Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Post »

Też mi się spodobała ta piwonia, ale jej wielkość zniechęcająca ;:185 mam nadzieję że Twoja ładnie urośnie ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne tulipanki ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Uwielbiam Twoje opisy ogrodu.
Bo nie tylko same rośliny Pokazujesz, ale historię danego egzemplarza można wyczytać ;:108

Nie wiem z jakiego okresu zdjęcia Wklejasz, ale u mnie drzewa owocowe kwitły około miesiąc temu.
Po tulipanach to już śladu nie ma - tylko liście widać.

A hosty Sadziłaś jesienią, czy wiosna ubiegłego roku?

Szafirki - rzeczywiście takie jasne Masz, ciekawa odmiana ;:167
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

:wit W końcu porządnie popadało wczoraj.Deszcz był już bardzo potrzebny.
Byliśmy wczoraj na bazarku,po zakupy na Komunię Moniki.Weszłam oczywiście w kwiaty ;:224 .I cos tam kupiłam.Ale zdjęć jeszcze nie zrobiłam,więc wstawię innym razem.Dobrze,że deszcz na dobre się rozpadał dopiero koło 11,to nie zmokliśmy.
Anka159 pisze:Śliczne tulipany ; Pięknie i kolorowo jest w twoim ogrodzie. U mnie pierwiosnki już całkiem rozwinięte, a tulipany przekwitają. U Ciebie pewno chłodniej i to pewno dlatego...
Aniu,te pierwiosnki mają taki kształt.Mocniej się nie rozwiną.A tulipany w pełnym rozkwicie teraz.Trochę u nas opóżniony start roślin.
Kasiula17 pisze:Jolu a ja czekam na te jeżówki co siałam rok temu, ciekawe jakie będą.
Ślicznie i kolorowo u Ciebie...
Brawa dla wytrwałych i dały rady w donicach to w gruncie pójdzie im jeszcze lepiej.
Kasiu, u mnie jeżówki też przezimowały i jakies inne bylinki.Ale słabiutkie,to nie liczę na kwiaty :oops: .Słabą mam ziemie i do tego może miejsce nieodpowiednie.
Jak przeżyły zimę w tych doniczkach,to dadzą radę :wink:

Obrazek[/URL

Anetko,nie liczę,że ta piwonia zakwitnie w tym roku.Ale bardzo bym chciała,by miała taki kolor.

Groszek wiosenny,który przyszedł do mnie z lasu ;:224
[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/18580d72980bc420]Obrazek

Blueberry,niestety w marketach zwykle kłącza są małe.Choć przyznam,że mało było gałązek,ale korzeń spory.Zobaczymy,podtuczymy...

Obrazek

Karolinko ;:196

Tulipany ''bukietowe''.Na jednej łodydze nawet 5 kwiatów ;:oj
Obrazek
justus27 pisze:....

Nie wiem z jakiego okresu zdjęcia Wklejasz, ale u mnie drzewa owocowe kwitły około miesiąc temu.
Po tulipanach to już śladu nie ma - tylko liście widać.

A hosty Sadziłaś jesienią, czy wiosna ubiegłego roku?...
Justynko,zdjęcia są aktualne.U mnie wszystko póżniej.Teraz już nie ma kwiatów na wiśniach,ale na jabłoniach jeszcze są ;:108 .Tulipany też w pełni kwitnienia.
Hosty siałam z nasion na wiosnę.Wiem, malutkie wyglądają.Już odrobinę podrosły od zdjęcia.Ale jednak to maluchy.To nic,urosną.Mamy czas :wink:

Pierwiosnek siebolda.Bardziej różowy niż na zdjęciu.Właściwie nie liczyłam,że będzie rósł.Gdy kupiłam z fo,właśnie o takiej porze.Liście duże-zwiędły i wyglądał marnie.Dość szybko liście wyschły.Aż tu patrze na wiosnę,a on się gramoli ;:138 .Mam też biały ,ale nie kwitnie.I jakiś jeszcze,o którym nie miałam pojęcia,że go mam i od kogo :oops:

Obrazek

Za tydzień mam 1 Komunię Moniki.Troszkę się stresuję.Żeby wszystko zgrać i dopracować.Okna już umyłam.Większość zakupów zrobione.Ciuchy kupione,włosy ufarbowane i przycięte.Mięso się właśnie wędzi...co tu jeszcze można zrobić wczesniej?
Komunia w domu,jedzenie robię sama.Jakoś to będzie,nie?

Dla Was serduszka okazała.U nas jest nazywana ''Serce Maryi''.Tu wersja o białych kwiatach.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Oj to na komunię życzę pogody bo spacerek musi być. ;:167
U mnie susza niemiłosierna, podlewam, dziś coś tak kropi od czasu do czasu ale zimnica. ;:223
Już jesteście wyszykowani estetycznie więc o wygląd się nie musicie martwić, jedzenie no cóż zbyt wcześnie lepiej nie robić chyba mrozić lub dawać w słoiki.
Jolu nawozu dawaj to ziemia się poprawi. ;:196
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas fajnie podlało ;:138 .Dziś też chłodno.Mam nadzieję,że przymrozków nie będzie.
Zaraz idę na 'obchód' ogródka.Najmłodszy zasnął.
Własnie,wszystko trzeba szykować na ostatnią chwilę.Bo mrożone i odgrzewane,to już nie to :?

Kasiu ,staram się dawać obornik pod rośliny,czasem na wierzch,przed zimą.Ale już tak mam ciasno,że jak coś nowego sadzę,to robię małą dziurkę i upycham.Gdzie tam miejsce na obornik ;:224
Trochę podsypałam mineralnymi na wiosnę.ale szału nie widzę ;:224
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jolu pomalutku pomalutku a się wzbogaci ;:196 Wczesną wiosną syp a będzie coraz lepiej
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolka ciesz się,że tylko deszcz u Ciebie. Mnie w piątek nawiedził grad, padało przez godzinę, kulki wielkości 2 groszówki. Roślinom się ostro dostało. Wyglądają jak po strzelaninie i dziś dopiero widać, że po tym lodowatym opadzie mają ślady przemrożenia na liściach, a rabarbar nawet łodygi zniszczone. ;:223 Wczoraj była powtórka, dziś tylko deszcz, ale strasznie zimno.
Trzymam kciuki aby wszystko się udało z imprezą komunijną, bo sama ceremonia zawsze to dopracowana. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Jak z nasionek te hosty to wcale nie małe, chyba się pokuszę i też wysieję. Napisz jak pamiętasz kiedy zbierałaś nasiona i wysiewałaś.
Ooo, komunii nie zazdroszczę, roboty masa i stres. Ale jak już masz tyle zrobione to na pewno wszystko się uda. Ja byłam teraz u mojej siostrzyczki, w dodatku jestem jej chrzestną. Mama też robiła w domu ale tylko dla najbliższych.
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Jolu widzę ,że zakupy jak u wszystkich kusza kwiatki kolorkami.Grad był i u nas ale już tydzień na szczęście szkód nie narobił . Zimno popadało ale roślinom potrzebna naturalna woda.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie.Piszę dzis,bo pewnie jutro nawet nie będzie czasu,by włączyć komputer.Będę szykować żarcie na Komunię Moniki :wink:

Obrazek

Kasiula ;:196 .Widziałam Twoje kociaki.Możemy sobie rękę podać.Też mam ''przychówek''.Przybłąkała się koteczka i się okociła u nas na chlewie.M. mówił,że są 4 kocięta-bure jak mamusia.Ja chodziłam,to się nie pokazały,ukryte ,nawet nie pisnęły.A m. przyłapał mamusię na karmieniu-tylko dlatego zobaczył.Dziś rano,przez właz do chlewa(gdzie się trzyma słomę) widziałam,jak buszują.Pewnie zgłodniały,to wyszły.
Cieszę się,bo w sumie zostaliśmy na jednym kulawym kocie ;:224 ;:306 .

Pierwsze pąki na ogniku.Kupionym z przeceny w Obi.Rośnie chyba u mnie ze 2 lata.Jest już wyższy ode mnie,a był może do kolana.W tym roku zakwitnie ;:138

Obrazek
szarotka66 pisze:Jolka ciesz się,że tylko deszcz u Ciebie. Mnie w piątek nawiedził grad...
...Trzymam kciuki aby wszystko się udało z imprezą komunijną, bo sama ceremonia zawsze to dopracowana.
Współczuję strat.Widziałam w wątku.
U nas tylko deszcz,który spokojnie padał,bez wiatru i dobrze przemoczył nasze piaski.Na szczęście obyło się bez przymrozków.Choć gdy przestało padać,to wiatr i zimno było.
Mam plan-wysadzić dziś pomidory.Nie wiem,czy Maciek pozwoli ;:170
A mnie właśnie trochę martwi ceremonia w kościele.Czy Monika w odpowiednim czasie wyjdzie na 'czytanie'.Bo niby próby są.Ale takie skrócone.Jakoś to będzie.
M. dziś będzie szykował stoły.Na większe imprezy mamy ''wioskowe'' stoły i ławy.Ale na chrzciny m. zbił swoje ławy,to teraz zbije i stoły.Nie trzeba będzie jeżdzić i szukać po wiosce.A przecież jeszcze 2 komunie mnie czekają :wink:

Pamiętasz nową rabatę -z tulipanami.Pięknie wygląda.Nic by tam nie rosło,bo winogrona zaraz liśćmi zasłonią.A teraz zachwyca.Dobry miałam pomysł.Choć nie wszystkie tulipany wyszły :evil:.Na zdjęciu mniej efektownie to wygląda...

Obrazek

Obrazek

Anetko,nasiona miałam z Akcji wymiany,chyba mix.Nie pamiętam jak wysiewałam,bo sporo tych wysiewów było.Ale wiem,że na wiosnę.Już widać,że hosty są różne.Część mam w doniczkach,a część w gruncie.Są i 'niebieskie' i zielone i żółte i jakaś z obrzeżem.
Anetko u mnie też Komunia tylko dla najbliższych.Tzn nasze rodzeństwo i rodzice.Ale samych dorosłych się uzbierało chyba 22 osoby plus 9 dzieci?

Obrazek

Beatko,to prawda.Deszcz potrzebny.Podlewanie,to już nie to.U mnie gradu nie było,na szczęście.

Obrazek

Rabata przy domu.
Obrazek

Muszę kończyć,bo Maciek chce na dwór.A jak on się uprze,to nie ma mocnych...
Miłego dnia.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joluś cudnie u Ciebie ;:138 mam nasionka tylko nie było czasu, po niedzieli wyślę :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Dzia za info w sprawie wysiewu.
Rabata tulipanowa ekstra ;:138

Zmoderowano off topic./Iwona
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Mam nadzieję, że pogoda się udała na komunię.
Bo i pospacerować po ogrodzie można było.

Piękna alejka z tulipanami.
I fajna wiosna u Ciebie.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ursa
200p
200p
Od: 30 paź 2007, o 18:46

Post »

Jolcia ;:196 , pozdrawiam Twoje kwiaty, probuję trzeci raz , może będzie szczęśliwy.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”