Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały ogród...

Post »

Ewelino, za narcyzowe łany trzymam mocno kciuki ;:215 , bo narcyzów nigdy za dużo! :tan
Lilia biała, (Antoniego czy Józefa, bo różnie ją nazywają, w różnych miejscach) może mieć szczyty cebul na wierzchu i nie zmarznie. Jesienią wypuszcza liście, które najwyraźniej wystarczają jej za okryciem. ;:333
U Ciebie, ta jedna rozeta daje nadzieję na kwiat, ale resztę trzeba podkarmić, wykopać po zaschnięciu liści i wsadzić naprawde bardzo płytko, zaraz po wykopaniu. Jeśli przesuszyć, to jak najkrócej, bo cebule łatwo wysychają.
Jak już będą dobrze posadzone, to najlepiej wcale ich nie ruszać przez wiele lat. ;:108
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marto, wszystkie wskazówki zapamiętane, będę się stosować! Popatrz, ile jeszcze wiedzy przed nami! (no dobra, przede mną, ale tak lepiej brzmi...)

Tymczasem zaczynają już azalie:

Obrazek

Ten tulipan wygląda lepiej na żywo, nie dość, że rośnie w głupim miejscu, to jeszcze kolory nie na moją komórkę:

Obrazek

Jeszcze nie przekwitła kalina wonna, a koreańska już w pełni kwiecia (i jak na razie stosunkowo niewiele mszyc!). W ogrodzie pachnie tak pięknie, że ciężko się z niego wraca, czas zainstalować hamaczek.

Obrazek

I ja mam jakieś łany, na miarę moich możliwości. Szafirki en masse:

Obrazek

Migdałek:

Obrazek

I tak ogólnie, wiosennie:

Obrazek

Fajnie jest, prawda? Lubię wiosnę!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Dzień dobry poświąteczne!

Zdecydowanie więcej ogrodowania oznacza mniej forumowania... Muszę się bardziej pilnować!
W międzyczasie przyszło lato, i ja wiem, pamiętam jak marudziłam na zimno i wszechogarniającą burość, ale czy moje zamiłowanie do kontrastów musi się odbijać w zielonym? To już jest pewna przesada!

Kwitną bzy, a do maja jednak jeszcze parę dni zostało. Moja ulubiona Krasawica Moskwy:

Obrazek

Piwonia majowa wyprzedza kalendarz:

Obrazek

Ostatnia z kalin - angielska, więc teraz kwitną wszystkie trzy. Tego jeszcze nie grały...

Obrazek

I pierwszy rododendron:

Obrazek

Obrazek

Trochę tulipanów:

Obrazek

Obrazek

W roli baranka pasie się w zieleni Pralina wielkanocna:

Obrazek

cdn...
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko pięknie kwitnące owocowe i jaki wspaniały zapożyczony krajobraz. ;:215
Tulipany w kępie zawsze cudnie wyglądają. ;:oj
Krasawica Moskwy zaawansowana. Mój Palibin późny, ale dziś też mnie zadziwił sporymi pąkami.
Kremowo-żółta azalia pięknie kwitnie, ale czy ma odpowiednie pH gleby, bo liście jakoś blado wyglądają.
Pozdrawiam ciepło. ;:3
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ewelino....zapytam o kalinę...czy to jest kalina Eskimo....pytam bo moja to eskimo a bardzo podobnie się rozwija, teraz już w pełni kwitnienia to tego różu nie widać.
Wiosenne ogrody mają swój niepowtarzalny urok.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, wiele jeszcze nauki o roślinach przed nami
Ewelinko, taka jest prawda, a nie tylko lepiej brzmi! ;:108
Jeszcze w jednym się z Tobą zgadzam - fajnie jest, lubię wiosnę! :tan
I trzeci punkt zgody - nienawidzę tej huśtawki temperatury! ;:223
W sprawie kalin jestem mocno zielona, bo dopiero niedawno pojawiły się w okolicznych szkółkach i oczywiście bez dokładnych opisów, pod nazwą kalina wonna. Czy Ty masz pewność, że to jest kalina angielska? Mam taką , ale uznałam ją za koreańską, chociaż mam też drugą koreańską o nieco innych liściach, ale jednak matowych, a nie błyszczących. Pachną jednakowo cudnie! ;:oj
Tulipany jak tulipany, piękne :wink: , ale ja tam widzę ślicznego narcyzka :heja , szkoda, że samotny bidulek.
Pralina cudna! ;:167
Ciepełka! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Rododendron wyjątkowo wcześnie zaczął się u Ciebie rozwijać. Pędy troszkę się powyciągały. Moje niektóre też tak ostatnio mają. Czekam aż przekwitną i zamierzam trochę je przyciąć, bo przeczytałam, że w ten sposób można poprawić ich pokrój, to znaczy zagęścić.
A ta jasnożółta azalia to już w ogóle bardzo wczesna. Aż dziw, bo u mnie dopiero pączki. I to właśnie mnie martwi, gdyż dzisiaj w nocy zapowiadają przymrozki i jeśli to się spełni, to będzie po kwiatach. :(
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Soniu,
Oczywiście, że ta azalia źle rośnie - w pełnym słońcu, na zasadowym raczej podłożu, obok róż! Zresztą, przy niej rośnie druga, czerwona. Obie, poza może nie najpiękniejszymi liści kwitna co roku jak głupie i rosną. Tej jesieni wrócą jednak na "przmeblowane" wrzosowisko, mam nadzieję, że się nie obrażą.

Za to azalia pontyjska bez zarzutu!

Obrazek

I, moja droga, to Twoja wina - posadzone w weekend, z pieśnią na ustach, przytupem i nadzieją w sercu:

Obrazek

Krysiu,

nie, to nie jest Eskimo, tego jestem pewna (bo na pewno Eskimo nie zamierzałam kupować, choć zamiar a otrzymana roślina to czasami dwie zupełnie odrębne kwestie!). Koreańska Aurora i angielska - bardzo podobne do siebie, ale uparłam się mieć obie. A w rozkwicie w żadnej z nich wiele bieli nie zostaje ;:306

Marto,
W tych kalinach to ja się kiedyś niemalże doktoryzowałam, jakieś ślady w tym wątku jeszcze są. Jest jedna zasadnicza różnica - angielska jest większa, dorasta do 2,5 m, koreańska tak mniej więcej 1,5. I to się sprawdza u mnie w punkt, obie sadzone w jednym sezonie, wielkości mają zgoła podręcznikowe. I jeszcze moja obserwacja - koreańska ma kwiat nieco luźniejszy, angielska bardziej zbity, kulisty i nieco większy. Liści nie odważam się porównywać - według mnie są takie same. Kalina wonna to zupełnie inna bajka, w jej przypadku "wonna" oznacza odmianę, nie tylko podkreśla fakt, że pięknie pachnie.
Ale na kwiat angielskiej mogę patrzeć bez końca:

Obrazek

Pralina niezmiennie poleca się do zachwycania ;:167

Wando,

Ja się boję ciąć rododendrony, usuwam tylko uschnięte gałązki. Będzie zatem taki trochę wysmuklony... i bardzo wyluzowany w sobie ;:306 Ale prezentuje się całkuem godnie:

Obrazek

Kwitnienie bardzo wczesne, zaskoczył mnie. Ta żółta azalia rośnie na patelni, więc jej się tak bardzo nie dziwiłam, poza tym to drobiazg japoński jest, ale ten? Pozostałe rododendrony jeszcze uśpione, nie wiem, zapominał się chłopina?
Mam nadzieję, że przymrozki Twoim roślinom nie zagroziły?
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino, że kalina wonna to odmiana, wiemy to my, a w szkółce mają to w głębokim poważaniu. Jeszcze lepszy numer z etykietami iglaków, ewidentnie jodła koreańska, stoi z nazwą jałowiec pospolity ;:306 .
Nie zgłębiałam zbytnio tematu kalin, jedynie odrobinę, w czasie poszukiwania nazwy dla mojej, chyba wonnej, kiedy zaczęła kwitnąć, ale kiedy zobaczyłam krzaczki kalin z liśćmi innymi niż u koralowych, to wzięłam :tan . To jeszcze maluchy, ale kwitną i pachną, a to najważniejsze ;:333 , zobaczymy jak wysoko urosną, najwyżej coś się przesadzi. :wink:
Mam też Eskimo( i to raczej pewniak), ona ma pączki jedynie leciuteńko różowawe, a pachnie obłędnie dopiero jak kwiaty otworzą się w pełni, a nie jak np. koreanka, która pachnie już od ledwie rozwiniętego pierwszego kwiatuszka. ;:138
Pralina ;:167 bardzo podobna do kotki sąsiadów, która przez wiele lat towarzyszyła mi w ogrodzie.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Ha, bo kaliny trzeba mieć, najlepiej w hurcie! Słusznie zatem czynisz.

Pralinka w kilka dni od zrobienia tego zdjęcia odeszła za Tęczowy Most, więc teraz już pilnuje ogrodu z daleka ;:167

A tymczasem, nie wiedzieć kiedy przyszedł maj. Po niezłej inauguracji jak na razie paskudnie zimny i suchy.

Z nowości - posadziłam dwie kalmie i odkryłam urok goryczki:

Obrazek

Obrazek

Kolejny rododendron - pewna luźność pokroju jest charakterystyczna dla wszystkich moich ;:306

Obrazek

Andromeda jest kolejną rośliną, której kwiaty mogę oglądać w nieskończoność. Mimo tego, że proces przebiega z nosem przy ziemi:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Śliczne, nie?
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino, to przykre mi bardzo, że Pralinki już nie zobaczę w Twoim ogrodzie! ;:168 Czy jakiś kociak ją wyręczy w pilnowaniu rabatek?
Modrzewnica nie przetrwała u mnie pierwszej zimy, ale urody nie można jej odmówić ;:138 , może jeszcze kiedyś dam jej szansę?
Kalmia pięknie zapączkowana :tan , niedługo pokaże swoje niesamowite kwiatuszki. Goryczka pięknie kwitnie ;:oj , u siebie, od lat nie mogę znaleźć jej dobrego miejsca ;:185 .
Nie wiem, Ewelinko, czy kalmia i goryczka to dobre połączenie, bo to rośliny o przeciwnych wymaganiach co do pH gleby, to może lepiej je rozdzielić? ;:196
Jeszcze o rododendronach sobie przypomniałam. Też mam takie trzy niewyględne, a że nawet nie bardzo jest co przyciąć, to wymyśliłam obsadzić je nowymi, zgrabnymi krzaczkami. :wink:
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Marto,
Kandydatów do zastępowania Pralinki jest jeszcze dwójka, więc nadzoru nie zabraknie. Chociaż wyrwa w sercu zostanie jeszcze pewnie długo ;:167
Goryczkę nabyłam oczywiście impulsywnie, na szybko internety podpowiedziały:
Bylina ta preferuje gleby przepuszczalne o małej zawartości wapnia, najlepiej piaszczysto-gliniaste z wysoką zawartością próchnicy. Podłoże powinno być stale umiarkowanie wilgotne, lekko kwaśne, a stanowisko słoneczne, ale nie silnie nagrzewające się.

Niestety, "lekko kwaśne" to wszystko co mogę z mojej gleby wykrzesać, dlatego i kalmia będzie musiała się przyzwyczaić, i stwierdziłam, że jest to niezłe miejsce dla goryczki. Istnieje jednak opcja, że źle zidentyfikowałam odmianę, zakładałam jednak bezłodygową. Czas pokaże, mam dwie, to w sumie można poeksperymantować.

Ale podoba mi się ją widzieć przez okno kuchenne, Ta kalmia nad nią powinna być mocno różowa, ładnie będzie, zanim goryczka nie zmarnieje...

Obrazek

Z nowo odkrytych stanów samoświadomości - jestem uzależniona od różowego:

Obrazek

A wiesz, że rozważałam jakieś mikropnączyki pod moje rododendrony? Ale z drugiej strony, te na wolności też są bardziej luźne niż kompaktowe, więc może poudaję celowe założenie naturalistyczne?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne azalie, rodendrony.
A ten biały szczególnie. Bo i wielki i dużo ma kwiatów. Jak widać dobrze u ciebie rośnie.
Ileż on ma lat ?
Andromeda ciekaw, nietypowe kwiatuszki. Nie zna tej rośliny.
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Aniu, dziękuję ;:196
Andromeda to moje tegoroczne odkrycie, nie znałam jej wcześniej, mam nadzieję, że się zadomowi, bo wrzosowate u mnie nie mają lekko! Ten rododendron ma jakieś 14 lat, więc trochę czasu na rozrost miał. Jego okazały na pierwszy rzut oka wygląd maskuje fakt, że rośnie tak trochę na boku… jeden z częstych w moich ogrodzie skutków błędnego planowania.
A tu jeszcze drugi, też jasny, mniejszy, i jeszcze prosty:

Obrazek

Obrazek

Kremowy, bardzo długo nie chciał kwitnąć:

Obrazek

Azalia Juanita, też już nastolatka, ale po tylu przejściach…

Obrazek

Z niecierpliwością czekam na kwitnienie kalmii, te kwiatuszki muszą być niesamowite!

Obrazek

Kwitnie tymianek, bardzo lubię jak mi pachnie na tarasie:

Obrazek

I zaczynają żurawki:

Obrazek

Których pilnuje Borys.

Obrazek

Host również.

Obrazek

Powoli, jeszcze w blokach startowych, róże zaczynają pokazywać kolory. Zaczyna się! Ja w porze pierwszego kwitnienia róż jestem lekko nieprzytomna, podobno to się leczy.
Która będzie pierwsza w tym sezonie?

Babiččina voňavá?
Obrazek

Madame Alfred Carriere?
Obrazek

Moja ukochana, często pierwsza, Souvenir de La Malmaison?
Obrazek

Pełna nieoczywistego uroku, szlachetna, o pięknym zapachu Hippolyte?
Obrazek

Louise Odier, która w tym roku włada niebem?
Obrazek

Czy jak zawsze klasyczna, róża symbol - Eden Rose?
Obrazek

Edit: And the winner is... Hippolyte!

Obrazek

Kolejne pelargonie, chyba nowe uzależnienie. Przełamałam monopol tej jedynej od lat Babcinej, ale kolorom zostaję wierna:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ze specjalną dedykacją naszemu forumowemu Mistrzowi Irysów – Florianie, co powiesz na takie?

Obrazek

Obrazek

Żeby nie było, te tradycyjne w ogrodzie też są, może mniej imponujące, ale zawsze!

Obrazek

Jest pierszy tegoroczny sukces, tu będzie kwiat! Prawda, Soniu?

Obrazek

I na dobranoc, burzowe, przedwieczorne niebo ze złotym kontrapunktem brzozy Goldbirke:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

I kolejne, Mme Alfred Carierre, niezawodna, dzielna, choć traktuję ją bardzo surowo:

Obrazek

Zawsze piękna, niezależna, z jakąś starannie skrywaną tajemnicą, Rhapsody in Blue:

Obrazek

Kwitnie też krzewuszka, mam wrażenie, że pierwszy raz (tyle razy była przenoszona, więc się jej nie dziwię):

Obrazek

Na żurawki mogę patrzeć bez końca! Nie wiem czy bardziej zachwycają kolory liści:

Obrazek

czy absolutnie zjawiskowe kwiaty:

Obrazek

Zapewne, jak często - calośc :D

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”