Witam Dzisiaj kupiła swojego pierwszego hiacynta w dziale ogrodniczym w OBI. Tak na próbę i do ozdoby domu. Ma malutką doniczkę (choć to za dużo powiedziane). Zamierzam dać mu troszkę większą doniczkę i poczekać aż zakwitnie Nie ma możliwości umieszczenia go w ogrodzie. A zatem co z min robić jak już przekwitnie? Florystka ze mnie żadna a ogrodnik tym bardziej ale może uda mi się utrzymać kwiatka w domu. Nie lubię marnować kwiatów dlatego mam tylko jedną cebulkę. Podpowiedzcie mi, proszę
calka
czy u Ciebie te krokusy od hiacyntów już kwitły?
czy posadzenie hiacyntów z krokusami wpływa jakoś na rośliny (np. konkurencję o składniki) w inny sposób niż walory estetyczne?
Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Ja mam podobną mieszankę hiacynty + krokusy ale krokusy, choć listki już mają długie, nie kwitły w międzyczasie. Więc myślalam, że może hiacynt je osłabił albo co...
Prześliczne wyglądają te kompozycje wczesnowiosennych cebulowych w tych drewnianych donicach
Choć jeśli chodzi o kolorki hjacynt?w to mi najbardzie przypadły do gustu te Agnieszki - InesS Zwłaszcza te nasycone fiolety/róż /???/ są dla mnie takie nietuzinkowe
ivonar pisze:Witam Dzisiaj kupiła swojego pierwszego hiacynta w dziale ogrodniczym w OBI. Tak na próbę i do ozdoby domu. Ma malutką doniczkę (choć to za dużo powiedziane). Zamierzam dać mu troszkę większą doniczkę i poczekać aż zakwitnie Nie ma możliwości umieszczenia go w ogrodzie. A zatem co z min robić jak już przekwitnie? Florystka ze mnie żadna a ogrodnik tym bardziej ale może uda mi się utrzymać kwiatka w domu. Nie lubię marnować kwiatów dlatego mam tylko jedną cebulkę. Podpowiedzcie mi, proszę
Nie doczekałam się odpowiedzi A moja cebulka ma się dobrze. Kwiat ma jeszcze zamknięty, ale dwa razy taki. Czekam aż zakwitnie. Wtedy wstawię fotkę. Proszę pomóżcie mi go nie zmarnować
Nie przesadzaj go, nie potrzebuje większej doniczki, a możesz uszkodzić korzenie. Po przekwitnięciu, gdy liście zaczną obumierać przestań podlewać i poczekaj, aż wyschnie całkowicie. Następnie wysusz cebulkę i przechowaj ją do października, wtedy też wysadź ją do gruntu (nie doniczki).
pomidor7
Oczywiście można go posadzić do gruntu, wiele moich ogrodowych hiacyntów z takich właśnie okazji pochodzi.i pięknie się rozrastają z cebulek przybyszowych.
Ja w tym roku nie kupiłam żadnego hiacynta . W tamtym roku miałam 4 i wsadziłam je do ogródka . Ale jeszcze nic nie widać aby wschodziły . Myślę , że może jeszcze za wcześnie ?
Kiedy wsadzić należy te hiacynty z doniczek do ogrodu? Od razu jak tylko przekwitną? Czy poczekać aż liście zaschną i wtedy wysuszyć cebulę i jesienią do gruntu?
Te które sadziłaś jesienią też były z doniczek? Zostawiłaś je do jesieni i wysadziłaś dopiero wtedy?
Ja kiedyś zostawiłam w doniczkach aż zaschły liście, wyjęłam cebule, ale do jesieni skurczyły się i zaschły. Uznałam że nie ma sensu ich sadzić.
Bo się ich nie trzyma w doniczkach ja kiedyś w styczniu miałam hiacynta z marketu,jak tylko przekwitł na balkonie w skrzynkę go wsadziłam. Łyżką dziurę dziabałam bo narzędzia jeszcze pochowane były a ziemia nie do końca rozmarznięta ,ale cebula nie zginęła ,trzeci rok będzie kwitł jest już na wierzchu.
Przepięknie wygląda ten pas hiacyntowo-tulipanowy.
U mnie też kwitły hiacynty marnie.Więc w ubiegłym roku po zasuszeniu prawie liści wykopałam i podsuszyłam
przetrzymałam je jak najdłużej.
Wymoczyłam cebulki w środku przeciwgrzybowym,pod cebulki dostały kompostu i trochę przerobionego obornika.
W tym roku zakwitły pięknie kwiatostany mają dorodne.