Kawon ( arbuz ) - część 3
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Z chęcią to bym nie wysiała bo nie mam miejsca, ale to pozbędę się doniczkowych, które są już brzydkie 

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja będę sadził w gruncie 6 odmian po 6 roślin, więc wysieję tak jak w tamtym roku w połowie kwietnia, może kilka dni wcześniej.
Pozdrawiam, Jacek
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
niema się co spieszyć nadgorliwość gorsza... już 2 lata miałem nauczki co z tego e będę mieć rozsadę jak będzie polowa kwietnia i do gruntu nie będzie się nadawać bo przymrozki. W tej chwili posiałem tylko kapustowate 3 lub 4 doby temu ale za mocno podlałem... ;/
Rok temu pierwszy raz posiałam arbuzy i melony. Rozsadę arbuzów 'Rosario' i 'Janosik' od Legutki wysiałam w połowie kwietnia. W połowie maja przesadziłam do gruntu. Dorzuciłam im przy sadzeniu dużo obornika granulowanego. PIerwszy raz w ogóle miałam do czynienia z arbuzami innymi niż ze sklepu
Arbuzy bardzo się rozrastały, niektóre właziły na siatkę. Z 4 krzaczków (2 rosario i 2 janosik) miałam 4 gotowe owoce do zjedzenia. Owoców było więcej, ale jeden mi pękł, jeden jako malec niechcący odłączył się od rośliny matecznej - tak więc do końca udało mi się tylko dotrzymać 4 sztuki. Ale jak na pierwszy raz, to myślę, że wynik całkiem niezły.
'Rosario' okazał się bardzo dobry, ważył ze 2-3 kg i był słodki, natomiast 'Janosik' o żółtym miąższu nie był prawie w ogóle słodki, duży był - ale bardziej taki nijaki w smaku.
W tym roku rozsadę zrobię ciut wcześniej, może na początku kwietnia i zobaczymy co z tego wyniknie

'Rosario' okazał się bardzo dobry, ważył ze 2-3 kg i był słodki, natomiast 'Janosik' o żółtym miąższu nie był prawie w ogóle słodki, duży był - ale bardziej taki nijaki w smaku.
W tym roku rozsadę zrobię ciut wcześniej, może na początku kwietnia i zobaczymy co z tego wyniknie

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
No proszę jakie ładne ci arbuzy urosły i to w gruncie.

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale piękne arbuziki.Brawo
Ja też się szykuje na arbuzy,pewnie początkiem kwietnia wysieje,tylko nie wiem gdzie ich będę trzymać. Super na tej słomie wyglądają,lepiej jak na tej czarnej włókninie.

Ja też się szykuje na arbuzy,pewnie początkiem kwietnia wysieje,tylko nie wiem gdzie ich będę trzymać. Super na tej słomie wyglądają,lepiej jak na tej czarnej włókninie.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Amanita, a ta miesięczna rozsada jak była duża, ile liści 

jode22, dokładnie nie pamiętam - ale ze 3 liście na pewno były.
Nie mam zdjęcia tych małych arbuzów niestety, ale mam zdjęcie z tego dnia, kiedy sadziłam arbuzy i melony do ogródka, to zarówno jedne jak i drugie wyglądały podobnie.
Na zdjęciu widać niestety tylko małe melony - ale i tak nie za dokładnie.

Uploaded with ImageShack.us
Nie mam zdjęcia tych małych arbuzów niestety, ale mam zdjęcie z tego dnia, kiedy sadziłam arbuzy i melony do ogródka, to zarówno jedne jak i drugie wyglądały podobnie.
Na zdjęciu widać niestety tylko małe melony - ale i tak nie za dokładnie.

Uploaded with ImageShack.us
Można chronić arbuzy przed niewielkimi przymrozkami,nakładając na każdą roślinkę plastikowe butelki po napojach.Można odciąć spód butelki a nakrętką regulować dopływ powietrza,lub odciąć zwężoną część butelki,a w dnie zrobić dziurki.Pozdrawiam.
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy planujecie siać arbuzy? Ja tak myśle o 3-6 kwietnia. Czy każda odmiana ma inny termin siewu??
Karol
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Ja jeszcze tak sprecyzowanej daty nie mam, nie mniej jednak podobnie do Ciebie.
Miałem zamiar siać 15 kwietnia jak rok temu, ale coś mi mówi, że wiosna będzie wczesna ;)
Oczywiście wszystkie odmiany razem, nie będę komplikował
Miałem zamiar siać 15 kwietnia jak rok temu, ale coś mi mówi, że wiosna będzie wczesna ;)
Oczywiście wszystkie odmiany razem, nie będę komplikował

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Bardziej 15-tego kwietnia ale to jeszcze dłuuuuuugi czasookres .
ja sieję pewnie najwcześniej 7 kwietnia , bo kilkua sztuk pójdzie pod folie, druga tura koło 15 kwietnia,
Pierwsza sprawa to silna i zdrowa rozsada a druga to odpowiednie warunki sadzenia w maju. Jak będzie zimno to szkoda marnować sadzonek, arbuzy lubią ciepło. a pierwsze noce maja bywają różne.
Pierwsza sprawa to silna i zdrowa rozsada a druga to odpowiednie warunki sadzenia w maju. Jak będzie zimno to szkoda marnować sadzonek, arbuzy lubią ciepło. a pierwsze noce maja bywają różne.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałbym się Was poradzić: co mógłby kupić ogrodnik-amator z niezbyt dużym portfelem, żeby zoptymalizować uprawę arbuzów i melonów? Mam tu na myśli wszelakie szklarenki, tunele foliowe i inne tego typu rozwiązania 

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Najtaniej to czarna agrotkanina do wyściólkowania ziemi i biała cienka agrowłóknina do przykrycia sadzonek
. Zamiast niej można użyć butelek 5l. Poczytaj ten wątek. Jest tu dużo pomysłów