Moja familokowa oaza spokoju cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jadziu masz piękne peonie i orliki...ten pełny różowy to cudeńko ;:138
Teraz nie możesz pielić ogródka bo nie wiadomo gdzie mrówki zawlekły Twoją marchewkę :;230
Może wyrośnie w najmniej oczekiwanym miejscu :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu witaj kochana :)
Jak u ciebie pięknie no a już mi ślinka leci na myśl o twoich jarzynkach i truskawkach....
Ja na nie nie mam niestety miejsca dlatego mam jeszcze szczęście i mam moja sadzi w domu rodzinnym.Masz śliczne orliki :) ooo rety właśnie sobie skojarzyłam ze chyba w czyimś watku zamiast o orlikach pisałam ostróżki - no to dałam plamę :) :oops:
Niebawem ponownie zaglądnę - pa radości :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU życie też płata nam niespodzianki ,więc nie przejmuje się marchewką ogórki mi chyba też powynosiły ,bo coś ich mało ,ale zobaczymy . Na jednym pomidorku zauważyłam już pączki kwiatowe . Tych pomidorów w tym roku będę miała hohoho byle by znów w tym roku nie przyszła jakaś zaraza . Cieszę się ,że wpadłas do mnie .
IWONKO bardzo się cieszę z Twoich odwiedzinek . Byłam przed chwilą u Ciebie ,a tam się zamartwiają gdzie przebywasz ,a Ty byłas u mnie . Nie martw się ja się też nieraz pomyliła nawet między różami pienną i pnącą no ale cóż . Różyczki też już maja pączki i niedługo ukażą swoje prawdziwe oblicza .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu u mnie już większość pomidorków kwitnie :!: :D
Dobrze ,że 15 niedłgo i wszystko leci na działkę bo inaczej zrywałabym pomidory z parapetów :;230
Czy koktalowym też się obrywa pędy boczne czy mogą sobie rosnąć jak chcą :?: ...chodzi mi o to ,że niektóre też będą w donicach dla ozdoby....nie wiem co robić bo już im sporo boczków wyrasta :roll:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIU moje pomidory są już w gruncie mam same wysokie . W ubiegłym roku miałam koktajlowe niektóre zostawiłam tak jak rosły i były szerokie i niskie . Możesz je również puścić na jeden pęd to zależy . Mnie zdrażniły więc im odpuściłam w tym roku i miały trochę cierpki smak . Dla mnie pomidor musi być mięsisty i słodki tak jak bawole serca albo malinowy
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Jadziu ...to ja je puszczę samopas :wink: ...a jak będą cierpkie to bedzie ich pierwszy i ostatni rok u mnie :!: :roll:
...a myślałm ,że są pyszne i młody będzie miał co pojeść...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BASIU to na pewno też kwestia gatunku moje nazywały się POKUSA . Może Twoje będą smaczniejsze czego Ci życzę
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jadziu :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jadziu, żeby pomidorki były zdrowe to zrób im oprysk z czosnkowego wyciągu i pokrzywy.
A jak podrosną to z mleka chudego.
Wtedy będą zdrowe aż do póżnej jesieni. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Włączę się do dyskusji o koktajlowych , miałam kiedyś puszczone samopas i tak się rozrosły
że przewróciły palik i zrobiła się wielka zielona kupa. A pomidorki pękały na krzaku , był to rok
co przez 3 miesiące nie mieliśmy deszczu.Cynthio wytnij co któryś boczny pęd.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GRAŻYNKO witam Cię pomidory mam posadzone między czosnkami . Będe je podlewać pokrzywą jak otwieram beczkę to -ratuj się kto może ,ale mnie to nie przeszkadza . W ubiegłym roku podlewałam ogórki mlekiem co tydzień raz tego nie zrobiłam i było po ogórkach . Czytałam ,że ma to być mleko 0,5 % a Ty jakim podlewasz

OLU nieszkodzi ,że wtrąciłaś się do dyskusji każdy może się wypowiadać ,bo każdy ma inne doświadczenia .
GRAŻYNKO,a ten czosnek z pokrzywą w jakim stosunku ma być mieszany z wodą . Dziewczyny cieszę się z Waszych odwiedzin
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

Jadziu ja na kolacyjkę do ciebie wpadłam :) czy rzodkiewka już u ciebie rośnie ? nakroisz mi na kanapkę :)?
A teraz poważnie.
Zawitałam u ciebie i na spokojnie ponownie spacerowałam po ogródku.W pracy podczas spaceru raczej dość szybkiego wiele piekna mi umknęło , nie zawsze mam czas na spokojne i dłuższe odwiedziny :) Umknęły mi fotki z Holandii na pewno wrażenia i przeżycia przywiozłaś niesamowite a mało się nimi nam pochwaliłaś :) masz tyle ślicznych kolorowych roślin i jest ich naprawdę dużo .Wczesną wiosną gdy poraz pierwszy tu byłam i mimo iż ogród poniekąd widniał pustkami , wiedziałam, że kiedy tu wrócę późniejszą porą na pewno zaskoczy mnie w pełni kwitnące śliczności twojej oazy :) i nie pomyliłam się :)Dzisiaj tu jestem pełna zachwytu i podziwu.Teraz kiedy spokojnie kukałam tu i tam aż buzia mi się uśmiechnęła i odpowiedziałam sobie - Wiedziałam że u Jadzi bedzie pięknie :) Nie będę wymieniać roślinki po roślince bo ta tak piękna a ta inaczej ... ogólnie Jadziu jest miło , nastrojowo i z pewnością w niedługim czasie smacznie :)))

Miłej nocki przesympatyczna Jadziu ;:168
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jadziu ja na wiaderko wody daję duży pęczek pokrzyw i dwie główki czosnku.
Moczę dwa dni i potem tym opryskuję.
To co zostanie idzie do gnojówki albo kompostu.
Mleko stosuję takie samo i rozcieńczam jeszcze z wodą.
Do gnojówki z pokrzyw dodaję jeszcze póżniej skrzypu.
Drobno go posiekam, zaleję wrzątkiem, żeby zmiękł i do gnojówki.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p

Post »

JAKUCH pisze:BASIU moje pomidory są już w gruncie mam same wysokie . W ubiegłym roku miałam koktajlowe niektóre zostawiłam tak jak rosły i były szerokie i niskie . Możesz je również puścić na jeden pęd to zależy . Mnie zdrażniły więc im odpuściłam w tym roku i miały trochę cierpki smak . Dla mnie pomidor musi być mięsisty i słodki tak jak bawole serca albo malinowy
Jadziu ja w zeszłym roku miałam w donicach ale też jakoś mi nie podeszły co prawda były słodkie ale jakoś ... nie wiem - nie smakowały mi i wcale ładnie , dekoracyjnie nie wygladały - dlatego też w tym roku odpuściłam :) Zastanawiam się czy nie wsadzić od mojej mamy takich zwykłych bo kilka szt. jej zostało nie zmieściły się jej w tunelu i biedulki marniej ą w szklarni w maleńkich kontenrkach .Chyba gdzieś znajdę dla nich miejsce i wsadzę .U mnie mogą nie urosnąć ładne bo mam jałową ziemię a mama juz tyle lat ma "plantacje" więc u niej ziemia bogata. Ale co tam co bedzie to będzie .Jak tylko się zrobi cieplej tz wypogodzi się to będę gdzieś sadzić :)

No dobrze już mnie nie ma idę spać - ostatnio chyba przez te pogodę to mogłabym spać 24 godz. na dobę :( a jak nie spać to leżeć pod kocem w ciszy i spokoju - czy to depresja mnie dopadła? czy lenistwo ?

Pa kochana juz naprawdę się wynoszę :)

i do miłego :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu dzięki za info :D ...to roszkę podskubię moje krzaczki :wink: