Mały ogródek basowej cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Re: Mały ogródek basowej cz.4

Post »

Zosiu , ona rzeczywiście nie jest aż tak fioletowa. To taki zmieszany fiolet z różem , ale nie mogę powiedzieć ,że jest różowa.Zdecydowanie bardziej fioletowo-różowa , niż różowo - fioletowa ( :;230 :;230 ).Wróci inny aparat , zrobię nim zdjęcia - może on lepiej kolor uchwyci.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co by się stało, jakbyś tę lilię zostawiła teraz w ziemi? No wiadomo, że zmarznie, ale o cebulę mi chodzi..
Chryzantemy cudne! Moje?Twoje już u mnie raczej nie zakwitną... :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak już mają pąki , to w domu rozkwitną. A jak je zostawię - przyjdzie silniejszy przymrozek i po niej.Cebulom się nic nie stanie - po prostu nie zakwitnie najprawdopodobniej w przyszłym sezonie.Lilie wiążą pąki jesienią , więc myślę ,że to te zawiązane na przyszły rok zakwitną.Ale widać ,że to małe cebule , więc mi nie żal...

Wiesz , ta "igiełkowa" chryzantema jest późna i rzeczywiście u Ciebie może nie zdążyć... :twisted: Ale inne powinny "dać radę" :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu to czekam na następne zdjęcia chryzantem, bardzo lubię te kwiaty, nie rozumiem dlaczego traktowane są one jako ozdoba cmentarzy. Dla mnie mają piękny wygląd i orginalny zapach. Kilka razy kupowałam doniczkowe, próbowałam przechować w piwnicy, ale nie udało się.
Cieszę się na wymiankę , pamiętam że w Twoje strony trzeba wysyłać przesyłkę z pokwitowaniem :;230
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja ubóstwiam chryzantemy właśnie za ich zapach i późne kwitnięcie...W przyszłym roku będzie jeszcze więcej do podziału , bo zdobyłam (różnymi drogami) kilka odmian , w tym również te wczesne.
Z przesyłkami do mnie już jest zdecydowanie lepiej.Wszystko dochodzi bez problemu :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu. Już Ci mówiłam, że trzeba było brać patyczki hortensji. Ja nie taka pazerna i chętnie się dzielę jeżeli komuś coś pasuje. Patrząc na Twoje lilie to chciałoby się powiedzieć, że bogatemu to i byk się ocieli. :D Widzę na każdą porę roku masz jakiegoś z....a tj. konika. Jak nie lilie to pomidory, jak nie pomidory to chryzantemy. Dobrze, że dzięki temu i my możemy je mieć. Mam nadzieję, że wszystkie chryzantemki od Ciebie zdążą zakwitnąć. Poradź przy okazji, czy te, które są teraz w pączkach czy po przyniesieniu do domu one się rozwiną?
A z Bożenką to tak sobie zaglądamy do wątku i chyba hortensje stały się moją miłością pod wpływem jej ogrodu, tylko u mnie już miejsca na nie brakuje i trudno je tak wyeksponować jak u niej.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu , jesteś kochana , ale wiesz ,że to nie pora była na pobieranie materiału.Jak "obce " sadzonki nie puszczą korzonków , to zawsze mniejsze wyrzuty sumienia....
Co do z....ba na różne rośliny. :D To forum tak wpływa , choć pod wpływem forum , to mi odbiło tak na prawdę na punkcie Rh i Hortensji.Wreszcie mam trochę więcej miejsca i jest gdzie sadzić.A i trawnik jeszcze duży ;:224
Chryzantemy to moja stara miłość , którą wreszcie można rozwijać , bo pojawia się coraz więcej odmian zimujących w gruncie.
One tak długo stoją w wazonie ,że myślę ,że spokojnie rozkwitną.Na 100 % nie wiem , bo zrywam zawsze w pełni rozwinięte...
Co do Bożenki... ma dziewczyna wielką powierzchnię , to się nie dziwię...Z przerażeniem patrzę na kurczące się u mnie miejsce , a jeszcze tyle odmian bym chciała mieć.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Jestem z rewizytą :) Piękne chryzantemy :!: Szczególnie wpadły mi w oko te z pierwszej strony: pierwsze zdjęcie, czyli różowa z żółtym środkiem oraz na czwartym zdjęciu - ciemnoróżowa z charakterystycznie podwiniętymi płatkami, dzięki czemu widać spodnią jaśniejszą ich część. Pięknie się prezentują :!:
I jeszcze jedna z czwartej strony. Pokazałaś niezwykłą chryzantemę żółtą z ciemnym środkiem (brązowym lub bordowym). Przezimowała?
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

Witam Cię liliowochryzantemowopomidorowa królowo ;:180 :wink: No masz Ci tego wiela, aż dech zapiera!
A ogród, cudny, nawet beczkę masz świetną, eh i znowu komleksy :wink:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku , 2 pierwsze , o których piszesz - masz , bo one są :D Wiosną zrobię Ci sadzonki , a może nawet jutro i wstawię do folii ;:224 Co do ostatniej - to jeszcze nie kwitnie , więc nie bardzo mogę ją zlokalizować i tym samym powiedzieć na 100% ,że jest. Musi gdzieś być , bo nie zauważyłam ,żeby mi któraś "wypadła". Po zdjęciach widzę ,że ona w listopadzie kwitnie.Tak więc - musimy czekać :twisted:

Parysko , czy drugi Twój zawód to poetka? :;230 Wierszem gadasz! :;230 Do liliowochryzantemowopomidorowej królowej to mi daleko , ale z określeniem " pasjonatka" zgodzę się bez gadania :;230
Ani on już ogród , ani cudny , bo pokazuje się tylko te fragmenty , które "jakoś" wyglądają. Jeszcze duuuuużo pracy przede mną.Ale nic to , może nim zejdę , zdążę ze wszystkim... :;230

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Ale śliczna ta pomarańczowa! I ja ją mam? ;:196 :tan Może przekonam się w przyszłym roku...
Trawnika ubywa? Myślę, że Twój niepokój o trawnik całkiem uzasadniony, jeśli Cię na hortensje wzięło :wink: Trochę miejsca one zajmują...Ale zawsze można sadzić za gęsto! :;230
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

boziczku.... cudne te chryzantemki
W pierwszej chwili pomyślałam, że te rudawe to suszki :;230

Zakończyłam sezon pomidorowy. Jeszcze w domu mam 2 spore michy na czerwienienie, ale pewnie połowa z nich już odpadnie, bo takie niedorostki.
Wyobraź sobie, że nawet nie pryskałam przed zbiorem a i tak nie ma śladu zarazy. Część tylko ciut podmarzła i teraz widać które, bo się robią miękkie i gniją. Już zrobiłam selekcję.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Bardzo się cieszę :) Chryzantemy masz piękne :!: U mnie teraz jedna próbuje powtórzyć kwitnienie. Najpierw była ciemnofioletowa ale teraz widzę, że pączki są bordowe.
Moja poprzedniczka pisała o pomidorach na czerwienienie. Wczoraj z wszystkich zielonych, które pozostały zrobiłem sałatkę. Nawet żałuję, że wcześniej się za to nie zabrałem, bo część się popsuło, zanim się zdecydowałem, a sałatka smaczna 8-)
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynają kwitnąć kolejne chryzantemy :tan
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
To jest nowa , jedna z tych , które dostałam od zjawki ;:196
Obrazek
A ta od Siberki ;:196
Obrazek

Jacku , widziałam tę Twoją , która kwitnie 2 raz ... śliczna ...Jeśli zostaną Ci jakieś sadzonki , to wiesz .... :oops:
Z zielonych pomidorów nie robię sałatki , bo u mnie nie schodzi.Jakoś za nią nie przepadamy.Owszem , raz na rok zjemy , ale nie ma szału , więc wolę narobić przecierów i ususzyć.Już tęsknię za sezonem pomidorowym...Już bym siała , pikowała.A tu jeszcze tyle trzeba wytrzymać :evil:
Aguś , Twojego posta czytałam na bieżąco , ale mi się gęby nie chciało otwierać. :oops: Sorrki.... Możemy z czystym sumieniem sezon pomidorowy uznać za udany. Ja w folii pryskałam tylko raz , z czego jestem dumna.Szkoda ,że już nie mam świeżych , ale pod ręką stoją słoiczki z suszonymi.Oj , ale sobie apetytu narobiłam.Chyba pójdę wyjąć kolejny.
Martuś , ta "pomarańczowa" przebarwiła się teraz na żółto. Powinnaś ją mieć , bo starałam się wszystkie Ci wysłać , ale wiesz , jak to jest. :D Jest ich trochę , więc zawsze istnieje prawdopodobieństwo , że jakaś została pominięta.Jeśli jej nie będzie - doślę Ci :D
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

Oj Małgosiu, ja dalej uważam, że Ty chryzantem królową. Podpowiedz mi proszę gdzie pozyskałaś sadzonki, teraz jest dość duży wybór ale czy te doniczkowe nadaja się do gruntu? W sklepach z roślinkami chryzantem zimujących nie widziałam :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”