Witam forumowiczów zaglądających do mnie
Na początek pokażę Wam co spotykam w drodze na działkę
Po drodze mijamy małe gospodarstwo, urzęduje tam fan małych koników, zorganizował sobie kilka sztuk ,2 klacze wiosną oźrebiły się i teraz to juz spora gromadka. Jakaś mała rasa,źrebaczki są śmiesznie małe ... to takie brykające zabawki...
Często zatrzymujemy się aby popatrzeć bo to miły widok.
Przez teren działek przechodzi kanał a na nim mieszka rodzina łabędzi. Przy nim teren jest opuszczony bo często zalewany więc spokój i idealne miejsce na wychowanie piskląt.W ub roku też ich widywałam.
Łabędzia rodzinka dochowała się 7 piskląt - oby wszystkie doczekały dorosłości
Mijamy też ogromną kępę drzew . To czeremcha a jej zapach w czasie kwitnienia roznosi się daleko .
Przystaję - cieszę oczy - głęboko wdycham zapach bo jest cudowny i ... idę dalej ...
Wczesna wiosną zbieram pączki kwiatowe ( gemmoterapia) i robię mikstury na %.
Zrywałam tez kwiaty do suszenia i od razu część macerowałam w oleju.

Na dziś koniec wycieczki po drodze prowadzącej na działki ale zapraszam niebawem na c.d.
maniusika- Janko witaj. Floksy pięknie wyglądają w trakcie kwitnienia ale po już mnie denerwują swym wyglądem bo często podsychają. Od jakiegoś czasu solidnie je skracam i juz lepiej.
Od znajomej z forum w ub roku dostałam kilka kolorów ale malutkie i muszę je podpaść aby pokazały na co je stać. Wiosną kwitnie mnóstwo bylin i dzięki nim jest kolorowo
Aster alpejski Christina w moim ulubionym kolorze
tencia -Teresko witam i dziękuję za życzenia.
Z cebulowymi czasami są takie wpadki. Narcyzy nie cach ze mną współpracować i jeśli coś zakwitnie to takie ... mizerne. Choć w tym roku nie powinnam się złościć bo jednak coś zakwitło i ... zapachniało .
Tez powoli zaczęłam wykopywać bo te wcześniejsze już prawie zaschły.
Lubię w ogrodzie biel i wiosną jest jej sporo - krzew
Fotergilla większa ma tak śmieszne szczotkowe kwiaty
Na brzegach stawu kwitnie
bobrek trójlistkowy
JAKUCH - Jadziu warto mieć tulipany o zróżnicowanym terminie rozkwitania.
Część moich mniejszych cebul mam na zapasowej rabacie w półcieniu. Jeśli coś zakwitło to też później i dzięki temu miałam z czego brać na kompozycje do wazonu.
Nie zawsze jestem na działce więc taki bukiet miły dla oczu.
Takim wielkim naturalnym bukietem jest
kalina koralowa -Roseum i właśnie pod nią jest ta zapasowa cienista rabata gdzie ląduje wszystko do przechowania ...
W tle widać drzewko iglaste. To jodła przywieziona z południa kraju (w torebce) - pamiątka po spacerze w górach stołowych a mus było spacerować bo jeździłam tam po zdrowie.
Dumna jestem z niej bo pięknie rośnie i jest żywa pamiątką.
Kasiula17 - Kasiu dziękuję. Trochę pracy z tymi cebulowymi ale wiosną jak widać efekty to serce się raduje i nie szkoda poświęconego czasu i kasy.
cyma2704 - Soniu witam i dziękuje za miłe słowa.
Mam podobne zdanie co do przetacznika ... sporo innych też krótko kwitnie ale uprawiane w dużej kępie mają swój urok .
Drobniutkie małe kwiatuszki
marzanki wonnej wielkości 4-6 mm w dużej ilości ładnie się prezentują - do tego pachną i są owadopylne - same zalety
Dla Ciebie
Jutro reszta odpowiedzi bo już późno .
Dobranoc