Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Ja jej nie odebrałam jako słodkiej, dla mnie jest raczej neutralna. Doskonale smakuje z curry.
Loeb
, odpowiadając na twoje pytanie to w zeszłym roku miałam :crown prince; acorn Table King; Jumbo Pink Banana; Acorn Table Gold; Golden Nugget; Sunshine F1; Delicata; Burgess Buttercup; Tromba d'Albenga ; Hokkaido;Tonda Padana;Hubbard Large Blue;True green habbard;Lunga di Napoli;Marina di chioggia;Nagydobosi;Moscate de provence;Early butternut. Chyba wymieniłam wszystkie.
Więc jeśli masz acorna żółtego w zielone paski to widać Table king "zaprzyjaźnił się" z Table gold ( tak na marginesie to chciałam je kiedyś skrzyżować , a tu myk i same to zrobiły
) Co do konsumpcji acornów , to dla mnie podstawowym testem jest pieczenie dyń, bo takie lubimy najbardziej. Nie robiłam ich na słodko tylko zawsze z harissą w proszku ,czosnkiem , oliwa i ziółkami. Może w tym roku spróbuje acorna w innej wersji.
Wegetarianko
, też jestem ciekawa porównania blue z red, jeśli Twoje testy wypadną pozytywnie to trzeba ją będzie sprowadzić.Ciekawa tez jestem twojej opinii o Srtipetii, a Blue Hubbard też bardzo lubię.
Aniu 29
, na pierwszym zdjęciu podobna jest do delicaty, druga to acorn.

Więc jeśli masz acorna żółtego w zielone paski to widać Table king "zaprzyjaźnił się" z Table gold ( tak na marginesie to chciałam je kiedyś skrzyżować , a tu myk i same to zrobiły

Wegetarianko

Aniu 29

Forumowiczka Kasia...;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

W tym roku też mam niezły melanż, to mogę porobić recenzji od siebie;) Z wymienionych przez ciebie jak dotąd miałam tylko Trombe w zeszłym roku ale mi totalnie nie podeszła, a i Hokkaido - baardzo dobre.
W tym mam 1raz:
-pepo
Delicatę [wygląda normalnie a to chyba od ciebie, tylko nie wiem czy to takie waskie powinno być, ale młoda jest może jeszcze urośnie ],
Sweet Dumpling
Baby Boo
Bushkin
Baby Bear
acorny:
Thelma Sanders Sweet Potato
Festiwal f1
Table Ace Acorn Squash [to ten w paski niespodzianki]
Honey Bear
-maxima:
Victor
Blue hubbard
Green hubbard
Mountainer
Golden Nugget
Jumbo Pink Banana oryginalne i balonowane;)
Guatemalan Blue Banana
Triamble
Buttercup
Australian Butter
Black Forest
Zucca di Marmellata
-inne
Tetsukabuto f1
Vera Cruz Pepita
Figolistna
Jeszcze jakieś ozdobne do tego.. Generalnie różnie sobie radzą, więc ciekawa jestem co zdejmę z pola, zwłaszcza że niektóre dopiero teraz się obudziły z gęstym wiązaniem owoców.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Właśnie , jestem zaskoczona ilością dyń jakie sadzicie.Ja uważam, że dynie to do przerobu tylko na słodko ale ileż można tego słodkiego jeść, nawet konserwowane w occie to po pewnym czasie też się znudzą.Czytałam kilka przepisów przyrządzenia na słono ale coś tylko 2 mi odpowiadały i to jako dodatek do ziemniaków lub mięsa.
Dynie się sadzi bo to satysfakcjonujące a im więcej satysfakcji tym lepiej 

-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Frant pisał, że kto ma dynie, ten nie zginie, czy jakoś tak ;) i tego się trzymamy! 

-
Suzana ja ich używam zamiast ziemniaków,i na zupy które nie są słodkie,na słodko daleko mniej mi smakuje. Odmian jest dużo, bo to są testy jak która tutaj będzie rosła no i jak smakuje/piecze się/zamraża. Później zostanie tylko kilka na stałe. Z przerobem nie ma problemu, mam rodzinę, znajomych i zwierzęta jak coś;)
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Kilka z moich dyń ozdobnych:

-
- 200p
a jeśli chodzi o poznawanie się z dyniami, ich smakiem i konsystencją, to u mnie również w pierwszej kolejności wybejcowane oliwą i posypaną kilkoma szczyptami soli pieką się w piekarniku, po skosztowaniu dumam w jakim towarzystwie i w jakiej formie je przerabiać 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Wiecie, nie chciałam nikogo urazić, czasem już tak mam że mówię otwarcie wtedy każdy wie o co chodzi, nie lubię owijać w bawełnę. 
Dzisiaj robiłam placki ziemniaczano-dyniowe, takie lżejsze na żołądek, dobre.

Dzisiaj robiłam placki ziemniaczano-dyniowe, takie lżejsze na żołądek, dobre.
-
Ależ nie uraziłaś:D Z tym ciężkie na żołądek to może się źle wyraziłam, generalnie chodziło o to że było pyszne, tylko później jakoś dziwnie się odbijało;D Już tak wdając się w zaawansowane szczegóły;) Ale coś podobnego mam przy topinamburze, w postaci pieczonej, a jak go jem w surowej nic mi nie jest. Warto testować różne sposoby przyrządzania zatem. A akurat ten acorn na surowo był niezły, jak ktoś lubi rzepkę np to powinien smakować. Natomiast hokkaido w zeszłym roku na surowo to trochę krochmalem zajeżdżało, ale po upieczeniu cud-miód i żadnych bonusów trawiennych gratis;)
Patasko bardzo ładne co to jest to z prawej zielone w paski?
Patasko bardzo ładne co to jest to z prawej zielone w paski?
-
- 200p
Oj, chyba nikt się nie obraził
a do tych placków polecam dodać liście szpinaku, pycha ! Na jutro planuję makaron z sosem dyniowo- kokosowym i też wrzucę nieco szpinaku pewnie
Patasko, jak długo te ozdobne postoją, w domowych warunkach?

Patasko, jak długo te ozdobne postoją, w domowych warunkach?
Jejku ile macie odmian. Ja nawet miejsca bym nie miała. Błagam o recenzję. Szukam jakiejs odmiany do jedzenia na surowo, słodkiej, soczystej. Jeśli ktoś coś takiego wytestuje błagam o nazwę. Ja nie mam gdzie robić takich ogromnych testów. Ważne też są wasze obserwacje jak odmiany sprawowały się w tym nie najlepszym roku. U mnie wyraźnie nieźle poradziła sobie Tonda Pandana. Liście stosunkowo mało chorowały. Zawiązków troche zgniło ale nie tak tragicznie jak na Hokkaido. Nie wiem jeszcze jak w smaku.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wegetarianko na poprzedniej stronie prosiłam Cię byś zamieściła swój przepis na gulasz fasolowy z dynią w dziale z przepisami ale chyba przeoczyłaś prosbę
więc 

teraz zamieść obydwawegetarianka pisze: makaron z sosem dyniowo- kokosowym i też wrzucę nieco szpinaku pewnie![]()