Marzenko dziękuję za odwiedziny, miło Cię gościć. Ukorzenione sadzonki, zawsze sadzę do doniczek foliowych ze względów finansowych, są po prostu najtańsze. Kupuję je u producenta opakowań foliowych (torby, reklamówki, siatki, worki wszelkiej maści), produkowane są z tak zwanego rękawa, są praktyczne i dość trwałe, kilka lat wytrzymają, później i tak roślinę trzeba przesadzić do większej doniczki lub wsadzić do gruntu
Paulinko cieszę się że zaglądasz do mnie. O rozmnażaniu iglaków dowiedziałem się z Działkowca, robiłem wszystko według zaleceń. Ja zawsze pobieram sadzonki i ukorzeniam wiosną, bo wtedy mam największą chęć do prac ogrodniczych, ale można ukorzeniać również jesienią, oba terminy są dobre. Sadzonki po wsadzeniu do ziemi powinny mieć ok.10 cm, jeśli są dłuższe to można czubki im skrócić. Ważne jest żeby pobrać sadzonki z tak zwaną piętką, z której to właśnie wyrosną korzonki. Do sadzonkowania używam ukorzeniacza dostępnego w sklepach ogrodniczych, to na pewno wiesz.
Czyli tak, najpierw przygotowuję skrzynki z ziemią zmieszaną z piaskiem, potem pozyskuję sadzonki z piętką (trzeba to robić ręcznie, odrywać w dół małą gałązkę od większej wtedy powstaje piętka, jeśli piętka jest za długa trzeba ją skrócić), maczam piętki w wodzie, następnie w ukorzeniaczu, strzepuję jego nadmiar i sadzę do ziemi oraz podlewam. Skrzynki umieszczam w zacienionym miejscu np. pod drzewem, jedyną czynnoścą obsługową jest pilnowanie żeby ziemia nie wyschła.
Rozmnażanie iglaków daje wiele satysfakcji i jest bardzo łatwe skoro mnie się udaje. Życzę sukcesów w ukorzenianiu, na pewno Ci się powiedzie, wiem że jesteś dobrą ogrodniczką
Dorotko bukszpan ukorzenia się trudniej ale jest to możliwe. Sadzonki pobiera się i wsadza do skrzynek z ziemią w sierpniu, ze względu na jesienny termin sadzonkowania skrzynki na zimę powinno się schować do pomieszczenia chłodnego ale jasnego, do wiosny powinny się ukorzenić. Z doświadczenia powiem że termin sierpniowy nie jest jedyny, jeśli ma się ukorzenić to zrobi to również w innym terminie. Z roślin które ukorzeniałem tylko bukszpan i cis, są problematyczne
Jolu dziękuję za odwiedziny i piękną jeżówkę, mam rozumieć że dzisiaj jest dzień różowy?
Pozdrawiam Tomek
Myślę że to jest różowy różanecznik, jak nie to wpadłem