Dalie z nasion cz.1
-
- 100p
- Od: 27 maja 2012, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie z nasion
Witam kochani. Mam pytanie odnośnie tych cudnych kwiatów,otóż dziś znajoma dała mi nasionka dalii i zaznaczyła ,że są one jednoroczne ponieważ nie wytwarzają karp . Czy to możliwe , ja wyczytałam w necie , że praktycznie wszystkie dalie powinny wytworzyć karpy. To jak to jest? Proszę o radę, bo już zgłupiałam. 

Pozdrawiam Jolka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Te nasionkowe też tworzą karpy i też można wykopać. 

-
- 100p
- Od: 27 maja 2012, o 19:21
Dzięki Darko
.Dokupiłam sobie jeszcze pomponową do tej partii którą dostałam i część dziś posiałam w domku a drugą połowę posieję bezpośrednio do gruntu.Zobaczę które będą ładniejsze.Tak na marginesie to koniecznie ktoś powinien wynaleźć jakieś gumowe parapety najlepiej jeszcze pomieszczenia się powinny na wiosnę podwajać.
Pozdrawiam

Pozdrawiam Jolka
Co do gumowych parapetów - jestem na tak
A dalie z siewu wytwarzają karpy, jeśli zdążą. Teraz wysiane raczej zdążą - mam taką nadzieję, bo sama wysiałam dużo dalii:-)

A dalie z siewu wytwarzają karpy, jeśli zdążą. Teraz wysiane raczej zdążą - mam taką nadzieję, bo sama wysiałam dużo dalii:-)
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Mzimu, wysiewałem nieraz w połowie maja i lekko zdążyły karpy wytworzyć 

-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czy możecie podpowiedzieć jak taką karpę później w domu przechować?
Pozdrawiam, Agnieszka
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
blondinez, bardzo prosto
Kup torf, jesienią wykop kłącza i włóż do jakiegoś pojemnika. Przysyp torfem i przechowaj w temperaturze 10*C, np w piwnicy.

Ach, wczoraj uszczknęłam jedną roślinkę
Na próbę, ale resztę zostawiam w spokoju, bo pewnie coś bym zepsuła 

Pozdrawiam, Ogoonek 

-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdecydowanie za późno dołączyłam do tego forum. Tyle dalii co już miałam i nigdy mi do głowy nie przyszło, że można je przechować. W tym roku już na pewno spróbuje, o ile te z własnych siewów będą dla mnie łaskawe.
Pozdrawiam, Agnieszka
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Moje dalie z nasion:

Rzeczywiście ładnie licznie wschodzą.To nasionka z akcji. Kiedy powinnam je przepikować? do jakich pojemników? Kiedy wysadzać do gruntu?
Dziękuję z góry za odp!

Rzeczywiście ładnie licznie wschodzą.To nasionka z akcji. Kiedy powinnam je przepikować? do jakich pojemników? Kiedy wysadzać do gruntu?
Dziękuję z góry za odp!
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
cześć już Ci odpowiadam:D
rozsadzić ich do osobnych doniczek należy wtedy jak wykształcą się pierwsza para listków właściwych, czyli już bardzo niedługo bo z tego co widzę na zdjęciu to już zaczynają wychodzić:D a na miejsce stałe będzie trzeba je wysadzić jak minie obawa że mogłyby wystąpić przymrozki czyli dopiero gdzieś w połowie maja
rozsadzić ich do osobnych doniczek należy wtedy jak wykształcą się pierwsza para listków właściwych, czyli już bardzo niedługo bo z tego co widzę na zdjęciu to już zaczynają wychodzić:D a na miejsce stałe będzie trzeba je wysadzić jak minie obawa że mogłyby wystąpić przymrozki czyli dopiero gdzieś w połowie maja

- Oleska
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2013, o 22:57
Moje wyglądają identycznie i też się zastanawiałam kiedy je przesadzić. Dzięki za odpowiedź 

Moje dawno juz pikowane tylko z braku słońca się powyciągały i nie wiem co z nimi zrobić,puszczają trzecią parę liści właściwych.Czy uszczykiwanie zwolni ich wzrost i puszczą boczne pędy?
Pozdrawiam,Basia
Dalie tak jak inne rośliny uszczykujemy w momencie, kiedy wytworzą kilka par liści właściwych (zazwyczaj jest to za drugą trzecią parą listków właściwych). Uszczykujemy tylko parę najmłodszych liści z pąkiem na wierzchołkach pędów. Ten zabieg pobudzi do wzrostu pędy w kątach pozostałych liści i pozwoli roślinom ładnie się rozkrzewić. Uszczykiwanie spowoduje wprawdzie opóźnienie kwitnienia, ale rośliny uzyskają ładny pokrój.
Pozdrawiam,Basia