Kaktusy Rosiowej
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kaktusy były trzymane w suchym miejscu. Za niska temperatura mogła im się przydarzyć tylko w czasie tych silnych, kilkudniowych mrozów. Średnia temperatura to 8-10 stopni. Co mam zrobić?
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- kati-1976

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tomku, poza tymi rodzajami, które kaktusy jeszcze są wrażliwe na zimowanie w temp. niższej niż 10*Cblabla pisze:Wstawić do cieplejszego, widnego i suchego miejsca. Dla tych roślin optimum to 10-15*C. Poniżej 8*C zaczynają się dla nich problemy.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Ciepłoluby to wszystkie rośliny z terenów Brazylii, Karaibów itp. Czyli przede wszystkim rodzaje Melocactus, Uebelmannia, Discocactus, niektóre Gymno, raczej Frailea, pewnie i Notocactus, na pewno epifity oraz sporo innych, których nie pamiętam, bo się nimi nie zajmuje. Sporo kolumnowych nie lubi zbytniego zimna, bo one rosną często w bardziej wilgotnych i cieplejszych rejonach. Niskie temperatury dobrze znoszą rośliny górskie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- kati-1976

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Dziękuję Tomku za odpowiedź. Już sobie skrupulatnie to zanotowałamblabla pisze:Ciepłoluby to wszystkie rośliny z terenów Brazylii, Karaibów itp. Czyli przede wszystkim rodzaje Melocactus, Uebelmannia, Discocactus, niektóre Gymno, raczej Frailea, pewnie i Notocactus, na pewno epifity oraz sporo innych, których nie pamiętam, bo się nimi nie zajmuje. Sporo kolumnowych nie lubi zbytniego zimna, bo one rosną często w bardziej wilgotnych i cieplejszych rejonach. Niskie temperatury dobrze znoszą rośliny górskie.
Moje doniczkowce i sukulenty
- ROBERTOBORO

- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
pierwsza to albo gymno daldianum tak jak wspomniał Darek albo gymno. andreae bo według mnie są do siebie podobne gdy są takiej wielkości jak twoja. Szybciej można by było odgadnąć po kwiatkach ta pierwsza ma czerwone a druga żółte . Można też sprobować po dłuższaj przerwie w podlewaniu baldianum się kurczy cała a andreae staje się taka jakby została nadepnięta