Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

Marysia wszystkim przypomina, że wakacje się kończą...

Ewelina, jeszcze raz zazdraszczam nowego pola do popisu. Ech, moje niedoczekanie, z roku na rok tylko większy busz i zadrzewienie...
Czasem przystanę przy płocie i rozmarzam się jak fajnie można by zaaranżować taki zapuszczony drzewostan...
Wiesz, ja też przez długi czas miałam wrażenie, że więcej zdziałałam w ogrodzie z maleńkimi dziećmi, niż później w wieku wczesnoszkolnym, no i teraz, kiedy wszystkie już w szkołach. Najgorsze to jednak te lekcje, dopilnować ich, bo sami od siebie to nie specjalnie się przejmują...
Te chmurki też pięknie się prezentują...
Trawy, hmmm, oj dobrze, ze mnie nie kręcą. Coś tam mam u siebie, ale mnie nie powalają...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko pięknie się ta rabata z hortensjami prezentuje .
Dla mnie to jakby ciut kolorku dodać ..
Ta biała jeżówka jest imponująca. Taki piękny krzaczor. ;:215
To udane wyjazdu życzę; )
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko, podziwiam Twoje hortensje za tak wspaniałe utrzymywanie kwiatów w pionie ;:333 Jak one to robią? Podwiązujesz je? U mnie po tych ulewach większość trzeba wiązać, bo inaczej rozlazły by się na wszystkie strony :roll: N Moje już zaczęły się przebarwiać. Dzisiaj spojrzałam na swoją Vanilla Fraise i już nabrała różowego rumieńca. Idzie jesień...
Zakupy z B bardzo udane ;:224 I mnie coś tam się udało upolować. Miałam skoczyć jeszcze do dwóch sklepów, ale czasu nie miałam a teraz martwię się, że mi wszystko wykupią :roll:
Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Oj Ewelinko i ciebie szał traw ogarnął. ;:219 Teraz nastał ich czas i jak je widzę to też mi się coś robi...Zawitałam ostatnio do szkółki a tam istny raj trawiasty. Nie mogłam stamtąd wyjść.... ;:167
Ja na twojej rabacie za jeżówkami posadziłabym rozchodniki....albo jakieś niskie odmiany traw.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

kropelka pisze:Marysia wszystkim przypomina, że wakacje się kończą...
To prawda, ale zdaje się, że Gospodyni to nie przeszkadza. ;:185 Prawda, Ewelinko? ;:218
Jeszcze tylko dobrą pogodę na wrzesień trzeba dla Ciebie zamówić, byś mogła oddać się ogrodowym czynnościom. ;:63
I takiej Ci życzę. ;:3 ;:3 A na weekend wspaniałej rodzinnej atmosfery i naładowania akumulatorów u Mamuśki. ;:167 ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ładna ta rabata z hortensjami i jeżówkami. A co rośnie pomiędzy kępami jeżówek?
Ja bym jednak dała jakiś akcent koloru, :wink: ale to ja. Może bodziszka niebieskiego?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko moim zdaniem tu trochę koloru, ale jednoroczne rośliny, lub takie które łatwo przesadzić. Za dwa lata hortensje dojdą do jeżówek. ;:108

Obrazek

Jak dziś obrywałam liście z plamistością i zbierałam liście spod róż, to też szał traw mnie ogarnia. ;:223 Miłego weekendu u rodziców. ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko widać że lubisz porządeczek! kosztuje Cię to dużo pracy, ale efekt jest!
Każdy ogródek jest inny i każdy odzwierciedla charakter ogrodnika :D Jedynie ręce bolą od tego ciągłego przesadzania :;230 Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ewelinko, może między hortensjami a jeżówkami posadz zielone hosty o wysokich kwiatach? Będą ozdobne cały czas. Niektóre odmiany mają tak wysokie kwiatostany jak ta jeżówka :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko, czuję że będzie jeszcze piękniej na nowej części już jest teraz u Ciebie... to dopiero będzie szał. Te trawy ;:167
Wspaniałe masz hortensje! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Oj mi też trawy zaczęły się bardzo podobać pod wpływem forumowych ogrodów. Tylko, że to był etap, kiedy u mnie już nie było miejsca :roll: Trawy wyglądają cudownie, ale potrzebują przestrzeni... Więc u Ciebie będą idealnym wyborem, będziesz mogła zaszaleć z wyborem tych kolorowych "puszków", a ja sobie pooglądam i pozazdroszczę :wink:
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ewelinko, pięknego uchwyciłaś tygrzyka ;:215 U mnie w ogrodzie też są, ładnie komponują się z różami :lol: Serio, jeden zrobił sobie pajęczynę w róży Friedenslicht i stwierdziłam, że ładnie do siebie pasują :D

Piękne obłoczki, w bardzo urokliwym miejscu mieszkasz, widac nierówności terenu. U mnie to płasko jak.. z bicza strzelił :wink:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Chwilkę mnie nie było bo ostatnio jakoś nie mam czasu na forum. Bywam chwilami z doskoku ale to tylko na moment . Wróciłam w niedzielę z wyjazdu a w tym tygodniu mam masę spraw do załatwienia. Trzeba było uzupełnić szafkę dziewczynek przed przedszkolem, kupić nowe ciapy , zamówić węgiel. Za trzy tygodnie mamy wesele więc musiałam załatwić sobie sukienkę a eMa garnitur poszedł do odświeżenia . Poza tym okulista, stomatolog itd, itp . Urwanie głowy mówię Wam ;:131 . Ogród musi teraz radzić sobie sam. Za tydzień jak dziewczynki będą w przedszkolu to na pewno wszystko nadrobię ;:108 . Planuję małe przeróbki ale zobaczymy co mi z tego wyjdzie. W zasadzie wszelkie zmiany wolę wykonywać wiosną bo ziemia jest ładnie nasiąknięta i widać nosy cebulowych ;:224 . Dzisiaj zdjęć nie będzie ale obiecuję poprawę w najbliższym czasie ;:108 .

Mariolu tak to już jest, że każdego kręcą różne rośliny i to jest dobre bo dzięki temu mamy różne ogrody ;:108 . Szkoda, że Twoja sąsiadka jest taka uparta bo tylko teren marnuje się ;:222 . Przez wakacje było trudno cokolwiek zrobić z dziećmi w ogrodzie ale zaraz mamy wrzesień więc będę miała kilka godzin luzu . Na pewno znajdę czas na ogrodowe przyjemności ;:224 . Dzieci w wieku szkolnym faktycznie trzeba przypilnować z lekcjami. Moja znajoma ma syna w szkole i mówi, że sporo zadań ma zadawanych do domu i potem musi z Nim przy książkach siedzieć. No niestety taka rola Matki ;:131 .

Aniu-anabuko dziękuję, wyjazd całkiem udany chociaż szybko się skończył . Rabata z hortensjami na razie czeka na dalsze pomysły ale faktycznie kolor by się tam przydał ;:224 . Pomyślę, przeanalizuję i w końcu może kiedyś ją skończę :;230 .

Dorotko nie podwiązuję swoich hortensji. Stoją na baczność a jedynie po silnym deszczu trochę się uginają, jednak szybko wracają do pionu. Mam chyba jakieś fajne odmiany ;:224 . Niestety nie wiem co to bo zamawiałam co prawda na forum ale nie jestem pewna tych odmian ;:185 . Jedna z nich miała być Limelight a na pewno nią nie jest. Vanilla Fraise mi się marzy ale kupowałam i też pomylona ;:145 . Kupiłam w B jeszcze trochę cebul i na razie stopuję. Czekam na ofertę Lid i w tym roku tyle. No , może jeszcze zamówię coś w październiku z przecen internetowych ;:306 . Spóźnione podziękowanie ;:196 .

Olu ja w przyszłym tygodniu będę w szkółce ale szaleć nie będę bo takie mam postanowienie ;:131 . O dziwo na ten moment miejsca na nowe rośliny nie mam więc czekam na razie z większymi zakupami . Sama nie wiem co na tej rabacie posadzę ale właśnie myślałam o trawach . Może Red Baron byłby tam fajnym kolorem ??

Lucynko no jasne, że mi to nie przeszkadza ;:224 . Dobra pogoda we wrześniu to by się akurat przydała . Mam nadzieję, że dopisze i Tobie i mi . Dziękuję, akumulatory naładowane ;:196 . Pozdrawiam :wit .

CDN
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Małgosiu -PEPSI pomiędzy jeżówkami posadziłam Turzycę Ptasie Łapki. Akcent koloru by się przydał ale jeszcze do końca nie wiem co wybrać. Myślałam raczej o trawce Red Baron bo widziałam zdjęcia jak fajnie komponuje się z hortensjami. No nie wiem :roll: .

Soniu właśnie tak mi się wydaje, że te hortensje za dwa lata będą koło jeżówek. A może powinnam zamiast zielonych posadzić jakieś różowe jeżówki ?? Wtedy będzie odrobina koloru ;:224 . Sporo tej zieleni tam jest i sama nie wiem czy to mi się podoba ;:219 . Nie chcę zmieniać obwódki z zielonych żurawek bo fajnie sobie rosną. Co proponujesz ?? Czy te zielone jeżówki dobrze tam wyglądają czy jednak mnie poniosło :lol: ?? Dziękuję, weekend był udany ale za szybko się skończył. Pozdrawiam :wit .

Marysiu piszesz, że każdy ogród odzwierciedla charakter ogrodnika i może jest w tym trochę prawdy . Chociaż nie pamiętam, żebym kiedyś była taka uporządkowana ;:306 . Raczej charakterna i pyskata :oops: ale z wiekiem to mi się zmieniło . Odkąd mam dzieci spoważniałam i dojrzałam ;:108 . Tak sądzę przynajmniej ;:306 . A przesadzanie lubię i na razie ręce mnie nie bolą :wink: . Pozdrawiam :wit .

Moniko pierwsza moja myśl to były właśnie hosty ale jestem przekonana, że za 2 lata zanim te hosty na dobre się rozrosną to te hortensje je po prostu zjedzą. One rosną wielkie a tam wiele miejsca nie ma ;:185 . No nie wiem sama jeszcze co z tym fantem zrobię. Ciągle zmienia mi się koncepcja i powoli mam już tego dość ;:306 .

Basiu dziękuję ;:196 . Traw na pewno u mnie przybędzie a i hortensji jeszcze kilka zmieszczę . Czekam z niecierpliwością ;:131 .

Aniu masz rację, trawy wbrew pozorom też potrzebują troszkę przestrzeni . Na pewno będę je sadziła bo bardzo mi się podobają i jest ich całkiem sporo. Poza tym świetnie komponują się z innymi roślinami ;:333 . Same plusy. Przykro mi, że u Ciebie już brak miejsca :( .

Dominiko u mnie spotkałam tylko tego jednego tygrzaka a z reguły na różach widuję kwietniki ;:108 . Trudno było zrobić mu fotkę bo pajęczynę miał nisko i nie miałam jak zerkać w obiektyw . O tak, w mojej okolicy jest sporo nierówności terenu . Mnie to czasem wkurza chociaż ma swój urok. Pozdrawiam :wit .

Pozdrawiam i udanego dnia Wam życzę a ja wracam do obowiązków :wit .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Sorry, że się wtrącę ale czy zielony i biały to nie są kolory :wink: :;230 Jedną rabatę możesz mieć bardziej stonowaną. Mi tam nie brakuje koloru, mi tam brakuje czegoś zimozielonego, bo rabata będzie przyciągać wzrok tylko w sezonie wegetacyjnym. Jak limonkowo-zielone jeżówki to może cyprysik groszkowy filifera nana? Można je przycinać.
Jeżeli nie chcesz zimozielonego to brak silnego akcentu, większego liścia. Np hosty limonkowe, jak radzi Monika lub bergenia- wyrazista zieleń. Bergenię łatwiej ograniczyć bo urywasz liść i już jest jej mniej. A może limonkowy przywrotnik?
Albo coś z liśćmi bardziej pionowymi np właśnie Red Baron. Kolor i faktura za jednym zamachem. Liliowce?
Coś wymyślisz, dobrze ci idzie
https://pl.pinterest.com/pin/297800594101053124/ limonkowa hosta
https://pl.pinterest.com/pin/297800594093855071/ a może łubin. Limonkowy jest boski
https://pl.pinterest.com/pin/297800594092419711/ fajne też są kulki z trzmieliny
https://pl.pinterest.com/pin/297800594090105263/ albo wilczomlecz
https://pl.pinterest.com/pin/297800594090104687/
https://pl.pinterest.com/pin/297800594088581127/ to jest niesamowite połączenie

Ale wiesz, ja jestem świrnięta na punkcie kolorystyki, więc wcale nie musi ci się to podobać :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”