Ogród Joli i Zbyszka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.2

Post »

Jolu, zdobycze Zbyszka niesamowite! Jak je przyrządzacie?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu pięknie kwitnie Ci języczka pomarańczowa, moja niestety zmarzła.
Wiesz, że ja swojego perukowca prawie także przy ziemi wycięłam, gdyż masowo gałęzie zamierały i nie pomagały żadne opryski, ani podlewania.
Widząc jednak Twój cudownie odrośnięty, to nowa nadzieja wstąpiła we mnie. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mimo jesieni.....no cóż-walę prosto z mostu-mamy jesień i już ;:223 ....a więc mimo-u Ciebie w ogrodzie jest pięknie....zresztą jesień też jest piękna o ile jest ciepła,słoneczna.....złota -słowem ;:215

co do knedli-ja robię tak na oko....ziemniaki ugotowane -przeciśnięte przez praskę,mąka-mniej niż ziemniaków,łyżka mąki kartoflanki i jajko....zagnieść.....urywać kawałki,formować kulki a potem na płasko-wkładać połówki,lub całe śliwki-bez pestek oczywiście,gotować we wrzątku-po wypłynięciu ok 4 min,ja sprawdzam urywając kawałek.Po włożeniu do wody często mieszać delikatnie bo przywrą do dna. Podawać wg gustu-u nas masełko i cukier puder ;:215
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jolu z wielkim zaciekawieniem przeczytałam to, co napisałaś o powojnikach, bo w tym roku pożegnałam 5, oczywiście na uwiąd i jak piszesz, już były w pączkach :(
Ryba robi wrażenie ;:202 Mój eM nawiózł mi flądry :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

jak on takie "rybki" do domu przynosi to nie dziwota, że na spotkaniu chciał przekopywać drzewo-wielki facet ;:oj
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, gdy tak czytam o twojej żurawce, to nabrałam pewnych podejrzeń. W zeszłym roku straciłam właśnie taką jedną. Zaczęła marnieć nie wiadomo z jakiego powodu. A potem się okazało, że pod nią było mrowisko i porobiły te mrówy takie korytarze, że żurawka rosła właściwie w powietrzu. Niestety, nie uratowałam jej. Może u ciebie było to samo? Nawet jak teraz nie widziałaś mrówek, to mogły być wcześniej.
Pięknie ci kwitną heliotropy. Moje z samodzielnego siewu też teraz kwitną, ale to raczej szczupłe sadzonki, a nie takie krępe jak twoje. Widać u mnie inna ziemia. Lubią po prostu glinę.

Jolu, czy jeśli będziesz u Danusi, mogłabyś się ze mną podzielić sadzoneczką jakiegoś z twoich floksów? Bylabym wdzięczna.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Witaj Jolu :wit
Przybiegłam z rewizytą do Waszego ogródka :)
Macie bardzo piękny ogród z mnóstwem ciekawych roślin i z wspaniałymi "przyjaciółmi" mieszkającymi w Waszym ogrodzie.
Narcyzy ;:oj , hortensje, piwonie...cudne magnolie...piękne buki i brzozy...o żurawkach i liliowcach nie wspomnę.
Długo by wymieniać...na uwagę zasługują Twoje okazy iglaków. ;:63
Jolu cieszę się, że w tym zaganianym świecie macie czas na wycieczki, rybki i spotkania towarzyskie. To ważne!
Pomiziaj ode mnie swoją sunię.
Pozdrawiam...będę do ciebie zaglądała ;:196

PS. przeurokliwy widok
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jolu,pomijając,że piękny ogród to za smażoną rybę oddałabym każde jedzenie.
Awatar użytkownika
Marzena62
500p
500p
Od: 13 lip 2012, o 22:21

Post »

Jolu, dziękuję za odwiedziny w moim ogródki, w wolnym czasie zwiedzę dokładnie Twój. Co do spóźnionych zakupów liliowców u mnie to jedna partia się skończyła ale jest druga - "sprzedam cztery odmiany liliowców" tu jest link

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59113

jeśli jesteś zainteresowana to jeszcze zdążą Ci wysłać przed wyjazdem na dłużej
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Jola pewnie dożynkuje. I co Jolu z konkursem?
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za niepokolanka, może doczekamy nasion??? :wink: :wink: .
Ale ryba :shock: , no i jak nie mieć ze sobą aparatu?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Zakwitł Jan Paweł II

Obrazek

Anna11- Aniu trawnika tak bardzo się nie pozbywam tworzę raczej coś na kształt pola minowego bo chłopcy jak koszą trawnik to muszą bardzo sprytnie manewrować kosiarką i jak widzą jakąś nową roślinkę to już jęczą że znowu trzeba będzie omijać.

IWONA1311
- Iwonko z Kasią jestem w kontakcie telefonicznym i jak coś ustalimy to na pewno skonsultujemy z Tobą.Żurawka jest posadzona w doniczce i przykryta torebką foliową żeby jej stworzyć mikroklimat mam nadzieję że się przyjmie i będzie sadzonka dla Ciebie.O niepokalanku poczytaj bo to ciekawa roślinka .Zbyszek bardzo dumny z takich ryb twierdzi że już jego marzenia na ten sezon są zrealizowane.

Hortensja Limelight

Obrazek

aguniada- Aga Zbyszek te rybki łowi , fotografuje, dezynfekuje antybiotykiem miejsce po haczyku i wypuszcza do wody.Takiej ogromnej ryby to żal uśmiercić i zjeść. Jak mamy ochotę na rybę to jedziemy na stawy hodowlane i kupujemy. :;230

Tajka- Tajeczko z moim perukowcem było identycznie. Na wiosnę startował ale już w lipcu zasychały liście na całych gałęziach i w ubiegłym roku cały wyglądał jak uschnięty, na wiosnę mieliśmy go wykopać z korzeniem ale ja najpierw obcięłam gałęzie i został pniaczek tak z pół metra od ziemi i pojawiła się cała masa pąków, bardzo nas to zdziwiło i uradowało, może one lubią takie odmładzanie

Obrazek

grazynarosa22- no Grażynko pojechałaś z tą jesienią a ja się jeszcze łudziłam że lato trochę potrwa tak np.do grudnia a potem będzie od razu wiosna a tu niestety zapowiedziałaś jesień. Ja tego tak bardzo nie odczuwam w tym roku bo moje dzieci nie zaczynają nauki w dniu dzisiejszym a starszy syn pojechał dopiero na urlop .Knedelki wypróbuję ze śliwkami węgierkami.

heliofitka- Iwonko ja jestem wkurzona na powojniki , one są cudowne ale nie będę się więcej denerwowała. Oczywiście nie wyrzuciłam tych co już u mnie są , niektóre nawet wypuszczają nowe pędy z ziemi ale co mi z tego jak już nie zdążą zakwitnąć a przecież dla tych cudnych kwiatów je sadzimy.Mój mąż tych rybek nie przywozi do domu , wypuszcza je do wody po zważeniu , obfoceniu i zdezynfekowaniu antybiotykiem miejsca po haczyku.

Uwielbiam tę hortensję jest coraz piękniejsza.

Obrazek

patkaza-Aga nie przynosi do domu.A jakie drzewo chciał przesadzać bo jakoś nic o tym nie wiem. ;:131 ;:202

wanda7-Wandziu nie grzebałam pod żurawką bardzo możliwe że to mrówki ja wykończyły cieszę się tylko że w porę zauważyłam ze coś się dzieje.Do Danusi nie jadę ,mamy rocznicę ślubu Zbyszka brata ale planujemy wyjazd do Warszawy więc sadzoneczka floksu może do Ciebie pojechać więcej na pw.

Zamiast glicynii która podmarzła posadziłam groszek żeby kratka nie była pusta.

Obrazek

ewa_tuli-Ewa dziękuję za wizytę i pochwały, takie słowa to miód na nasze serca. Bardzo się cieszymy że to co robimy podoba się też i innym. Sunia wymiziana.

malgocha1960-Gosiu ja żeby zjeść rybkę to jadę na prywatne łowisko i kupuję małego karpia albo pstrąga. ;:108

Marzena62-Marzenko dziękuję za odwiedziny już biegnę zobaczyć liliowce.

Norbitka-Beatko na dożynkach nie byłam a o konkursie dużo by pisać, odbyło się to jak zwykle czyli po układach. Stwierdziliśmy ze Zbyszkiem że trzeba by należeć do stosownej partii i mieć gospodarstwo bo w gminie "rolniczej" nie można popierać takich fanaberii jak ogród. Moje zgłoszenie nie dotarło do starostwa -tak zadecydowały trzy panie urzędniczki które wpadły żeby się rozejrzeć bo z czterech propozycji trzeba było wybrać dwie.Szkoda gadać, jestem rozczarowana i mocno wkurzona.

elsi-Elu ja tego niepokalanka dostałam z sadzonki, próbowałam go rozmnożyć też z sadzonki w tym roku ale nie wyszło , muszę jeszcze poczytać .Aparat musi być żeby rybka miała ładny portrecik a i dowód jest dla niedowiarków.

Obrazek

Grzybobranie u nas na trawniku

Obrazek

Pomidory na gruncie obficie obrodziły

Obrazek

Obrazek

Datury nareszcie zaczęły porządnie kwitnąć

Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Stwierdziliśmy ze Zbyszkiem że trzeba by należeć do stosownej partii
Hmm ciekawa jestem której. Stare czasy się przypominają ;)
Jolu a ta Datura rośnie w ziemi nie w donicy? Co z nią potem w zimie robisz?
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jolu u Ciebie podobnie zakwitł spóźniony klematis, jak u mnie, tylko mój to Jackmani.
Wspaniale jest mieć swoje grzyby w ogrodzie.
Z naszego lasku sosnowego niestety maślaki się wyniosły.
Cieszę się, że M nie wykopał perukowca, tylko przyciął uschnięte gałązki, może wiosną także odbije. :)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Norbitka-Beatko partia niby zielona ale jak widać nie wszystko zielone popiera.
Mam trzy datury już kilku letnie a może nawet kilkunastoletnie i wszystkie trzy od czterech lat wysadzam do gruntu, co roku w to samo miejsce, dołki mam już wykopane na stałe a jesienią przycinam trochę obkopuję żeby zmieściły się do donic i ze starą bryłą korzeniową przechowuję w donicach w garażu. Miałam kiedyś pomysł na zrobienie takich koszy z siatki ale nie mogłam się doczekać realizacji a i ten sposób się dobrze sprawdza, jak jest korzeni za dużo to się przycina a jak zostaje miejsce to dosypuję ziemi.Datury tak posadzone o wiele lepiej rosną i nie ma problemu z przewracaniem się donic, nie trzeba też tak często podlewać .Nawozy dawkuję do butelek zakopanych w korzeniach żeby nie nawozić przy okazji trawnika.Super sposób.

Tajka-Tajeczko mój Jan Paweł zawsze kwitnie o tej porze , u mnie startuje od korzenia i pewnie dla tego tak późno.Dopóki nie było rabaty żurawkowej to grzybów było więcej a teraz tam gdzie tak obficie rosły są żurawki i agrowłóknina ale pojawił się jeden w kępie żurawki.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”