Ogród piofigla cz1.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz1.

Post »

Witam Panie Ursulko Agato serdecznie, bardzo miło jest mi Was gościć. Waszym wizytom przyglądam się z uwagą i lekkim niepokojem bo Obie jesteście świetnymi znawczyniami tematów ogrodniczych i boję się żeby Wam nie podpaść ;:113
Ursulko w zimie to poranne wstawanie nie jest miłe, ale wiosną kiedy odjeżdżając z podwórka żegna mnie śpiew ptaków to coś wspaniałego. Nie zapomniałem o czerwonym ale myślałem że to było wczoraj. Ja mam trzy modrzewie na pniu tak rosnący jak Ty mówisz to japoński wymaga opatulenia, drugi europejski rośnie we wszystkie strony i jeden parasol ale on nie wiem jak się nazywa.
Agato dziękuję Ci za ten piękny mieczyk. Dziękuję Wam za wizytę, zawsze zapraszam :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tomku Ty już w pracy a ja dopiero przed chwilka wstałam .
Muszę przyznać się bez bici że nie mam swojej ulubionej szkółki ,muszę dopiero wiosną rozejrzeć się w naszym rejonie
do tej pory kupowałam w sklepach ogrodniczych .
Nawet nie wiem czy mają tam ciekawe iglaki szczepione .
Przez to forum bywając u Sylwestre czy ryspetto nabawiłam się choroby .

teraz wiosną będę się leczyć :;230 :;230 t. z kupować .

Genia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Tomku ja mam podobne odczucia jak Genia, oglądając Twój ogród, ogród Pawła doszłam do wniosku ,że moja rabatka przy płocie z iglakami taka niedoskonała, pusta, łysa. Kurcze muszę na nią dokupić jeszcze kilka iglaczków.
Chyba przestanę wchodzić do Waszych ogródków :;230 :;230
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Tomku, bardzo mi się podoba ten zakątek Twojego ogrodu z żółta kępą wiosennych kwiatów...
U mnie znów - 25 !!!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Geniu ja myślę że można wszędzie kupować, trzeba tylko sprawdzić kondycję kupowanych roślin, w szkółkach są raczej w lepszej kondycji, w wielkich hipermarketach ogrodniczych rośliny czasem nie są dostatecznie doglądane. Jeśli tylko masz chęć nabywania iglaków to zachęcam, dają one wiele radości . Miniaturowe i szczepione iglaczki będą świetnie się komponować z Twoją mnogością kwiecia. Będziesz bardzo zadowolona :D

Dorotko w początkowym okresie po posadzeniu iglaków, można dodać inne szybciej rosnące rośliny czy kwiaty, aby wypełnić puste miejsca, da to efekt zagęszczenia. Ja sadziłem między iglaki - pięciorniki, tawuły japońskie, trzmieliny, część z racji tego że została zagłuszona usuwałem a niektóre pozostawiłem tylko mocno przycinam. Jest wiele rozwiązań. Między iglaki zamiast roślin można umieścić kamienie też będzie fajna kompozycja, tylko chyba o kamień trudniej :D

Izo będziesz miała ogród bez szkodników wymrozi je wszystkie, u nas też zimno ale mam nadzieję że nie będzie aż tak. Ja wklejam ciepłe widoki, żeby goście mogli się ogrzać i pomyśleli coś o wiośnie, bo myślą chyba tylko o nartach i sankach. Ale..ale nie wybierasz się na jakiś kulig, w Twojej przepięknej okolicy pewnie jest gdzie zorganizować sannę?

rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Tomku, z tym mrozem i szkodnikami to podobno nie jest tak do końca. Skubane wyczuwają wcześniej mroźne zimy i zakopują się w ziemię głębiej niż zwykle. I tyle im mróz szkodzi. Tak przynajmniej mówili dziś w TV.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Pewnie tak jest Romku jak mówisz, one inaczej funkcjonują jak my i mają lepsze 'informacje'. dlatego pewnie przetrwają ale miejmy nadzieję że nie wszystkie :D

Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Tomku, ja mam takie pytanie :)
Dokładnie nie pamiętam, ale to chyba Ty pisałeś, że ukorzeniłeś świerk białobok ? Nie wiem czy takiego pytania już nie było, jak tak to przepraszam :oops: Mógłbyś coś bliżej o tym powiedzieć? Do jakiej ziemi? Kiedy? do tunelu, gruntu ? :roll:
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Witaj Tomku:-).
Dziś na dłużej zatrzymałam się w przepięknym ogrodzie jaki tworzysz razem ze swoją mamą. Zauroczyły mnie efektowne nasadzenia roślin, barwne plamy na tle iglaków i to, że jest to pasja oraz wyczucie kompozycji takie naturalne, a nie wyłuskane z książek. Dzięki Tobie przekonam się w końcu do iglaków, za którymi nie przepadałam. Te pierwsze zdjęcia na początku wątku z iglakami w roli głównej wyjątkowo mnie zauroczyły.
Góry, bardzo je lubię, ale tylko letnią porą.
Pozdrawiam i będę tu zaglądała z przyjemnością częściej.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witam Cię Paulinko niestety nie, pisałem że ukorzeniałem wielokrotnie z powodzeniem świerk biały 'Conica'. Białoboka nie posiadam, nie wiem czy można go rozmnażać przez sadzonkowanie a tylko taką metodę stosuję. Ja sadzonki umieszczam w skrzynkach, wypełnionych ziemią ogrodniczą wymieszaną z piaskiem. Skrzynki są cały czas na powietrzu w miejscach zacienionych. Można sadzonki umieszczać w tunelach foliowych tak widziałem u ogrodników hodowców.
Przepraszam że nie mogę Ci pomóc, w internecie teraz patrzyłem jest sporo informacji o białoboku, ale z rozmnażania widziałem tylko szczepienie oraz z nasion :D
Miło że wpadłaś :D
Najczęściej ukorzeniam popularne rośliny

Obrazek

Obrazek

Kocico witam serdecznie, dziękuję za miłe słowa, cieszę się że nasz ogród Ci się podoba. Ja wiem o istnieniu Twoich wątków ale wybacz jeszcze tam nie byłem, oczywiście nadrobię to i Cię odwiedzę. Góry na wycieczki też lubię kiedy jest ciepło a w zimie w telewizji. Dziękuję i zapraszam ponownie :D

marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

Widzę ,że pieknie Ci się rozwija wątek :D Wpadłam wieczorkiem i nie zawiodłam się zimą też jest na co popatrzeć. ;:3 życzę i mniej mrozu. A i mam pytanie gdzie kupujesz te foliowe donice? Nie spotkałam sie z takimi jeszcze.
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Nie pierwszy raz tu zglądam :wink:
Tak myślałam, że coś mi się "pokiciało " ;:224
A te sadzonki to na wiosnę robisz?? i jak dużą ją pobierasz? nigdy nie rozmnażałam iglaków a chciałabym w tym roku spróbować :)
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Tomku ja planuję tego roku spróbować ukorzenić właśnie bukszpan. Zdradż kilka tajmnic sukcesu.
Mnie 2 lata temu udało się ukorzenić kilka iglaczków, jesienią posadziłam na rabatkach zobaczę czy przezimują te paskudne mrozy.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

rm27 pisze:Tomku, z tym mrozem i szkodnikami to podobno nie jest tak do końca. Skubane wyczuwają wcześniej mroźne zimy i zakopują się w ziemię głębiej niż zwykle. I tyle im mróz szkodzi. Tak przynajmniej mówili dziś w TV.
Ja też niestety o tym słyszałam .

Coś różowego na poprawę humorku .

Obrazek
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Tomku, witaj, jestem pełna podziwu dla Twojej szkółki ! Gratuluję dobrej ręki !
A kulig mamy w sobotę, a potem ognisko ! Jeśli będzie taka temperatura, to nie wiem jak się impreza uda... A za tydzień jadę na narty, już dawno nie jeździłam przy 20 stopniach...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”