Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

Puma
Mikusia ma rację - dalia Kelvin Floodlight jest dalią w kolorze żółtym, chociaż często zdarza się jej wybarwić w dużym stopniu na kolor jasno żółty, a nawet kremowy. Zawsze jednak zachowuje swój specyficzny, formalny kształt ogromnego (pow. 25 cm) kwiatu, który zwykle lekko "pochyla się" ku dołowi (pewnie z racji, że jest dość ciężki). Poza tym to jest niska dalia (ok. 100 cm wysokości). Twoje zdjęcie kojarzy mi się z odm. Bull's Pride albo Silver City - obie Stanisław posiada w swojej kolekcji...

Moja Bull's Pride

Obrazek

Niestety nie mam zdjęcia Silver City, bo nie posiadam tej odmiany...
Ale jest tu:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/or ... f9b9c1.jpg
Pozdrawiam
Barbara
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mnie się wydaje , że Pumy to jednak może być Kelvin Floodlight ... u mnie też na zdjęciach tak blado wychodzi.....
może to wina oświetlenia i aparatu ....ale zapewniam , że w rzeczywistości ładniej wygląda i ma intensywnie żółty kolor .

Obrazek

Basiu Twoja Bull's Ppride piękna , kwiat wygląda na duży ;:138
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście, Adamie, Twój Kelvin piękny i nad wyraz obficie kwitnący, ale też taki jakoś małożółty, widocznie w tym roku tak ma... Ja nie mam tej odmiany, więc nie mogę porównać... ale być może to nie jest do końca wina aparatu, tylko nadmiaru słońca...
Bull's Pride w tym roku nie jest oszałamiająco duża - ok. 20 cm, bywało: miała większy kwiat...

Ale dalie w tym roku tak się prezentują, jak je pokazujemy... dobrze, jak w ogóle kwitną ;:108
Hodowcy wciąż rezygnują z wystaw, bo nie ma co wystawiać...
Ale w Trutnowie wystawa odbyła się pomimo wszystko i wypadła całkiem, całkiem... co możecie zobaczyć tu:

https://picasaweb.google.com/1028123393 ... 015Trutnov

No i skądś by trzeba było postarać się o te indyjskie, czy jakieś tam, kaczki, co to karmią się ślimakami - jeden poważny problem mielibyśmy z głowy... jak by tak jeszcze jakiś racjonalizator - myśliciel wymyślił, jak skłonić deszcz, żeby padał, kiedy jest potrzebny, to ho,ho :!: bylibyśmy szczęśliwi ;:306

Zdradzę Wam, że w Olsztynie - 12 września - wystawa dalii się odbędzie, a Stanisław postanowił pojechać...
bez eksponatów oczywiście, bo z Ptaszkowa do Olsztyna kawałek drogi jest - no i uciąć nie bardzo byłoby co...
ale obecnością wystawę zaszczyci, więc i zdjęcia jakieś obejrzymy ;:130
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaglądając do cudzych ogrodów...

https://www.youtube.com/watch?v=k8rWbt40KgA
Pozdrawiam
Barbara
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Byłam ostatnio w niemczech i tam mają raj daliowy ,ogródki działkowe są pełna a w sklepach dalie, kwiaty ich mają wielość talerza drugiego danie , takie wielkie kwiaty a kwiatek w doniczce 5litrowej , cuuuudowne widoki :D
Bożena
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zauważcie, ze w ogrodzie Geoffa szału nie ma! Dalie nie kwitną, jak w zeszłym roku. Czyli ten sam problem, co we wszystkich daliowych ogrodach.
A co do niemieckich ogródków - można u nich kupić nawozy, które są dedykowane do różnych roślin i kwiatów. Oni codziennie do takiej doniczki leją litr wody z nawozem. W ten sam sposób można uprawiać np pomidory :wink:
U nas np nie ma zwyczaju uprawy dalii na kwiat cięty, wolimy róże z Afryki ;:222
Gdzie uprawia się dalie na kwiat cięty, popularność ich jest większa, dostępność nawozów, akcesoriów też!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Film z ogrodu Geoffa i Heather's pochodził z dnia 5 sierpnia. Aktualny, z dnia 27 sierpnia, jest poniżej...Sporo się zmieniło...
W kwestii nawozów specjalnych przeznaczonych dla określonych grup roślin to u nas też są, tylko trochę by to nas drogo wyniosło więc nie używamy. I za mało o nich wiemy. Do kultury ogrodniczej nie przywiązujemy zresztą takiej uwagi jak w krajach bardziej rozwiniętych - podobnie zresztą jak do innych kultur...

https://www.youtube.com/watch?v=khUvABppRFU
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nawozy do róż i do rododendronów kupimy tanio w supermarketach, to dlaczego nie ma dla dalii? Nie ma problemu, żeby skomponować nawóz zbliżony do pomidorowego i sprzedawać po parę zł za worek. Kwestia popytu, ile ludzi uprawia dalie? U mnie na osiedlu może z 2 - 3 osoby na kilkaset domków! Przecież lepiej wygląda trawnik i tuje! :wink:
I ładnie to ujęłaś Basiu: ..."Do kultury ogrodniczej nie przywiązujemy zresztą takiej uwagi jak w krajach bardziej rozwiniętych"... Myślę, że chodzi bardziej o to, że do uprawy każdej rośliny trzeba się przygotować teoretycznie i praktycznie. Ludzie chcą mieć piękne rośliny, kupują karpy, ale często ziemia i stanowisko nie jest przygotowane, a już podczas wzrostu też trzeba wokół rośliny pochodzić: wypielić, podlać, uszczyknąć, itd.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Ten prawdopodobnie Kelvin jest żółty nie bardzo ale żółty nie kremowy czy biały kwiat jeszcze nie całkiem rozwinięty ma już 20 cm średnicy, bardzo mi się podoba. Jest Kevinem czy nie, jest piękny.
Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Miłko nie sprzedaje się dalii ciętej w kwiaciarniach, ale ludzie chętnie bukiety do wazonów biorą. Tak się zdenerwowałam w piątek jak dotarłam na działkę, bo kwiatów prawie wcale nie było. A to jedna ciocia była i potrzebowała kwiatów na bukiet, a potem druga, a potem kolega syna na bukiet dla mamy i jego koleżanka... A moja mama dobra dusza dla wszystkich ścinała, a dla mnie zostały same zielone krzaki... :evil:
sylwekw

Post »

Bo wziąć za darmo to nie to samo co kupić :-) jak miałaś okazję się przekonać ..
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Co do uprawy dalii , to mnie się wydaje , że ludziom się nie chce ... są wygodni . Jakby nie było to z daliami jak i innymi cebulowymi roślinami . które trzeba na zimę wykopywać jest wiele zajęcia i jeszcze dochodzi przechowywanie bulw przez zimę co niektórym na pewno sprawia trudność .....bo przecież dostępu do nawozów różnorakich nie brakuje , a jeśli chodzi o konkretną grupę roślin to wystarczy tylko poczytać etykiety , a wiele nawozów ma ten sam lub podobny skład .
U mnie na wsi też nie wiele osób uprawia dalie , pewnie by policzył na palcach u jednej ręki ...
a już w dużych ilościach po kilkadziesiąt krzaków to już w ogóle -chyba tylko ja . Pomimo suszy dalie nie kwitną jak w poprzednich latach , ale też nie mogę narzekać - nie jest najgorzej . Podlewane były 2 lub 3 razy , u mnie ziemie są ciężkie , więc ta wilgoć w ziemi trochę dłużej się utrzymuje . Więcej podlewane nie będą bo 2 czynne studnie na działce już wysychają .
Pomimo to już kilka razy dalie były cięte na potrzeby przystrojenia kościołów , bardzo ładnie wyglądają w kompozycjach - szkoda , że nie uprawia się je na kwiat cięty ,
pewnie dlatego , że są krótkotrwałe .

Takie cudo zakwitło od p. Stanisława .... nie było numerku , co to może być ? wysokość ok.100 cm. kwiat 20 cm.

Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adamie, podejrzewam, że może to być Canby Centennial albo Mero Star... chociaż Canby Centennial jest dalią niską (100 cm), a Mero Star wyższą (120 cm), ale w tym roku wysokość daliowego krzaczka nie może być miarodajną i obiektywna cechą wyróżniającą. Z przebarwieniami też może być różnie...
Może to być także Babylon Purple (zwana tez Babylon Purpur), która miewa takie rozjaśnienia na końcach płatków, chociaż nie aż tak duże...

http://emcknight.photoshelter.com/image ... .bcb9QgOkQ
Canby Centennial

https://www.pinterest.com/pin/105905028712324778/
Mero Star

http://www.hydrotip.de/index.php?pic=14374
Babylon Purple (Purpur)

Kształt kwiatu, płatków i ich ułożenie mogą wskazywać na tę trzecią wersję...
Pozdrawiam
Barbara
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Zapomniałam zrobić zdjęcia jak dalie Pana Stanisława kwitną u moich znajomych. :oops:
Cudowny widok mają, codziennie porcje wody dostają, nawet jak burza ich połamała to i tak widok cudowny, aleja dalii. ;:63
Bożena
dagmarazap
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 gru 2013, o 13:53

Post »

Moje dalie jeszcze zipią,lecz niektóre przestają kwitnąć podlewam je codziennie nosząc wodę z potoka,teraz przez nadmiar slońca kwiaty wyblakłe.Miałam to szczęscie że w marcu je podpędziłam,i tak oto tym sposobem zachwycały mnie i wszystkich mijających mój ogród ;:3

Obrazek
Pening Qin

Obrazek

Break Out

Obrazek
Yara Fals

Obrazek
Dalia z tamtego roku nr 113,czyli Gyo-un,lecz nią nie jest Basiu pomóż,kwiat duży,trochę ma żóltego.

Obrazek
Masurao

Obrazek

Babylon Purpur

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”