Oleander pięlegnacja ,wymagania, zdjęcia cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oleander

Post »

Daisy, robią wrażenie twoje Olki ;:180 śliczne są ;:226
Awatar użytkownika
fiołek afrykański
100p
100p
Od: 22 wrz 2008, o 10:53

Post »

świetne takie olbrzymie okazy ;) widać masz doświadczenie ;:138
czyli już wystawić olka na balkon?? na noc też ?? mój zimował w mieszkaniu...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Po prostu bajka ,przepiękne.Kwitną jak w Izraelu-gratulacje. ;:63
Renia
Awatar użytkownika
maciekk123pl
50p
50p
Od: 4 maja 2010, o 09:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne okazy Oleandrów pokazujesz:).
Musze powiedziec pare zdan nt dyskusji ktora sie tu toczyla. Ktos powiedzial, ze w krajach srodziemnomorskich jest suche lato - prawda nie pada calymi miesiacami, jednak Oleandry wystepuja dziko przy korytach rzek!!! Korzenie musza miec stale dostep do wody, zwlaszcza w upalne dni. Szkodzi im padajacy na liscie i kwiaty deszcz, wywoluje choroby grzybowe i opadanie kwiatow. przy wiekszych ulewach dobrze wstawwic drzewko pod dach. Wiem co mowie bo hoduje oleandry od wielu lat. Pierwsza szczepke przywiozlem z Wloch w latach 90.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

bzdura z tym deszczem :P
Nie szkodzi w warunkach naturalnych , czyli deszcz wiatr i słonice :)
Przy korytach rzek występuje dlatego , ze lubi wysoki poziom wód gruntowych , a dolne partie korzeni są przystosowane do stałej wysokiej wilgotności , górnym partiom wilgoć szkodzi. Ba wysoki poziom wód gruntowych i wysokie zasolenie to przystosowanie do warunków nadmorskich, czyli słonce deszcz wiatr i wysoki poziom wód gruntowych , ot cała filozofia :)
To że się widziało gdzieś rosnące oleandry to nie znaczy , że to ich środowisko naturalne :) sosna kalifornijska u nas tez rośnie :P :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
maciekk123pl
50p
50p

Post »

Pojadl wszelkie rozumy?? Deszcz szkodzi oleandrom, w naturze gdy kwitna, latem, nie pada na nie deszcz w Polsce niestety czesto. A ty jestes przemadrzaly i wydaje Ci sie, ze wiesz wszystko najlepiej.
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Drodzy panowie, forum służy wymianie doświadczeń a już na pewno nie jest miejscem gdzie można popisywać się uszczypliwymi uwagami. Jestem tutaj już trochę i to tylko dlatego, że ludzie są tu mili i życzliwi. Dobrze by było aby tak dalej zostało, więc uszanujcie innych i dajcie sobie spokój.
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proszę, napiszcie mi, po jakim czasie zakwitają oleandry wychodowane z malusich patyczków. Moje mają trzeci sezon i bardzo bym chciala, żeby wreszcie zakwitły, nawet nie wiem jakie mam kolory.
I drugie pytanie - od niedzieli stoją na tarasie, jeszcze ich nie zasilałam, kiedy i co powinnam dać im "do jedzenia" ?
Awatar użytkownika
maciekk123pl
50p
50p

Post »

Eeee...trzeci sezon to powinny być już okazałe i kwitnąć:) Zasilaj je już, zasilaj, one lubią :) nich Ci rosna:)
alicja46
200p
200p

Post »

Jeśli masz je już trzeci sezon, to powinny kwitnąć. U mnie często zakwitają już w pierwszym roku. Z doświadczenia wiem, że oleandry to żarłoczne rośliny. Zawsze też trzymam je w najbardziej nasłonecznionym miejscu. W jednej z książek przeczytałam że oleandry często nie chcą kwitnąć z braku dostatku światła. Trzymam się tych zasad i jak na razie zawsze kwitną mi bardzo obficie. Wydaje mi się też że lubią częste przesadzanie.
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09

Post »

Przesadzania chyba nie bardzo lubią :wink: powinno się co 2 - 3 lata zmieniać doniczkę :wink:
alicja46
200p
200p

Post »

Może masz rację cameo. Tak też mówi literatura. Ja jak przesadzam to nie otrzepuję korzeni ze starej ziemi tylko daję większą doniczkę i dosypuję nowego i żyznego podłoża. Korzenie nie zostają naruszone. Młode roślinki przesadzam w ten sposób nawet 2 razy w roku do doniczki o rozmiar większej. Zauważyłam, że po takim zabiegu bardzo bujnie się rozwijają. Dopiero gdy osiągną duże rozmiary a i donice są spore (10, 20 litrów lub więcej) to przesadzam rzadziej, właśnie tak jak napisałaś. :D
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Czy ktos z Was miałby ochotę podzielić się kawałkiem olcia?
aner
200p
200p

Post »

Mogę Ci wysłać parę,,badylków''ale za jakiś czas.Część kwitnie,reszta w pączkach.Ponieważ są to dwulatki po kwitnieniu będę formować drzewka.Jeśli poczekasz służę pięknie-- :wit
Renia
aner
200p
200p

Post »

Cieszę się ,że ładnie Ci rosną,myślę,że różowy zakwitnie przecież lato przed nami.Mój różowy pełny podłapał parę tarczników,ale zareagowałam szybciutko,oczyściłam listki i dałam brykiety do ziemi.Myślę,że będzie dobrze.powodzenia w hodowli ;:138
Renia
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”