Nie ma sprawyaxel40 pisze:Może damy się zaprosić na jakies Gardenparty
Chleb żytni domowy na zakwasie
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2565
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
- santana51
- 500p

- Posty: 636
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Nie przeczę bo w miejscu zamieszkania też taki kupuje tylko ze jest tylko z nazwy litewski choć nawet ma etykietę w języku litewskim i nawet też jest na kalmusie ale ma się nijak do tego który był bez dodatków i jadłem go wiele razy na Litwie a może to już przypominają się smaki z dawnych lataria pisze:Upsi, a moi znajomi Litwini nic o tym nie wiedzą i sprzedają taki
W smaku przepyszny.
Zresztą co tu mówić o litewskim nasz tez już nie ten i dlatego chociaż nieliczni tak jak my przejmujemy sprawy w swoje ręce
- Pozdrawiam Jurek
- santana51
- 500p

- Posty: 636
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jeszcze żeby spróbować dobrego chleba litewskiego nie wyjeżdżając z polski warto wybrać się latem na Suwalszczyznę a najlepiej 15 sierpnia na odpust do Puńska a stamtąd to już rzut beretem na Litwę jak ktoś woli ale w Puńsku dostaniemy to samo co na Litwie, zresztą nie tylko chleb.
- Pozdrawiam Jurek
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Chyba ' z Polski', śmiało.santana51 pisze:Jeszcze żeby spróbować dobrego chleba litewskiego nie wyjeżdżając z polski warto wybrać się latem na Suwalszczyznę a najlepiej 15 sierpnia na odpust do Puńska a stamtąd to już rzut beretem na Litwę jak ktoś woli ale w Puńsku dostaniemy to samo co na Litwie, zresztą nie tylko chleb.
Ja nie kupuję chleba chleba z nazwy litewskiego, ja chleb litewski piekę i jem z wielką przyjemnością, dzięki ludziom, którzy kontynuują swoją tradycję.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Dzisiaj znów robię "moje" chleby i dawka wody mniejsza,a wyrabianie dłuższe,b było łatwiej i mniej klejąco.
Powiedzcie mi,czy piekąc co 2,3 dni trzeba zakwas przechowywać w lodówce?
I drugie pytanie: robie zaczyn o hydracji 150%. Dość rzadki jest potem odłożony zakwas jest dośc rzadki.Czy to ma jakieś znaczenie przy jego przechowywaniu?
Powiedzcie mi,czy piekąc co 2,3 dni trzeba zakwas przechowywać w lodówce?
I drugie pytanie: robie zaczyn o hydracji 150%. Dość rzadki jest potem odłożony zakwas jest dośc rzadki.Czy to ma jakieś znaczenie przy jego przechowywaniu?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
to za chwilę żur Ci wyjdzie
Dlaczego taki rzadki. Ja doczytałam i wg tego się będę trzymać - tak to ma wzrastać - w tym wagowo równo, ale wyjściowa może być niższa np w pkt 2 10g
1. 8g mąki żytniej 2000 +15g serwatki/wody - to dla Ciebie nieważne tylko waga wyjściowa ważna - ok 20g (tyle np odkładasz swojego zaczynu jak robisz chleb)
2. zaczyn j.w. + 15g mąki + 15g wody
3. zaczyn j.w. + 30g mąki + 30g wody
4. zaczyn j.w. + 60g mąki + 60g wody
Axel ja bym nie trzymała w lodówce. Poza tym mało odkładaj zaczynu do słoika i wtedy dokarmiaj może 1x dziennie do potrzebnej Ci wagi wg tego sposobu, to można łatwo policzyć. Ja przynajmniej tak bym robiła, gdybym tak często piekła
1. 8g mąki żytniej 2000 +15g serwatki/wody - to dla Ciebie nieważne tylko waga wyjściowa ważna - ok 20g (tyle np odkładasz swojego zaczynu jak robisz chleb)
2. zaczyn j.w. + 15g mąki + 15g wody
3. zaczyn j.w. + 30g mąki + 30g wody
4. zaczyn j.w. + 60g mąki + 60g wody
Axel ja bym nie trzymała w lodówce. Poza tym mało odkładaj zaczynu do słoika i wtedy dokarmiaj może 1x dziennie do potrzebnej Ci wagi wg tego sposobu, to można łatwo policzyć. Ja przynajmniej tak bym robiła, gdybym tak często piekła
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Monika ty sie nie baw w aptekarza! To zdecydowanie trzeba uprościć,tylko nie wiem jak.Troche duzo tego zakwasu odłożyłem.Chyba ze 150g.
Teraz myslę dołożyc 3 foremkę ,bo nie będę piekł co dwa dni.Ci ludzie zwariowali na ten chleb.
Nie wiem czy zwiększyc ilośc tego zaczynu,czy nie? Nic się nie stanie jak na zaczyn dam żyto 720?
Chyba nic,no bo co? Doradzcie cuś!
Teraz myslę dołożyc 3 foremkę ,bo nie będę piekł co dwa dni.Ci ludzie zwariowali na ten chleb.
Nie wiem czy zwiększyc ilośc tego zaczynu,czy nie? Nic się nie stanie jak na zaczyn dam żyto 720?
Chyba nic,no bo co? Doradzcie cuś!
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
to nie apteka
nie zauważyłeś, że łyżka mąki to pół łyżki wody wagowo mw? A zobacz ile ty wody dajesz. Po co Ci taki rzadki zaczyn?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Chudziak identycznie robiła swoje żyto i mi pozostało.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Chudziak odkłada ciasto chlebowe nie 'zaczyn'..chociaż zaczynem to nazywa
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2565
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tak jestmonika pisze:Chudziak odkłada ciasto chlebowe nie 'zaczyn'..chociaż zaczynem to nazywa
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
no żur nastawia, prawda?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
No laski sobie żartusie robią z poważnej sprawy!!!!!!!!
Chudziaczku jak to z tym przechowywaniem i dokarmianiem u mnie zrobić prosto?
Chudziaczku jak to z tym przechowywaniem i dokarmianiem u mnie zrobić prosto?
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2565
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
axel'u ja przechowuję w lodówce i nie dokarmiam ale to jest ciasto i w dodatku "leży" tam zwykle z tydzień .
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Czy na wielkość dziurek w chlebie ma wpływ ilość wody,długość wyrastania ciasta,czy też inny czynnik taki jak np.że chleb robi jak chce 



