Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Zdziwiłam się dziś mocno jak zobaczyłam, że moje pomidorasy od niedzieli sie tak ładnie przyjeły. Jako pierwszy zakwitł któryś z kozulowych 37-demek. Ten akurat wysadzony był tydzien wczesniej niż reszta.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dziś dosadzałam kilka sztuk i na 2 krzaki mi miejsca zabrakło. Więc zostały posadzone na końcach ścieżek. O tak:
Obrazek

-- 20 maja 2014, o 21:47 --

Na 3 zdjęciu jest pomidor Boloto. Czy u osób które go mają, też krzak ma taki kolor?
mroczar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2014, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Będę sadzić pomidory do gruntu. Mój warzywnik powstał na miejscu gdzie jeszcze w tamtym roku była łąka. Na jesień było przekopane, spryskane Roundup i nawiezione obornikiem. Jednak teraz mam problem z chwastami i trawą - rosną niemiłosiernie pomimo starannego oczyszczenia.
Kombinuje co by tu zrobić żeby się ich jakoś pozbyć ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witam,dziś wysadziłam część pomidorów do gruntu ,nie wiem natomiast co zrobić z rozsadą Black Cherry .Były późno wysiewane(10 kwietnia) i sadzonki są niezbyt duże.Na forum czytałam , że to odmiana wegetatywne i powinna się pomęcżyć w doniczce,nie wiem tylko jak długo mam ją męczyć?Czy pomidorek ma czekać na <dobrze kwitnące pierwsze grono > w doniczce czy w gruncie? Proszę o radę
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli pomidory masz pod chmurką, to ta zasada nie obowiązuje. Ja bym wsadzała do gruntu ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

Ja również wysadziłam 6 moich biednych pomidorów do gruntu.
Ziemia została przygotowana zgodnie z radami "forumowicz" czyli dołki zaprawione florovitem i rzędowo nawóz bydlęcy.
Teraz mam kilka pytań, pewnie idiotycznych ale jakoś nie mogłam znaleźć na nie odpowiedzi ani w poradach ani w wyszukiwarce.
Czy te wysadzone pomidory do gruntu należy podlewać czy nie? Gdzieś czytałam że powinno się dać im spokój na jakiś czas, ale teraz nie mogę odnaleźć tej informacji.
Wiem że po tygodniu, mam podlać saletrzakiem.
Robię również gnojówkę z pokrzyw, po jakim czasie od wysadzenia można zacząć zasilać je ta gnojówką i jak często?
Moje pomidory to Płomień i Malinówka wysoka.
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Mroczar
Chwasty będą, uwolniłeś mnóstwo nasion przekopując łąkę.
Nie przejmuj się, tylko skoro pomidory są w gruncie to je wyściółkuj czymś.
Albo słomą, albo agro-jakaś.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

Nertu koniecznie trzeba podlać krzaki po wysadzeniu ....
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

Podlane zostały po wysadzeniu, tylko czy kontynuować podlewanie codzienne? I co z tą gnojówką z pokrzyw? kiedy można zacząć jej używac?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
wireo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sty 2013, o 12:29

Post »

Moje pomidory (oj wyciągnięte) jeszcze w kubkach. Czy jest sens wysadzać je dzisiaj (pod wieczór) jeżeli prognoza temperatury gruntu na najbliższe dni to 30+, czy raczej przeczekać (tydzień)? Cieniować? Biała włóknina? I w ogóle jak sadzić w upał jeżeli trzeba? Jak podlewać?

Pozdrawiam,
wireo
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

wireo -jak najbardziej sadzić, jeśli wybiegnięte, to po same uszy albo nawet ukośnie. Jeśli zahartowane to nie trzeba cieniować. Wysadź je wieczorem lub rano, byle nie w czasie pełnego operowania słońca, bo gorzej się przyjmują. Porządnie podlej przy wysadzeniu, a potem poczekaj nawet kilka dni - aż bedą lekko oklapłe.

nertu - pomidory powinny być podlewane mocno, ale rzadko - żeby zmusić je do rozrostu korzenia w poszukiwaniu wody. Mogą lekko oklapnąć, nic im nie będzie. Jak często? zależy od warunków atmosferycznych. Pomidory które wysadziłam i podlałam w niedzielę mają się świetnie, ani trochę nie oklapły. Będę je obserwować, ale póki co wody ponownie nie potrzebują, dają sobie radę.
wireo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sty 2013, o 12:29

Post »

Tysonka, dzięki. Hartowane owszem, tyle że w lżejszych warunkach i wciąż są jasnozielone. A teraz zapowiada się ostra jazda. No cóż, spróbujemy.

Pozdrawiam,
wireo
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Mam pytanie o taśmę nawadniającą w tunelu foliowym z pomidorami, w jakich godzinach i na jak długo macie ustawione podlewanie pomidorów, ponieważ wczoraj ustawiłam na godzinę 5:00, 11:00, 16:00 czas każdego podlewania 1 godzina ale wiem że źle ustawiłam i dziś muszę to zmienić, tylko nie wiem na jakie godziny przestawić i jak długi czas podlewania :?:
To jest tunel mojego brata o wymiarach 30x7 metrów.
Pozdrawiam,
Kasia
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Wireo, jeżeli pomidory nie są dobrze zahartowane to przykryj białą włókniną po posadzeniu, słońce ich nie przypali dzięki temu i woda nie odparuje zbyt szybko.
Pozdrawiam , Bożenka.
mroczar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2014, o 18:43

Post »

Jokaer

Ślicznie dziękuję za odpowiedź. A czy mogę ściółkować moje pomidory skoszoną trawą ??
Z sianem może być problem, a trawy mam pod dostatkiem .
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Podlewać trzeba tyle ile potrzebują, jak rozsada miała małą bryłkę korzeniową i pogoda jak teraz to pewnie i dwa razy dziennie by trzeba, istniej taki pogląd, jakoby niepodlewanie po posadzeniu stymulowało rozrost korzeni ale prawda jest taka, że pomidor ma bardzo mocny system korzeniowy sam z siebie i nie trzeba mu w niczym pomagać, jak pomidor będzie duży to zalecane jest podlewanie rzadsze ale obfitsze , po pierwsze dlatego , że pomidor nie lubi jak korzenie przez dłuższy czas pozostają przelane a po drugie , że taki system podlewania stymuluje wzrost generatywny, a o to przecież chodzi, żeby dobrze plonował.

-- 21 maja 2014, o 17:11 --

Ktoś napisał tutaj , że trawą nie wolno ściółkować bo zaczyna gnić i ja bym dopisał i to bardzo dobrze , gnijąca trawa wydziela dwutlenek węgla , z którego korzysta pomidor, tak ,że ściółkuj czym chcesz, zrób to tylko tak ,żeby nie dotykała łodygi, bo wtedy faktycznie coś się może przyplątać
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”