Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
konto-puste001
100p
100p
Od: 14 kwie 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :)
I cóż ja mogę powiedzieć skoro wszystkie pochwały już powiedziano? :roll:
Macie piękne ranczo, wszystko rośnie jak na drożdżach, a do tego znajdujesz jeszcze czas Tadeuszu aby nam to wszystko pokazać. Gratuluję! :)
Pomidorki mniam mniam ;:8
Pozdrawiam serdecznie! :)
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Tadeuszu opowiedz o tych rozsadzach. Jak to zrobiłeś. Czy jużkiedyś tak robiłeś? Czy sadzonki Ci się przyjęły? Które łatwiej, które trudniej...
z uśmiechami Iza
u liski
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

tadeusz48 pisze:W sobotę z moich iglaków ( bez sosen ,świerków i jodeł) zrobiłem i posadziłem w inspekcie ziemnym kilkaset sadzonek, mam nadzieję że co najmniej połowa z nich się do przyszłego roku ukorzeni.
Nie no, to ty chyba obsadzisz całą okolicę. Ja próbowałem kiedyś rozmnożyć iglaki, ale to w piwnicy w bloku (bo tu przebywam większość czasu) no i niestety nie mam tam dobrych warunków dla takich eksperymentów...
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

WIOLU- dziękuję za kolejną wizytę w naszym ogrodzie, pracy na ogrodzie jest dużo, ale nie przemęczamy się, pokazywaniem zajmuję się ja, gdyż moja pani woli krzątać się w kuchni niż w komputerze. Moja pani jest "skowronkiem" i rano wstaje, ja "sową" więc siedzę, jak pewnie zauważyłaś długo w nocy i wstawiam zdjęcia zrobione za dnia w Nokłach.

IZO, PIOTRZE - dziękuję za wizytę w ogrodzie. Sadzonkami zajmuję się całkowicie amatorsko, przyjemnie jest zobaczyć jak roślina się "przyjmuje" i zaczyna żyć na własny rachunek.

Zbudowałem sobie w zacisznym miejscu z desek i okna z ramą okienną zagłębiony w ziemi inspekt w którym w sierpniu sadzonkuję tegoroczne szczepki oderwane od rosnących w moim ogrodzie roślin iglastych. Szczepków nie pobieram od sosen, świerków i jodeł gdyż trudno , a nawet wcale się nie ukorzeniają, a szczepić nie chcę i nie umiem.

Nie zwracam uwagi na ilość ukorzenienia się roślin ukorzeniam po kilka szczepków z jednej rośliny, przeważnie zdarza mi się że 30-40 % posadzonych roślin ukorzenia się. Najlepiej ( i najwięcej mam odmian) ukorzeniają mi się cyprysiki, tuje, i jałowce- oczywiście z użyciem ukorzeniacza.

Co roku wsadzam do ukorzenienia sadzonki, wybieram najładniejsze iglaczki jakie mam, ukorzenione sadzonki ( dwuletnie, gdyż po roku z inspektu przenoszę do doniczek) rozdaje ( przepraszam - sprzedaję za grosz , no góra 5 groszy) sąsiadom i znajomym.

Ostatnio zasiliłem wieloma sadzonkami podczas odwiedzin Zytę, była bardzo , bardzo zadowolona.

Przyjęcie sadzonek zależy głównie od dbałości o inspekt, a więc podlewanie, wietrzenie , usuwanie chwastów( szczególnie jednego z rodzaju mchu), różnie z tą dbałością jest, czasami zapominam o tych sadzonkach i dlatego % ukorzenienia jest taki , jaki jest. Na zimę okno zasypuję liśćmi( sprawdzam, 2-3 razy w zimie).

Liściaste, rozmnażam w ten sposób że sadzonki -tegoroczne szczepki wsadzam( po zanurzeniu w ukorzeniaczu) do odpowiedniej gleby w doniczkach i nakrywam białymi butelkami "PET"( po przecięciu butelki na pół, lub odcięciu dna). Doniczki z roślinami przechowuję cały czas w mojej najmniejszej szklarence ( nie ma w niej mrozu gdy na zewnątrz jest do -10).

Procent ukorzenienia liściastych też waha się w 30-40 %
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli się nie mylę , dzisiaj po raz 14 w tym roku uprawiałem jogging "latając" za kosiarką, po takim "zabiegu' w Nokłach jest ali...cko.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aligancko to u was jest cały czas,tylko pozazdrościć. ;:84 ;:84 ;:84
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Równo jak na szkle :lol:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

No to chyba jako Twoi nowi znajomi będziemy marudzić o jakąś sadzonkę hehehe :lol:
A trawniczek bajerancko wystrzyżony, pięknie go utrzymujesz! Musisz o niego naprawdę profesjonalnie dbać!
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Tadeuszu dziękuję za wyjaśnienie w sprawie ukorzeniania iglaków. Może i ja spróbuje

Trawniczek jak zawsze piękny!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

ZYTA- dziękuję że nareszcie zajrzałaś do mojego ogródka, pewnie już zakończyłaś pszenne żniwa
Ja - nie...kombajn też -nie...jest na pół-metku...została jara pszenica -bo jeszcze dojrzewa. Mam mało czasu dla siebie bo jestem kucharką -(panowie układają kostkę brukową)jest mój chrześniak z Konina na wakacjach. komputer ni zajmują wieczorem. Do Ciebie to na pomidorki skoczyłam bo moich mi nie wystarcza. Buzki Zyta ;:23
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BOGUSIU, HALINKO- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie,

PIOTRKU- jak Ci się spodoba jakaś moja roślinka( część już prezentowałem, resztę niebawem) ,a mnie się uda ją ukorzenić, to nie widzę przeszkód by Ci ją podesłać,

IZO- nie święci garnki lepią, próbować należy, a jaka przyjemność jak się uda i roślinka sama zaczyna rosnąć.

ZYTO- dziękuję że dopchałaś się do komputera i odwiedziłaś nasz ogród. Co do żniw to chyba się guzdrasz trochę, u nas sąsiedzi już dawno żyto skosili( bo nic innego na tych piaskach nie urośnie).

Dzisiaj w drugiej odsłonie prezentacja naszych mieczyków:

Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten niebieski mieczyk przekracza wszelkie wyobrażenie,ten łososiowy czy jasny pomarańcz tez cudko.Będę intensywnie szukać tych kolorów :lol: Pozdrawiam.
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy prezentacji naszych mieczyków;

Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Piękny, zadbany ogród :D Zazdroszczę warzywnika, w moim lesie mogę o tym zapomnieć. Myślę co prawda o takim na podwyższeniu, ale to jeszcze nie teraz.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz mam więcej do kupienia,ta seledynowa to dopiero okaz :!: i bordowa :shock:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”