Daysy przecież to mówią o twoim rajudaysy pisze:bym nie weszła jest pięknie jak w raju.
Róże i bajkowy świat ogrodów
- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: róże i bajkowy świat ogrodów
- majka411
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
daysy pisze:I to już wszystkie moje róże wielkokwiatowe. Nie wiem, czy kogoś przekonałam do wielkokwiatowych, ja jestem w nich zakochana i chociaż nie kwitną tak spektakularnie jak rabatówki, to swoimi pięknymi wielkimi kwiatami chwytają za serce.
Nie są to na pewno moje ostatnie wielkokwiatowe. Dla mnie to najszlachetniejsze róże i dla nich muszę znaleźć miejsce w moim ogrodzie.
Czy kłopotliwe, nie bardziej niż rabatówki, świadczą o tym lata,które przetrwały w moim ogrodzie. Ziemia, która pozostawia wiele do życzenia oraz klimat /ziemia piotrkowska/ niezbyt łaskawy. A mimo to nadal rosną, zdobią ogród i cieszą moje oczy.
Zamykam temat moich róż wielkokwiatowych.
mnie nie musisz przekonywać do róż wielkokwiatowych... sama mam kilka
Księżna D. bardzo piękna
- daysy

- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mati dziękuję za miłe słowa, ja tego tak nie widzę. Mam wiele uwag do swojego ogrodu. Owszem sa miejsca, które bardzo lubię, ale są i takie, które muszę poprawić, ale to wymaga zarówno czasu jak i many, many,many
a po budowie z tym drugim zrobiło sie krucho.
Jednak małymi kroczkami będę realizować swój cel.
. Jeszcze raz Ci dziękuję
. Motywujesz mnie do dalszej pracy. 
-- 3 paź 2014, o 19:11 --
Jadziu możesz być dumna ze swojego ogrodu, jest naprawdę piękny. Widziałam ogrody działkowe na Śląsku mają duszę i Twój też ją ma, tak piekną jak astystyczna dusza właścicielki

Jednak małymi kroczkami będę realizować swój cel.
-- 3 paź 2014, o 19:11 --
Jadziu możesz być dumna ze swojego ogrodu, jest naprawdę piękny. Widziałam ogrody działkowe na Śląsku mają duszę i Twój też ją ma, tak piekną jak astystyczna dusza właścicielki
- daysy

Maju podobno Mary Theresa zwana Daisy też była piękną kobietą i w dodatku kochała ogrody /jak przystało na angielkę
/.
A jeśli chodzi o wielkokwiatowe róże to wiem, że Ciebie nie muszę przekonywać o ich walorach.
Nie było moją intencją umniejszyć piękno róż wielokwiatowych, parkowych czy innych, zresztą zobaczycie, że też mam ich więcej, ale chciałam pokazać, że wielkokwiatowe wcale nie są trudniejsze w opiece, natomiast ich piękno niedocenione.
A jeśli chodzi o wielkokwiatowe róże to wiem, że Ciebie nie muszę przekonywać o ich walorach.
Nie było moją intencją umniejszyć piękno róż wielokwiatowych, parkowych czy innych, zresztą zobaczycie, że też mam ich więcej, ale chciałam pokazać, że wielkokwiatowe wcale nie są trudniejsze w opiece, natomiast ich piękno niedocenione.
- daysy

Jesień juz zagościła na całego w ogrodzie, zostało jeszcze posadzić cebulki kwiatowe. Własnie kupiliśmy materiały potrzebne do zrobienia koszyczków p/nornicowych
i już się cieszę, że cebulki nie staną się karmą dla tych żarłocznych bestii. Chciałabym zobaczyć ich miny
Jesień, jesienią a niektóre różyczki jeszcze kwitną skromnie co prawda, ale i to dobre
Mushimara
Raphsody in Blue

Pojedyńcze kwiaty na Nevadzie i M.Hilling a cieszą jakby były ich tysiące
, 
Jesień, jesienią a niektóre różyczki jeszcze kwitną skromnie co prawda, ale i to dobre
Mushimara
Raphsody in Blue

Pojedyńcze kwiaty na Nevadzie i M.Hilling a cieszą jakby były ich tysiące
, 
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Zgadzam się z Tobą Daysy np. taka Gloria dei czy Burgund 81 kwiaty ma wielkości mojej ręki, a jak zakwitnie to klękajcie narody
.Fakt one też potrzebują paru lat ,żeby tak kwitnąć .Wiosną chyba znów je zetnę na 2 oczka , bo cudnie kwitły po okropnej zimie kiedy były ścięte do kopca.Mushimara kolorystycznie podobna do mojego Lincolna .U mnie też ostatnią kiścią kwitnie Rhapsody
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Piękne zdjęcia , a ogród przejrzysty i czysty
. Rhapsody u mnie ma kilka pączków, ale różowych
, zobaczę jak rozkwitnie, bo zakupiłam go w ubiegłym tygodniu, mam jednak nadzieję, że w szkółce nie dali mi czegoś innego niż zamówiłam.
- daysy

Jadziu zgadzam się z Tobą, też zauważyłam, ze jak mocno przytnę róże, to są ładniejsze pokrojem i lepiej kwitną. Z rabatowymi też tak mam. Nie wiem jak przycinac angielki mam je 1-szy rok, masz może doświadczenie z nimi 
- daysy

Ewuniu Raphsody in Blue ma charakterystyczne paki, porównaj je i zobaczysz, czy masz właśnie tę czy inną różę. Zawsze możesz reklamować.
- daysy

- mati1999
- 1000p

- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Dwuznacznie to brzmi
''olbrzym z małą główką'' . U mnie tak już było kilka razy , i jak przekwitnął to przycinałem żeby był równo,
to ona naprawdę taka wielka ?
podobno rośnie mniejsza
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Daysy mam tylko Karolka Austina i The Princa chociaż Cardinal Hume też zaliczany jest do angielek .Austin drapakowaty, a Prince jest dopiero od ubiegłego roku i jak na razie nie jestem z niego zadowolona .Chyba też wiosną ciachnę go poniżej pasa
Cardinala Hume wiosną przycięłam nisko i ładnie kwitł i chyba wiosna to samo mu zrobię .Teraz wypuścił dłuższy pęd ,ale na razie go zostawiam .Brat wszystkie angielki przycina wiosną na 2-3 oczka i obficie mu kwitną wszystkie krzewy .Chyba zastosuję sie do jego praktyk.Mój Austin ma pędy na 3m a może więcej i nie podoba mi się to, ale ładnie sie przewieszają wiec może jak wiosną wypuści krótkopędy będzie zjawiskowy
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Daysy, spójrz proszę do mnie, wkleiłam różyczkę o której pisałam wcześniej. Czy to ona?
- daysy

Jadziu, ja tez myslę, że lepiej ciąć nisko. W pierwszym roku cięłam mocno i krzewy były ładniejsze i lepiej kwitły.
Dzisiaj robiłam porządki w ogrodzie, przywiązałam Grahama Thomasa, wypuścił długaśne badylki na nich sporo kwiatów, pod którymi wszystki gałązki się położyły -zdjęcie wklejałam wcześniej.
Teraz gałązki stoją sztywno i pięknie się prezentują kwiatuszki, jutro wkleję zdjęcie. Dzisiaj nie zdążyłam, zbyt szybko robi się ciemno.
Dzisiaj robiłam porządki w ogrodzie, przywiązałam Grahama Thomasa, wypuścił długaśne badylki na nich sporo kwiatów, pod którymi wszystki gałązki się położyły -zdjęcie wklejałam wcześniej.
Teraz gałązki stoją sztywno i pięknie się prezentują kwiatuszki, jutro wkleję zdjęcie. Dzisiaj nie zdążyłam, zbyt szybko robi się ciemno.
- daysy

A muszę się pochwalić, wczoraj kupiłam hortensję pnącą
, na którą polowałam od ubiegłego roku i wreszcie mam
I już rośnie w ogrodzie.