Namiastka ogrodu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p
Od: 21 wrz 2013, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Namiastka ogrodu

Post »

Witaj Ewuniu.
Właśnie posiałam swoje sasanki, na razie na wacik ,ale nie miałam nasion w lodówce ;:14 i teraz nie wiem co z tego będzie ,czy wykiełkują?
Czekać dalej czy może wstawić na trochę do lodówki? Ewuniu może coś poradzisz.
Pozdrawiam Małgosia
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Sasanki długo kiełkują. Ja już nadzieję straciłam i byłam bliska likwidacji pudełeczka.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ula, ważne jest, żeby nasiona były świeże, muszą mieć długi okres przydatności do siewu. Stratyfikacja też chyba jest ważna

Małgosiu ja to bym je zdjęła z wacika i dała do specjalnej ziemi do siewu. Delikatnie posyp ziemią i utrzymuj wilgoć. Ja mam mały pojemnik włożony do reklamówki, którą związuję i jak jest cieplej, jest słoneczko to rozwiązuję reklamówkę w celu przewietrzenia. Już bym nie wkładała do lodówki. Myślę, że byś im zaburzyła proces wegetacji.

Kasiu, moje pierwsze wykiełkowały po niespełna dwóch tygodniach.

Siewki podlewam strzykawką do zastrzyków z igłą. Wtedy dozuję pod siewki.

Długo kwitnie forsycja, jej deszcz nie straszny. U nas prawie codziennie pada. O dziwo ziemia wcale nie jest mokra tylko lekko wilgotna

Obrazek

Długo tez kwitną prymulki

Obrazek

A to moja największa radość. Kupiłam kiedyś niekwitnącą magnolię Black Tulip. Długo skrywała tajęmnicę, czy to ona. Wczoraj uchyliła rąbek tajemnicy - może to ona, nie jestem pewna, cos ten kolorek za jasny ;:11

Obrazek

Z niecierpliwością czekam na pierwszy kwiat. Obok rośnie magnolia Yellow Bird - powinien być fany duet

-- 18 kwi 2016, o 08:03 --
Pashmina pisze:Ula, ważne jest, żeby nasiona były świeże, muszą mieć długi okres przydatności do siewu. Stratyfikacja też chyba jest ważna

Małgosiu ja to bym je zdjęła z wacika i dała do specjalnej ziemi do siewu. Delikatnie posyp ziemią i utrzymuj wilgoć. Ja mam mały pojemnik włożony do reklamówki, którą związuję i jak jest cieplej, jest słoneczko to rozwiązuję reklamówkę w celu przewietrzenia. Już bym nie wkładała do lodówki. Myślę, że byś im zaburzyła proces wegetacji.

Kasiu, moje pierwsze wykiełkowały po niespełna dwóch tygodniach.

Siewki podlewam strzykawką do zastrzyków z igłą. Wtedy dozuję pod siewki.

Długo kwitnie forsycja, jej deszcz nie straszny. U nas prawie codziennie pada. O dziwo ziemia wcale nie jest mokra tylko lekko wilgotna

Obrazek

Długo tez kwitną prymulki

Obrazek

A to moja największa radość. Kupiłam kiedyś niekwitnącą magnolię Black Tulip. Długo skrywała tajęmnicę, czy to ona. Wczoraj uchyliła rąbek tajemnicy - może to ona, nie jestem pewna, cos ten kolorek za jasny

Obrazek

Z niecierpliwością czekam na pierwszy kwiat. Obok rośnie magnolia Yellow Bird - powinien być fany duet
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Ależ magnolia...one potrafią dać spektakl :). A ja sasanki podzieliłam i w tym roku właśnie zakwitła "córeczka" :)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, kiedyś myślałam ,że sasanki są trudniejsze w uprawie, ale óki co moje obawy się nie sprawdzają. Gratuluje pieknej córeczki, takie małe a tak cieszy

U mnie jest zimno i roślinki strajkują. Stoją w pąkach i karzą mi pisać zażalenie do matki natury :-)
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Piękna magnolia, i forsycja cudnie kwitnie. :D
Moja jakoś od kilku lat od razu idzie w liście...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Twoja magnolia to raczej inna odmiana. Black Tulip jest zdecydowanie ciemniejsza. Pocieszające może być to, że w zasadzie każda magnolia jest piękna ;:333 :D
Faktycznie długo kwitnie forsycja. Miałam chęć na zakup białej forsycji, ale się spóźniłam i już mi brakło ;:222
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p
Od: 21 wrz 2013, o 23:22

Post »

Witaj Ewuniu.
Z sasankami zrobię tak jak mówisz posadzę do ziemi , zostawię tylko parę nasionek na waciku żeby zobaczyć czy coś wykiełkuje.Moja jedyna sasanka z zeszłego roku zakwitła jest fioletowa ;:215 . U mnie też chłodno roślinki stoją w miejscu ,tulipany jeszcze w pąkach, z cebulowych to tylko szafirki kwitną i to tyle. Ciekawe kiedy zrobi się w końcu ciepło i roślinki pokażą kolorki. U ciebie już tyle pięknych roślinek kwitnie ,u mnie cisza.Magnolia piękna ;:215 .
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Ewo dziękuję :). U nas dzisiaj bardzo zimno i wieje tak, że o mało mi głowy nie urwało :;230 .
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od dwóch dni świeci słońce, coś tam się nieśmiało dzieje

Nieśmiało startuje wiąz Geisha. ubóstwiam jego młode listeczka

Obrazek

Kwitnie coraz więcej cebulowych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jutro będzie duszonka ze smardzy bo mam ich bardzo dużo

Obrazek

Magnolka kwitnie i nie mogę się na nią napatrzeć

Obrazek

Robi się kolorowo, tak jak lubię :-)

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Trzmiel w dziwnym kolorze

Obrazek
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Ewuniu, przepiękna magnolia ;:167 i tulipany w brzoskwiniowym kolorze ;:138 U mnie też były dwa dni słoneczne i starałam się je maksymalnie wykorzystać w ogrodzie. Niestety od jutra znów ma padać i tak cały następny tydzień ;:223 Za chwilę rośliny mi się utopią ;:110
Ula
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj:)

Z dnia na dzień coraz bardziej rabaty się zapełniają,u Ciebie piękne tulipany i cebulowe ;:333
Magnolie teraz mają swój czas,niech chwila trwa,ja jeszcze czekam na moją jedną spóźnialską...a mianowicie Yellow Bird,wiem,że ją masz,też jeszcze w pąkach?
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witaj Ewciu .U Ciebie wiosna w pełni ,sasanki piękne .Zapisałam sobie jak je wysiewać i za rok tak zrobię .U mnie prace przebiegają wolno, nie zawsze moę być na ogrodzie .Cieszę się jednak z każdego postępu .Ogród spory a ręce tylko dwie .Tymczasem podziwiam wiosnę u Ciebie .Dzięki . ;:167
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula, ja też działałam na całego, żeby jak najwięcej podrobić. Dzisiaj podsypałam nawozem tuje i róże obornikiem. Jak będzie deszczyk to je zasili. U mnie coś się dzieje z liliowcami, maja jakąś chorobę a nigdy wcześniej mi nie chorowały. Uważałam je za bezproblemowe rośliny.

Aniu, Twoja magnolia YB już ma żółty kolorek a moja jeszcze śpiąca królewna

Elu, u mnie też tylko dwie ręce robią. Reszta rodziny nie ma czasu. Może później będzie pomoc.

Zakwitają kolejne tulipany i niestety nie zawsze zgodne z tym co kupiłam.
Te to nie moje kolory. Chodzę koło nich i się zastanawiam, czy mi się podobają. Dzisiaj stwierdziłam, że bardzo ożywiły rododendrony i fajnie komponują się z ich zielenią.

A teraz zagadka
Co to jest ?

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”