Górki,pagórki i dolinki też...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Górki,pagórki i dolinki też...

Post »

Deinanthe caerulea. Polskiej nazwy nie spotkałem.Dlaczego wyrzucam ? Na delospermie chyba biznesu nie zrobię.Większość ma tę roślinę a nic innego nie mam
przygotowane.Ale,faktycznie coś można zadziałać np.piękne martagony ludzie pokazują a ja ich nie mam.

Lato w zenicie ale mukdenia zaczyna nabierać jesiennego koloru.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Janku jak miło znowu Cię czytać,cieszę się,Twoja mukdenia rośnie w cieniu czy ma słońce?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
trillum30a
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 15:24

Post »

Witaj ! dobrze że wszystko dobrze. :) :) Prezenty wypasione,zawilec narcyzowy? czyżbyś go nie miał?
Pozdrawiam-Iwona
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko- Mukdenia ma słońce rano i coś tam dociera do niej póżnym popołudniem.Wody nie żałuję ponieważ przy jej braku liście
od brzegów zasychają.Coś im jednak w tym roku zabrakło bo nie zakwitły.
Iwonko- Zawilca narcyzowego mam w liczbie sztuk jedna ale mam też bzika na jego punkcie.Jakiś urok na mnie rzucił więc dodatkowe
trzy są w sam raz.Tego posiadanego przesadziłem wiosną bo już marniał a poza tym ciągle spacerował pod nim ryjący zwierz.Z nasion siewek
nie dochowałem się.Ponoć to jest bardzo trudne.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotki na niedzielę :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Delosperma na kompost?! A ja wciąż kupuję nowe :oops: Jakoś się mnie nie trzymają.
Mnie też ten błękitny kwiatek zaintrygował. Mam dziwną słabość do niebieskiego.
Nabytki już posadzone? Ja zawsze mam z tym problem. Kupuję, a potem męczę rośliny w doniczkach nie wiadomo jak długo.
Czerwoniasty liliowiec bardzo energetyczny.
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Janku nie masz martagonów ...to niedopuszczalne ...koniecznie musisz zakupić . Ja mam z 10 odmian ale u mnie chorują ...przypętał się jakiś robal i nie mogę sobie poradzić ....ale to pewno moja wina o jak zwykle za późno robię opryski . Choć jedna w tym roku miała z 20 kwitków :)
Co do gółki to nie mam aż takiego parcia ale jak by miała znowu wylądować na kompoście ;) no chyba że gdzieś trafisz to bardzo chętnie .
A z tym reprezentowaniem to jakoś nie mogę się przemóc ....ale kto wie może jak zacznie wcześniej słonko zachodzić :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Janku fajnie, że już wróciłeś do swoich cudnych kwiatuszków i masz pobyt za sobą. ;:108
Ja także systematycznie pozbywam się jałowców i to zarówno płożących, jak i kolumnowych, bo nie dość, że miejsce zabierają, to korzenie wrastają w byliny i chociaż uważam, że w ogrodzie powinny być drzewa, ale jałowce to już jakaś pomyłka.
Przepiękny niebieski kwiatuszek, jak ładnie wyeksponowany. ;:167
Widzę, że dzwonki Thorpedo ładnie Ci kwitną, moich co roku mniej, tylko patrzeć jak znikną. :)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Iza-Delosperma to ta najtrwalsza żółta.Innych nie mam.Ty kupujesz chyba delikatniejsze.Kępkę zostawiłem ale jak będzie tak mocno
rozrastać się to wyrzucę bo u mnie nie ma miejsca na takie coś.Nabytki jeszcze nie posadzone.Muszę co nieco poprzestawiać a z tym jeszcze
troszkę poczekam.Podlewać tylko trzeba codziennie bo w tym torfie to one czują się mało komfortowo.
Ewa- Martagony mam ale te ,obok których nie należy spacerować czyli te starodawne i brzydko pachnące.Nie mam tych nowych czyli
czerwonych,białych ale nie mam też i pinindzorów na zakup onych.Sklepik mam zamiar otworzyć więc jak wzbogacę się to kupię.Gółka
na kompoście znalazła się przypadkiem i w ten sam sposób wróciła.Mam trzy więc jedną możesz dostać.Drugą obdaruję twoją niedaleką
sąsiadkę bo też kiedyś o to pytała.Trzecia zostanie u mnie.Więcej nie będzie bo chałupa sprzedana a one przy niej rosły.Tylko co,jedną gółkę
będę wysyłał ? Adresa też nie mam bo poczta już kilka razy obróciła się.
Tajko- W ogrodzie muszą być drzewa i krzewy ale jak ja mam działkę taką,że jak położę się to mi nogi na drogę wystają,więc płożące
jałowce muszą do lasu iść.Dzwonków Thorpedo miałe kilka ale rozsadziłem je i został jeden.Pozostałe nie przyjęły się.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Janku, dobrze ,że już stamtąd wróciłeś. :tan
Ale żeby delospermę, mojego herbowego kwiatka na kompost ;:202 ;:219 . Oj, nieładnie, nieładnie. ;:163
Na ostatnim zdjęciu to bylica? :?:
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No widzisz jaki cymbał ze mnie.Najpierw robi a póżniej myśli.Jest jakiś sposób żeby błąd naprawić ? Szkoda,że nie nazwałaś się przylaszczka.
Tu nawet najmniejszego korzonka nie wyrzucam.Na fotce jest kocanka.Jakaś po polsku a Helichrysum sibthorpii po łacinie.Dzisiaj
do kompostu poszła piwonia.Może nikogo nie będzie z takim herbem bo splajtuję.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[quote="magry"]No widzisz jaki cymbał ze mnie.Najpierw robi a póżniej myśli.Jest jakiś sposób żeby błąd naprawić ? Szkoda,że nie nazwałaś się przylaszczka.
No dobra, wobec powyższego wspaniałomyślnie Ci wybaczam. ;:47 Bardzo podoba mi się przylaszczka. Ale herbu nie zmienię, bo podobno się nie da. Chociaż spotkałam się już z drwiącymi uwagami z powodu tej kojarzącej się niektórym nazwy.

Z tego wszystkiego pomyliło mi się zdjęcie z zapytania. ;:306 Kocankę znam osobiście, bo ją mam. Chodziło mi o pierwszą fotkę.
Ps. Piwonie też lubię, ale trochę mniej, bo zeszłoroczne kłącza niektórych eksmitowanych też rosną mi na kompoście.
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niektórzy mają małą wyobrażnię i zawsze i wszystko kojarzy się im z z jednym.Roślinka nazywa się Rumian Marschalla.Nie masz go ?
Słabo kwitł w tym roku.Może trzeba go podzielić i przesadzić ponieważ rośnie w tym miejscu już parę,ładnych lat.Piwonie musiałem zlikwidować
bo zajmowały za dużo miejsca.Zostawiłem kilka tzw.majowych bo,no właśnie,one też mi kojarzą się z czymś ;:306 ale z niczym zdrożnym.
Na kompost je nie wyrzucam bo póżniej znowu wrócą.Będzie rosła na skraju zagajnika,którego mamy w obrębie działek.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z rumianów znam tylko ze słyszenia, a raczej słuchania, Andrzeja Rumiana z Podwieczorku przy mikrofonie. Gdyby więc przy dzieleniu powstały jakieś nadwyżki, to chętnie przygarnę.
Jałowce też wywaliłam, bo niestety rosła na nich ta pomarańczowa niejadalna galareta. ;:223 Był dylemat działkowy, grusze, czy jałowce. I tak to się skończyło.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Twój skalniak zawsze godny zobaczenia, bo nawet jak nic nie kwitnie, to zdobią liście, a jak zabraknie i tej ozdoby - same skałki też fachowo zmontowane ;:333
Delospermę lubię ale jeszcze bardziej lubiły ją u mnie ślimaki więc dawno zniknęła w czeluściach ich paszcz :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”