Chyba to były te dwa:Ebabka pisze:Nie masz przypadkiem linka do tego artykułu o miedzianie
http://www.progress.plantprotection.pl/ ... -4-3-7.pdf
http://www.progress.plantprotection.pl/ ... 9-1-67.pdf
Chyba to były te dwa:Ebabka pisze:Nie masz przypadkiem linka do tego artykułu o miedzianie
I bardzo dobrze. Masz wszelkie szanse zatrzymać ZZ.jarha pisze:Witam,
zrobiłam wczoraj ten oprysk wg sugestii forumowicz,
Widać jak na dłoni, na przykładzie ogórka i cebuli, że przy tej samej dawce w oprysku karencja jest zupełnie inna. Wniosek ?. Karencja bardziej zależy od szybkości wzrostu części jadalnej rośliny niż od dawki.II OKRES KARENCJI
Okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji
ZIEMNIAKI - 7 DNI.
OGÓREK (W GRUNCIE I POD OSŁONAMI) - 3 DNI.
CEBULA - 7 DNI
Nie inflacji właściwości chemicznych lecz wzrostu upierdliwości zarazy ziemniaczanej.Pyxis pisze:Sugerujesz, ze ten sam srodek 3 lata temu wymagal innej dawki na skutek "inflacji" jego wlasciwisci fizykochemicznych?
Jak wpisy są o nawożeniu wszyscy trzęsą się nad tabelką wartości granicznych z Polic czy tabelką stężeń dolistnych z HO.Pabblo_Pl pisze:Oprysk infinito pod osłona od 0,15% do 0,3 % przy 0,15% karencja 3 dni a przy 0,3% 7 dni..
Takie informacje znalazłem na ulotce kiedy Infinito było dopuszczone na pomidora, tak jest też na hiszpańskiej ulotce na ruskiej nawet większe stężenia..
Nie istotna jest ilość preparatu w wodzie do oprysku, a ilość użytego preparatu na jednostkę powierzchni uprawy, dlatego przy większości preparatów podawana jest dawka w litrach lub kilogramach na hektar zależnie od formulacji. Stosując niższe stężenie ale większą średnicę kropel, można zaaplikować pomidorom w sumie większą dawkę preparatu niż ja przy dwukrotnie większym stężeniu, ale mniejszej średnicy kropel. Jest różnica w oprysku miotłą brzozową a profesjonalnym opryskiwaczem np. f-my Marolex.Pyxis pisze:chociaz ja bym uzyl stezenia przynajmniej o polowe mniejszego niz on sugeruje).
To moje " 0,2 % " było czystym rachunkiem a nie pomyłką jako, że Infinito zawiera dużo więcej propamokarbu niż Tattoo więc logicznym byłoby stosować ilości preparatu Infinito proporcjonalnie do stężeń. Jeśli porównasz te dwa preparaty w przedmiocie ogórków ,to okazuje się, że producent sam zwiększył dawkę propamokarbu w proponowanej ponad tą, jaka wynikałaby z czystego przeliczenia w preparacie Infinito. Zrobił dokładnie to samo do czego ja doszedłem obserwując skuteczność Infinito u siebie i nie tylko u siebie.Wychodząc ze stęzenia jakie zalecano dla Tatoo,przy Infinito powinno to być 0,2 % tj 2 mililitry na litr wody/ najlepiej odmierzyć strzykawką/. Infinito zawiera dwukrotnie większą dawkę chlorowodorku propamokarbu niż zawierało Tattoo.
a w preparacie Infinito zawierającym 62,5 % / czyli prawie dwa razy więcej/ producent proponujeogórek (pod osłonami).
-mączniak rzekomy.
-Zalecane stężenie: 0,2% (200 ml środka w 100 litrach wody).
Jest to wzrost z 7,5 do 18,75 g/l w przeliczeniu na propamokarbZalecane stężenie: 0,3 % (300 ml środka w 100
Tez tak mam, ale pamietaj, ze przez niektorych taka dociekliwosc jest traktowana jako podwazanie ich "forumowego autorytetu". Odpowiadaja na to jak na bezposredni "atak". Trudno sie wtedy czegos konkretnego dowiedziec.TomekD pisze:Sądzę że naprawdę wiele osób (tak jak ja) na forum poszukuje nie tylko prostej recepty ale i odpowiedzi na pytanie czemu i dlaczego.