Mój ogród - Ewelina - 2008r
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dalszy ciąg róż :

1. i 2. miniaturowa " MERCEDES"

1. miniaturowa " MERCEDES" i 2. nieznana ? pnąca

1. pnąca "NEW DAWN"

1. rabatowa "WEDDING ROSE" i 2. ? (kwiaty karminowe , mocno pachnie , kwitnie aż do mrozów - nazwa ?)

1.i2. " FRIESIA" - róża o przepięknym zapachu ...

1. "FRIESIA" 2. miniaturowa ?

1.i2."LEONARDO da VINCI"/MEIDEAURI

jeszcze "LEONARDO..."

1.i 2. pnąca "PIROUETTE"

"PIROUETTE"

wielkokwiatowa "DAME de COEUR"

wielkokwiatowa "GLORIA DEI"

miniaturka "MAIDY"

"MONIKA" i pnąca "SYMPATHIE"

1.i 2. miniaturowa " MANDARIN"

1. i 2. miniaturowa " MERCEDES"

1. miniaturowa " MERCEDES" i 2. nieznana ? pnąca

1. pnąca "NEW DAWN"

1. rabatowa "WEDDING ROSE" i 2. ? (kwiaty karminowe , mocno pachnie , kwitnie aż do mrozów - nazwa ?)

1.i2. " FRIESIA" - róża o przepięknym zapachu ...

1. "FRIESIA" 2. miniaturowa ?

1.i2."LEONARDO da VINCI"/MEIDEAURI

jeszcze "LEONARDO..."

1.i 2. pnąca "PIROUETTE"

"PIROUETTE"

wielkokwiatowa "DAME de COEUR"

wielkokwiatowa "GLORIA DEI"

miniaturka "MAIDY"

"MONIKA" i pnąca "SYMPATHIE"

1.i 2. miniaturowa " MANDARIN"
-
Bogusia2
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piekne róże. Ja od dłuższego czasu marzę o Leonardo da Vinci ale jak dotad bezskutecznie. Czy mogę zapytać gdzie kupiłaś ten krzew? Pozdrowienia Bogusia
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Bo te róże , poza nielicznymi, są w dość kiepskiej formie, nieco anemiczne, niestety. A mnie się marzą takie bujne, piękne, obficie kwitnące i zdrowe... A tu , jak nie mszyce, to czarna plamistość , albo szara pleśń, albo coś wygryza w liściach setki maleńkich dziurek...Ech !!!KDanuta pisze:Ewelinko piszesz, że nie masz osiągnięć w uprawie róż, to chyba kokieterie
bo Twoje różę są piękne, zdrowiutkie, wyglądają na szczęśliwe że są u Ciebie![]()

- Kontakt:
Ależ Haniu, ja jeszcze nie idę luli 
Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią , dla wytrwałych - kilka zdjęć ze spaceru po wrocławskim Ogrodzie Botanicznym:

Ścieżką wśród łanów kwitnących liliowców...

dochodzimy do porośniętego Liliami wodnymi stawu, wokół którego podziwiać można wiele cennych gatunków roślin

np. ogromną Perowskię (pokażę to zdjęcie mojemu badylkowi- może się ogrodu zawstydzi i zacznie porządnie rosnąć?) czy gigantyczną GUNNERĘ...

Idziemy sobie dalej...poprzez mosteczk nad stawem,aż do japońskiej ścieżki w ustronnym zakątku ogrodu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A tu jeszcze fotki z położonego nieopodal Hali Ludowej OGRODU JAPOŃSKIEGO z 1913r.

Polecam oba te miejsca miłośnikom przyrody i ogrodomaniakom w szczególności
Warto wybrać się na wycieczkę do Wrocławia, a także pojechać 50km. na południe do Arboretum w Wojsławicach 
Więcej zdjęć z ogrodów Wrocławia znajdziecie tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 991#376991
Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią , dla wytrwałych - kilka zdjęć ze spaceru po wrocławskim Ogrodzie Botanicznym:

Ścieżką wśród łanów kwitnących liliowców...

dochodzimy do porośniętego Liliami wodnymi stawu, wokół którego podziwiać można wiele cennych gatunków roślin

np. ogromną Perowskię (pokażę to zdjęcie mojemu badylkowi- może się ogrodu zawstydzi i zacznie porządnie rosnąć?) czy gigantyczną GUNNERĘ...

Idziemy sobie dalej...poprzez mosteczk nad stawem,aż do japońskiej ścieżki w ustronnym zakątku ogrodu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A tu jeszcze fotki z położonego nieopodal Hali Ludowej OGRODU JAPOŃSKIEGO z 1913r.

Polecam oba te miejsca miłośnikom przyrody i ogrodomaniakom w szczególności
Więcej zdjęć z ogrodów Wrocławia znajdziecie tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 991#376991
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Wreszcie odrobiłam trochę zaległości w Twoim ogrodzie.
Właściwie nie mam co dodawać do słów poprzedników, jest "prawie doskonały".
Piszę "prawie", bo piękno nigdy nie może być skończone.
Ewelinko czy purpurowy klon palmowy ma wystawę słoneczną? Tak wygląda to na zdjęciu, a jak jest w rzeczywistości?
Jak na osobę deklarującą, że róże nie są Twoją specjalnością, to ciekawe ile ich trzeba mieć, wg Ciebie, żeby tą specjalnością były?
Wszystkie są prześliczne.
Pozdrowienia Ewelinko.
Ewelinko czy purpurowy klon palmowy ma wystawę słoneczną? Tak wygląda to na zdjęciu, a jak jest w rzeczywistości?
Jak na osobę deklarującą, że róże nie są Twoją specjalnością, to ciekawe ile ich trzeba mieć, wg Ciebie, żeby tą specjalnością były?
Pozdrowienia Ewelinko.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Lilu , ogród jest " prawie doskonały..." bo przecież : "piękno na to jest , by zachęcało do pracy"lila31 pisze:Wreszcie odrobiłam trochę zaległości w Twoim ogrodzie.![]()
![]()
![]()
Jak na osobę deklarującą, że róże nie są Twoją specjalnością, to ciekawe ile ich trzeba mieć, wg Ciebie, żeby tą specjalnością były?Wszystkie są prześliczne.
Pozdrowienia Ewelinko.
Pytasz o KLON PALMOWY - on ma wystawę słoneczną w godzinach przedpołudniowych. potem jest w cieniu i wieczorkiem znowu dostaje nieco słońca. Chyba mu to pasuje , bo jest w tym miejscu od kilku lat i dobrze rośnie, ma też intensywnie buraczkowe wybarwienie. W pierwszych dwu latach rósł w pełnym słońcu, ale stale miał poparzone liście , więc został przesadzony.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Kontakt:
Pewnie czasem dziwnie to wygląda , gdy "przyczajam się " z aparatem na moich małych gości... Zastygam w dziwnych pozach , bo JASZCZURKI ZWINKI są bardzo płochliwe... Jednak udało mi się "namówić je" na małą sesję zdjęciową. Są prześmieszne, ruchliwe i ostatnio upodobały sobie nowe głazowisko ( pewnie dlatego ,że jest ono w silnie nasłonecznionym miejscu). Jaszczurek szary to samiczka , a ten z zielonymi bokami - samczyk. Może będzie rodzinka ?Baaardzo lubię je obserwować 

- Julia
- 200p

- Od: 11 wrz 2005, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelinko, widać zwince spodobał sie Twój skalniak:),
ma doskonałe miejsce do wygrzewania się na kamieniach,
a Ty wdzięczny obiekt do pstrykania.
Świetne ujęcia ...co przy takim ruchliwym gościu
nie jest łatwe
Ciekawe fotki z wycieczki,
a ścieżka żwirowa szczególnie.
ma doskonałe miejsce do wygrzewania się na kamieniach,