Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

Z tego co mi wiadomo to ozdobne chili są również jadalne ;:333 A przynajmniej ja je wszystkie zjadam. ;:138
Słoneczko, wyjdź! :)
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gleba pisze:Z tego co mi wiadomo to ozdobne chili są również jadalne ;:333 A przynajmniej ja je wszystkie zjadam. ;:138
:) Miałam kiedyś ozdobną. Była ostra i smaczna. Zdecydowanie jadalna :D
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

EE jest jadalny :) Poza ładnym i dość oryginalnym wyglądem jest dość smaczny i nadaje się do marynowania :)
bonsai
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 16:10

Post »

Melduję, że chyba powinnam zacząć się leczyć ;:124 .

Wysiałam dzisiaj 91 nasionek papryki ostrej i 106 nasionek papryki słodkiej [do uprawy w gruncie]... I tak uparcie powtarzałam patrzącej się dziwnie matce, że w końcu mamy 17 ha :;230 .
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Ty to chociaż masz 17Ha ... ja mam raptem 2 grządki w tym roku na papryki wyznaczone ( 1,20 x 2,40m) a póki co sadzonek mam 118 , z czego ze słodkich tylko 4 :;230
Niestety brak słońca im coraz bardziej doskwiera ....
magdalenka147
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 19:35

Post »

U mnie podobnie. Chyba większość będzie musiała pójść do doniczek. No tak, ale te doniczki też muszę gdzieś postawić :;230 . Mam jeszcze taki niezagospodarowany taras na piętrze (ok. 25m2), ale od północnej strony i tam zawsze strasznie wieje, to chyba nie da rady.
Pozdrawiam. Magda
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Ja na szczęście doniczki mam gdzie stawiać bo poza ogródkiem warzywnym jest jeszcze robocze podwórko :D Do donic na pewno pójdą odmiany takie jak wild tepin, hab. white , meduza, kilka EE i innych cenniejszych odmian,których mam najmniej... z resztą będę kombinowała :D
bonsai
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 16:10

Post »

Mi tylko pozostaje mieć nadzieję, że papryka i pomidory [również mam dość sporo - wykiełkowało wszystko prześlicznie i równie ślicznie rośnie ;:173 ] będą się dobrze czuły w gruncie. Szklarni u mnie nie ma ;:202 .

A na poważnie - jeśli mi łada rozsada wyjdzie to mam możliwość sprzedania nadmiaru na jarmarku... Znajoma regularnie po jarmarkach jeździ [sprzedaje domowe chlebki - a zakwasie], zaproponowała że może mi trochę zabrać. Trochę też pójdzie na "wymianę sąsiedzką" za nasionka i... chleb ;:306 .

Z papryk ostrych mam głównie po parę-paręaście nasionek na odmianę więc żal by mi było sprzedać, ale ze słodkiej mam 65 nasion czekoladowej [w kolorze, nie smaku :wit ], i 41 czerwonej gruntowej. Z tych mogłabym część odsprzedać jeśli ładnie wyrośnie.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Spokojnie , u mnie też wszystko do gruntu leci bo folii brak :)
Z pomidorami się jeszcze wstrzymuję bo a)brak miejsca na kaloryferze (niedobitki paprykowe) , b) brak miejsca w boxie, c)brak miejsca na parapetach , d)aura za oknem nie nastraja ... nastawiam się biorąc pod uwagę naszą wiosnę(?) ,że do gruntu to chyba w czerwcu i to pod koniec będę wysadzała....
murano
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2013, o 23:38

Post »

Słuchajcie, nie wiem czy do dobrego wątku się podpinam, ale nie chce robić bajzlu i zakładać nowe.

Zaczynam swoją przygodę z domowo-parapetowo-balkonową uprawą papryki. W tej chwili kiełkuję: habanero, jamaican hot yellow, jalapeno tam i bonusowo nasionka z takich suszonych papryczek przywiezionych przez kogoś tam nie wiadomo skąd, bardzo ostrych. Nazywa się to bodajże peperoncini, tylko że to chyba jest nazwa ogólna na ostre małe papryczki. Ponieważ dysponuję mocno ograniczoną ilością miejsca, a muszę to w jakiś sposób rozplanować, proszę o podpowiedzi jakiej wielkości pojemniki docelowe dla wyżej wymienionych byłyby wystarczające?

edycja: usunąłem zdjęcie
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Zdajesz sobie sprawę, że naruszyłeś prawa autorskie do tego zdjęcia użytkownika alledrogo "inka1994" i mogą zostać wyciągnięte od Ciebie konsekwencje natury prawnej?
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Jacek ale przecież jak byk jest podpis od kogo to zdjęcie ,więc chyba nie jest tak źle :)
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Raczej nie, ale różnie to bywa :)
Ja kiedyś nieopatrznie użyłem w ten sposób zdjęcia i grożono mi sądem nawet :;230
Pozdrawiam, Jacek
Kalma
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:02

Post »

Fajny ten "mulatek" i w dodatku jadalny. Ja kupiłam ostatnio papryke o "mulacich" nasionach. W pierwszej chwili - zaraz po rozkrojeniu - pomyślałam ,że kupiłam zepsutą ;:306
Obrazek
Awatar użytkownika
Gleba
100p
100p
Od: 14 lut 2013, o 10:40

Post »

O rety, grzecznie zapytaj to jeszcze Cię skrzyczą ... żarcik ;:224
Murano, na moje oko doniczka pod jedną roślinę habanero lub jalapeno - 5l. Jamaican hot yellow jest odmianą wysoką .. hmm.. Możesz dać też 5l i obserwuj, jeśli zabraknie jej miejsca przesadź w 7l. Przy czym pamiętaj, że chili woli pojemnik wyższy niż szerszy ze względu na budowę korzenia :wink: Trzymam kciuki za uprawę i melduj nam się tu!

Kalma co to za papryka? Bo jeśli chodzi o mulacie nasiona ... to w papryce występują takowe, jeżeli nie zdążyły dojrzeć i z nich roślinek nie będzie :( Chyba, że się mylę to sprostujcie mnie ;:108
Słoneczko, wyjdź! :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”