Cebulla walczy z ugorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Cebulla walczy z ugorem

Post »

Mądre książki :roll: piszą, że kompostu trzeba dwa razy tyle co obornika dla podobnego efektu.
Obornik ma też o wiele więcej próchnicy w swojej masie, kompost zawiera sporo piasku.
Kompostu używam często jako zamiennik ziemi z worka.
Dagmaro, pomidory mam też wciąż zielone, słońca nam trzeba :roll: ;:3
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Co do końskiego kompostu, to pogadam z naszym wioskowym Vetem, jak to z tymi konkretnie konikami jest... Te od których biorę, to takie koniki rekreacyjne, wystawowo-wyścigowe. Wypieszczone na maksa... Może tężca nie mają :roll:
Dzisiaj uskuteczniłam zakupy cebulowe z wrocławskimi forumkami- 100 białych żonkili i 80 tulipanów ;:170 Dodawszy do tego moje wykopane cebulki, to będę wsadzać do wiosny ;:223
Ogród podlał deszczyk, poplon zasiany- spadam na perę dni do Wa-wy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja chyba słusznie robię, ze z nikim nie wybieram się po cebulkowe zakupy! Znowu popadłabym w przesadę. Muszę posadzić z kilkanaście cebul w tym żonkile i narcyzy. Ale nie pamiętam gdzie co rośnie - boję się podziabać te cebulki co już są!
Pewnie zakupy zakończę kilkoma paczuszkami z Leroja.
A ten wąż to jak macie głęboko?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Każdyn koń ma potencjalnie tężca, żeby nie wiem jak na niego chuchać, po prostu trzeba przestrzegać zasad bhp. Zresztą nie trzeba konia żeby tężec był w ziemii, podobnie jak parę innych niespodzianek. ale jak się używa rękawiczek - przy skaleczeniach obowiązkowo, albo choćby dobrze wymyje ręce woda z mydłem po ogródku to raczej niebezpieczeństwa wielkiego nie ma. :) poza tym mozna sie zaszczepić i miec z głowy:)
W błędzie jest ten co myśli że jak końskiego obornika nie ma w ogródku to już jest bezpieczny;)
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka, tak z 1,5 m głębokości średnio. Pod koniec jednej rury to nawet z 2m- koparkę mieliśm,y na podorędziu Dużo piachu daliśmy do dołu, żeby w tej naszej glinie jakąś chłonność zrobić.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurde! Bo my wkopaliśmy na 40-60cm! Muszę poczytać czy to aby dobrze!
Miłka
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

takasobie pisze:O kurde! Bo my wkopaliśmy na 40-60cm! Muszę poczytać czy to aby dobrze!
Miłka, musisz sprawdzić, jak jest strefa przemarzania w Twoim regionie, a rury zawsze poniżej strefy :uszy
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pamelka pisze:
takasobie pisze:O kurde! Bo my wkopaliśmy na 40-60cm! Muszę poczytać czy to aby dobrze!
Miłka, musisz sprawdzić, jak jest strefa przemarzania w Twoim regionie, a rury zawsze poniżej strefy :uszy
No to klops! ;:223
Miłka
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

loeb pisze:W błędzie jest ten co myśli że jak końskiego obornika nie ma w ogródku to już jest bezpieczny;)
Nie twierdzę, że jestem bezpieczna, ale może jednak bezpieczniejsza? ;)
Bez żalu obejdę się bez tych pyszności, żeby nie niepokoić moich bliskich (jeden z nich był świadkiem tej ciężkiej choroby będąc w szpitalu i nie zamierzam z nim dyskutować)
Nie zmienia to jednak faktu, że jestem ZA stosowaniem obornika, jako najlepszego i najskuteczniejszego nawozu - ze szczepieniem i w rękawiczkach ;) i tego Dagmarze będę zazdrościć ;:63
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ufff, wreszcie chwilka czasu, żeby coś skrobnąć... Tyram dalej nad projektem, na ogród mam 30 min dziennie. Pozbieram ogóry, poskubie chwasty i tyle. Wczoraj, po porannej burzy zerwałam się do wsadzania tego, co kupiłam. Żeby zrobić miejsce musiałam niestety kilka taczek powoju polnego, perzu i innych paskudztw wywieźć. Po porannej burzy było okropnie parno. No i wsadziłam moje dwie nowe kalinki i... padłam. Ręce tak mi się trzęsły, że nie mogłam łopaty utrzymać :( Oto moja kalinka sztywnolistna- szukałam jej 2 lata! Hordowiny Aerovariegaty nie pokażę- na razie strasznie nędzniutka jest :(
Obrazek
W ogrodzie szaleją zaślazy
Obrazek
Te małe trawki wystające z zaślazów to dwa miskanty olbrzymie 8-) Obok szykują się do ataku kosmosy pierzaste
Zaślazy zdominowały również rabatę z sosną żółtą i kannami :shock:
Obrazek
Sosna czarna zagubiła się w lesie słoneczników
Obrazek
A oto słoneczniczek samosiejka- koło 2,5m wysokości :shock:
Obrazek
A oto moja cudna sosna drobnokwiatowa Glauca, niestety jeszcze nie wsadzona na miejsce docelowe.
Obrazek
Takich szyszeczek miała masę, zanim zadziałał mój synuś
Obrazek
Szaleje tegoroczny Westerland posadzony pod budleją. Martwię się trochę, że za mało miejsca będzie miał... A może jakoś się pogodzi z budlejką? Z drugiej strony chcę mu dosadzić białą budlejkę.
Kwitnie też po raz drugi mój Linkoln... Chciałam Mr. Lincolna. W szkółce na etykiecie było napisane tylko Lincoln. I nie wiem teraz, czy mam to co chciałam... Kwitnienie w pochmurne dni wychodzi mu lepiej, będę chyba musiała go przenieść w bardziej zacienione miejsce
Obrazek
Z jednorocznych szaleją też hibiskusy jednoroczne i cynie. Miały być białe, jak jeden mąż są pomarańczowe :lol:
Obrazek
Obrazek
No i moje kapuściane pole
Obrazek
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Dagmaro zaślazy śliczne , czy one są wieloletnie :?: :?:
I sosna drobnokwiatowa ;:138 ;:138 ;:138 , mam słabosc do sosen, piękna , szyszeczki w następnym roku będą nowe ;:108
Awatar użytkownika
paulinka09
500p
500p
Od: 18 sie 2008, o 13:39

Post »

Piękne kolory.Te hibiskuy są cudne.No i cynie jak na białe to mają piękny kolor :;230 .
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko- zaślazy są jednoroczne, ale tak łatwe w uprawie, że prawie jak byliny. Jesienią zbieram nasiona i w maju wysiewam wszędzie, gdzie mam pusto. Rosną jak szalone. Moja sasiadka wysiewa pojedyncze sztuki, ja ich nie przerywam i rosnie taki gąszcz
Paulina- zaczęłam tez juz zbierać nasionka hibiskusów, chętnie się podzielę. Je niestety trzeba troche podpędzić wiosna w domu
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Dagus, ale busz się u Ciebie zrobił ;:63 Nie wiem, czy Westerlandowi bedzie dobrze pomiędzy budlejami, obie roślinki rosną dość szybko, a budleja do tego dosyć szeroko, przynajmniej u mnie ;:224
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Budleje rosną za plecami Westerlanda, tak trochę po bokach... Zobaczymy...
Chciałam zrobić dżemik z mirabelek i niestety- w każdym dojrzałym owocu siedział paskudny czerwony robal :evil: Z dżemiku nici, zostanie mi tylko grabienie opadłych owoców. Wieje tak, że mi moją doniczkowa sosenkę poturlało po trawniku :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”