Wcale się nie dziwię, cudne są!
A jakie niespodzianki mogą wyrosnąć z różnych ciekawych rodziców.... Mam nadzieję, że będę mogła kiedyś się sama przekonać

Więc trochę dalii zamówiłam, nasiona kupione, pewnie jeszcze w jakimś sklepie coś mi w ręce wpadnie... I to tyle, jeśli chodzi o "niemanie" dalii
   Więc trochę dalii zamówiłam, nasiona kupione, pewnie jeszcze w jakimś sklepie coś mi w ręce wpadnie... I to tyle, jeśli chodzi o "niemanie" dalii   

Ja nie mam gdzie kiełkować nasion więc stawiam na bulwy ! Zamówiłem ich chyba 14 rodzajów o ile dobrze pamiętam. Chociaż już się trochę pogubiłem w swoich szaleństwachBlack Rose pisze:Ja również bardzo lubię dalie, jak dobrze pójdzie, będzie ich u mnie w tym sezonie naprawdę sporo.
Prócz wysadzenia karp, zaplanowałam wysiew kilku rodzajów. W ubiegłym roku siew mi się nie udał, więc w tym - musi!

Wpadłaś na ten sam pomysł, co jamandorla pisze:Ja się zarzekałam, że żadnych dalii nie będzie, bo nie mam miejsca na ciągłe wykopki... Aż mnie olśniło, że przecież mogą w warzywniku rosnąć, tam i tak się ciągle kopie

Ja zastanawiam się nad ewentualnym robieniem rozsady w szklarni jakoś pod koniec marcaBlack Rose pisze:Seba, ja też w zasadzie nie mam miejsca na wysiewy, więc koniecznie muszę coś wykombinować, może po prostu wysieję późno, jak w ubiegłym roku i będę trzymać w dzień na balkonie, a w nocy gdziekolwiek, bo i tak ciemno.
Niektóre dalie można też ponoć wysiać bezpośrednio do gruntu, trzeba będzie sprawdzić.

Ona tylko z daleka jest taka genialna. Ma dużo szczelin i pobitych szybek... ale ma duży potencjał. I w sumie już nagrzewa sie do 10-13 stopni w ciągu dnia. Jako ciekawostkę dodam że chyba udało mi się przypadkowo przezimować w niej eukaliptusa. 2 egzemplarze które wylądowały w piwnicy totalnie zaschły. Jeden ze wzgledu na swoje rozmiary(z donicą ok3 metrów) został na działce właśnie w szklarni. Nie liczyłem na nic ale poza zgubionymi liśćmi nie przejawia oznak śmierci. Wręcz przeciwnie, ma giętkie gałązki zielone w środku po przełamaniuBlack Rose pisze:Robienie rozsady - bardzo dobry pomysł, a zakupiona taśma ledowa na pewno się sprawdzi.
Ty masz taką genialną szklarnię, że tam cuda można zdziałać

I pomyśleć że kupując działkę myślałem o zlikwidowaniu szklarni na rzecz powiększenia i tak sporego tarasuBlack Rose pisze:No to sam widzisz, jaka genialna
Masz namacalny dowód.

. A ja skromnie w styczniu kupiłam/zamówiłam 5 odmian (tu przyznam, że pod Twoim wpływem to się stało - u Ciebie w wątku przeczytałam, że siejesz - no i poległam na kupnie kłączy kann) - już nawet kupiłam duże donice produkcyjne, bo zamierzam je zadołować w ziemi ze  względu na łatwiejsze jesienne wykopki - w tym roku wypróbowałam na  daliach i się sprawdziło. Kann nigdy u siebie nie miałam, ale też już zaczynają mnie kręcić.
 . A ja skromnie w styczniu kupiłam/zamówiłam 5 odmian (tu przyznam, że pod Twoim wpływem to się stało - u Ciebie w wątku przeczytałam, że siejesz - no i poległam na kupnie kłączy kann) - już nawet kupiłam duże donice produkcyjne, bo zamierzam je zadołować w ziemi ze  względu na łatwiejsze jesienne wykopki - w tym roku wypróbowałam na  daliach i się sprawdziło. Kann nigdy u siebie nie miałam, ale też już zaczynają mnie kręcić.