OPRYSKI warzyw. Dyskusje o opryskach -tak czy nie i jak?cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
sjs_wa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 sty 2014, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory- opryski-tak czy nie i jak?

Post »

Ebabka pisze:Nie masz przypadkiem linka do tego artykułu o miedzianie :?:
Chyba to były te dwa:

http://www.progress.plantprotection.pl/ ... -4-3-7.pdf

http://www.progress.plantprotection.pl/ ... 9-1-67.pdf
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

A gdzie wyczytaliscie o tej karencji 14-to dniowej dla Infinito na pomidorze?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jak to mówią,cofnij się do tyłu.Ukraińską stronę podała Alyaa przedwczoraj o 18,55
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 4

Post »

jarha pisze:Witam,
zrobiłam wczoraj ten oprysk wg sugestii forumowicz,
I bardzo dobrze. Masz wszelkie szanse zatrzymać ZZ.
Forumowicze potrzebują konkretnych odpowiedzi, a nie filozoficznych rozpraw. Co do dawki jaką zaproponowałem powiem, że bułka 40 lat temu kosztowała 5 gr, a dziś dziesięć razy więcej. Co do karencji dla Infinito np.:
II OKRES KARENCJI
Okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru roślin przeznaczonych do konsumpcji

ZIEMNIAKI - 7 DNI.
OGÓREK (W GRUNCIE I POD OSŁONAMI) - 3 DNI.
CEBULA - 7 DNI
Widać jak na dłoni, na przykładzie ogórka i cebuli, że przy tej samej dawce w oprysku karencja jest zupełnie inna. Wniosek ?. Karencja bardziej zależy od szybkości wzrostu części jadalnej rośliny niż od dawki.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p

Pomidory- opryski-tak czy nie i jak?

Post »

Sugerujesz, ze ten sam srodek 3 lata temu wymagal innej dawki na skutek "inflacji" jego wlasciwisci fizykochemicznych?

Post częściowo zmoderowano. bab...
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Dla Infinito właśnie rozpiętość dawki środka waha się od 3 ml/l do 8 ml/l dla ziemniaka na przykład. Ja podałem dawkę środka zdolną zatrzymać zaawansowaną formę zarazy a nie zapudrować ją. Nie jest żadną tajemnicą, że dawka środka powinna być dostosowana do natężenia choroby . Poza tym ja przez kilka sezonów stosowałem Infinito w różnych dawkach i wiem co piszę.

Pyxis pisze:Sugerujesz, ze ten sam srodek 3 lata temu wymagal innej dawki na skutek "inflacji" jego wlasciwisci fizykochemicznych?
Nie inflacji właściwości chemicznych lecz wzrostu upierdliwości zarazy ziemniaczanej.
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Jedyna informacja o dawkowaniu Infinito z podaniem źródła jaką znalazłem na forum to:

Tytuł: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
Pabblo_Pl pisze:Oprysk infinito pod osłona od 0,15% do 0,3 % przy 0,15% karencja 3 dni a przy 0,3% 7 dni..

Takie informacje znalazłem na ulotce kiedy Infinito było dopuszczone na pomidora, tak jest też na hiszpańskiej ulotce na ruskiej nawet większe stężenia..
Jak wpisy są o nawożeniu wszyscy trzęsą się nad tabelką wartości granicznych z Polic czy tabelką stężeń dolistnych z HO.

Za to przy użyciu mocno toksycznej chemii podawane są stężenia i dawki z sufitu. Bo odwołań do żadnych źródeł (etykieta czy choćby zalecenia na oficjalnych stronach producenta) nikt nie podaje...
pozdrawiam, Tomek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pyxis pisze:chociaz ja bym uzyl stezenia przynajmniej o polowe mniejszego niz on sugeruje). :)
Nie istotna jest ilość preparatu w wodzie do oprysku, a ilość użytego preparatu na jednostkę powierzchni uprawy, dlatego przy większości preparatów podawana jest dawka w litrach lub kilogramach na hektar zależnie od formulacji. Stosując niższe stężenie ale większą średnicę kropel, można zaaplikować pomidorom w sumie większą dawkę preparatu niż ja przy dwukrotnie większym stężeniu, ale mniejszej średnicy kropel. Jest różnica w oprysku miotłą brzozową a profesjonalnym opryskiwaczem np. f-my Marolex.
Jestem przekonany, że większość stosujących chemię działkowców przekracza normy użycia środków wskutek albo nieumiejętnego oprysku albo użytkowania nieodpowiedniego sprzętu .

Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p

Post »

Wyjasnie ponizej.

Na poletko z uprawa amatorska SOR wylewa sie wielokrotnie wiecej niz zalecaja ulotki dla upraw wielkoobszarowych, gdzie maksymalne stezenie Infinito to 0.8% a minimalne to 0,3% (dla max to 1,6l/200l na 1ha uprawy). Ty proponujesz lac 0,5%. Na taka przemyslowa uprawe wychodzi cieczy tak stezonej 0,02 l/m2 (20ml cieczy na m2). Taki amator jak ja na 16m2 ma 48 krzakow na ktorych w miare dokladny oprysk potrzebuje 2,5l cieczy uzytkowej (156ml/m2 - od razu dopisze, ze mam sprawny opryskiwacz a nie miotle :)). Stosujac Twoje stezenie przekroczylbym wielokrotnie dawke maksymalna tego fungicydu. Dla amatorskiej uprawy chyba bezpieczniej jest przyjac to minimalne stezenie.

Reasumujac. Zuzywamy jako amatorzy kikukrotnie wiecej cieczy na m2 (z czym sie zgadzasz jak widze) i dlatego mamy robic wieksze stezenia? Fajna teza, ale gdzie logika kolego?

Twoja wczesniejsza ocena tezenia na 2lm/l byla IMHO trafiona. Teraz sie po prostu pomyliles proponujac 2,5x wyzsze stezenie i dorabiasz do tego "filozofie". Pomylka kazdemu moze sie przytrafic. To zaden wstyd.

x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ja wtedy napisałem wyraźnie:
Wychodząc ze stęzenia jakie zalecano dla Tatoo,przy Infinito powinno to być 0,2 % tj 2 mililitry na litr wody/ najlepiej odmierzyć strzykawką/. Infinito zawiera dwukrotnie większą dawkę chlorowodorku propamokarbu niż zawierało Tattoo.
To moje " 0,2 % " było czystym rachunkiem a nie pomyłką jako, że Infinito zawiera dużo więcej propamokarbu niż Tattoo więc logicznym byłoby stosować ilości preparatu Infinito proporcjonalnie do stężeń. Jeśli porównasz te dwa preparaty w przedmiocie ogórków ,to okazuje się, że producent sam zwiększył dawkę propamokarbu w proponowanej ponad tą, jaka wynikałaby z czystego przeliczenia w preparacie Infinito. Zrobił dokładnie to samo do czego ja doszedłem obserwując skuteczność Infinito u siebie i nie tylko u siebie.
Tak to wygląda :

W preparacie Tattoo zawierającym 37,5 % propamokarbu producent pisze :
ogórek (pod osłonami).
-mączniak rzekomy.
-Zalecane stężenie: 0,2% (200 ml środka w 100 litrach wody).
a w preparacie Infinito zawierającym 62,5 % / czyli prawie dwa razy więcej/ producent proponuje
Zalecane stężenie: 0,3 % (300 ml środka w 100
Jest to wzrost z 7,5 do 18,75 g/l w przeliczeniu na propamokarb

Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A teraz, proponuję Panom zabrać ręczniczki i wskoczyć pod zimny prysznic.
Jeśli on nie zadziała. Ja to zrobię :!:

Usuwam stąd wszelką pyskówkę pozostawiając posty o wartości ściśle merytorycznej.
Każdy następny o podwyższonym ciśnieniu wyląduje w kosmosie.
Nie będziemy go okrajać. Poleci w całości.

A niech i Marsjanie mają trochę radości.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p

Post »

forumowicz: Czyli nie dosyc, ze rosnie stezenie substamcji czynnej w koncentracie srodka, to jeszcze my mamy podwyzszac jego stezenie w cieczy uzytkowej? Nie rozumiem Twojej logiki. Sorki.

Zebysmy sie dobrze zrozumieli, to podana przez Ciebie kiedys wartosc 2ml/l uwazam za prawidlowa, a terazniejsza (5ml/l) uwazam za polmylke.
każdy zrobi jak uwaza. Ja sie nie wzbraniam przed stosowaniem ochrony pomidorkow za pomoca SOR, ale nie jestem tez sklonny beztrosko lac na nie ile wlezie takiej trucizny jaka jednak jest Infinito. Kolezance ktora zrobila orysk tym 0,5% roztworem to jednak 14 dni karencji bym zasugerowal.

babuchna: Staralem sie, zeby nie bylo dla Marsjan, chociaz klawiatura mnie swedzi. :wink:

Staraj się, staraj. ;:173
A wtedy, skupiony, jeszcze bardziej merytorycznie napiszesz. :lol:
bab...
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Sądzę że naprawdę wiele osób (tak jak ja) na forum poszukuje nie tylko prostej recepty ale i odpowiedzi na pytanie czemu i dlaczego.

forumowicz, Pyxis Wasze ostatnie wpisy są dla mnie jednymi z najbardziej merytorycznych w tym wątku w ostatnich dniach.
Fakt, że trochę słabo w takie upały czyta się posty aż tak gorące :wink:

Co do zmian stężeń/dawek Infinito vs Tattoo z tego co na etykietach:

etykieta TATTOO C750 SC (MRiRW Nr R - 120/2004 z dnia 11.03.2004r):

pomidor (w gruncie).
-zaraza ziemniaka, alternarioza.
-Zalecana dawka: 2-2,5 l/ha.
Wyższą dawkę środka stosować w przypadku zwiększonego zagrożenia chorobą.
Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha.

czyli: od 0,25% (2,0l/800l) do 0,41% (2,5l/600l)

- pomidor (pod osłonami).
-zaraza ziemniaka, alternarioza.
-Zalecane stężenie: 0,25% (250 ml środka w 100 litrach wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej: 120-150 l/1000 m2 .

etykieta Infinito (rejestrowanego jeszcze na pomidory wg. Pabblo_Pl):
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4046850

oprysk infinito pod osłona od 0,15% do 0,3 %
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p

Post »

TomekD pisze:Sądzę że naprawdę wiele osób (tak jak ja) na forum poszukuje nie tylko prostej recepty ale i odpowiedzi na pytanie czemu i dlaczego.
Tez tak mam, ale pamietaj, ze przez niektorych taka dociekliwosc jest traktowana jako podwazanie ich "forumowego autorytetu". Odpowiadaja na to jak na bezposredni "atak". Trudno sie wtedy czegos konkretnego dowiedziec.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może kogoś zainteresuje ulotka z 2010 roku: http://www.bayercropscience.pl/att/2/br ... c_2010.pdf

Tam do ochrony pomidora stosowano 1.6 l/ha Infinito.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”