Witam sobotnio i troszkę zimowo.
Ewa poczekamy na wiosenkę i rozpoznamy ewentualnego niedźwiadka. On jest charakterystyczny bo jest niziutki, bardzo rzadko wypuszcza źdźbła no i przede wszystkim jest kujący, jak przysiądziesz na nim niespodzianie to nie jest to przyjemne.
Aga, Jula on dość szybko rozrasta się na boki i jak nic na nim nie leży to nawet kilka lat jest ładny i zielony. Trzeba pilnować żeby nic go nie przykrywało. Nawet suche listki jak trochę poleżą to od razu traci kolor i jak jest mokro to zaczyna gnić pod listkami albo pod czymś tam co leży. Robiłam świeże jeszcze zimne zdjęcia, zgarnęłam liście a tam pod spodem zrobiło się wgłębienie a w środeczku leży sobie schowany orzech włoski. Zawsze się zastanawiam co za stworzenie chowa byle gdzie orzechy, wiewiórek nigdy nie widziałam.
To jest właśnie ta kępka z orzechem w środku.
Majka widzisz niedźwiadek jest dość rozczłonkowany więc jakiś członek może Ci się przytrafi mimo że na niedźwiadku taki ruch.
Zima to i u nas się zrobiła ale taki śnieżek to raczej mało zimę przypomina, pewnie do jutra go nie będzie.
Wanda rozplenicę mam już chyba około 10 lat. Najpierw rosła sobie bliżej domu jako jedna kępa. Tak się rozrosła że zasłaniała różę Papa Meilland i wyłaziła na chodnik. W tamtym roku wiosną wykopałam całą kępę co nie było łatwo i musiał pomóc mi M., dzieliliśmy ją siekierą na części. Wyszły różnej wielkości. 3 z nich posadziłam w ten szpaler a jedną na stare miejsce, ale muszę ją stamtąd wykopać i zrobić miejsce dla róży.
Ola ja lubię wszystkie kolory a niebieski jest takim uniwersalnym dodatkiem do każdego koloru kwiatu. Przetacznik mam ale taki raczej blady i dość wysoki, polowałam na niższego. Dzwonki też bardzo lubię i mam ich dość sporo odmian ale niziutkich nie mam. Ogólnie to wybierałam raczej niskie żeby nie zagłuszały róż.
Hurtowa przesyłka do kilku osób zawsze wychodzi taniej a jak macie blisko to jak najbardziej wskazane takie oszczędności, zawsze to można jedną więcej kupić roślinkę.
To żeby nie było tak bardzo zimowo a co niektórzy straszą zimą to takie raczej wiosenne kolorki.

świeżutkie zdjęcie Jaśminu nagokwiatowego zamiast słoneczka.