Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Post »

Witaj Aguś, kurki wymiatają ,ja już dawno o nich marzę ,ale w jesieni wyjeżdżam na grzyby na dłużej ,a i rano mam problem z dyscypliną ;:306 ,ale kurki uwielbiam ,może kiedyś dojrzeję do decyzji ,żeby je mieć ,no i muszę coś wybudować ,dawno temu miałam kaczki i kurki ,ale to już historia ,tulipany cudowne i widoki z nimi w roli głównej obłędnie piękne,pozdrawiam ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Widzę morze tulipanów, tylko statku brak ;:oj Gdybym chciała mieć ich tyle, musiałabym chyba zasadzić nimi całą działkę. A na dodatek zawsze chce mi się dużo, to mam kilkanaście kolorowycgh plamek po kilka sztuk.
jak teraz wyszedł sam liść- to za rok będzie kwiat
Myślisz, że to tak działa? W tamtym roku miałam wszystkie tulipany kwitnące, wykopałam, przechowałam, potem znowu posadziłam, a teraz mam w większości tylko liście ;:222 Raczej nie podejrzewam, żeby zechciały w następnym roku zakwitnąć. W tym roku ich nie wykopię, teraz zasilam i zobaczę jaki to da efekt.
Kureczki śliczne zakupiłaś, będzie teraz zabawa z kogutem ;:oj Boisz się podejść do własnego koguta? Tupnij nogą i pokaż mu kto tu rządzi :;230 Ale się wymądrzam... Przynajmniej tak, jakbym miała stado kogutów ;:306 A widuję je raczej tylko na obrazku.....Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękny tulipanowy lasek. Strasznie tych kurek zazdroszczę, nawet takich zwyczajnych. Niestety u nas na razie w strefie marzeń.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ago
Nie napisałam ,że i nowe kurki i kogut czadowe :!:
Aby tylko nie nabroiły :lol:
Boisz się koguta :;230 ;:224 U mojej Babci przeważnie te białe były agresywne.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Aguś :lol: powiedzmy, że to moja kopia kaukenhoff na mała skalę :wink: miałam je ometkować do przesadzania, ale jakoś nie miałam do tego nerwów...zrobiłam dokładne zdjęcia, gdzie co rośnie na rabatach, jutro nakleję póki płatki się trzymają małe metki z dołu liści, jak się odlepią, to przesadzę w ciemno i potem będę poprawiać :wink: Musze te zdjęcia robić, w tym roku błyskawicznie przekwitają, potem chociaż sobie pooglądam, trochę się z nimi napracowałam, więc należy mi się ;:173

Iza, jak będziesz miała, to polecam kurki, dużo radości dają no i te pyszne jajka ;:224

Ewa dziękuję ;:196 bardzo mnie cieszą kwitnące jabłonie. Śliwy i czereśnie owocują co roku, a jabłonie to u mnie same nowe drzewka i ciekawa jestem, jak się sprawdzą odmiany, które posadziłam.

Karolka trawniki są przereklamowane, teraz będzie mniej koszenia :lol: Mam nadzieję, ze jakoś to wyjdzie, bo dalie mam z siewu i kolory mogą być pstrokate..

Przemku wszystko co piszesz to prawda i w przesadzaniu są kłopotliwe. Rok temu wykopałam część (tzw mniejszą połowę :lol: ), w tym czeka na mnie reszta. Chcę wypróbować do zaprawienia Polywersum. Bardzo lubię też botaniczne, np na niskich rabatach z rozchodnikami, takich typu skalniaki.

Jadziu oj chciałoby się za Faustem zawołać "chwilo trwaj, jesteś piękna", ale jednak czas nieubłaganie kończy ten pokaz. No cóż, może mniej kochalibyśmy je, gdyby były cały rok, może widok by spowszedniał?

Moniś one chyba nawet nie sa do pary. Kogucik jest rasowy, cudny, a kurki niebieskie moim zdaniem z innej rasy, ale zobaczymy jak się przepierzą. Nie chciałam brać kur, jak zobaczyłam w klatce koguta to chciałam tylko jego. Ale dałam się namówić i niech będą, w sumie kosztowały kilka złoty więcej niż zwykłe nioski białe albo rude, bo kurki po 30 zł. Musiałam je od razu wyleczyć z robaczków, oj już leki i środki prewencyjne więcej kosztowały niż te kury i kogut :;230
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ja uprosiłam Mamę, żeby przyjechała do moich kur, kota i chomika. Tez wyjeżdżamy na dwa tygodnie latem do Chorwacji, jakbyśmy lecieli gdzieś na tydzień, to zostawiłabym kury awaryjnie latem same, tylko z sąsiadami bym się umówiła, żeby dosypali raz paszę i zabrali co dzień jaja. Na pewno ktoś by się zgodził za te jajka zajrzeć do nich :)

Olu już wiem, już kwitną. Śliczne, różowe niezapominajki!

Marysiu ślicznie dziękuję ;:196 Ja to od kiedy wspomniałaś, ze wrzuciłaś jajka czekam na wyniki Twojego "wysiadywania" i zdjęcia pisklaczków ;:167 No biedny tulipanek, ale większość tych czarnych owiec trafiła w dobre, kochane łapki, więc źle im nie jest :lol:
Tu kolejne czarno-żółte owce :;230

Obrazek

Moniś on tylko wygląda tak groźnie, a że się bałam- to ani ja jego, ani on mnie jeszcze nie zna, więc obawy były uzasadnione. Pierwszego dnia w wolierze była atmosfera dość nerwowa, ale dwie noce i dzień rozłączenia dobrze wpłynęły na kury, jakoś się pogodziły z nowymi porządkami i dziś było spokojnie. Kogutek nie jest agresywny. Jest wspaniały, szarmancki dla kur, troskliwy. Dał się dziś podejść i zrobić sobie piękne zdjęcie.

Ewamaria witam Cię miło :wit Dzięki Ci serdeczne za miłe słowo ;:196
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko jak się tak odbijają, to jakby ich więcej było :lol: Szkoda, ze nie mam luster w ogrodzie, udawałabym, ze jest dwa razy większy i ma więcej kwiatów :lol:
Dziś HeyHey spał na leszczynie w nocy, och jak on rano piał! ;:oj Jeszcze może latem będę mu cieniować okienko w kurniku, żeby nie włączył budzika o czwartej rano :;230 Ale nie przegina ani z decybelami, ani z ilością piań, oby mu tak zostało.

Martunia poświęcam im normalnie jakieś 2 godziny w tygodniu, ale lubię to i w odniesieniu do siebie- uważam, ze warto :) Zawsze chciałam mieć kury. Kiedyś chciałam też pawia, ale w jednym hotelu mieliśmy w ogrodzie takiego gagatka, piękny był jak nie wiem, ale koncerty rano nie do zniesienia, pod samym oknem mi rano darł dzioba, a tonacja taka, że ten dźwięk przechodzi przez ściany i wstrząsa szybą :;230 Tak go zapamiętałam :lol:

Iwonko, może jakaś taczkowa szalupa ratunkowa znajdzie się w pobliżu :;230 U mnie tak podziałało- rok liść, podkarmiony, nasłoneczniony, nabrał sił i po roku wyszły piękne kwiaty :) Pokazałam, ręczę słowem. Byle głodne nie były i miały dość światła, a i trzeba im dać zaschnąć, one cofają latem wodę i wszystko inne do cebuli. Nic nie ucinam prócz słupka kwiatu, daję im zaschnąć samym :)
No bałam się ;:218 Mama mi kiedyś opowiadała, ze ją kogut gonił po ogrodzie i skakał na plecy. Mój jest mały, ale wygląda na zadziorka. Na szczęście nie wykazuje żadnej nadmiernej agresji. Za to nikt mu nie odmówi urody!

Obrazek
Tylko dostał głupie imię ;/ Chciałam mu dać na imię Don Juan, ale Natalka przeforsowała HeyHeya który ją bardzo bawił w kreskówce ;:173 https://www.youtube.com/watch?v=__kM48y-KAg
Moim zdaniem zasłużył na inne imię, ale ustąpiłam dziecku, a co tam, mogę go po cichu nazywać po swojemu :wink:

Ed o to może kiedyś, kury są pożyteczne, pocieszne, dają nawóz do ogrodu i jajka, warto :)))

Aguś dzięki, kogut jest jak z obrazka, nie umiałam wyjść z tego targu bez niego ;:oj Bałam się, ale już się powoli dogadujemy. Choć z ręki mi nie je ;:209
Agnieszka
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Super kogutek, nawet biorąc pod uwagę, że przybył z pasażerami na gapę :wink:
Też bym go wzięła, nawet wiedząc, że ma zwierzątka :;230
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie Madzia, on miał na sobie swoje własne stado :lol: A propos kogutka, prócz kropelek wczoraj w nocy wypudrowałam jego i wszystkie kury, moje i nowe (które też są w sumie moje ;:224 ) w Insectinie, dziś były takie zadowolone z życia, bo chyba szybko przestało im życie dogryzać. Każdy by go wziął :lol: Nawet ja to zrobiłam, a wcale wcześniej nie chciałam mieć koguta ;:218

Trochę ostatnio popadało, kolory się odświeżyły i rośliny nabrały chęci do życia. Ładnie jest, zieloniutko ;:215 Mam nadzieję, ze za ten piękny kwiecień nie trzeba będzie w maju zapłacić chłodem ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:167 ;:167 ;:167

Obrazek

Obrazek

Moja nowa czerwona azalia Feuerwerk ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kury też mają swoją rabatkę :;230

Obrazek

Obrazek

Jednostka mrucząco- miaucząca, napędzana mięskiem :wink: Fajnie mu, Leniuchowi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lilaki bezimienne, ale niezawodne ;:215

Obrazek

Pozer ;:224 :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego tygodnia, słonecznego lub deszczowego, jaki kto sobie życzy :wink:
Agnieszka
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Don Juan to piękny kogut, wygląda dokładnie tak, jak kogut wyglądać powinien , taki o, książkowy okaz :D Ja tez bym go wzięła bez zastanowienia :wink: Nie dziwię się co prawda, że się go boisz, bo sama też bym się chyba bała :lol: Mam niestety niemiłe wspomnienia związane z kogutem, jak to jeszcze w połowie lat 90-tych mieliśmy kury i kaczki, to babcia kupiła ozdobnego kogutka, był mały, biało czarny, piękny! Ale niestety bardzo agresywny :roll: Skakał ludziom na głowy, jak tylko ktoś pojawiał się na horyzoncie, to od razu rozwierał skrzydła i leciał w kierunku człowieka i atakował ;:oj Straszny był, bez szczotki nie dało się wyjść na podwórko,, aby w razie czego o pogonić :;230 No i ja się o wtedy bałam i miałam przez to małą traumę ;:224

Te biało-fioletowe tulipanowe mixy, to moje ulubione ;:167 No i piękne udało Ci się uchwycić motyle ;:167 U nas to jeszcze bida z motylami, widziałam dopiero cytrynki i bielinki, mogłyby mi chociaż popozować na tle fioletowych tulipanów, to miałabym potem ładne zdjecia :lol:
Buziaki! ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko dopisuję się do fanclubu Don Juana vel HeyHeya :D Przypomina mi kogucika na dachu, bo ogon ma słuszny! Moje jajeczka mają 12 dzień inkubowania i też jestem ogromnie ciekawa co tez z tego wyjdzie. W poniedziałek jadę na targ po mieszankę i powoli będę się przygotowywać do....porodu ;:306 ;:306
Twój ogród to już nie ogród tylko Raj w tonacji fioletowej z aniołkiem w roli głównej :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale kolorowo i pięknie.
Te szpalerki szafirkowe,śliczne.Mmusze chyba dokupić i dosadzić do swoich szafirków jeszcze więcej.
Tulipanki widzisz, pięknie kwitną.I narcyzki. ;:215
azalię Feuerwerk mam .Jest cudna.Będziesz z niej zadowolona ;:108
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Tak,kogut jak z obrazka.Przyjął pozę,jakby był na pokazie przed oczami sędziów :D Imię HeyHey bardzo mi się podoba ;:333
Pięknie uchwyciłaś urodę ogrodu,te już kwitnące piękności i to,co dopiero jest zapowiedzią przyszłej rewii. Popadało mówisz? Nie u każdego,więc dla siebie przyjmuję życzenia deszczowego tygodnia,no może nie całego,bo wyjeżdżamy na majowy weekend ;:204
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne te twoje łany tulipanowe ;:215 Świetnie komponują się takie ciemniejsze fioletowe z białymi.
Obwódki z szafirkami coś pięknego :D
Awatar użytkownika
MartisM
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Witam się ciepło! Nic dziwnego, że Cię nie widziałam w wątkach z moimi postami - Ty masz już całkiem pokaźną drugą część swojego wątku. A ja ślepa nie zauważyłam :P

Piękne tulipany! Będziesz je wykopywać czy zostawiasz kolejny sezon w gruncie? Przepraszam, jeśli już pisałaś a ja przeoczyłam, ale nie jestem w stanie nadrobić całego wątku :P

A Twoja mała ogrodniczka pomaga? Przyznaję, że nie mam teraz dużo czasu na forum i ogród, bo oprócz mojej małej ogrodniczki mam teraz i małego ogrodnika ;)

Pozdrowienia z wietrznej Długołęki!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”