Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Witaj Olu! Jeśli chodzi o kiełkowanie używam różnych pojemniczków ale wszystkie mają pokrywki, których nie zdejmuję podczas kiełkowania. Wacik kosmetyczny kładę na dno pojemnika, zalewam wodą a następnie odlewam jej nadmiar i sypię/kładę nasiona. Por i cebula kiełkują lepiej w ciemnościach więc np. zasłaniam pojemnik gazetą, czarną folią lub większą doniczką. Co do czosnku niedźwiedziego (ostatnie zdjęcie) to u mnie porażka (nasiona gniją)-ostatnie zdjęcie. Prawdopodobnie nasiona muszą po namoczeniu przejść okres jarowizacji. Stąd na opakowaniu podany jesienny termin wysiewu.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już wkrótce czeka mnie dokończenie prac nad oczkiem wodnym. Docięcie foli, zamaskowanie żwirem i kamieniami, dosadzenie roślin wodnych. Na remont czeka też skalniak a zwłaszcza jego część od strony oczka wodnego.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas podkarmić iryski i wyściółkować korą. Pierwiosnki gruzińskie zaczynają udawać, że kwitną ale ich stan powinien się szybko poprawić.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Też mam mnogo niskich irysów :D Mam nadzieję, ze od weekendu nie przekwitły i jutro się napatrzę :)

Podkiełkowywałam selera na płatku. Kilka szt pękło ale reszta jak kamienie. Potem zapomniałam podlać wacik i ususzyłam wszystko. Teraz już chyba za późno na sianie.

Z tym śniegiem i temp to macie na wschodzie przegwizdane. Co prawda nie są to już takie zimy jak w latach 80-90 ale naszkudzić mogą. Siostra (mieszka w byłym Chełmskim) posadziła kilka rządków truskawek i przeszedł mróz -10 w ubiegłym tygodniu. Krzaczki poczarniały. Myślę, że część odżyje bo serca sadzonek były dość pochowane.

Jakbym miała oczko to chyba bym na kosaćce i siedmiopalecznik postawiła. Nad Wartą mam kilka kęp wysokich, żółtych kosaćców. Heh co roku rosną w innym miejscu. Zawsze mnie to zadziwia jak się przenoszą :)
Pozdrawiam Jola
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym jeszcze posiał selera, najwyżej jakąś wczesną odmianę. Podczas kiełkowania warto nasiona na waciku trzymać pod przykryciem-nie ma potrzeby zdejmowania osłony nawet w przypadku wolno kiełkującego selera. Walczę z żółtymi kosaćcami bo są bardzo ekspansywne i łatwo rozmnażają się z nasion.

Obrazek

Siatka dobrze się sprawdza zastępując włókninę. Podmarzła kalarepa ale nie była przykryta, szpinak i rozsada bobu mają się dobrze natomiast nic się nie dzieje w pierścieniach z bobem wysianym już w tunelu. Ładnie wzeszła rzodkiewka,druga porcja podkiełkowanych nasion trafiła do ziemi.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bazylia po przepikowaniu trafiła do kuchni. Papryka doczekała się przepikowania do pierścieni. Pomidorom coś dolega ale jeszcze ich nie rozgryzłem. Część szałwii i lobelii wylądowało, po przesadzeniu do doniczek, na balkonie.
Awatar użytkownika
ona1234
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Przemku piekne rozsady. Mam pytanie o pomidory. Czy wysokie są te cylindry ? Czy pomidory ciągle trzymasz pod sztucznym oświetleniem ? Czy je uszczykujesz jrśli tak to na jakim etapie.
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierścienie mają 10 cm wysokości a część tylko 8 cm. Pomidory w ciągu dnia doświetlam lampą sodową. Na razie rosną w domu na parapecie. Nie uszczykuję pomidorów a w późniejszym okresie wyłamuję wilki , gdyż prowadzę pomidory na 1 pęd (to odmiana malinowa VP1).

Do zakończenia świąt wstrzymuję większość prac na działce. Szpinak i roszponka w gruncie nieźle sobie radzą. Wysiały się nasiona ostróżki.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ale widoki ;:63

Więc chodziło o pokrywkę, dziękuję ;:180
Roszponka to warzywko które wysiewam chyba najpóźniej (w lipcu?), teraz wolę sałaty :)

Ja uprawiam tylko pomidorki koktajlowe, im chyba też warto ograniczyć rozgałęzianie ;:218 wtedy najpewniej będą miały większe owoce (ale mniej), coś za coś :lol:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kwitnie pierwszy w tym roku miłek, rozkwitają zawilce i forsycja, niedługo zakwitną pigwowce. Rybki próbują dobierać się do skrzeku a żaby, które wcześniej czuwały na straży gdzieś się pochowały.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Przemku szukam i szukam u Ciebie w wątku bo chyba pisałeś o jakimś psik-psiku na pleśni w doniczkach. U mnie na kilku roślinach miałam aż kożuszek. Przesuszyłam wierzch ziemi ale pozostał na nim osad. Tak myślałam o przesadzeniu ale kurcze 2 razy w tygodniu to jednak przesada :roll:

U mnie na działce jest zasypane oczko. Nawet nieźle było obrobione. Poprzednim właścicielom urodziły się bliźniaki i jakoś nie dało się malców upilnować z daleka od wody..oczko zostało zasypane. Ja z kolei mam psa dowodnego. Może i burek by się cieszył z takiej kąpieli ale coś czuję, że ja mniej. Nic by tam przy moim psie nie urosło.
Pozdrawiam Jola
k-asia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 15:18

Post »

Witaj :wit Spotkałam się z twoimi postami w wątku o rozchodniku, pisałes, ze czeka cię rozsadzanie. I tu moje pytanie pierwsze... Jaki ty masz kolor tego rozchodnika? I tu pytanie drugie.... Czy ty się nim dzielisz z innymi?
Bo spojrzałam, że Lubartów, czyli rzut beretem ode mnie, to może coś by mi się dostało bez konieczności udziału poczty... ;:173
Za mały ogród, za dużo marzeń...
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kama_80 Na grzyby glebowe zalecany jest środek Previcour Energy 840SL. Jest to środek do podlewania ale niestety nie jest tani. Być może pomogłoby podlanie środkiem Topsin.

k-asia Z kolorów to biały, różowy i coś pośredniego między różowym a brązowym. W tym roku będę rozsadzał sporo roślin nie tylko rozchodników więc nie będzie problemu-mogę się podzielić.

Obrazek Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj była bardzo niesprzyjająca pracom ogrodowym pogoda.
Awatar użytkownika
Prymulka
100p
100p
Od: 17 lut 2015, o 22:15

Post »

witaj :-). Podziwiam Cię za uprawę warzyw naprawdę zdumiewająca :-). A tulipanki urocze
Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”