Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Ja jej nie odebrałam jako słodkiej, dla mnie jest raczej neutralna. Doskonale smakuje z curry.
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loeb :D , odpowiadając na twoje pytanie to w zeszłym roku miałam :crown prince; acorn Table King; Jumbo Pink Banana; Acorn Table Gold; Golden Nugget; Sunshine F1; Delicata; Burgess Buttercup; Tromba d'Albenga ; Hokkaido;Tonda Padana;Hubbard Large Blue;True green habbard;Lunga di Napoli;Marina di chioggia;Nagydobosi;Moscate de provence;Early butternut. Chyba wymieniłam wszystkie.
Więc jeśli masz acorna żółtego w zielone paski to widać Table king "zaprzyjaźnił się" z Table gold ( tak na marginesie to chciałam je kiedyś skrzyżować , a tu myk i same to zrobiły :) ) Co do konsumpcji acornów , to dla mnie podstawowym testem jest pieczenie dyń, bo takie lubimy najbardziej. Nie robiłam ich na słodko tylko zawsze z harissą w proszku ,czosnkiem , oliwa i ziółkami. Może w tym roku spróbuje acorna w innej wersji.
Wegetarianko :D , też jestem ciekawa porównania blue z red, jeśli Twoje testy wypadną pozytywnie to trzeba ją będzie sprowadzić.Ciekawa tez jestem twojej opinii o Srtipetii, a Blue Hubbard też bardzo lubię.
Aniu 29 :D , na pierwszym zdjęciu podobna jest do delicaty, druga to acorn.
Forumowiczka Kasia...;)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:D Niezła lista. No właśnie u mnie też podstawą jest pieczenie, druga zupa. Oraz reakcje po spożyciu;) A jak ci podchodzi Golden Nugget? mam w tym roku 4 na krzaczku i właśnie się zastanawiam czy by któregoś nie ciachnąć.. A Sunshine? Sunshine też miał niezłe recenzje. W ogóle nie bądź taka, zrób im jakąś recenzję :D Ja myślę, że jeśli była Delikata to jednak jest skrzyżowany z Delikata, chociaż kto wie może i z tym goldenem.. Małe są.
W tym roku też mam niezły melanż, to mogę porobić recenzji od siebie;) Z wymienionych przez ciebie jak dotąd miałam tylko Trombe w zeszłym roku ale mi totalnie nie podeszła, a i Hokkaido - baardzo dobre.
W tym mam 1raz:
-pepo
Delicatę [wygląda normalnie a to chyba od ciebie, tylko nie wiem czy to takie waskie powinno być, ale młoda jest może jeszcze urośnie ],
Sweet Dumpling
Baby Boo
Bushkin
Baby Bear
acorny:
Thelma Sanders Sweet Potato
Festiwal f1
Table Ace Acorn Squash [to ten w paski niespodzianki]
Honey Bear

-maxima:
Victor
Blue hubbard
Green hubbard
Mountainer
Golden Nugget
Jumbo Pink Banana oryginalne i balonowane;)
Guatemalan Blue Banana
Triamble
Buttercup
Australian Butter
Black Forest
Zucca di Marmellata

-inne
Tetsukabuto f1
Vera Cruz Pepita
Figolistna

Jeszcze jakieś ozdobne do tego.. Generalnie różnie sobie radzą, więc ciekawa jestem co zdejmę z pola, zwłaszcza że niektóre dopiero teraz się obudziły z gęstym wiązaniem owoców.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Loeb ,ale dluga lista. A co z przerobem tych dyń ,dajecie radę? Ja mam trzy krzaki dyni pizmowej butternat,na jednym krzaku po 3 szt. Jedną Altlaniic,rośnie ładnie tylko jeden owoc, i dwa krzaki Justynki. Dziwne dynie .Jakieś takie spłaszczone. Ale na krzakach też pozawiązywały sie po jednej dyńce. Bylo po więcej owoców ,ale nie rosły ,odpadly,może przyczna jest to ,że rosną w skrzyniach?
Asia
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Właśnie , jestem zaskoczona ilością dyń jakie sadzicie.Ja uważam, że dynie to do przerobu tylko na słodko ale ileż można tego słodkiego jeść, nawet konserwowane w occie to po pewnym czasie też się znudzą.Czytałam kilka przepisów przyrządzenia na słono ale coś tylko 2 mi odpowiadały i to jako dodatek do ziemniaków lub mięsa.
Alembik

Post »

Dynie się sadzi bo to satysfakcjonujące a im więcej satysfakcji tym lepiej :D
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Frant pisał, że kto ma dynie, ten nie zginie, czy jakoś tak ;) i tego się trzymamy! :)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Suzana ja ich używam zamiast ziemniaków,i na zupy które nie są słodkie,na słodko daleko mniej mi smakuje. Odmian jest dużo, bo to są testy jak która tutaj będzie rosła no i jak smakuje/piecze się/zamraża. Później zostanie tylko kilka na stałe. Z przerobem nie ma problemu, mam rodzinę, znajomych i zwierzęta jak coś;)
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Kilka z moich dyń ozdobnych:
Obrazek
wegetarianka
200p
200p

Post »

a jeśli chodzi o poznawanie się z dyniami, ich smakiem i konsystencją, to u mnie również w pierwszej kolejności wybejcowane oliwą i posypaną kilkoma szczyptami soli pieką się w piekarniku, po skosztowaniu dumam w jakim towarzystwie i w jakiej formie je przerabiać :)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Wiecie, nie chciałam nikogo urazić, czasem już tak mam że mówię otwarcie wtedy każdy wie o co chodzi, nie lubię owijać w bawełnę. :D
Dzisiaj robiłam placki ziemniaczano-dyniowe, takie lżejsze na żołądek, dobre.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ nie uraziłaś:D Z tym ciężkie na żołądek to może się źle wyraziłam, generalnie chodziło o to że było pyszne, tylko później jakoś dziwnie się odbijało;D Już tak wdając się w zaawansowane szczegóły;) Ale coś podobnego mam przy topinamburze, w postaci pieczonej, a jak go jem w surowej nic mi nie jest. Warto testować różne sposoby przyrządzania zatem. A akurat ten acorn na surowo był niezły, jak ktoś lubi rzepkę np to powinien smakować. Natomiast hokkaido w zeszłym roku na surowo to trochę krochmalem zajeżdżało, ale po upieczeniu cud-miód i żadnych bonusów trawiennych gratis;)
Patasko bardzo ładne co to jest to z prawej zielone w paski?
wegetarianka
200p
200p

Post »

Oj, chyba nikt się nie obraził :) a do tych placków polecam dodać liście szpinaku, pycha ! Na jutro planuję makaron z sosem dyniowo- kokosowym i też wrzucę nieco szpinaku pewnie ;:137
Patasko, jak długo te ozdobne postoją, w domowych warunkach?
aniaw
50p
50p
Od: 11 maja 2011, o 00:13

Post »

Jejku ile macie odmian. Ja nawet miejsca bym nie miała. Błagam o recenzję. Szukam jakiejs odmiany do jedzenia na surowo, słodkiej, soczystej. Jeśli ktoś coś takiego wytestuje błagam o nazwę. Ja nie mam gdzie robić takich ogromnych testów. Ważne też są wasze obserwacje jak odmiany sprawowały się w tym nie najlepszym roku. U mnie wyraźnie nieźle poradziła sobie Tonda Pandana. Liście stosunkowo mało chorowały. Zawiązków troche zgniło ale nie tak tragicznie jak na Hokkaido. Nie wiem jeszcze jak w smaku.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

wegetarianko na poprzedniej stronie prosiłam Cię byś zamieściła swój przepis na gulasz fasolowy z dynią w dziale z przepisami ale chyba przeoczyłaś prosbę :( więc
wegetarianka pisze: makaron z sosem dyniowo- kokosowym i też wrzucę nieco szpinaku pewnie ;:137
teraz zamieść obydwa :lol:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”