Nadal mam mało czasu, obecnie spieszę się i uprawiam pole pod rzepak bo chcę go jak najszybciej zasiać, a przelotne deszcze skutecznie mi przeszkadzają, chcę być trochę do przodu z moimi obowiązkami aby póżniej nie byc do tyłu
W ogrodzie kończą kwitnąć ostatnie lilie, za to teraz czas hortensji i pojedyńcze liliowce nadal kwitną

, po tym liliowym wulkanie barw i kwiatów w ogrodzie trochę się uspokoiło.
Izo hortensja to Vanille Fraise a lilie OT rosną bardzo dobrze, u mnie sprawdza się nawożenie obornikiem i sadzenie na podwyższonych rabatach, to konieczność bo mam mokrą ciężką gliniastą glebę a lilie nie lubią nadmiaru wilgoci, ale u Ciebie z glęba nie powinno byc problemu.
Dawid dzięki. lilie prawie przekwitły to mozna popatrzeć i na inne kwiaty
Karol dzięki za radę, lilie się kończą i właśnie się zaczyna czas hortensji

i nie wiem dlaczego piszesz że trudniejszych w uprawie, to stwierdzenie może się odnieść jedynie do ogrodowych a z tymi to od razu daj sobie spokój. Hortensje wiechowate i krzewiaste to zupełnie inne rośliny, bezproblemowe, łatwe w uprawie krzewy, również mrozy im nie straszne
Asiu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Sylwia dzięki, a teraz czas i na inne kwiaty bo wcześniej lilie zdominowały wszystko.
Jolu jesień jakoś tego lata zbyt często daje o sobie znać, na szczęście ogród może poprawić nastrój.
Aniu hortensje to najlepsze kwitnące krzewy końca lata, więc warto je mieć. Na zdjęciu o które pytasz to kalina hordowina "Aureum"
Agusia dziękuję za miłe słowa

, ze żniwami jakoś się udało mimo iż pogoda nie dawała chwili spokoju, ja na szczęście słomy nie zbieram więc mam troszkę miej pracy , teraz jeszcze miesiąć intensywnej pracy a potem będę miał dużo czasu na ogród i inne obowiązki.
Jacku te lilie jak kwitną przytłaczają swiom zapachem, wielkością, kolorami cały ogród nie sposób skupić uwagi na innych roślinach, teraz jest trochę równowagi, a lilie niech gromadzą siły i zapasy na następny sezon.
Geniu dziękuję za miłe słowa a za rok i u Ciebie będą królowały lilie OT
Miriam witam w moim ogródku, te lilie jakby trochę "zmutowane" wręcz nie naturalne potrafią zachwycić ale dobrze że już przekwitły, nie sposób przy nich w ogrodzie było znaleźć odrobiny spokoju
Adam moje prace póki co idą zgodnie z planem, a nawet chcę ten plan wyprzedzić

więc wszystko jest na dobrej drodze
britvictango hortensja to Vanille Fraise, to jedna z moich faworytek , nie wiem dlaczego wszyscy poszukują tej Pinky Winky - nie ma w niej nic szczególnego jest tylko przereklamowana
Grażynko żniwa to najtrudniejszy okres pełen nerw i stresu zwłaszcza przy takijej pogodziejak w tym roku, na szcżęście można już odetchnąc z ulgą
Marcin wszystko jest na dobrej drodze

, oby tylko te mrozy nie przyszły za szybko

teraz czas hortensji pięknie się prezentują dlatego przybywają kolejne

Vanille Fraise

Limelight

Limelight

Annabelle
Pink Diamond

Phantom

Pinky winky

nadal pojawiają się kwiaty liliowców

zakwitła ostatnia sadzonka z nowych foksów i jako jedyna taka jak powinna być