Róże ...ach, te róże ... - cz.I

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże ...ach, te róże ...

Post »

Aluka, w tej metodzie coś jest.
Ja lubię kolorowe rabaty, z małymi akcentami wyraźnego koloru np. czerwieni.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja jakoś czerwonego też unikam w różach, w ogóle mam mało go w ogrodzie :roll:
Jakoś najwięcej różowowści.
No, ale czerwona róża też musi być. No i mam ich 3.
Tyle wystarczy.

Monia, dlatego na zime trzeba sadzić iglaki. Trawy też daja fajny efekt. Nie można poddawać się takiemu nastrojowi.
Będę Cię tu odganiać od takich myśli.
(No chyba że zasypie mnie niemiłosiernie to wtedy się z Tobą zgodzę)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prawdziwe róże są czerwone :D Uwielbiam bladawce, ale pozostałe też. Najmniej lubię pstre, choć takie też mam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Zachwyciła mnie Schloss Eutin cóż za perfekcyjny układ płatków i mój ulubiony kolor
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Moni!Zmroził mnie obrazek z gradem ale piszesz,że wszystko w porządku.Piesio ma tak piękne ślipki,że nie można go nie ;:167
Piszcie tu o kolorach róż-to wspaniałe,że każda ma inną wizję.Inaczej byłoby nudno.Mnie bawi fakt,że sadzę żółte i pomarańczowe a tu raptem wyrasta mocny róż.Najpierw się wściekam a potem patrzę i myślę-no nawet się nie pogryzly-i tak to sama natura sprawia,że właściwie panuje harmonia.A jeśli nie-to tak jak pisałaś-białe w środek i już jest nieżle.(w najgorszym wypadku-wykopki :D )
Moniu pytałaś o Ghislaine de Feligonde-różu ma bardzo niewiele i krótko.Najwięcej pomarańczu,potem żółci teraz przez moment jaśniutkiego różu aż do bieli.M yślę,że zarówno L.Lucia jak i Abraham (ze wskazaniem na Abrahama)będą dobrymi partnerami.Pomyśl też o powojniku na GF,bo gdy przestaną kwitnąć pownik lub powojniki ładnie uzupelnią w kwiatuszki te drobne listeczki .
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Dziewczyny ;:4 , widzę, że w związku z tym, że jesień odbiera kolejne kwiaty róż, brakuje Wam kolorków. I to takich bijących po oczach, jak np. czerwień :shock: . Mówi mi to, że każdy kolor jest potrzebny w naturze, jesienią tym bardziej. Przecież czerwień jest piękna, taka energetyczna, rozbudzająca i ciepła. W małym kwiecie róży ilościowo wystarczająca ... :wink: . Więc kochajmy czerwone róże!!! To takie romantyczne ... ;:224 .

Wandziu, tak, Othello to taka ciemna wiśnia. Nie lubisz czerwonych róż, ok. Ale nie mów mi, że nie chciałabyś mieć u siebie powiedzmy takiej Scarlett Moss pięknej mchóweczki, albo krzaczastej piękności Astrid von Hardenberg ... Ha ...i co Ty na to :wink: ?

Majeczko, ja również muszę mieć urozmaicenie kolorystyczne na rabacie, nie tylko różanej zresztą. Generalnie to potrzebuję kolorów, oczywiście w jako takiej harmonii ... :lol: .

Alutko, tak, przecież czerwień ma różne wybarwienia. Od czarnych odcieni, po cynober, karmin, czy intensywną krwistą czerwień. Tę ostatnią chyba lubię najmniej.
A te kontrasty, o których piszesz to całkiem niezły sposób na zakcentowanie każdego koloru na rabacie. Przykład? Proszę: czerwień najlepiej chyba kontrastuje z bielą, a i całkiem nie najgorzej z niebieskim, prawda? Czyli dobry trop :uszy !

Gosiu, ja też mam 3 'czerwonki' i na razie mi starczy. Ale kto wie, może na wiosnę zwariuję i dokupię następną. Nie zna człowiek dnia, ani godziny ... :lol: .
Faktycznie mam za mało iglaków. Trza będzie uzupełnić ... :uszy .
Oczywiście, wpadaj jak najczęściej i trzymaj rękę na moim pulsie ... :lol: ,bo melancholia jesienna nadchodzi ...

Ewuś, coś w tym jest, że róża w takim czerwonym nasyconym kolorze, w dodatku z różnymi cieniami jest piękna. A do tego jak pachnie, to ... ;:167 .
Ja też mam u siebie róże w wielu kolorach i te pstrokatki również ... :D . A co tam, jak kolekcja, to kolekcja!!!

Moniś, Shloss E. jest cuuudna. Zachwycam się nią niezmiennie ;:170 . Wielkość kwiatu, płateczki, kolorek taki kremowo - brzoskwiniowy, no po prostu tylko jeść ... Do tego zdrowiutka i ma jeszcze pączki. Polecam w 100%!

No to jeszcze raz Schloss Eutin dla Moni, ale nie tylko ;:162

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i moje ogrodowe słonko, które pewnie za kilka dni trzeba będzie wykopać, bo przymrozek zniszczy :(

Obrazek
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Właśnie zamówiłam Schloss'a zachwycił mnie układ płatków, taki daliowy bardziej ;:224
Piękna różyczka ;:108
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

_ninetta_ pisze:
Rozeta pisze:A pewnie, że próbuj!!! Widzisz przynajmniej, co bierzesz! A powiedz, czy to była taka pomponowa odmiana, czy raczej wielkokwiatowa?
Widziałam w wątku daliowym taką jedną piękność Spartacus ...po prostu cuuudo ... ;:224 .

A to prawda, że Abrahamek cieszy dodatkowo swoim słodkim intensywnym zapachem ... ;:170 .
Moniś, to raczej nie był Spartacus, chyba pomponowa, krwistoczerwone kwiaty i brązowe liście, niska i zwarta. Może się zaczaję z aparatem 8-)

No dooobra, przyjrzałam się, wcale nie ma brązowych liści, tak mi się wcześniej wydawało :D
Ale krwistoczerwone kwiaty jak najbardziej.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, witam Cię serdecznie ;:180 i jednocześnie dziękuję za odp. w sprawie Ghislaine de F ;:196 . Cały czas biedula moczy się w wiaderku z wodą i czeka na moją decyzję. Kupiłam ją ze dwa dni temu, jak wracałam z Józefowa pod Warszawą, gdzie oczywiście nie omieszkałam wstąpić do sklepu ogr. Daglezja :wink: . Prócz niej kupiłam jeszcze Ashamed Fairy i Piruette dla mamy. Te dwie już są w donicach, tylko francuzeczka czeka ... ;:65 . W tym sklepie kopią sadzonki róż wprost z gruntu :shock: , z czym spotkałam się pierwszy raz. Nie ma mowy o przesuszeniu korzonków w tej sytuacji. Sadzonki pierwsza klasa! Polecam, jeśli ktoś będzie w pobliżu ;:108 .

Jolu, Schloss-ka ma właśnie taki daliopodobny układ rozety. Niemal idealny ;:224 . Cieszę się, że i Ty będziesz ją mieć :tan .

Ninettko, a fotę masz? Bo chyba nie wytrzymam jeśli jej nie zobaczę ... :lol: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, :D najlepszym przykładem dobrego koloru na jesień jest właśnie to ogrodowe słonko. Piękna dalia i to ona daje ciepełko w takie dni jak teraz. ;:138 ;:138 Schloss Eutinbardzo mi sie podoba. ;:108

Moniczko znam Daglezję i często tam zaglądam. Zawsze mieli róże w doniczkach ( M. Spasówki ),
a tu miłe zaskoczenie z tego co piszesz. ;:108
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, ech ...rozmarzyć się można przy słonku ... ;:224 . A Schloss E., no cóż, tak naprawdę, to jest w Twoim zasięgu. Wystarczy tylko ...kliknąć ... :;230 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wolę nie klikać, bo gdzie je wsadzę :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Majeczko, musisz niestety posłać coś do ;:170 Innej możliwości nie ma. U mnie wczoraj wyleciała krzewuszka ;:224
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, :D owszem do ;:170 już poszło co miało iść. Reszta do ludzi już taka nie jestem, a i tak miejsca niet . Do mnie przyjdzie 32 róże. Każde miejsce zarezerwowane. :;230 :;230
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Dzięki za fotki w kuszeniu jesteś jeszcze lepsza od Ali Georginii :;230
Szkoda, że nie ma jej w ofercie Rosarium bo bym ją zamówiła wiosną.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”