Pod puszczą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod puszczą cz.2

Post »

Eluniu ;:196 ja zaglądam do Ciebie często ,ale z pisaniem jest u mnie róznie ,a najgorzej jest wtedy kiedy mam kłopoty zdrowotne .Wiesz ,ze mój M bardzo nie domaga i właśnie z tym bardzo jest różnie .A jeszcze teściową było bardzo źle .
Teraz na szczęście stabilnie to i ja jestem w lepszej formie psychicznej.
Ten duży zbiornik to już koparka ,ale jeszcze sie zastanawiamy bo to byłby taki na odprowadzenie wody z ziemi od domu bo i tak rurami będzie odprowadzona w głąb ziemi . Sami tego robić nie będziemy ,ale synowie i znajomi będą pomagać :D
Elu swoje warzywka dobra sprawa i jak jeszcze jest ich tyle ,że przez długi czas nie trzeba kupować to jeszcze lepsza .
Miejmy nadzieje ,ze ten rok będzie pod względem urodzaju i naszego zdrowia bardziej udany ;:108

U mnie też roślinki śpią i przez noc napadało sporo śniegu,więc jest ok .
Eluniu zdrówka i siły Ci życzę ;:167 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Elu.. ;:168 . Czytam że w planach u ciebie prawdziwy warzywnik i bardzo dobrze, nie ma jak to swoje warzywka. ;:333 . Wyobraź sobie że to samo mi chodzi po głowie. ;:oj . Co prawda u mnie na prawdziwy warzywnik brak miejsca ale na taki mini się znajdzie. Między kwiatki coś wsadzę, a co komu do domu jak chałupa nie jego. ;:306 . U mnie dziś piękne słonko ale mrozi. :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuziu, bardzo dobry pomysł z warzywkami do kwiatowego, tylko trzeba przy nawożeniu ogrodu uważać by nie zasilić ich nawozami! ;:108
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witam Wszystkich nareszcie troszkę zimowo .
Ochłodziło się w całym kraju i bardzo mnie to cieszy i zapewne nie tylko mnie .Nasze roślinki muszą spokojnie poczekać aż nastanie dla nich odpowiedni czas .Nie chcemy takiej wiosny jak w poprzednim sezonie , że w maju przymroziło kilkakrotnie .

Wandeczko , u mnie zawsze jest chłodniej bo teren bardziej otwarty i dużo łąk dlatego rośliny startują później i całe szczęście .Z werbeną patagońską też miałam problem bo słabo się u mnie wysiewała , więc brałam ją z zaprzyjaźnionych ogrodów lub od siostry i mam nadzieję , że w końcu w tym sezonie zadomowi się u mnie dobrze i na stałe .Zawsze też miałam problem z ostróżkami a ostatnio sieją mi się na potęgę , więc czasami trzeba być cierpliwym .Werbena wschodzi dosyć późno bo dopiero po połowie kwietnia do początku maja i podejrzewam , że same niszczymy siewki pieląc rabaty .

Bożenko ,mam nadzieję . że Twoje roślinki zapadną jednak na drzemkę przedwiosenną bo co Ci potem będzie kwitło ?Ty im wytłumacz o co chodzi , niech idą jeszcze spać ;:306

Alu , wiem jak to jest kiedy wszyscy muszą skupić się na zdrowiu , wtedy wszystko inne schodzi na dalszy plan .W domu też mam 85 -letnią mamę i różnie też bywa .Musisz też dbać o eMa bo samej jest i nudno i trudno .Masz koło domu dosyć mokry teren , u mnie też wysoki gruntowy stan wód i nie wiem , czy też nie powinnam zrobić dodatkowego zabezpieczenia bo ten rok wyjątkowo mokry . Miło mi , że zaglądasz często , ja też sprawdzam co jakiś czas czy może już masz uruchomiony swój wątek .Planuję w tym sezonie zacząć warzywnik bo spory kawałek ogrodu na to przeznaczyłam , ale ciągle nie starczało czasu , może w tym sezonie się uda .Zdrówka dla całej Rodzinki życzę . ;:167

Iwonko , z wiosną nasza silna wola spływa jak kra do morza , a świecące wysoko słoneczko ogrzewa ziemią , która prosi nas o nowe roślinki , więc jak tu odmówić , no nie da się , trzeba kupować i sadzić , sadzić , sadzić ;:306 Nie martw się , wszystkie tak mamy ,nie jesteś osamotniona , w końcu wiosna wszystko tłumaczy . ;:oj

Natalko , roślinki jeszcze mają czas , chociaż nam już się mocno spieszy do naszych ukochanych ogrodów i jak co roku o tej porze już nas rączki swędzą . Ja też już potrzebuję ruchu na powietrzu , ale z drugiej strony mam jeszcze do wykonania różne rzeczy na które od wiosny nie będę miała czasu , więc przerwę zimowa wykorzystuję właśnie na wszystko inne .Właśnie zrobiłam w domu przemeblowanie :;230

Zuzieńko , wiesz że moje plany mają zawsze spore przesunięcie czasowe . :;230 Na warzywnik specjalnie zostawiłam dużo miejsca na końcu ogrodu .W przyszłym sezonie planuję postawienie niedużej szklarni i inspektu , a w tym skupię się na trawnikach i pielęgnacji tego co już rośnie .Muszę też w tym roku zrobić nowe , większe szambo i wymienić całą hydraulikę , a co mi się uda zrobić , to zobaczymy .Zawsze z własnych warzywek coś mam , ale to śladowe jak dotąd ilości a chciałabym to pomału zmienić , co roku po troszku , żeby nie wszystko na raz .Zuzieńko , zawsze możesz mieć swój szczypiorek , natkę pietruszki , czy sałatkę bo to nie zajmuje dużo miejsca i nie wymaga specjalnego podłoża , może jeszcze jakieś ziółka w donicach na tarasie , przecież jesteś na działeczce kilka miesięcy , nawet pomidorki cherry udają się świetnie a wystarczy 5 krzaczków żeby było co zbierać . Poszukaj wiosną na rynku gotowych rozsad i tylko posadź. ;:167

Bożenko , namawiaj , namawiaj na własne warzywka ,ja też jestem za .

Trochę wspominkowych ujęć .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Eluniu,wspomnienia to cudowna sprawa,tak marzę przy każdym zdjęciu ;:306 u mnie wielka zima teraz ,śnieg sypie cięgiem ,jutro znowu będzie trudny wyjazd ,drogowcy nie nadążają ,dzisiaj tyle korków samochodowych było po południu,,ja jeszcze nic nie zamawiałam i nie wiem czy będę to robić ,może później ,na razie dla poprawienia humoru wsadziłam pietruszkę i cebulkę,na zielono w nowej ślicznej białej ,podłużnej drewnianej donicy i tyle mam ogródeczka :uszy ,pozdrawiam ;:196 podziwiam Cię za jazdę na rowerze przez cały rok,jesteś bardzo dzielna ,ja bym wymiękłaObrazek
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Martuś dzięki za przypomnienie,pędzę sadzić cebulkę a pietruszkę mam zieloną w ogrodzie , rośnie zwyczajnie! ;:138
Eluś ale mi bez teraz pachnie ,wciągam nosem! ;:138
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Elu fakt, że przymrozek był potrzebny :) martwię się tylko o moje róże bo ich nie okryłem, w sumie to tylko o Edenke, niby powinna wytrzymać do -26 ale jakoś w to nie wierzę :roll: no nic zobaczymy co będzie, bardzo fajnie powspominać takie kwitnienia :) ale jeszcze troszkę i będą nowe :) :wit
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Elu..widzę że pracy ci na kilka lat wystarczy a może i na dłużej. :;230 . Ja w tym roku skromniutko, kiedyś w końcu trzeba sprawdzić leżaczek nie używany jak się na nim leży. ;:oj . Czy mi się uda to inna sprawa, ale takie plany mam. ;:173. Oby jak najszybciej zrobiło się ciepełko i babcie z zielonymi wyszły na ryneczek, nie nie..nic na siłę nie kupię byle kupić. To tak w razie coś po zimie wypadnie. ;:128
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witajcie :wit

Cieszę się , że ten bolący tydzień nareszcie minął , bolący bo prawie codziennie siedziałam na fotelu dentystycznym .Co roku mniej więcej o tej porze odwiedzam zaprzyjaźniony gabinet stomatologiczny i robią mi wszystko co ewentualnie trzeba naprawić .Kiedy wychodzę z gabinetu to jednak najbardziej boli mnie kieszeń :;230 , ileż to zielska mogłabym kupić za za tą kasę . No cóż , trzeba to jakoś przeboleć , może za rok będzie mniej bolało ;:306 .Pewnie i u Was zrobiło się trochę zimowo , ale to dobrze , może wiosna będzie nareszcie normalna i o czasie .

Martuniu , uwielbiam cebulę i pietruszkę na parapecie , dosadzam jeszcze rozmaryn do towarzystwa .Masz rację , że ten mini ogródek poprawia nastrój i cieszy oczy , a przy tym daje jeszcze troszkę witamin .Mam nadzieję , że początkiem marca można będzie już ciąć winorośle , w zasadzie to trzeba pomału brać się za drzewka owocowe i porzeczki .Najchętniej to już bym to robiła , ale na razie nie mam z kim jechać , syn jest na wyjeździe do końca miesiąca , a może i dłużej . ;:202 .Zostają więc jedynie wspominki .Dobrego wypoczynku ;:167

Bożenko , wciąganie jest zabronione ;:306 , ale powąchać Ci pozwalam , tylko zostaw troszkę też dla innych . ;:196

Mariuszu , witam Cię . Jak nic na pewno zaglądasz do swojego ogrodu i z pewnością zrobiłeś już spore zakupy .Bardzo jestem ciekawa jak w tym sezonie po tak dużych nasadzeniach jakie już zrobiłeś ,będzie wyglądał Twój ogród .Rozkręcasz się niesamowicie , mocno Ci kibicuję .Pozdrawiam cieplutko ;:167 Myślę , że róża przetrzyma .

Zuzieńko ,najbliższą pięciolatkę mam zajętą ;:306 , nie mniej jednak poduszki na ławeczkę już są przygotowane , więc może i ja poleżę .Leżaczek i owszem , też mam w planach , znaczy się tylko w zakupowych jak na razie . :;230 Na rynek teraz nie lubię jeździć bo nie ma na czym oka zawiesić ,kartofle ,jabłka , kapucha i takie tam , jednym słowem , nic ciekawego ;:306 .Dobrze , że to jeszcze tylko miesiąc , akurat wyrobię się z resztą różnych spraw , które mam jeszcze do ogarnięcia przed ogrodowym sezonem .Pozdrawiam ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Leżenie latem na leżaczku to ja mam w planach co roku. I tak już od kilkunastu lat. :;230 Ale zawsze mi szkoda czasu, bo co rusz znajdzie się jakiś chwaścik do wyrwania, badylek do przycięcia, nawóz do rozrzucenia, zresztą... sama wiesz. :)
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jak to dobrze, że moje oczy widzą tylko to, co im widzieć pozwalam :;230 Chwasty nie zawsze zauważę, ale rozłożonego leżaczka nigdy wzrokiem nie ominę ;:108 I w ten sposób zawsze dam radę chociaż chwilę poleżeć, a czasami zdarza mi się i spędzić na nim cały dzień ;:138 Pracuję kiedy mam czas, ale i ochotę, bez tego ani rusz.
Werbena wschodzi dosyć późno bo dopiero po połowie kwietnia do początku maja i podejrzewam
Coś mi się ten termin nie zgadzał. I aż sprawdziłam, kiedy siewki werbeny pokazały się u mnie. Dopiero 4 czerwca ;:202 Pamiętam, jak w Waszych ogrodach już rosła, a u mnie ciągle jej nie było. Już myślałam, że jej nie będę miała ;:145
Do wiosny coraz bliżej, ale jeszcze musimy się uzbroić w cierpliwość. Właśnie przymroziło i spadł śnieg, ale chyba ciut za mało, żeby przykryć rośliny. Jednak mrozy nie takie duże, to może i straty nie będą duże. Pozdrawiam ;:196
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Elu, jaka piękna jest ta kompozycja z bratków w balii. Te niebieskie są nad wyraz urodziwe. Przeczytałam o Twoich konkretnych zakupach. Wciąż Podziwiam Twój zapał bo pamiętam, że działkę masz dość oddaloną od miejsca zamieszkania. Mnie się już oraz mniej chce chcieć. Pozdrawiam Cie Elu. :wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Eluniu z tymi wizytami u dentysty to żeśmy się zgrały... Nawet nie wiesz ile ja musiałam wyciągnąć z kieszeni.. ;:145 oj przydałby się osiołek co się go ciągnie za uszy i monety lecą. Przyjmę nawet po 1zl. ;:306
XENOFOBIA25
50p
50p
Od: 23 lut 2018, o 13:21

Post »

Piękne miejsce- aż się chce wynieść z miasta i pohasać w takich okolicznościach przyrody:-)
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Elu, już niedługo nadejdzie prawdziwa wiosna, to i na ryneczku pojawią się nowe roślinki. W marketach już pełne półki irysów, liliowców, dalii, nasion i czego tylko dusza zapragnie. Na razie ruch mały, bo i mróz odstrasza, ale niech tylko temperatura skoczy na plus, a wnet ludziska ruszą w półki :;230 I tak co roku.
Mnie już bardzo tęskno do grzebania w ziemi i z niecierpliwością przeglądam prognozy pogody ;:65
Robiłam dzisiaj przegląd rabat i róże śpią smacznie. Martwi mnie tylko brak śniegu, bo przy tak niskich temperaturach i maleńkich kopczykach może być nieciekawie. No cóż, zobaczymy za kilka tygodni jak też nasze podopieczne przetrwały tę dziwną zimę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”