Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Azalia
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Dziękuję za dedykację. Bonica, to jedna z tych wytrwałych, uroczych róż, które towarzyszą mi od wielu lat.Inne chorują, kapryszą a ona ciągle kwitnie. Twój ogród odwiedzam często a teraz dopiero pierwszy raz
odważyłam się na wpis. Masz piękne kwiaty. Isabel R. u Ciebie taka piękna, czy ona jest zdrowa? Ja ją też mam ale jest bardzo marna, prawie cały czas chora, przez większość lata sterczą gołe kikuty. Zastanawiam się czy ona tak ma, czy tylko u mnie jej się nie podoba.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też chciałabym zrobić sobie taki pokaz tylko nie wiem jak, bo ja ciemna masa komputerowa jestem ;:174 Miałam wysianego siarkowego Onętka ,ale nic nie wzeszło ,albo zdążyły go opanować ślimaki w czasie wzrostu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

JAGÓDKO :wit
W nocy /0.43 / BONICA wygląda o wiele ładniej niż moja :wink:
Kosmos siarkowy ma rewelacyjny kolor,że ja na niego nie trafiłem...
Polecam się łaskawej pamięci ;:180
Pozdrowienia,
Sławek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witam serdecznie :wit ...Dzień Dobry wszystkim ;:4 ;:167 .
Nie zdążyłam z wpisem dla Ulki :oops: ...syn mnie wygonił do spania ( jaki troskliwy )...mówiąc - ...mamo , kto widział , by siedzieć do tej godziny na kompie , a potem rano nie możesz wstać ...święta prawda ...więc muszę dodać małe sprostowanie ...błękit dla Tereni ..w rzeczy samej - miałam wybrać z innych roślin ...a musiałam szybko wstawić /wkleić / wklepać fotkę i ...padło na Clerodendrum ugandense ...a Ulce już nie zdążyłam odpisać na post , więc robię to teraz .

Ulka ...nie ma za co ...cała przyjemność po mojej stronie - dziękuję ;:196 . Tak się zastanawiam bo ...ja raczej do Tereni nie pojadę w czasie , gdy Twój M tam zawita ;:185 . Ale mam propozycję - nie do odrzucenia - może Twój Małż będzie wracał z powrotem i ..wpadnie do mnie ...po drodze , a właściwie , to odbijając od głównej , katowickiej magistrali ? Nie obawiaj się ...nie skuszę - no , chyba , że będzie nalegał ;:306 .

Mam zagwozdkę ...co by tutaj dla Ciebie poszukać w moich zbiorach ...a może taki skromny - ale jakże delikatny kwiatuszek ...wilec i róża Double Delight ;:108 .

Obrazek Obrazek

Azalio , a jak masz na imię , bo wszak nie będę się do Ciebie zwracała w ten sposób ;:168 .
W istocie rzeczy ...Bonica 82 kwitnie non-stop - jak do tej pory , to jestem z niej zadowolona . Natomiast nie uwierzysz , gdy otrzymałam Isabel Renessaince z Fl....była strasznie marniutka - dałam jej czas , z nadzieją na przyrost masy - tym bardziej , że była z certyfikatem , sprowadzona ze szkółki Rose Tantau , z Niemiec . Nie spodziewałam się aż takiego wigoru i cudownych kwiatów , teraz kwitnie powtórnie . Jest zdrowa , -odpukać - nie ma nawet mszyc , liście błyszczące , bez plamistości , a kwiaty utrzymują się bardzo długo .

Shiz3R ....witam Cię szczególnie serdecznie ;:168 ...dziękując za miły wpis ...to cieszy i mobilizuje ;:108 .
Mam dla Ciebie " świeżo zerwaną " ...aparatem...fotkę Abutilon - Zaślaz mieszańcowy -& Ketmia syryjska - z mojej hodowli - od gałązki :tan .

Obrazek Obrazek

Ketmia syryjska pełna ...
Obrazek Obrazek

Ewuniu ...e, tam ...już kusicielka ..zresztą ...od dawien dawna , że w każdej kobiecie drzemie trochę anioła ...i trochę diabła Obrazek

Wybrałam ...najpiękniejszą , pachnącą ..Abraham Darby we własnej osobie ;:224 i równie uroczą ...Baronesse

Obrazek Obrazek

Jadzieńko ...a ja miałam cztery odmiany onętka i ...tylko siarkowy jest wierny ...pełne nie powtórzyły cech matki ...a szkoda , bo były prześliczne u Elżuni /Tija .
Ja mam taką opcję w aparacie ( Ty zapewne też masz ) , która w ustawieniach jakie zdjecie chcę ...czy makro , czy w dzień , czy o zmierzchu etc...i jest tam też Panorama ...naciskasz spust migawki - cały czas trzymając wciśnięty - w jedną stronę przesuwasz aparatem np. to , co chcesz pokazać w jednym ujęciu . czyli panoramę ...a u dołu strzałka " idzie " ...obserwuję kiedy ma się skończyć i ...to wszystko .
Ja też nie szczególnie jestem obeznana w informatyce , elektronice ...ale na błędach też można się czegoś nauczyć ...więc ...kombinuję ..raz wyjdzie - raz nie ...

Dla Ciebie ..wciąż kwitnąca magnolia i ketmia południowa ;:196

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Sławciu ...no , bo widzisz ..w nocy wszystkie koty są czarne ...
Nasionka masz - jak w banku - ...onętka siarkowego ;:108 .
A ...małe pytanko ...mogę liczyć na błękity ...ostróżek ? No , co ja mogę ..jak szalenie mi się błękit podoba ?
Dla Ciebie ...niebo z moich stron i ...róża Grand Hotel i ...onętek , który miał być pełny ...oraz fuksja .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam serdecznie ciągle w biegu , z doskoku ...cały czas między kuchnią , a pokojem dziennym ...Dzisiaj na obiad ...jarzynowa , zasypana kaszą manną i ...knedle ze śliwkami - polane masełkiem z bułką tartą , cukrem i cynamonem ... :tan
Kto chętny , a głodny ...serdecznie zapraszam ;:108
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jagódko :wit
Pięknie u ciebie i piękne kwitnienia :D
Hibiskuski masz śliczne,bardzo je lubię ;:167
Onętek siarkowy bardzo ładny,,,jeszcze takiego nie widziałam ;:108
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iguniu ależ cudowne różowości i błękity ;:167
Powiedz mi jak przechowujesz tego uroczego motylka ?Bardzo mi się podoba ,ale nie mam piwnicy a w domu dałoby radę ?
Twoja kolekcja tarasowców i róz w donicach jest imponująca ;:180 Panorama bardzo udana i wreszcie sobie wszystko poukładałam ...jakbym u Ciebie była !
Buziaki!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Jagódko i ja będę się uśmiechać o nasionka onętka siarkowego -jest odlotowy.
Bardzo dziękuję za niebieskie kwiatuszki.
Wczoraj była burza i padał deszcz,dzisiaj z wielką radością przystąpiłam do sadzenia czekających roślin i co i nic,łopaty nie wbijesz w ziemię-tragedia.Sucho jest okropnie i nic nie zapowiada opadów.
Pracuj mróweczko w ogrodzie i przy komputerze bo to lubisz przecież.
Pozdrawiam.Teresa
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu ...u mnie to samo ...dzisiaj próbowałam spulchnić " betonową skorupę " - jak się zrobiła w ogrodzie zamiast ziemi ;:oj i ...dwa razy mi wyleciało stylisko z kopaczki . Jednak trochę wypieliłam między obrzeżami z cegły i ...czułam , że mi ciśnienie chyba idzie w górę ( jestem niskociśnieniowcem )...skończyłam ...ale w samej rabacie nie da się nic ryć , ani kopać - o sadzeniu nie wspomnę . Rośliny są już zmęczone tą suszą ...jakby były kleszczami ściśnięte i wołają pić ...więc podlewam - nosząc wiadra z mojej reanimowanej studni ;:306 . Jednak absolutnie nie da się wbić żadnego narzędzia w " klepisko " .
Oczywiście Tereniu , że nasionka zbiorę z onętka siarkowego - dla Ciebie wszystko ;:196 .
I tylko błękitu nam potrzeba ...

Obrazek Obrazek

Danusiu ...miło mi , że tak to postrzegasz ...jakbyś była w moim ogrodzie .... Ty sobie nic nie układaj , nie porządkuj tylko rusz te cztery litery :oops: i zobacz w realu ;:196 ...Dziękuję za pochwałę tarasowców i spółki ;:168
Clerodendrum ugandense - Szczęślin ugandyjski bez problemu przechowasz w domu - jako ozdobę parapetu ...albo parkietu ;:306 ...bo urośnie przy dobrej opiece ponad metrowe krzaczysko ...bez wyprowadzania na drzewko .
Można przycinać - oczywiście po kwitnieniu , by nadać odpowiedni kształt .
Buziole ;:196

Prawda , że są niesamowite ? ...Na drugiej fotce są dwie odmiany Clerodendrum Thomsoniae - ma białe kwiatki i jest rośliną domową , ale wakacje spędza na powietrzu - oraz Clerodendrum ugandense .
Obrazek Obrazek

Aneczko ...dziękuję , w imieniu moich podopiecznych ( szkoda , że nie umieją mówić - ale ja im szepnę ...że się podobają ;:108 ) .
Hibiskusów mam trzy odmiany ..syryjski - 4 sztuki , moscheutos 1 sztuka i chiński ...3 sztuki . Jedne rosną w donicach , a inne w gruncie - też od dawna mi się podobały i ...zrobiła się maleńka kolekcja . Też nie miałam nawet pojęcia , że istnieje takowy onętek ...siarkowy ...a jednak ...

Dla Ciebie ...aktualnie kwitnące ... ;:168 .

Obrazek Obrazek

Hibiskus moscheutos & Clerodendrum Thomsoniae ...kwitnie już trzeci miesiąc ...

Obrazek Obrazek
Azalia
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 20:08

Post »

Witam. Na imię mam Marianna, mieszkam niecałe 40 km od Ciebie, ale już na Śląsku. Dziękuję za informacje o Isabel, niestety dla mojej chyba niezbyt pomyślne, bo chyba pójdzie na ognisko. Jest już u mnie dwa sezony, cały czas chora, w tym roku kwitła jednym, zniekształconym kwiatem.
Masz piękną kolekcję hibiskusów.U mnie syryjskie, niestety, wymarzły, natomiast bylinowy jest nie do zniszczenia. Jesienią po obcięciu zapomniałam o nim, a ponieważ był przy trakcie komunikacyjnym, to go zadeptałam. Ale on i tak wypuścił pędy i kwitnie niezmordowanie.
A w ogóle, to tak jak w całym regionie, w ogrodzie straszliwa susza, ziemia spękana, w rowkach chowają się ślimaki i znoszą jaja. Chyba zbankrutuję, tak dużo wody zużywam do podlewania, żeby utrzymać rośliny przy życiu / dużo mam w donicach, żeby chronić je przed inną plagą, mianowicie nornicami i karczownikiem/.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ketmię południową też mam i bardzo mi się podoba .Mam nadzieje ,ze w przyszłym roku będeę miała z czego posadzić ja w różnych miejscach .Dziękuję za wskazówki ;:196 obadam czy taka opcja jest też w moim śmiesznym aparacie ;:196 Niestety nie mam takiej opcji ;:145 .Dostałam teraz od zaprzyjażnionej forumki piękne fiołeczki z variegatowymi listkami wszystkie jak jeden odmianowe .Na razie aklimatyzują się
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marianno ...pokaż swój ogród , podziel się z nami radościami i problemami związanymi z uprawą roślin ;:168 .
Ja - mówiąc szczerze byłam zauroczona trzema , które zamówiłam wiosną - to ; Stephanie Baronin zu Guttenberg i Baronesse oraz Isabel Reneisance oraz Bonica82 ...Aida , Shogun, Uetersener Klosterrose i New Dawn ...takie sobie ...z kolei pozostałe ; Camelot , Gartentraume , Polarstern nie powaliły mnie na kolana . Poczekam ..dam im czas ...może będą za rok , dwa takimi - jakimi chciała bym ich widzieć .
W gruncie rośnie Marine Blue satin ...resztę mam w donicach - mniejszych i większych .

Pozdrawiam serdecznie :wit

Jadzieńko ...u mnie ketmia południowa sieje się sama - odkąd ją wprowadziłam raz do ogrodu ...jest wszędzie - nawet w donicy rośnie obok Hibiskusa Red Heart .
Wiesz - ja tak prawdę mówiąc nie mam swego aparatu - bo i po co ..skoro synowie mają ...jeden zwykły ...Olympus nie ma opcji Panorama ...a może ma ...nie wiem , nie sprawdzałam . Natomiast pół roku temu syn młodszy kupił wypasiony Nikon P510 z 42 x Zoom ...jest tyle opcji , że nie mam pojęcia co do czego . Robię więc na wyczucie ...Pobawić się można w różny sposób ...możliwości jest sporo ...
Lubisz fiołki - masz miejsce na nie na parapetach ..to super sprawa ...ale ja już nie ogarniam tego , co mam w donicach na dworze i na parapetach , kwietnikach , podłogach - na parterze i na pietrze ;:oj
Ja mam też odmianowe fiołki , opisane - od Ewuni/evluk ...ale tylko jeden kwitnie ..aktualnie drugi raz ...reszta ma same liściory ..nie mam pojęcia dlaczego ...może robię coś nie tak ?
Miłego weekendu ;:196

Na zawołanie ..aktualnie kwitnący fiołek i Iochroma ...w fiolecie - mam jeszcze błękitną ..ale młodziutka , więc jeszcze nie kwitła .

Obrazek Obrazek

-- 31 sie 2013, o 17:54 --

Marianno ...pokaż swój ogród , podziel się z nami radościami i problemami związanymi z uprawą roślin ;:168 .
Ja - mówiąc szczerze byłam zauroczona trzema , które zamówiłam wiosną - to ; Stephanie Baronin zu Guttenberg i Baronesse oraz Isabel Reneisance oraz Bonica82 ...Aida , Shogun, Uetersener Klosterrose i New Dawn ...takie sobie ...z kolei pozostałe ; Camelot , Gartentraume , Polarstern nie powaliły mnie na kolana . Poczekam ..dam im czas ...może będą za rok , dwa takimi - jakimi chciała bym ich widzieć .
W gruncie rośnie Marine Blue satin ...resztę mam w donicach - mniejszych i większych .

Pozdrawiam serdecznie :wit

Jadzieńko ...u mnie ketmia południowa sieje się sama - odkąd ją wprowadziłam raz do ogrodu ...jest wszędzie - nawet w donicy rośnie obok Hibiskusa Red Heart .
Wiesz - ja tak prawdę mówiąc nie mam swego aparatu - bo i po co ..skoro synowie mają ...jeden zwykły ...Olympus nie ma opcji Panorama ...a może ma ...nie wiem , nie sprawdzałam . Natomiast pół roku temu syn młodszy kupił wypasiony Nikon P510 z 42 x Zoom ...jest tyle opcji , że nie mam pojęcia co do czego . Robię więc na wyczucie ...Pobawić się można w różny sposób ...możliwości jest sporo ...
Lubisz fiołki - masz miejsce na nie na parapetach ..to super sprawa ...ale ja już nie ogarniam tego , co mam w donicach na dworze i na parapetach , kwietnikach , podłogach - na parterze i na pietrze ;:oj
Ja mam też odmianowe fiołki , opisane - od Ewuni/evluk ...ale tylko jeden kwitnie ..aktualnie drugi raz ...reszta ma same liściory ..nie mam pojęcia dlaczego ...może robię coś nie tak ?
Miłego weekendu ;:196

Na zawołanie ..aktualnie kwitnący fiołek i Iochroma ...w fiolecie - mam jeszcze błękitną ..ale młodziutka , więc jeszcze nie kwitła .

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Jagódko ,że dzisiaj zauważyłam dopiero na mojej daturze pąki kwiatowe ;:oj .Ciekawe czy zdążę się nacieszyć kwiatami ;:196 Miłej niedzieli
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...ja mam 6 datur ; biała , pełna - największa - prawie duże drzewo ,mające ponad 1,70 cm , dwie puste żółte , różowa pusta i koralowa - pełna Berkonigin . Jak na razie , to kwitną żółte i biała pełna ...raz już kwitła ...a teraz ... ;:oj ma potężne liście i mnóstwo pąków .
Na pewno jeszcze będziesz podziwiać kwiaty ..one u mnie kwitną do pierwszych przymrozków , albo w kwaterze zimowej ...w listopadzie / grudniu ...
Jak pomyślę , że ta biała taka olbrzymia się zrobiła w tym sezonie ...i ... zastanawiam się kto mi ją wniesie do domu ;:202 . Zawsze wnosił syn - jeden , albo drugi ...teraz pewnie muszą we dwóch , bo jeden nie da rady :;230 .
Tobie również miłej niedzieli ;:196 .

Tak kwitła biała ...

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek

To jest mój najdroższy , najpiękniejszy kwiatuszek - ozdoba ogrodu .... ;:167 Oliwunia ;:167 prezentująca kwiat róży Stephanie Baronin zu Guttenberg , a na drugim - ze swoją Prababcią , a moją Mamą ...

Obrazek
Obrazek

Jedyny kwiat róży Camelot ...teraz nie ma ani jednego liścia , oberwałam wszystkie ...złapała czarną plamistość ;:145 i ..nie wiem co dalej ...sterczą trzy nagie patyki ;:145

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Oliwka przesłodka ;:167 urocza dziewuszka....wyobrażam sobie jak jesteś szczęśliwa, że spędziła z Tobą wakacje :D Prababcia też pewnie bardzo zadowolona z wizyty takiego małego słoneczka :D
Datury przepiękne, ja niestety nie mam gdzie przechowywać i musiałam z nich zrezygnować.... najbardziej to mi żal zapachu....
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Jagódko, mam zaległości ale nie u Ciebie znaczy może w pisaniu mam ale w oglądaniu i czytaniu nie :heja no jakbym mogła sobie odpuścić wizyty w ogrodzie pełnym rarytasów z przesympatyczną właścicielką no powiedz jak :roll: o onętkach napisałam u się , no sama jestem zawiedziona ale ...powiedz , czy siarkowy nie ma cudnego koloru niespotykanego u innych kwiatów ;:oj tą żółtą pomarańczkę albo pomarańczową żółć widać na odległość , a reszta niech się buja skoro nie chciała nas uraczyć swoim kwieciem , no ich strata - powiedzmy ;:306
Dzisiaj miałam wyjątkowo pracowity dzionek i zamiast położyć się spać , odpocząć siedzę i piszę :roll: pogoń mnie proszę bo jutro nóg z wyrka nie ściągnę :lol: zapomniałam , dzisiaj i jutro w Olsztynie wystawa dalii , warto by zobaczyć /broń cię panie nie kupować / dobrze że miałam robotę i dopiero teraz sobie o tym przypomniałam ;:172 a w niedzielę nie jeżdżę wypoczywam więc...
Jagódko , kolorowych snów i miłej niedzieli ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”