Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9
Co do domku Ja głosuję za cegłą w środku - uwielbiam cegłę zwłaszcza rozbiórkową.
Zdradziłabyś źródło pochodzenia ostróżek?
Zdradziłabyś źródło pochodzenia ostróżek?
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
1 głos za pozostawieniem cegieł 
-- Cz 09 lip 2015 08:22 --
liliowce
Rose Tapestry

Bela Lugosi

Summer Wine

Finders Keppers

Joan Senior

Banned in Boston

-- Cz 09 lip 2015 08:22 --
liliowce

Rose Tapestry

Bela Lugosi

Summer Wine

Finders Keppers

Joan Senior

Banned in Boston

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
No przynajmniej jedna zaraza mnie omija czyli liliowce, choć piękna im nie można odmówić
Domek powoli ale się pnie, a ja u siebie proszę i proszę o różne rzeczy i...nic.
Głosuję za gołą cegiełką
Tak rustykalnie 

Domek powoli ale się pnie, a ja u siebie proszę i proszę o różne rzeczy i...nic.
Głosuję za gołą cegiełką

- Klara154
- 100p
- Od: 14 sie 2012, o 08:39
- Kontakt:
Moniu,
ja w kwestii Twojego ogrodowego mieszkańca:
jak masz jeża, to jak on zje zatrutego ślimaka to sam się zatruje. Kiedyś w Działkowcu pisali o jeżach w ogrodzie i one są bardzo wrażliwe na wszelką chemię.
Domek: ściany w środku goła cegła i drewniane półki: na nich doniczki, pudełka z nasionami, na jednej wysokości wystawka małych narzędzi może wisieć: gracki, łopatki, grabki - w rządeczku porządeczku. Blatu kawałek musi być do rozsadzania, przesadzania, pikowania, dłubania ;)
I pęczki suszonej lawendy pozawieszane.
Ale się porządziłam w Twoim domku....
jak masz jeża, to jak on zje zatrutego ślimaka to sam się zatruje. Kiedyś w Działkowcu pisali o jeżach w ogrodzie i one są bardzo wrażliwe na wszelką chemię.
Domek: ściany w środku goła cegła i drewniane półki: na nich doniczki, pudełka z nasionami, na jednej wysokości wystawka małych narzędzi może wisieć: gracki, łopatki, grabki - w rządeczku porządeczku. Blatu kawałek musi być do rozsadzania, przesadzania, pikowania, dłubania ;)

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Bardzo podoba mis ie wizja Klary. Ceglane ściany wykończone drewnianymi elementami. Jestem za!
Mnie też omija liliowcowa zaraza. Na szczęście. Na razie.

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moni, ja podobnie jak Ania i Klara jestem za cegłą i drewnianymi wykończeniami, tak romantycznie jest
Masz fantastyczną kolekcję liliowców
Rose Tapestry
Ja dla nich straciłam serce i jestem zniechęcona do liliowców ogólnie. Kupowałam z różnych źródeł i powinnam mieć z 15 odmian, tymczasem mam raptem z pięć (dziwnym trafem odmiany się powtarzają, albo wyglądają tak samo
), z czego dwie to bordowe pomyłki
Taki liliowiec Bestseller... kupowałam go już trzy razy i co? I..... pstro
Zakwitł znowu na bordowo
Chciałam mieć fioletowe liliowce, nie bordowe
Postanowiłam, że nie kupię już żadnego w stanie niekwitnącym. Basta!

Masz fantastyczną kolekcję liliowców

Ja dla nich straciłam serce i jestem zniechęcona do liliowców ogólnie. Kupowałam z różnych źródeł i powinnam mieć z 15 odmian, tymczasem mam raptem z pięć (dziwnym trafem odmiany się powtarzają, albo wyglądają tak samo

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Magicznie u ciebie
nie mogę się zawsze napatrzeć! Mam pytanko masz nawodnienie w ogrodzie? czy ręcznie podlewasz?

- Alania
Oj, Aprilku, jest tyle pięknych liliowców - zachęcamApril pisze:No przynajmniej jedna zaraza mnie omija czyli liliowce, choć piękna im nie można odmówić![]()
Głosuję za gołą cegiełkąTak rustykalnie

Dzięki za głosik

-- N 12 lip 2015 09:55 --
Klara154 pisze:Moniu,

Muszę więc dbać o mojego jeża - rzadko się pojawia, ale widać mieszka tutaj, bo co roku buszuje

A domek ... - dokładnie tak sobie go wyobrażam, tylko blat na rozsady będzie na zewnątrz

Szukałam w necie inspiracji, ale nic takiego nie znalazłam, zatem domek będzie intuicyjnie robiony, podobnie jak cały jego zewnętrzny wizerunek.

- Alania
Otóż to, Aniu - na razieaneczka1979 pisze:Bardzo podoba mis ie wizja Klary. Ceglane ściany wykończone drewnianymi elementami. Jestem za!![]()

-- N 12 lip 2015 09:59 --
Cegła zostajeElwi pisze:Moni, ja podobnie jak Ania i Klara jestem za cegłą i drewnianymi wykończeniami, tak romantycznie jest![]()
Masz fantastyczną kolekcję liliowcówRose Tapestry
![]()
Ja dla nich straciłam serce i jestem zniechęcona do liliowców ogólnie. Kupowałam z różnych źródeł i powinnam mieć z 15 odmian, tymczasem mam raptem z pięć (dziwnym trafem odmiany się powtarzają, albo wyglądają tak samo), z czego dwie to bordowe pomyłki
Taki liliowiec Bestseller... kupowałam go już trzy razy i co? I..... pstro
Zakwitł znowu na bordowo
Chciałam mieć fioletowe liliowce, nie bordowe
Postanowiłam, że nie kupię już żadnego w stanie niekwitnącym. Basta!

Rose Tapestry jest śliczny - wysoki, dostojny i jednocześnie taki delikatnie pastelowy - zupełnie inny niż pozostałe liliowce.
Ja już mam dużo odmian liliowców, bo coraz bardziej doceniam ich piękno, więc stopniowo zwiększam kolekcję

- Alania
Anitko, nie mam nawodnienia i roślinki boleśnie to odczuwają w czasie upałów, bo u mnie nie dość, że kiepska i jałowa ziemia, to jeszcze do tego bardzo przepuszczalnaFilemon24 pisze:Magicznie u ciebienie mogę się zawsze napatrzeć! Mam pytanko masz nawodnienie w ogrodzie? czy ręcznie podlewasz?

- Alania
Kochani, witam Was niedzielnie
Dziękuję za głosiki odnośnie domku
Zostaje cegła
Myślę nad daszkiem, ale raczej będzie z desek, podobnie jak na altance, żeby pasowało
Domek rośnie powolutku, ma już wstawione wczoraj okienko

Zrobiłam wczoraj pierwsze żniwa lawendowe i uplotłam wielkie serducho
Lawenda nawet nie odczuła ubytku kwiatów, bo w tym roku rozrosła się pięknie, więc mogę pleść wianki do woli

Gdyby domek był gotowy, to zawiesiłabym już tam, ale póki co - do czasu aż uplotę inny i nie skończy się domek, zawisł na drzwiach wejściowych domu mieszkalnego
:

Pozdrawiam Was Concertowo

Myślę nad daszkiem, ale raczej będzie z desek, podobnie jak na altance, żeby pasowało

Zrobiłam wczoraj pierwsze żniwa lawendowe i uplotłam wielkie serducho

Gdyby domek był gotowy, to zawiesiłabym już tam, ale póki co - do czasu aż uplotę inny i nie skończy się domek, zawisł na drzwiach wejściowych domu mieszkalnego

Pozdrawiam Was Concertowo

Wow, super wianek
co stanowi jego bazę, znaczy co jest w środku?

- Alania
Nic, tylko z dwóch gałązek derenia zrobiłam kształt serca, a na to upinałam lawendęSzamanka pisze:Wow, super wianekco stanowi jego bazę, znaczy co jest w środku?

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Monika, Ty to masz talent do rękodzieła
Ja nigdy nie umiałam pleść, nawet w dzieciństwie koleżanka robiła wianki za siebie i za mnie
W ubiegłym roku nasadziłam szpaler z lawendy i jestem nim mocno rozczarowana - ona ma po prostu za mdły kolor. Twoja lawenda na wianku jest dosyć ciemna i pewnie w ogrodzie robi wrażenie. Chyba muszę chociaż połowę lawendy wymienić na "inny model"
Domek nabiera kształtu

Domek nabiera kształtu

- Alania
Elwi, jest bardzo dużo odmian lawendy i każda w innym odcieniu, wysokości, długości kwiatostanu... Osobiście polecam Odmianę Grappenhall i Grosso, ale tak naprawdę lubię wszystkieElwi pisze:Monika, Ty to masz talent do rękodziełaJa nigdy nie umiałam pleść, nawet w dzieciństwie koleżanka robiła wianki za siebie i za mnie
W ubiegłym roku nasadziłam szpaler z lawendy i jestem nim mocno rozczarowana - ona ma po prostu za mdły kolor. Twoja lawenda na wianku jest dosyć ciemna i pewnie w ogrodzie robi wrażenie. Chyba muszę chociaż połowę lawendy wymienić na "inny model"
![]()
Domek nabiera kształtu

Musisz poczytać i zakupić ciemniejszą odmianę, jeśli Twoja nie spełnia oczekiwań