Wszystko o pomidorach cz. 9
- zenmach
- 200p

- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Moja propozycja do konkursu to "Ja piernicze"

- gosiakmala
- 500p

- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz na pewno nie Twoje, jeszcze nie wiedziałam co to forum jak je sadziłam ;), to były początki mego ogrodnictwa. Nie zapisałam co to za odmiana 
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Awizo? Tu zdjęcie do porównania http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p2575943
- gosiakmala
- 500p

- Od: 9 sty 2011, o 14:27
mmuszę je posiac w tym roku, ale.... nie mam nasion 
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
-
Joneska
- 100p

- Od: 22 cze 2014, o 22:40
A ja nadal miele temat nawożenia startowego.Oto co sobie uporządkowałam.
Nawożenie startowe
Podlać po 7dniach do 14 dni po wysadzeniu
Sporządzić roztwory 0,5 %
Czym podlejemy zależy od pH gleby i rodzaju pomidora(wegetatywne ,zrównoważone lub generatywne)
pH
poniżej 5,5 - saletra wapniowa
od 5,5-6,5- saletrzak, saletra amonowa,fosforan amonu/ Polimag/
powyżej 6,5- siarczan amonu
Rodzaj pomidora
pomidory wegetatywne i zrównoważone-saletrzak
pomidory generatywne-superfosfat
Nadal mam pytania;
W jakiej ilości pod krzak?) 0,5 litra?
Czy fosforan amonu mogę dawać pod generatywne ze względu na zawarty w nim,,amon,,?
Mój saletrzak nie zawiera Cao a MgO to mogę go mieszać z superfosfatem?Z kolei superfosfat wzbogacony zawiera CaO...
.?Tych co wiedzą proszę o odpowiedź.
Nawożenie startowe
Podlać po 7dniach do 14 dni po wysadzeniu
Sporządzić roztwory 0,5 %
Czym podlejemy zależy od pH gleby i rodzaju pomidora(wegetatywne ,zrównoważone lub generatywne)
pH
poniżej 5,5 - saletra wapniowa
od 5,5-6,5- saletrzak, saletra amonowa,fosforan amonu/ Polimag/
powyżej 6,5- siarczan amonu
Rodzaj pomidora
pomidory wegetatywne i zrównoważone-saletrzak
pomidory generatywne-superfosfat
Nadal mam pytania;
W jakiej ilości pod krzak?) 0,5 litra?
Czy fosforan amonu mogę dawać pod generatywne ze względu na zawarty w nim,,amon,,?
Mój saletrzak nie zawiera Cao a MgO to mogę go mieszać z superfosfatem?Z kolei superfosfat wzbogacony zawiera CaO...
- Margo_margo

- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Witajcie
Chciałam Was zapytać o nieco inną sprawę niż nawożenie.
Wyczytałam a raczej ktoś mi podpowiedział, że pomidor Chocolate stripes można sadzić 2 na 1 palik. Czy wszystkie pomidory można tak prowadzić?
Mam bardzo mało miejsca na pomidory a chęć skosztowania różnych odmian ogromna.
Podpowiedzcie proszę niedoświadczonej
Będę sadziła:
Ananas noire,
Black zebra,
Big zebra,
Malachitowa szkatułka,
Carbon,
Złoty ożarowski,
Great white,
Brandywine red,
Brandywine yelow,
Opal essence,
Mandarin cross,
Snow White,
Chocolate stripes,
Black Cherry,
Ildi
Chciałam Was zapytać o nieco inną sprawę niż nawożenie.
Wyczytałam a raczej ktoś mi podpowiedział, że pomidor Chocolate stripes można sadzić 2 na 1 palik. Czy wszystkie pomidory można tak prowadzić?
Mam bardzo mało miejsca na pomidory a chęć skosztowania różnych odmian ogromna.
Podpowiedzcie proszę niedoświadczonej
Będę sadziła:
Ananas noire,
Black zebra,
Big zebra,
Malachitowa szkatułka,
Carbon,
Złoty ożarowski,
Great white,
Brandywine red,
Brandywine yelow,
Opal essence,
Mandarin cross,
Snow White,
Chocolate stripes,
Black Cherry,
Ildi
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Zapoznaj się z tym wątkiem http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=62975
Joneska
Te 0,5 % to jest maksymalne stężenie. Będziesz mieć spokojniejszą głowę/ tym bardziej, że nie znasz zasobności swojej gleby/ jeśli do nawożenia startowego tak dobierzesz stężenie nawozu, by nie przekroczyć w roztworze zawartości azotu ponad 200 mg/l.W przypadku użycia saletrzaku będzie to 7,5 g na 10 l wody. Pod każdy krzak ok 0,5 l roztworu. Roślinie to wystarczy a Ty nie musisz się obawiać zasolenia bez względu na typ pomidora.
Ja stosuję nawożenie startowe nie tylko do pomidorów. Do rozsady ogórków, fasoli szparagowej, selerów, cukinii, porów, kapustnych.
Te 0,5 % to jest maksymalne stężenie. Będziesz mieć spokojniejszą głowę/ tym bardziej, że nie znasz zasobności swojej gleby/ jeśli do nawożenia startowego tak dobierzesz stężenie nawozu, by nie przekroczyć w roztworze zawartości azotu ponad 200 mg/l.W przypadku użycia saletrzaku będzie to 7,5 g na 10 l wody. Pod każdy krzak ok 0,5 l roztworu. Roślinie to wystarczy a Ty nie musisz się obawiać zasolenia bez względu na typ pomidora.
Ja stosuję nawożenie startowe nie tylko do pomidorów. Do rozsady ogórków, fasoli szparagowej, selerów, cukinii, porów, kapustnych.
-
Joneska
- 100p

- Od: 22 cze 2014, o 22:40
forumowicz dziękuje. Zapisałam .Saletrzak w stężeniu 0,075% niezależnie od typu pomidora i 0,5 litra pod krzak.Zrozumiałam ,że tak niskie a zarazem bezpieczne stężenie spowodowane jest nieznanym składem mojego podłoża.Co prawda nastawiłam się na fosforan amonu bo pamiętam z ubiegłego roku sinawe z odcieniem fioletu krzaki w nieogrzewanej szklarni ale niech będzie saletrzak.Na pewno nie zaszkodzi.Pozdrawiam.
Edytuje.Przed chwilą zajęłam sie liczeniem.Te 7,5 g w 10l to 750mg saletry amonowej w 1 litrze czyli czystego azotu 262,5mg.Jak wezmę 0,5 litra to dostarczę krzakowi 131 ,25 N.Nie wiem czy nie powinnam wziąć pod uwagę jeszcze MgO i czy w ogóle ten tok rozumowania jest dobry.
Edytuje.Przed chwilą zajęłam sie liczeniem.Te 7,5 g w 10l to 750mg saletry amonowej w 1 litrze czyli czystego azotu 262,5mg.Jak wezmę 0,5 litra to dostarczę krzakowi 131 ,25 N.Nie wiem czy nie powinnam wziąć pod uwagę jeszcze MgO i czy w ogóle ten tok rozumowania jest dobry.
-
naoomi
- 100p

- Od: 5 sty 2015, o 21:08
Może głupie pytanie ale uprawiał ktoś pomidory pryskając lub podlewając je tylko gnojówka z pokrzywy. Uda się taki plon czy raczej nie?
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Pomidor do danej fazy rozwoju wymaga innej zwiększonej dawki danego pierwiastka.Po posadzeniu innej, w czasie kwitnięcia pierwszych gron i wiązania owoców innej,w fazie kwitnięcia 3-4 grona zwiększa się zapotrzebowanie na potas itd. itp.Stosując samą gnojowkę to tak jakby trzy razy na dzień jeść samą kaszę bez omasty.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Faworyt
dzięki za nasiona , dzisiaj doszły.Napisz proszę o Giulietta i "Rysiu" jak wysoko rosną i czy są wczesne.
pozdrawiam Karina
Wszystko zależy od składu gleby. Może być on taki, że pomidory urosną bez żadnego nawożenia , bo i takie analizy gleb widziałem.naoomi pisze:Może głupie pytanie ale uprawiał ktoś pomidory pryskając lub podlewając je tylko gnojówka z pokrzywy. Uda się taki plon czy raczej nie?
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Witaj:
Cieszę się że doszły bo miałem trochę obaw czy czasem listonosza nie porwały te ostatnie wichury.
Giulietta:Odmiana średniowczesna wysoka.U mnie dorosła do szczytu tunelu-2m.i jeśli by mogła rosłaby dalej,nadaje się zarówno do tunelu jak i do gruntu.Owoce podłużne w typie San Marzano 10-12 cm.o wadze ok. 200 gram.Na pierwszych dwóch gronach miałem 9-10 owoców, na następnych po ok. 6szt. Przypilnuj jej z wapniem.U mnie niedobór objawił się suchą zgnilizną wierzchołkową.
Italian Giant Rysiek -nazwa robocza-odmiana późniejsza. Nasiona przywiezione przez znajomego z Włoch 5 lat temu.Nazwy niestety nie zapamiętał.Krzak potężny o mocnym systemie korzeniowym,wegetatywny,wysoki 2m. wiąże 10-12 owoców na roślinie.Owoce w kształcie Bawolego serca i trochę spłaszczone, od 200 gram wzwyż. U mnie rekordzista ważył powyżej kilograma.Pomidor w kolorze czerwonym, w środku samo ''mięcho''. I teraz rzecz najcenniejsza w nim-smak,
jak dla mnie rewelacyjny-słodki,ale nie mdły.
W sezonie napisz jak Ci się sprawują.
Pozdrawiam.
Cieszę się że doszły bo miałem trochę obaw czy czasem listonosza nie porwały te ostatnie wichury.
Giulietta:Odmiana średniowczesna wysoka.U mnie dorosła do szczytu tunelu-2m.i jeśli by mogła rosłaby dalej,nadaje się zarówno do tunelu jak i do gruntu.Owoce podłużne w typie San Marzano 10-12 cm.o wadze ok. 200 gram.Na pierwszych dwóch gronach miałem 9-10 owoców, na następnych po ok. 6szt. Przypilnuj jej z wapniem.U mnie niedobór objawił się suchą zgnilizną wierzchołkową.
Italian Giant Rysiek -nazwa robocza-odmiana późniejsza. Nasiona przywiezione przez znajomego z Włoch 5 lat temu.Nazwy niestety nie zapamiętał.Krzak potężny o mocnym systemie korzeniowym,wegetatywny,wysoki 2m. wiąże 10-12 owoców na roślinie.Owoce w kształcie Bawolego serca i trochę spłaszczone, od 200 gram wzwyż. U mnie rekordzista ważył powyżej kilograma.Pomidor w kolorze czerwonym, w środku samo ''mięcho''. I teraz rzecz najcenniejsza w nim-smak,
W sezonie napisz jak Ci się sprawują.
Pozdrawiam.