Sępolia - fiołek afrykański cz.2
- sangwinaria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.2
jeśli posadzicie listki głęboko np 3 cm w ziemię to na sadzonki trzeba czekać bardzo długo. lepiej posadzić 1,5 cm
- nowatka
- 100p
- Od: 13 mar 2010, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja trzeci dzień poza domem - mam nadzieję, że moje fiołeczki dzielnie się beze mnie trzymają. No i domownicy mają nakazane nie uszczęśliwiac mnie i fiołków na siłe i nie podlewać codziennie 

Czas zmarnowny nie istnieje we wspomnieniach....
Nowatki kwiatki i inne... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2523121
Nowatki kwiatki i inne... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2523121
- sangwinaria
- Kontakt:
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41

- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Jaki on śliczny, cieszę się bo mi z listka wyrosło sporo sadzonek tego pięknego kwiatuszka, no ale jeszcze muszę poczekać na taki efekt :P
- sangwinaria
- Kontakt:
Re: Wymagania i kaprysy Fiołków afrykańskich.
Za sucho w doniczce i za mała wilgotność w powietrzu . kwiaty usychają zanim rozkwitną 

Już zbaczacie z tematu. ;)
Autor wątku prosił o same porady.
Fiołki, które ociągają się z kwitnieniem, przesadzam do nowej ziemi i skubię stare listki.
Efekt widać po 2 tygodniach. ;)
* Nowe zakupy ZAWSZE muszą przejść kwarantannę. Nie ma na 100% bezpiecznych sprzedawców.
* Fiołki nie lubią gwałtownych zmian w wilgotności podłoża, gdy dostaniesz paczuszkę, lub gdy roślinkę przesuszysz dozuj im wodę ostrożnie. Najczęściej popełniany błąd to obfite podlewanie po podróży.
* Nie bój się przesadzania, fiołki dobrze je znoszą.
*Jeżeli twój zakup to listki, najlepiej zrobisz jak przytniesz lekko ogonek przed wsadzeniem w ziemię.
* Możesz je wsadzić do wody, ziemi lub woreczka strunowego. Pamiętaj, że jeżeli dasz do woreczka czy też szklarenki, nie mogą stać na słońcu.
* Używaj swojej mieszanki ziemi. Nie polecam uniwersalnej ani zbyt kwaśnej (np. do paproci). Moja mieszanka to torf odkwaszony + torf kwaśny + włókno + czasem styropian
*Podpisz swojego fiołeczka, za jakiś czas możesz zapomnieć jak się nazywa, zwłaszcza gdy dojdzie 20 kolejnych
*Chroń je przed bezpośrednim słońcem. Fiołki lubią światło, ale rozproszone. Fiołkom pstrokatym funduj więcej światła.
*Nie ubijaj ziemi, ew popukaj w doniczkę
*Każda sadzonka woli rosnąć osobno
*Do doniczki można wbić zardzewiały gwóźdź.
Autor wątku prosił o same porady.

Fiołki, które ociągają się z kwitnieniem, przesadzam do nowej ziemi i skubię stare listki.
Efekt widać po 2 tygodniach. ;)
* Nowe zakupy ZAWSZE muszą przejść kwarantannę. Nie ma na 100% bezpiecznych sprzedawców.
* Fiołki nie lubią gwałtownych zmian w wilgotności podłoża, gdy dostaniesz paczuszkę, lub gdy roślinkę przesuszysz dozuj im wodę ostrożnie. Najczęściej popełniany błąd to obfite podlewanie po podróży.
* Nie bój się przesadzania, fiołki dobrze je znoszą.
*Jeżeli twój zakup to listki, najlepiej zrobisz jak przytniesz lekko ogonek przed wsadzeniem w ziemię.
* Możesz je wsadzić do wody, ziemi lub woreczka strunowego. Pamiętaj, że jeżeli dasz do woreczka czy też szklarenki, nie mogą stać na słońcu.
* Używaj swojej mieszanki ziemi. Nie polecam uniwersalnej ani zbyt kwaśnej (np. do paproci). Moja mieszanka to torf odkwaszony + torf kwaśny + włókno + czasem styropian

*Podpisz swojego fiołeczka, za jakiś czas możesz zapomnieć jak się nazywa, zwłaszcza gdy dojdzie 20 kolejnych

*Chroń je przed bezpośrednim słońcem. Fiołki lubią światło, ale rozproszone. Fiołkom pstrokatym funduj więcej światła.
*Nie ubijaj ziemi, ew popukaj w doniczkę

*Każda sadzonka woli rosnąć osobno

*Do doniczki można wbić zardzewiały gwóźdź.
Dlaczego?lilithbb pisze:*Do doniczki można wbić zardzewiały gwóźdź.
Bo fiołki je lubią. ;) "Zardzewiały gwóźdź zawiera tlenek żelaza, w środowisku kwaśnym jony żelaza stają się przyswajalne dla roślin i przeciwdziałają chlorozie."
- sangwinaria
- Kontakt:
sangwinaria pisze:Za sucho w doniczce i za mała wilgotność w powietrzu . kwiaty usychają zanim rozkwitną
wwwiola
oczywiście zbyt wysoka temperatura też , bo to ona powoduje wysychanie ziemi i powietrza
aby temu zapobiec ja na dno każdego podstawka układam kamyczki , to zalewam wodą i na tym stoi doniczka
Woda paruje , zwiększa wilgotność i kwiatki mniej usychają

-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Błagam RATUJCIE
Nie wiem co mam zrobić, ukorzenia mi się troszkę listków fiołków, siedzą ponad miesiąc w ziemi i na razie są ok, ale zauważyłam, że zaczęły się pojawiać muszki, pokopałam troszkę w ziemi a tam ziemiórki
boję się, że moje listki trafi, powiedzcie, co zrobić?? czym można to paskudztwo zlikwidować, boję się podlać jakimś preparatem, aby nie spalić korzonków, nie wiem co robić 

Nie wiem co mam zrobić, ukorzenia mi się troszkę listków fiołków, siedzą ponad miesiąc w ziemi i na razie są ok, ale zauważyłam, że zaczęły się pojawiać muszki, pokopałam troszkę w ziemi a tam ziemiórki

Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
Bardziej niż ziemiórki może zaszkodzić to twoje kopanie i spryskiwanie. ;)
Kup lep na muchy!
Kup lep na muchy!

- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To prawda...i u mnie są,a roślinką nic sie nie dzieję 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
U mnie też latają ziemiórki od początku pojawienia się w moim domu storczyków i fiołków. Kupiłam żółte tabliczki-lepy i cześć się likwiduje, a te, które nadal latają, jakoś nie szkodzą roślinom.
Ja na wydanie maluszków z listka matecznego czekałam najdłużej 5 miesięcy, a najkrócej miesiąc
Ja na wydanie maluszków z listka matecznego czekałam najdłużej 5 miesięcy, a najkrócej miesiąc

-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj, dzięki
To mnie uspokoiłyście, bałam się, że mogą zaszkodzić i listki padną. Na szczęście pokopałam troszkę, ale tylko w 2 szt, mam nadzieję, że im tym nie zaszkodziłam
Chyba fiołki nauczą mnie cierpliwości, bo ja to jestem ,,w gorącej wodzie kąpana'' chciałabym aby już, teraz, natychmiast wypuściły małe sadzonki

Chyba fiołki nauczą mnie cierpliwości, bo ja to jestem ,,w gorącej wodzie kąpana'' chciałabym aby już, teraz, natychmiast wypuściły małe sadzonki

Pozdrawiam z Tarnowskich Gór