy zetrzeć na tarce ?
Krysiu czy naprawdę hodujesz imbir wstaw jakieś zdjęcia - proszę.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja imbir kroję w cieniutkie plasterki, tak się nauczyłam, myśle, że zetrzeć np. pół łyżeczki to kłopot.
Pozdrawiam Krystyna
myszka
200p
200p

Post »

Podobnie jak krysad71kroję w plasterki/podobno trzeba prostopadle do włókien /,zalewam wrzątkiem razem z herbatą zieloną w czajniczku,zaparzam.Jak mi się nie chce ,to wrzucam jak cytrynę do herbaty i zjadam na końcu,ale ja lubię smak imbiru.Moja koleżanka pokrojony imbir gotuje w wodzie przez 15 minut ,przecedza i zalewa herbatę,dodaje cynamon do smaku i słodzi miodem.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krysad71 No widzisz Krystynko ile dobrych wiadomości siedzi w naszej podświadomości ale w tym zabieganym życiu nie zawsze mamy czas zadbać o siebie.

myszka masz rację,że medycyna naturalna nie robi w nas spustoszenia ...
Zaostrzenie RZS zmusiło mnie do brania tabletek o nazwie Arechin - kilkanaście miesięcy leczenia dało jako taka poprawę ale ... skutki uboczne zaskoczyły zarówno mnie jak i lekarzy.
Przerwałam i teraz tylko naturalne preparaty - miedzy innymi imbir i staram sie używać go każdego dnia.
Wcześniej podałam przepis na suszony imbir z masłem do kuracji przywracającej prawidłowe trawienie.
Ja takie masło stosuję do smarowania na kanapki - pasuje prawie do wszystkiego.

Prócz zażywania wewnętrznego nacieram te bolące stawy spirytusem imbirowym, który bardzo łatwo mozna zrobić.

spirytus imbirowy:
2 łyżki sproszkowanego imbiru zalać 200 ml spirytusu salicylowego lub 200 ml spirytusu czystego. Wytrawiać 7 dni w szczelnym słoju. Przefiltrować.
Stosować do wcierania w obolałe i opuchnięte nogi, w bolące stawy, ponadto wcierać przy mięśnio-bólach i nerwobólach.
Działa a to najważniejsze a przy silniejszych zaostrzeniach ten spirytus można zmieszać z mrówczanym i kamforowym w odpowiednich proporcjach dla zwiększenia działania.

Moja uprawa imbiru to na razie próby tak z ciekawości - hoduję je w sporych doniczkach , które w sezonie są zadołowane bo łatwiej w ten sposób utrzymać wilgoć podłoża.
Kłącze rośnie cały czas i kwitnienie z jego przyrostem nie ma nic wspólnego.
O jego uprawie pisałam w wątku działkowym na str. 17.

TerDob Teresko ścieranie niewielkich ilości na tarce to kłopot. Ja najczęściej kroję cieniutkie plasterki i gotuję w garnku z wodą tak z 5 minut. Odstawiam na kilka minut i zasypuję zieloną herbatą.
Taka dawka lecznicza to ponoć 5 gram czyli porządne 5 plasterków bo ważyłam kilka razy.
Jeśli zależy mi na czasie to taką ilość wkładam do urządzenia ,które miażdży czosnek i wlewam bezpośrednio do szklanki sok

Imbirowa herbatka na zimowe wieczory

Potrzebne nam będą poniższe składniki
1/ mały korzeń imbiru
3/ sok z cytryny
4/ sok z pomarańczy

Zetrzeć taka ilość korzenia imbiru aby otrzymać 3 łyżki stołowe.
Gotujemy starty imbir w litrze wody na dużym ogniu.
Po zdjęciu z ognia i odczekaniu około 10 minut dodajemy 5 łyżek stołowych miodu.
Mieszać tak długo aż miód całkowicie się rozpuścił.
Przecedzić herbatę

Następnie dodajemy 5 łyżek stołowych świeżego soku z pomarańczy i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Latem podanie takiej herbaty w postaci schłodzonej świetnie orzeźwia nas. Możemy dodatkowo podawać ją w szklankach wypełnionych kruszonym lodem.

Dobry sposób na rozgrzanie się gdy bardzo wychłodzimy organizm
- pokroić trochę imbiru
- dosypać cynamonu i zalać to wrzątkiem.
- gdy przestygnie dość znacznie, dodać miodu do smaku.
Wypić i zaraz do łóżka! Wygrzeje nas lepiej niż po aspirynie!
Sposób od dawna wypróbowany przeze mnie bo aspiryny nie mogę.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiekszość z nas zna też smak piwa imbirowego ale teraz na pólkach marketów te piwa raczej mają tylko dodatek smakowy.
Może ktoś pokusi sie o zrobienie takiego prawdziwego piwa bo efekt smakowy jest rewelacyjny.

Piwo imbirowe
Składniki:
- 1 kg cukru,
- 40 g mielonego imbiru,
- 5 cytryn,
- 10 l gorącej wody,
- 40 g drożdży.

Do wody dodać sok wyciśnięty z pięciu cytryn, skórki z trzech cytryn pokrojone w paseczki oraz cukier i imbir. Płyn doprowadzić do temperatury około 25 st. C, dodać drożdże rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody, wymieszać.
Naczynie wypełniamy do ? pojemności gotowym płynem i lekko przykryte odstawiamy w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedzamy piwo i rozlewamy do butelek, do ? ich pojemności.
Szczelnie zamknięte odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Teraz butelki przenosimy do chłodnego pomieszczenia i po 2 dniach napój jest gotowy do użycia.

Jak piwo to może przy okazji podam kolejny przepis
Nalewka imbirowa z dodatkami
Składniki:
- pół litra spirytusu
- korzeń imbiru ok 20 dkg
- sok z kilograma słodkich pomarańczy
- otarta skórka z 2 pomarańczy
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- szklanka cukru
Przygotowanie:
Obieramy imbir ze skórki, miażdżymy go i kroimy na jak najdrobniejsze kawałki i zalewamy spirytusem na 3 tygodnie.Nalew zlewamy do butelki, pozostałości zasypujemy cukrem i macerujemy tydzień,
następnie syrop dodajemy do spirytusu, imbir płuczemy w soku z pomarańczy, wszystko wyciskamy i łączymy ze spirytusem. Dodajemy zmielone goździki

Imbir można wyrzucić albo używać do okładania obolałych miejsc i stawów
Przechowujemy w ciemnych butelkach ? przez minimum 1 rok
1 kieliszek nalewki rozgrzewa organizm na długi czas
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Dopisuję się do listy obecności, żeby nie zapomniec poczytać :-)
Z góry dziękuję za cenne porady, bo cóż cenniejszego niż zdrowie nasze i naszych rodzin.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Dziewczyny - bardzo dziękuję za rady . Krysiu Tobie za przepisy , piwa nie lubię ale nalewkę wypróbuję .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberia masz rację zdrowie to najcenniejsza rzecz a my tak często traktujemy je po macoszemu.

TerDob Teresko nie namawiam na piwo jeśli nie lubisz ale to z przepisu w niczym nie przypomina tego które stoi na półkach.
Ale coby wszyscy byli zadowolenia i każdy cos dla siebie znalazł prosze bardzo

Przepis na zdrowe ciasteczka imbirowe
Składniki;
0,4 kg miodu (najlepiej akacjowego ale daje jaki mam w domu)
1 zmielony korzeń imbiru - ok. 3 cm ( ja daję więcej)
po 1 łyżeczce zmielonych goździków, kardamonu i cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta kurkumy i soli
łyżka soku z cytryny
40 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej (lub takiej jaka uda się kupić)
Dodać można np. orzechy, pestki słonecznika, dyni lub sezam

Przygotowanie
Miód podgrzać, wlać do miseczki i dodać zmielone przyprawy oraz pozostałe składniki.
Całość należy dokładnie wymieszać z mąką. Następnie ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wedle uznania posypać orzechami, pestkami słonecznika, dyni lub sezamem.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika pokroić ostrym nożem na kwadraty.
Smacznego
Kasencja

Post »

christinkrysia herbatkę z imbiru ostatnio zrobiła mi ciocia. Bardzo mi smakowała. Muszę zacząć sama robić. A imbir dodaję do każdej potrawy, czy to rosół, czy sos, czy jajecznica :wink: . Tak samo tymianek i kminek.
myszka
200p
200p

Post »

Jesteś encyklopedią zielarstwa i te niezliczone przepisy...Podziwiam.
Pozdrawiam!!!
Dorota 11
50p
50p
Od: 16 lut 2011, o 18:33

Post »

Ciekawe tematy są tu poruszane. Tylko z doświadczenia wiem że niektórzy lekarze nie uznaja żiół ich metodą jest zalecanie dużej ilości tabletek A przecież niektórzy lekarze np. Dr . Górnicka leczy chorych wyłącznie ziołami i bardzo pomaga ludziom.Tylko szkoda że takich lekarzy jest mało .Posiadam równiez dobry przepis ziołowy na zmiejszenie poziomu cholesterolu który spraktykowałam. Przepis podam w póżniejszym czasie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

KRYSIU trzeba będzie wypróbowac te ciasteczka . Wszystkie składniki mam w domu więc tylko piec ;:180
Dorotko z niecierpliwością będę czekała na ten przepis
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”