Papryczka chili-jak pielęgnować
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Dzięki! Hmm, bo myślałem o tym, żeby zrobić takie wiszące pojemniki do rośnięcia do góry nogami, przynajmniej do niektórych. Zaoszczędziłoby to sporo miejsca, którego nie mam za dużo. Tylko, że z takiego pojemnika nie da się już przesadzić.... Myślałem o zaadaptowaniu wiader z Castoramy takich 10l, tylko czy poradziłyby sobie w nich po 3 roślinki? (rysunek poglądowy w paincie;):

-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Tez mnie interesuje bardzo mocno taka upraw do góry nogami.Zastanawiam się z czego zrobić taki pojemniki.Dodatkowo muszą być bardzo bezpieczne gdyż to do uprawy balkonowej na Iszym pietrze. Więc nie może się urwać bo sąsiadka z dołu mogłaby zostać wdową....
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
Gleba - ta papryka występuje pod nazwą Rocoto (w Peru), Locoto (w Boliwii), chile Manzano lub Chile Peron (w Meksyku) - w sklepie kupiłam jako PERON.
Podobno jest to jedyna papryka, która posiada czarne nasiona. Właśnie próbuje wygooglować jakieś info na jej temat.
Podobno jest to jedyna papryka, która posiada czarne nasiona. Właśnie próbuje wygooglować jakieś info na jej temat.
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wygląda jak słodka papryka
Kalma, pierwszy raz widzę takie mulatkowe nasionka ... w ogóle bajerancka papryka. Słyszałam już o Rocoto wiele ostrego
Murano - mistrz painta
Z tego co wiem dobrze w takiej uprawie sprawdzają się pomidorki 

Murano - mistrz painta

Słoneczko, wyjdź! 

A czy podczas podlewania z tych otworów nie będzie kapać woda, spływając po roślinach?
Fajny pomysł, mistrzowski obrazekmurano pisze:Dzięki! Hmm, bo myślałem o tym, żeby zrobić takie wiszące pojemniki do rośnięcia do góry nogami, przynajmniej do niektórych. Zaoszczędziłoby to sporo miejsca, którego nie mam za dużo. Tylko, że z takiego pojemnika nie da się już przesadzić.... Myślałem o zaadaptowaniu wiader z Castoramy takich 10l, tylko czy poradziłyby sobie w nich po 3 roślinki? (rysunek poglądowy w paincie;):

Pozdrawiam, Ogoonek 

W markecie budowlano-ogrodowym są wiaderka za jakieś ~5 złotych 10 litrowe na rączce metalowej i o nich myślałem. Alternatywnie można uszyć taki rękaw z juty też myślałem. Pomysł nie jest mój, widziałem takie pojemniki do uprawy pomidorów, coś jak: http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/605820 ... e_down.jpg (mam nadzieje że nikt nie będzie miał za złe, że podaje linka do zdjęcia nie swojego autorstwa). U mnie to nie wynika z fantazji tylko braku miejsca po prostu.
Nie wiem jaką paprykę chcesz tam wsadzać, ale wszystkie drobnoowocowe, pikantne jakie znam są sztywnołodygowe, nie wymagają nawet żadnych podpór. Rosną w górę. Nie wiem jak chcesz je zmusić by były zwisającymi.murano pisze:W markecie budowlano-ogrodowym są wiaderka za jakieś ~5 złotych 10 litrowe na rączce metalowej i o nich myślałem. Alternatywnie można uszyć taki rękaw z juty też myślałem. Pomysł nie jest mój, widziałem takie pojemniki do uprawy pomidorów,
-
- 200p
- Kontakt:
To co że są sztywno łodygowe?Wsadzisz od dołu to grawitacja będzie ciągła w dół,chyba logiczne?Sztywnołodygowość w niczym nie przeszkadza.
Tutaj są: http://www.oo.com.au/Upside-Down-Hangin ... n=HMPLANTE
Więc dedukuję, że albo się da, albo oszukują klientów.
Więc dedukuję, że albo się da, albo oszukują klientów.
-
- 200p
- Kontakt:
http://allegro.pl/evag-prima-garden-wis ... 54370.html przecież na all... tez są.Jest to znany sposób hodowli pomidorów w krajach anglosaskich.Papryczki tez można spróbować nie widzę przeszkód.
Taa... SprytneDamianC pisze:Wsadzisz od dołu to grawitacja będzie ciągła w dół,

-
- 200p
- Kontakt:
To jest sprawdzone.Widziałem na jakimś filmiku w you tube(nie u Rosjanina
).Roślinka będzie miała tendencje iść do góry jednak grawitacja nie pozwoli.

Były na forum takie wątki o uprawach, zdjęcia i ciekawe wnioski tych, co tak uprawiali pomidorki: Grow upside down.
Genialne.DamianC pisze:To co że są sztywno łodygowe?Wsadzisz od dołu to grawitacja będzie ciągła w dół,chyba logiczne?Sztywnołodygowość w niczym nie przeszkadza.
Leśnicy też woleliby aby drzewa w lesie rosły
na leżąco. Łatwiej byłoby to obrobić.
A nie zauważyłeś że rośliny, ich stożek wzrostu stara się podążać za słońcem?
Twój sposób ma pewne zastosowanie - na międzynarodowej stacji kosmicznej.