Domowy chleb
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Domowy chleb
Ja też uwielbiam zapach pieczonego chleba. Aż Ci zazdroszczę. U mnie będzie pachniało w sobotę. Przyjadą dzieci i każde z nich ma swój ulubiony chleb, więc pieczenia będzie dość dużo.
Za chwilę wyjmuję pierwszy bochenek " dyniowca" i wkładam do piekarnika drugi 

- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Wielkie dziękiewkapaw pisze:christinkrysia to jest ta forma http://www.redcoon.pl/B391344-Kaiser-Ba ... y-do-ciast

aria - Iza pokaż na fotce efekty - czekam.
Swój z dodatkiem dyni piekłam tydzień temu po raz pierwszy ale dawałam mąki razowe i kolor prawie niezmieniony.
Jutro dam lżejszą mieszankę aby dodatek dyni był widoczny po przekrojeniu chleba.
Kolor chleba zależy od koloru i ilości użytego puree z dyni. Ja też daję trochę mąki razowej, mąkę zwykłą i 50 dag dyni Hokkaido i chleb jest mocno pomarańczowy. Piekłam też z dyni Sweet Dumpling i wtedy kolor był dużo jaśniejszy. Zdjęć nie mam.
- christinkrysia
Izuniu podobną ilość dyni dodaję ale przy mące 2000 to wiesz ... ciemne ciasto i stąd niewielka zmiana koloru ale przecież nam chodzi o smak i zdrowie bo swój chleb, jego zapach i smak bezcenny. Ponadto do każdego ciasta dodaje 2 łyżki świeżo zmielonego ostropestu plamistego i on tez ma wpływ na kolor.
Wreszcie kupiłam nasiona czarnuszki siewnej .
i już piekłam z nią chlebek ... chyba z tej radości sypnęło mi się więcej i smak dość intensywny. To wspaniały dodatek i będę go częściej używać nie tylko do posypania wierzchu ale do środka ciasta również.
Wreszcie kupiłam nasiona czarnuszki siewnej .

Poszukam dziś czarnuszki, nigdy jej nie stosowałam i jestem ciekawa jak smakuje. Do chlebka dyniowego dodaję siemię lniane i słonecznik albo pestki z dyni.
- christinkrysia
Izo nasiona czarnuszki od dawna używam do celów leczniczych ale "stary dostawca znikł w sieci " i jakoś ostatnio nie mogłam dostać , a jeśli już gdzieś znalazłam to ceny bezpodstawnie wysokie...
Nie lubię szukać nowych dostawców bo nigdy nie wiadomo skąd towar i jaka jego wartość.
Płaciłam 29 zł za 1 kg a w aptece wychodzi porcja 100 g od 5 zł w wzwyż czyli kg ponad 50 zł.
Wspaniale komponuje się z pieczywem bo ma lekko orzechowy, cierpki smak, z delikatną nutą maku i pieprzu, a także delikatna nuta jakby oregano...
Czasami do ciasta chlebowego dodaję troszkę oleju z oregano bo pasuje mi ten smak i zapach w pieczywie . Lubię zmieniać dodatki smakowe i zapachowe .
Przy czarnuszce mam już komplet i nie dodaje nic.
Nie lubię szukać nowych dostawców bo nigdy nie wiadomo skąd towar i jaka jego wartość.
Płaciłam 29 zł za 1 kg a w aptece wychodzi porcja 100 g od 5 zł w wzwyż czyli kg ponad 50 zł.
Wspaniale komponuje się z pieczywem bo ma lekko orzechowy, cierpki smak, z delikatną nutą maku i pieprzu, a także delikatna nuta jakby oregano...

Czasami do ciasta chlebowego dodaję troszkę oleju z oregano bo pasuje mi ten smak i zapach w pieczywie . Lubię zmieniać dodatki smakowe i zapachowe .
Przy czarnuszce mam już komplet i nie dodaje nic.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czarnuszkę z powodzeniem można uprawiać w ogródku tylko zbieranie drobnych nasionek jest upierdliwe.
- christinkrysia
Święta prawda Januszku
"upierdliwe" to bardzo delikatne określenie a przydałoby sie dosadniejsze i bliższe prawy.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najtaniej znalazłem 1 kg za 40zet na str. Bogucin młyn ale dojdzie jeszcze opłata no chyba że ktoś blisko mieszka.
- christinkrysia
Janusz mogę podać namiary na sklep gdzie ja kupiłam po 29 zł za 1 kg.
Jakość dobra bo kupowałam również ostropest plamisty i laski waniliowe.
Sprawdzałam juz zdolność kiełkowania obu nasion - jest b.dobra.
Zakupy były wspólne z koleżanką czyli koszty na połowę i na paczko mat poprosiłam więc dostawa kilku kg ogólnej przesyłki wyniosła za 8 zł : 2 osoby = 4 zł.
Jakość dobra bo kupowałam również ostropest plamisty i laski waniliowe.
Sprawdzałam juz zdolność kiełkowania obu nasion - jest b.dobra.
Zakupy były wspólne z koleżanką czyli koszty na połowę i na paczko mat poprosiłam więc dostawa kilku kg ogólnej przesyłki wyniosła za 8 zł : 2 osoby = 4 zł.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Przed świętami upiekłam po raz drugi chleb na zakwasie. W 100% żytni i bez dodatku drożdży.
Szukałam najprostszego przepisu i się udało: 0,5 kg czynnego zakwasu, 1kg mąki, 800ml wody, 2 plaskie łyżki soli + dodatki: czarnuszka, słonecznik i gotowane ziarno żyta, ale to było opcjonalne.
Podobało mi się to, ze przez 5 dni robiłam zakwas, wyszło go idealnie, ile potrzebowałam. Jak będę potrzebować znów, nastawię w niedzielę wieczorem, by w kolejną sobotę rano upiec chleb.
Piekłam 10min w temp. 250st + 40 min w temp. 200st. Przedtem rósł w piekarniku (nagrzałam do 50st i wyłączyłam) ok 3 godz.

Szukałam najprostszego przepisu i się udało: 0,5 kg czynnego zakwasu, 1kg mąki, 800ml wody, 2 plaskie łyżki soli + dodatki: czarnuszka, słonecznik i gotowane ziarno żyta, ale to było opcjonalne.
Podobało mi się to, ze przez 5 dni robiłam zakwas, wyszło go idealnie, ile potrzebowałam. Jak będę potrzebować znów, nastawię w niedzielę wieczorem, by w kolejną sobotę rano upiec chleb.
Piekłam 10min w temp. 250st + 40 min w temp. 200st. Przedtem rósł w piekarniku (nagrzałam do 50st i wyłączyłam) ok 3 godz.

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Ja też poproszę o namiary na sklep z czarnuszką.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
W CH Manufaktura jest sklep ze zdrową żywnością Organic, ja w tym sklepie w Poznaniu kupiłam czarnuszkę do chlebka i bułek.
Miłka
Dziękuję za informację, trochę za daleko jechać specjalnie ale może latem przy okazji pobytu w Poznaniu na targach uda się kupić.
Na razie chce wysyłkowo kupić bo nalewka z czarnuszki kończy mi się a zima jeszcze przed nami i do chleba będzie potrzebna.
Na razie chce wysyłkowo kupić bo nalewka z czarnuszki kończy mi się a zima jeszcze przed nami i do chleba będzie potrzebna.
Pozdrawiam
and777
and777