Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją.

Post »

:)
Wcale się nie dziwię, cudne są!

A jakie niespodzianki mogą wyrosnąć z różnych ciekawych rodziców.... Mam nadzieję, że będę mogła kiedyś się sama przekonać ;:173
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaszalałaś ! Widać wiosna pełną parą ! Ale powiem szczerze że ja chyba bardziej od kan lubię dalie :D Zamówiłem kilkanaście sztuk na all... Teraz czekam aż dojdą i też będę sadził w doniczki żeby je trochę podpędzić ! :D
U mnie pojawiły się pierwsze kiełki pomidorów :P

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja również bardzo lubię dalie, jak dobrze pójdzie, będzie ich u mnie w tym sezonie naprawdę sporo.
Prócz wysadzenia karp, zaplanowałam wysiew kilku rodzajów. W ubiegłym roku siew mi się nie udał, więc w tym - musi!
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53

Post »

Ja się zarzekałam, że żadnych dalii nie będzie, bo nie mam miejsca na ciągłe wykopki... Aż mnie olśniło, że przecież mogą w warzywniku rosnąć, tam i tak się ciągle kopie :wink: Więc trochę dalii zamówiłam, nasiona kupione, pewnie jeszcze w jakimś sklepie coś mi w ręce wpadnie... I to tyle, jeśli chodzi o "niemanie" dalii ;:1

Ewa, dziękuję za zrozumienie ;:168
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Black Rose pisze:Ja również bardzo lubię dalie, jak dobrze pójdzie, będzie ich u mnie w tym sezonie naprawdę sporo.
Prócz wysadzenia karp, zaplanowałam wysiew kilku rodzajów. W ubiegłym roku siew mi się nie udał, więc w tym - musi!
Ja nie mam gdzie kiełkować nasion więc stawiam na bulwy ! Zamówiłem ich chyba 14 rodzajów o ile dobrze pamiętam. Chociaż już się trochę pogubiłem w swoich szaleństwach ;:306
Cóż, jak przyjdą to się okaże ile kupiłem :heja
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mandorla pisze:Ja się zarzekałam, że żadnych dalii nie będzie, bo nie mam miejsca na ciągłe wykopki... Aż mnie olśniło, że przecież mogą w warzywniku rosnąć, tam i tak się ciągle kopie :wink:
Wpadłaś na ten sam pomysł, co ja ;:306

Seba, ja też w zasadzie nie mam miejsca na wysiewy, więc koniecznie muszę coś wykombinować, może po prostu wysieję późno, jak w ubiegłym roku i będę trzymać w dzień na balkonie, a w nocy gdziekolwiek, bo i tak ciemno.
Niektóre dalie można też ponoć wysiać bezpośrednio do gruntu, trzeba będzie sprawdzić.
Awatar użytkownika
Mimula
50p
50p
Od: 19 lut 2019, o 16:42

Post »

Witam.

Właśnie przeczytałam cały wątek od deski do deski i jestem pod OGROMNYM wrażeniem efektów pracy. Wrażenie jest jeszcze większe wiedząc od jakiego stanu działki rozpoczęliście swoją pracę. Życzę równie dużych sukcesów w tym sezonie.

Pozdrawiam

Ps. Zaskoczyła mnie mocno informacja o wysiewaniu petunii do gruntu. Patrząc na efekty, sama chyba spróbuję w tym roku. Dziękuję za inspirację :)
Parafrazując klasyka: Ogródek jest dobry na wszystko...
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co więcej, petunie siane do gruntu dają sporo samosiejek na drugi rok.
Ale się rozkręcamy! Wioooooosna!!!
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Mimula :wit

Dziękuję za słowa uznania!
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Black Rose pisze:Seba, ja też w zasadzie nie mam miejsca na wysiewy, więc koniecznie muszę coś wykombinować, może po prostu wysieję późno, jak w ubiegłym roku i będę trzymać w dzień na balkonie, a w nocy gdziekolwiek, bo i tak ciemno.
Niektóre dalie można też ponoć wysiać bezpośrednio do gruntu, trzeba będzie sprawdzić.
Ja zastanawiam się nad ewentualnym robieniem rozsady w szklarni jakoś pod koniec marca :D

Mam jedynie w domu dostęp do wschodniego okna a to dla wszystkich siewek za mało światła. Bardzo się wyciągały. Musiałem zamówić na alle.... taśmę ledową do doświetlania roślin. Od tego czasu rosną super i póki co nie wyglądają jakby im brakowało światłą. Ale w sumie to dopiero kilka dni więc zobaczymy za jakiś czas :D
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robienie rozsady - bardzo dobry pomysł, a zakupiona taśma ledowa na pewno się sprawdzi.

Ty masz taką genialną szklarnię, że tam cuda można zdziałać ;:108
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Black Rose pisze:Robienie rozsady - bardzo dobry pomysł, a zakupiona taśma ledowa na pewno się sprawdzi.

Ty masz taką genialną szklarnię, że tam cuda można zdziałać ;:108
Ona tylko z daleka jest taka genialna. Ma dużo szczelin i pobitych szybek... ale ma duży potencjał. I w sumie już nagrzewa sie do 10-13 stopni w ciągu dnia. Jako ciekawostkę dodam że chyba udało mi się przypadkowo przezimować w niej eukaliptusa. 2 egzemplarze które wylądowały w piwnicy totalnie zaschły. Jeden ze wzgledu na swoje rozmiary(z donicą ok3 metrów) został na działce właśnie w szklarni. Nie liczyłem na nic ale poza zgubionymi liśćmi nie przejawia oznak śmierci. Wręcz przeciwnie, ma giętkie gałązki zielone w środku po przełamaniu :shock:
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to sam widzisz, jaka genialna :)
Masz namacalny dowód.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Black Rose pisze:No to sam widzisz, jaka genialna :)
Masz namacalny dowód.
I pomyśleć że kupując działkę myślałem o zlikwidowaniu szklarni na rzecz powiększenia i tak sporego tarasu :;230
Dobrze że w czas i w porę się opamiętałem :D
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

No nieźle Cię wzięło na kanny - aż oczy wyszły mi na wierzch, jak zobaczyłam ile odmian kupiłaś a tu jeszcze tyle masz z nasion :shock: . A ja skromnie w styczniu kupiłam/zamówiłam 5 odmian (tu przyznam, że pod Twoim wpływem to się stało - u Ciebie w wątku przeczytałam, że siejesz - no i poległam na kupnie kłączy kann) - już nawet kupiłam duże donice produkcyjne, bo zamierzam je zadołować w ziemi ze względu na łatwiejsze jesienne wykopki - w tym roku wypróbowałam na daliach i się sprawdziło. Kann nigdy u siebie nie miałam, ale też już zaczynają mnie kręcić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”