Moi drodzy dzięki za odwiedziny
Ta posypka zakupiona była jako antuka na all i jest tylko na wierzchu doniczki. Co do grupowania i rządków to ja tak do końca nie jestem przekonana, nawet do tej posypki antukowej
Lubię troszkę a nawet więcej

artystyczny nieład. Czyli nie do końca równo, nie do końca jednakowo i nie do końca pogrupowane.
Bo jakoś tak kojarzy mi się to z monotonią, nienaturalnością i jak kwitną to całym pasem.
Dla przeciętnego widza przed oczami staje plama prawie jednakowych kaktusów, jednakowych doniczek i jednakowego podłoża a jeszcze jak wszystkie kwitną np na żółto

to już "umarł w butach".
I może rzeczywiście fajnie tak wszystko równo i jednakowo i pogrupowane, ale to nie do końca mój klimat.
Mam kaktusy i w misach i w doniczkach kwadratowych i w okrągłych i o ile niektóre np medio tak jak u czarnego wyglądają rewelacyjnie w jednakowych doniczkach i ten szyk jak w wojsku tam doskonale pasuje, to jakoś nie mogę wyobrazić sobie moich
M. carmenae w kwadraciokach

straciłyby cały urok (oczywiście w moim odczuciu)
I tu odzywa się moja przekorna strona, że jak wszyscy mówią kwadraty to ja dalej okrągłe

ale większość noworodków jest w kwadratach

a że miejsca mam dużo, jakiś drastycznych zakupów nie planuje, to mogę sobie pozwolić na luxus okraglych doniczek
A dziś znowu wspaniale i słonce i oberwanie chmury na zmianę
Po raz pierwszy zakwitł mi noworodek od Tomka
Rebutia (M) nigricans v. carmeniana RH 2273c piękny kolorek kwiatuszka i w kwadratowej doniczce