Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

Co do domku Ja głosuję za cegłą w środku - uwielbiam cegłę zwłaszcza rozbiórkową.
Zdradziłabyś źródło pochodzenia ostróżek?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

1 głos za pozostawieniem cegieł :wit

-- Cz 09 lip 2015 08:22 --

liliowce ;:167 ;:167 ;:167
Rose Tapestry
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bela Lugosi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Summer Wine
Obrazek

Finders Keppers
Obrazek

Joan Senior
Obrazek

Banned in Boston
Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No przynajmniej jedna zaraza mnie omija czyli liliowce, choć piękna im nie można odmówić ;:333
Domek powoli ale się pnie, a ja u siebie proszę i proszę o różne rzeczy i...nic.
Głosuję za gołą cegiełką ;:172 Tak rustykalnie ;:167
Awatar użytkownika
Klara154
100p
100p
Od: 14 sie 2012, o 08:39
Kontakt:

Post »

Moniu,
ja w kwestii Twojego ogrodowego mieszkańca:
jak masz jeża, to jak on zje zatrutego ślimaka to sam się zatruje. Kiedyś w Działkowcu pisali o jeżach w ogrodzie i one są bardzo wrażliwe na wszelką chemię.
Domek: ściany w środku goła cegła i drewniane półki: na nich doniczki, pudełka z nasionami, na jednej wysokości wystawka małych narzędzi może wisieć: gracki, łopatki, grabki - w rządeczku porządeczku. Blatu kawałek musi być do rozsadzania, przesadzania, pikowania, dłubania ;)
I pęczki suszonej lawendy pozawieszane.
Ale się porządziłam w Twoim domku.... :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Bardzo podoba mis ie wizja Klary. Ceglane ściany wykończone drewnianymi elementami. Jestem za! ;:215
Mnie też omija liliowcowa zaraza. Na szczęście. Na razie. :wink:
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moni, ja podobnie jak Ania i Klara jestem za cegłą i drewnianymi wykończeniami, tak romantycznie jest ;:170
Masz fantastyczną kolekcję liliowców ;:180 Rose Tapestry ;:167
Ja dla nich straciłam serce i jestem zniechęcona do liliowców ogólnie. Kupowałam z różnych źródeł i powinnam mieć z 15 odmian, tymczasem mam raptem z pięć (dziwnym trafem odmiany się powtarzają, albo wyglądają tak samo ;:223 ), z czego dwie to bordowe pomyłki :evil: Taki liliowiec Bestseller... kupowałam go już trzy razy i co? I..... pstro :evil: Zakwitł znowu na bordowo :evil: Chciałam mieć fioletowe liliowce, nie bordowe ;:145 Postanowiłam, że nie kupię już żadnego w stanie niekwitnącym. Basta!
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Magicznie u ciebie ;:167 nie mogę się zawsze napatrzeć! Mam pytanko masz nawodnienie w ogrodzie? czy ręcznie podlewasz?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April pisze:No przynajmniej jedna zaraza mnie omija czyli liliowce, choć piękna im nie można odmówić ;:333
Domek powoli ale się pnie, a ja u siebie proszę i proszę o różne rzeczy i...nic.
Głosuję za gołą cegiełką ;:172 Tak rustykalnie ;:167
Oj, Aprilku, jest tyle pięknych liliowców - zachęcam ;:108 To bardzo wdzięczne kwiaty na rabacie ;:333
Dzięki za głosik :)

-- N 12 lip 2015 09:55 --
Klara154 pisze:Moniu,
ja w kwestii Twojego ogrodowego mieszkańca:
jak masz jeża, to jak on zje zatrutego ślimaka to sam się zatruje. Kiedyś w Działkowcu pisali o jeżach w ogrodzie i one są bardzo wrażliwe na wszelką chemię.
Domek: ściany w środku goła cegła i drewniane półki: na nich doniczki, pudełka z nasionami, na jednej wysokości wystawka małych narzędzi może wisieć: gracki, łopatki, grabki - w rządeczku porządeczku. Blatu kawałek musi być do rozsadzania, przesadzania, pikowania, dłubania ;)
I pęczki suszonej lawendy pozawieszane.
Ale się porządziłam w Twoim domku.... :)
:wit
Muszę więc dbać o mojego jeża - rzadko się pojawia, ale widać mieszka tutaj, bo co roku buszuje ;:108 Nie chciałabym go otruć, ale niebieskie granulki już były wcześniej wysypane ;:218 Póki co nie będę dosypywać.
A domek ... - dokładnie tak sobie go wyobrażam, tylko blat na rozsady będzie na zewnątrz ;:333
Szukałam w necie inspiracji, ale nic takiego nie znalazłam, zatem domek będzie intuicyjnie robiony, podobnie jak cały jego zewnętrzny wizerunek.
;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Bardzo podoba mis ie wizja Klary. Ceglane ściany wykończone drewnianymi elementami. Jestem za! ;:215
Mnie też omija liliowcowa zaraza. Na szczęście. Na razie. :wink:
Otóż to, Aniu - na razie :;230 Ja też tak miałam ;:224

-- N 12 lip 2015 09:59 --
Elwi pisze:Moni, ja podobnie jak Ania i Klara jestem za cegłą i drewnianymi wykończeniami, tak romantycznie jest ;:170
Masz fantastyczną kolekcję liliowców ;:180 Rose Tapestry ;:167
Ja dla nich straciłam serce i jestem zniechęcona do liliowców ogólnie. Kupowałam z różnych źródeł i powinnam mieć z 15 odmian, tymczasem mam raptem z pięć (dziwnym trafem odmiany się powtarzają, albo wyglądają tak samo ;:223 ), z czego dwie to bordowe pomyłki :evil: Taki liliowiec Bestseller... kupowałam go już trzy razy i co? I..... pstro :evil: Zakwitł znowu na bordowo :evil: Chciałam mieć fioletowe liliowce, nie bordowe ;:145 Postanowiłam, że nie kupię już żadnego w stanie niekwitnącym. Basta!
Cegła zostaje ;:108
Rose Tapestry jest śliczny - wysoki, dostojny i jednocześnie taki delikatnie pastelowy - zupełnie inny niż pozostałe liliowce.
Ja już mam dużo odmian liliowców, bo coraz bardziej doceniam ich piękno, więc stopniowo zwiększam kolekcję ;:167 Niestety z ich kolorami jest tak jak z różami - wielokrotnie na zdjęciach widzimy inne kolory, a później na żywo są inne i okazuje się, że nie pasują nam kolorystycznie. Wiem coś o tym, ale nie zrażam się ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Filemon24 pisze:Magicznie u ciebie ;:167 nie mogę się zawsze napatrzeć! Mam pytanko masz nawodnienie w ogrodzie? czy ręcznie podlewasz?
Anitko, nie mam nawodnienia i roślinki boleśnie to odczuwają w czasie upałów, bo u mnie nie dość, że kiepska i jałowa ziemia, to jeszcze do tego bardzo przepuszczalna :? Ostatnio miałam fachowców od gazu, którzy kopali głęboko pod instalacje, to nie mogli się nadziwić jak tutaj cokolwiek rośnie w takim kiepskim gruncie. Mam dosłownie 10-15cm jasnej, jałowej ziemi,a później kamień i miejscowo wielkie głazy dolomitowo-wapienne. Woda , nawet po deszczu przelatuje jak przez sito.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, witam Was niedzielnie :wit Dziękuję za głosiki odnośnie domku ;:4 Zostaje cegła ;:108 ;:215
Myślę nad daszkiem, ale raczej będzie z desek, podobnie jak na altance, żeby pasowało ;:173 Domek rośnie powolutku, ma już wstawione wczoraj okienko :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zrobiłam wczoraj pierwsze żniwa lawendowe i uplotłam wielkie serducho ;:167 Lawenda nawet nie odczuła ubytku kwiatów, bo w tym roku rozrosła się pięknie, więc mogę pleść wianki do woli :D
Obrazek

Gdyby domek był gotowy, to zawiesiłabym już tam, ale póki co - do czasu aż uplotę inny i nie skończy się domek, zawisł na drzwiach wejściowych domu mieszkalnego :D :
Obrazek

Pozdrawiam Was Concertowo :wit
Obrazek
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow, super wianek :) co stanowi jego bazę, znaczy co jest w środku?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szamanka pisze:Wow, super wianek :) co stanowi jego bazę, znaczy co jest w środku?
Nic, tylko z dwóch gałązek derenia zrobiłam kształt serca, a na to upinałam lawendę :D Zrobiłam go dosłownie w niecałe pół godziny :lol:
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Monika, Ty to masz talent do rękodzieła ;:180 Ja nigdy nie umiałam pleść, nawet w dzieciństwie koleżanka robiła wianki za siebie i za mnie :;230 W ubiegłym roku nasadziłam szpaler z lawendy i jestem nim mocno rozczarowana - ona ma po prostu za mdły kolor. Twoja lawenda na wianku jest dosyć ciemna i pewnie w ogrodzie robi wrażenie. Chyba muszę chociaż połowę lawendy wymienić na "inny model" ;:224
Domek nabiera kształtu ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Monika, Ty to masz talent do rękodzieła ;:180 Ja nigdy nie umiałam pleść, nawet w dzieciństwie koleżanka robiła wianki za siebie i za mnie :;230 W ubiegłym roku nasadziłam szpaler z lawendy i jestem nim mocno rozczarowana - ona ma po prostu za mdły kolor. Twoja lawenda na wianku jest dosyć ciemna i pewnie w ogrodzie robi wrażenie. Chyba muszę chociaż połowę lawendy wymienić na "inny model" ;:224
Domek nabiera kształtu ;:215
Elwi, jest bardzo dużo odmian lawendy i każda w innym odcieniu, wysokości, długości kwiatostanu... Osobiście polecam Odmianę Grappenhall i Grosso, ale tak naprawdę lubię wszystkie ;:167
Musisz poczytać i zakupić ciemniejszą odmianę, jeśli Twoja nie spełnia oczekiwań ;:108 Ja sadzę odmiany o długich kłosach (te dwie w/w) naprzemiennie z jakąś nn, która jest znacznie niższa, ale bardzo szybko powtarza obfite kwitnienie, ma bardzo ładny kolor. Może spróbuj tej metody :) Zauważyłam też, że wianek robiony rok temu z różnych odmian w części zachował piękny kolor fioletu, a częściowo wypłowiał, czyli to utrzymanie koloru jest też zależne od odmiany.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”