I oprócz tego chciałabym zapytać, jakie polecałabyś pnącze, które kwitnie na biało, nadaje się na raczej piaszczystą ziemię i nie wymarza? Wspomnę, że dobrze u mnie rosną wiciokrzewy, ale już dwa mam i chciałabym wiosną posadzić przy kratce coś innego, na miejscu pnącej wymarzniętej róży.
Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3
Dalu, ja wracam jeszcze do mojego pytania. Nie chodziło mi o jukę, tylko o to, co jest na dwóch zdjęciach nad nią
I oprócz tego chciałabym zapytać, jakie polecałabyś pnącze, które kwitnie na biało, nadaje się na raczej piaszczystą ziemię i nie wymarza? Wspomnę, że dobrze u mnie rosną wiciokrzewy, ale już dwa mam i chciałabym wiosną posadzić przy kratce coś innego, na miejscu pnącej wymarzniętej róży.
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dalu śliczne białe kwitki , najśliczniejszy ten na ostatniej fotce ,śliczna mordka
Cyklameny też mi się podobają .
Genia
Cyklameny też mi się podobają .
Genia
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Dalu podziwiam twoje cyklameny.
U mnie niestety nie chcą rosnąć ze względu na ślimaki.
A ten ostatni biały kwiatuszek jest najładniejszy.
Całuski w jego czarny nosek A dla Ciebie

U mnie niestety nie chcą rosnąć ze względu na ślimaki.
A ten ostatni biały kwiatuszek jest najładniejszy.
Całuski w jego czarny nosek A dla Ciebie
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten biały kwiatuszek na czterech łapkach najśliczniejszy.
Napisz coś więcej o Twoich planach, bo pożera mnie ciekawość
Mam cichą nadzieję że nie przeszkodzą Ci w częstych wizytach na forum
Mam cichą nadzieję że nie przeszkodzą Ci w częstych wizytach na forum
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
-
x-d-a
Wiesiu, teraz zimą na pewno będę miała dość czasu na forum; potem - od wiosny, kiedy jeszcze dojdzie praca w ogrodzie sprawa troszkę się skomplikuje, ale damy radę
Ptyś jest słodki jak na Ptysia przystało :P
Elu, a co powiesz o tym? Ptyś ze swoim synkiem Guciem w domowych pieleszach:

Grażynko, moje cyklamenki rosną dosyć ładnie pod jabłonką i chyba im tam dobrze
Pozdrawiamy Cię cieplutko razem z Ptysiem i Gutkiem
Geniu, dziękujemy i pozdrawiamy
Wandziu, na tych fotkach są kwitnace jaśminowce - dwa różne krzaczki; ten pierwszy to mały krzaczek o pełnych kwiatkach, drugi - mój stary, rozłożysty jaśminowiec, którego -niestety-uwielbiają mszyce
Co do pnącza kwitnącego na biało, na słoneczne stanowisko i kiepską ziemię, to pomyślałam o dwóch roślinkach. Wersja elegancka - powojnik n.p. Jan Paweł II, ale tutaj niezbędne byłoby wsypanie do dołka dużej ilości dobrej ziemi; wersja realistyczna - rdest: niezawodne, szybko rosnące pnącze, którego wadą jest spora ekspansywność i może niezbyt ozdobne kwiaty. Na biało kwitnie też hortensja pnaca, ale ona raczej nadaje się na stanowiska półcieniste...
Tajeczko, moje cyklamenki- białe i różowe- kwitną jesienią
A Ptyś, żeby tak wyglądać, wymaga sporo zabiegów - trzeba go kąpać, czesać, namaszczać specjalnymi balsamami i olejkami, a i tak po każdym jedzeniu ma upaprany pyszczek
Aguś, one są fajne i kochane:

Ptyś jest słodki jak na Ptysia przystało :P
Elu, a co powiesz o tym? Ptyś ze swoim synkiem Guciem w domowych pieleszach:

Grażynko, moje cyklamenki rosną dosyć ładnie pod jabłonką i chyba im tam dobrze
Pozdrawiamy Cię cieplutko razem z Ptysiem i Gutkiem
Geniu, dziękujemy i pozdrawiamy
Wandziu, na tych fotkach są kwitnace jaśminowce - dwa różne krzaczki; ten pierwszy to mały krzaczek o pełnych kwiatkach, drugi - mój stary, rozłożysty jaśminowiec, którego -niestety-uwielbiają mszyce
Co do pnącza kwitnącego na biało, na słoneczne stanowisko i kiepską ziemię, to pomyślałam o dwóch roślinkach. Wersja elegancka - powojnik n.p. Jan Paweł II, ale tutaj niezbędne byłoby wsypanie do dołka dużej ilości dobrej ziemi; wersja realistyczna - rdest: niezawodne, szybko rosnące pnącze, którego wadą jest spora ekspansywność i może niezbyt ozdobne kwiaty. Na biało kwitnie też hortensja pnaca, ale ona raczej nadaje się na stanowiska półcieniste...
Tajeczko, moje cyklamenki- białe i różowe- kwitną jesienią
A Ptyś, żeby tak wyglądać, wymaga sporo zabiegów - trzeba go kąpać, czesać, namaszczać specjalnymi balsamami i olejkami, a i tak po każdym jedzeniu ma upaprany pyszczek
Aguś, one są fajne i kochane:

-
kajpej

- Od: 24 lis 2009, o 14:56
Dwie śliczne białe kuleczki.
Dwa samczyki i nie gryzą się, nie rywalizują, spokojnie leżą obok siebie na Twoich kolanach?.
Są wyjątkowe.
Elżbieta
Dwa samczyki i nie gryzą się, nie rywalizują, spokojnie leżą obok siebie na Twoich kolanach?.
Są wyjątkowe.
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Dalu tak się wzajemnie usypiacie 
-
vita

- Od: 5 sie 2009, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dodałabym jeszcze, że przejmują od swojej pani nastrój.... z tęsknoty za wiosną, mogę się domyślaćkajpej pisze: Dwa samczyki i nie gryzą się, nie rywalizują, spokojnie leżą obok siebie na Twoich kolanach?.
Dalu, już lada miesiąc! Bardzo podobały mi się biało kwitnące rośliny, a szczególnie ostróżka z czyścem. Rozglądam się za srebrnymi liśćmi, właśnie do bieli oraz żółci. Mam kalendarz
- EdytaB

- Od: 1 sty 2009, o 12:19
Noworoczne życzenia czas złożyć, więc samych pogodnych, szczęśliwych dni w Nowym Roku,
niech otaczają Cię sami wspaniali ludzie a wszystko co złe omija Cię szerokim łukiem.
No i ogród niech rozkwita pod Twoją ręką i cieszy oczy
niech otaczają Cię sami wspaniali ludzie a wszystko co złe omija Cię szerokim łukiem.
No i ogród niech rozkwita pod Twoją ręką i cieszy oczy
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Daluniu, psiaczki urocze, ale dlaczego ty jesteś taka smutna?
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Ach, śliczne psiaki !
I tu wyglądają takie spokojne i grzeczne
I tu wyglądają takie spokojne i grzeczne
Dalu, biel w ogrodzie wspaniała, a cyklameny są chyba jednym z moich wielkich odkryć w tym roku
nic nie pobije jednak Twojego hostowego zakątku, który jak napisałaś dodaje sił i energii 
- Cynthia

- Od: 16 lut 2009, o 12:50
Dalu, białe cyklamenki są prześliczne...muszę o takich pomyśleć w przyszłym roku bo mam tylko różowe.
Zdjęcie Twoje z psiakami jest bardzo relaksujące...hihihi...tak patrzę na nie i robi mi się cieplutko, spokojnie i jakoś wpadam w fazę odpływania
....
Zdjęcie Twoje z psiakami jest bardzo relaksujące...hihihi...tak patrzę na nie i robi mi się cieplutko, spokojnie i jakoś wpadam w fazę odpływania
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 
-
x-d-a
Sylwuś, zdecydowanie lubię biel w ogrodzie - pod postacią na biało kwitnących kwiatów, biało obrzeżonych listków host, białych mebelków, a także ...białych piesków biegających swobodnie :P
Trochę gorzej z tą zimową bielą - chociaż na krótką metę ogród pod śnieżną pierzynką bywa piękny...dzień, dwa, trzy, ale dłużej zaczyna męczyć, niestety
Aguś, czasami są spokojne i grzeczne, ale rozrabiać też potrafią!
Wandziu, zazwyczaj o tej porze roku zaczynają łapać mnie "doły", stąd pewnie ta melancholijna mina...
Edytko, dziękuję Ci serdecznie za takie ładne życzenia noworoczne
Nawet nie wiesz, jak bardzo chciałabym, żeby się spełniły
Tobie też oczywiście życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku
Wiktorio, czasami każdego łapie chandra, zwłaszcza w długie zimowe wieczory...Ale to chwilowe huśtawki nastroju...W styczniu na pewno będzie lepiej, bo i dzień dłuższy i bliżej wiosny!
Czyściec jest ładnym srebrnym akcentem na rabatach, ale trzeba na niego uważać, bo bywa ekspansywny. Ja go traktuję dość bezceremonialnie i wyrzucam wszystkie nadwyżki, a także wycinam kwiatki, niezbyt ozdobne.
Cieszę się, że moje róże z Wami w listopadzie, bo może choć troszeczkę rozświetlą szarzyznę tego niezbyt lubianego miesiąca :P
_oleander_, one, wbrew pozorom, bardzo mało śpią w ciągu dnia. To jeszcze młode pieski i rozpiera je energia...Jak są chwilę spokojne, to święto w domu
Elu, to jednak są dwa samczyki i natury nie da się oszukać! Do niedawna nie rywalizowały ze sobą, bo Gutek był szczeniaczkiem i podporządkował się Ptysiowi. Jak dochodziło do jakiegoś starcia, po prostu kładł się na pleckach i było po konflikcie. Ale teraz jest psim nastolatkiem, zaczyna dorastać i również dąży do przejęcia dominacji. Każdy z nich chciałby być samcem alfa i czasami musimy rozłądowywać nieuchronne konflikty...
Basiu, ale dzisiaj mamy Sylwestra, więc troszeczkę zmieniam nastrój
Kochani, dość tego białego! Dzisiaj ostatni dzień roku, wielu z Was czeka szampańska zabawa, innych sympatyczne spotkania w gronie rodziny i znajomych, jeszcze innych wieczór przed telewizorem
Tak czy siak, powinno być wesoło, kolorowo i energetycznie! Co powiecie na takie kolorki

Trochę gorzej z tą zimową bielą - chociaż na krótką metę ogród pod śnieżną pierzynką bywa piękny...dzień, dwa, trzy, ale dłużej zaczyna męczyć, niestety
Aguś, czasami są spokojne i grzeczne, ale rozrabiać też potrafią!
Wandziu, zazwyczaj o tej porze roku zaczynają łapać mnie "doły", stąd pewnie ta melancholijna mina...
Edytko, dziękuję Ci serdecznie za takie ładne życzenia noworoczne
Wiktorio, czasami każdego łapie chandra, zwłaszcza w długie zimowe wieczory...Ale to chwilowe huśtawki nastroju...W styczniu na pewno będzie lepiej, bo i dzień dłuższy i bliżej wiosny!
Czyściec jest ładnym srebrnym akcentem na rabatach, ale trzeba na niego uważać, bo bywa ekspansywny. Ja go traktuję dość bezceremonialnie i wyrzucam wszystkie nadwyżki, a także wycinam kwiatki, niezbyt ozdobne.
Cieszę się, że moje róże z Wami w listopadzie, bo może choć troszeczkę rozświetlą szarzyznę tego niezbyt lubianego miesiąca :P
_oleander_, one, wbrew pozorom, bardzo mało śpią w ciągu dnia. To jeszcze młode pieski i rozpiera je energia...Jak są chwilę spokojne, to święto w domu
Elu, to jednak są dwa samczyki i natury nie da się oszukać! Do niedawna nie rywalizowały ze sobą, bo Gutek był szczeniaczkiem i podporządkował się Ptysiowi. Jak dochodziło do jakiegoś starcia, po prostu kładł się na pleckach i było po konflikcie. Ale teraz jest psim nastolatkiem, zaczyna dorastać i również dąży do przejęcia dominacji. Każdy z nich chciałby być samcem alfa i czasami musimy rozłądowywać nieuchronne konflikty...
Basiu, ale dzisiaj mamy Sylwestra, więc troszeczkę zmieniam nastrój
Kochani, dość tego białego! Dzisiaj ostatni dzień roku, wielu z Was czeka szampańska zabawa, innych sympatyczne spotkania w gronie rodziny i znajomych, jeszcze innych wieczór przed telewizorem
Tak czy siak, powinno być wesoło, kolorowo i energetycznie! Co powiecie na takie kolorki