Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kompost

Post »

Jest z 8 różnych rodzajów dżdżownic.
Też wrzucam do kompostu dżdżownice z łapanki. moze jedynie poza tymi, które żyja wyłacznie na powierzchni - bo sa i takie !
Przy przesiewaniu (po roku) znajduje sporo "malutkich" i trochę dorosłych , więc ponownie przerzucam je na świeżą pryzmę. Te którym kompost nie pasuje/ nie smakuje, same w ciągu roku schodzą do podziemia i gdzieś tam bytują.
Generalnie wrzucanie zwykłych/ krajowych dżdżownic do kompostu uważam za bardzo dobry pomysł
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój kompost "leżakował" 3 lata (nie ruszany) odziedziczony po poprzednich właścicielach , w pażdzierniku ubiegłego roku go ruszyłam i wygladał tak (przesiewałam go przez siatkę )
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

towar luksusowy.
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Tak miki331 to towar bezcenny :wink: miałam tego 5 takich skrzyń wypełnionych po brzegi wszystko jesienią poszło na grządki zostało mi sie tylko tyle na wiosenne podsypanie pod truskawki.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Gotowy do użycia, bez przeczytania ulotki i bez konsultacji. Ja to wypróbuję latem metodę z beczką żeby przyśpieszać ten proces.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Robert, a jaka to metoda?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Jeden z nieobecnych forumków zajmujących się trawnikami powiedział o metodzie z beczką.
Bierzesz beczkę stalową 250l , malujesz ją czarną farbą i stawiasz w nasłonecznionym miejscu. Kładziesz tam trawę z kosiarki i zakrywasz deko. Nie pamiętam tylko czy trzeba potrząsać czy nie, ale chyba tak. I taki oto sposób podobno robi bardzo szybko kompost, tym bardziej, że latem są duże ilości trawy i nie zawsze mają ją niektórzy jak zagospodarować. Ja zamierzam ten sposób przetestować.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Taka trawa ma na celu sie ukisić, tak jak to robią ze słomą? Czyli ma nie być dostępu powietrza?
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Trawa ma dużo wody w swoim składzie, ale słomę chyba trzeba solidnie zwilżyć?
marta3145
50p
50p
Od: 30 wrz 2013, o 08:24

Post »

Ja mam dwie pryzmy kompostowe i drewniany kompostownik. Zrobiłam mały eksperyment porównawczy. Pierwsza pryzma zawiera odpadki ogrodowe i kuchenne z komposterem zakupionym w sklepie ogrodniczym, do drugiej dokładałam co jakiś czas krowie placki przytargane w wiaderku z łąki sąsiada a w drewnianej skrzyni były dodatkowo eko-przyśpieszacze czyli krwawnik, pokrzywa i mniszek w postaci świeżej i gnojówkowej. W tym roku ocenię rezultaty i zobaczę jaka będzie różnica i czy jakaś będzie. Na chwilę obecną wszystkie wyglądają i pachną podobnie. Pozdrawiam. Marta
Awatar użytkownika
PRZEMOG
100p
100p
Od: 3 sty 2014, o 14:48

Post »

Ja w tym roku mam zamiar zainwestować w dżdżownica zobaczymy czy przyśpieszą kompostowanie czy w ogóle zauważę jakąś różnicę.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robertP2 pisze:Jeden z nieobecnych forumków zajmujących się trawnikami powiedział o metodzie z beczką.
Bierzesz beczkę stalową 250l , malujesz ją czarną farbą i stawiasz w nasłonecznionym miejscu. Kładziesz tam trawę z kosiarki i zakrywasz deko. Nie pamiętam tylko czy trzeba potrząsać czy nie, ale chyba tak. I taki oto sposób podobno robi bardzo szybko kompost, tym bardziej, że latem są duże ilości trawy i nie zawsze mają ją niektórzy jak zagospodarować. Ja zamierzam ten sposób przetestować.
Robię tak samo od lat ale bez beczki.Jedynie wykorzystuję dwie płachty folii budowlanej (grubej i dość sztywnej). Po ok. m-cu, na dolnej płachcie leży zamiast skoszonej trawy wilgotna mazista substancja , którą wykorzystuję do zasilania (przed posadzeniem) drzew i krzewów.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Marta a jak Ty ten zapach w zimie poczułaś?
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

W zeszłym roku do sterty z trawą z koszenia trawnika regularnie dodawałem obierki itp do tego na jesieni dodałem też sporo liści,w tym toku z trawy prawie nic nie zostało tylko są podgnite liście,myślicie że mogę do tego dalej dodawać obierków czy lepiej zostawić to tak jak jest i tylko przerzucać?
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35

Post »

Można dodawać :wit
Stary kompost przyspieszy rozkład .
Mąż Ani
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”