Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja
- Taccanivea
- 1000p

- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest "od nasiona" - w sumie ma koło 14 miesięcy - w kwietniu miała około 60 cm i była strasznie marna (nawet chciałem ją już wyrzucić...), ale wsadziłem ją do innej ziemi i .... ruszyła:) - dzisiaj ma ok 4m i wiele pąków, ale chyba już nie zdąży - trzeba pewnie będzie ją pociąć i jakoś spróbować w warunkach "blokowych" przezimować....Taccanivea pisze:ŚlicznaTo z nasion Ci tak kwitnie? Po jakim czasie zakwitła?
- Taccanivea
- 1000p

- DieSte
- 200p

- Od: 14 wrz 2008, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogromnie zazdroszczę Wam tych wszystkich, pięknych okazów passiflory - ja siałam dwukrotnie z nasionek i dwa razy kompletnie nic nie wschodziło...
Zapraszam do mojego spisu wątków
- dorota1007
- 200p

- Od: 26 wrz 2009, o 21:38
- Taccanivea
- 1000p

W odpowiednich warunkach (lubią ciepło) i w miarę świeżych nasionach ok. 2-4 tygodni. U mnie po 3 tygodniach wygląda to tak:alicja46 pisze:Wysiałam nasiona a ponieważ jestem niecierpliwa codziennie zaglądam czy już są. Jak długo nasiona kiełkują?

Na lewo są siewki racemosy, nasiona były malutkie i bardzo świeże. Z 10 sztuk są już trzy, czwarta się wybija (co widać). Na górze są 2 siewki P. mollissima, trzecia dopiero wychodzi. Nasion było 5. No i niestety póki co nie wykiełkowało żadne z nasion P. edulis v. flavicarpa. Jak widać najpierw wzeszły nasiona z brzegów, prawdopodobnie wzięło się to z tego, że jest tam po prostu cieplej.