Siew,rozsada,pikowanie pomidorów cz.7
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Mateusz
- 100p
- Od: 13 lut 2008, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wg mnie nie jest to dobry sposób, ponieważ rośliny będą miały:
1) za mało wody i składników odżywczych (będą ze sobą konkurować),
2) za mało światła wewnątrz rośliny,
3) za mały przewiew, co powoduje choroby grzybowe,
4) małe owoce.
Ja kiedyś posadziłem gęsto pomidory- i niedość że owoce były malutkie, to było ich mało i choroby wchodziły. Więc myślę, że nie jest to najlepszy sposób na prowadzenie krzaków pomidora.
4) małe owoce.
Ja kiedyś posadziłem gęsto pomidory- i niedość że owoce były malutkie, to było ich mało i choroby wchodziły. Więc myślę, że nie jest to najlepszy sposób na prowadzenie krzaków pomidora.

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
pomidory zawsze się porządnie ogławia i odpowiedni prowadzi, pod każdy z krzaków ja mam zamiar zakopać butelki plastikowe po napojach z odciętym dnem - i za pomocą takiego lejka podlewać dokładnie tam gdzie trzeba;)Mateusz pisze:Wg mnie nie jest to dobry sposób, ponieważ rośliny będą miały:
4) małe owoce.
reszta argumentów mnie nie przekonuje-wszystko zależy od ogławiania ;)
-
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
Witam Elu,czy znaz się na pomidorach?jak tak to kiedy pikować do większego naczynia?elik_49 pisze:Nie martw się , do czasu kiedy bedzie się wysadzać do gruntu urosną, w tym roku na pewno to będzie później niz w ubiegłym roku, moje są wieksze ale mogą być bardziej wyciągnięte a to też niedobrze, i co będę je sadzić na leżąco
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Witaj Krzysiu
, jeśli przeczytałbyś wszystkie moje posty to wiedziałbyś że to mój debiut z rozsadą na efekty muszę poczekać jeszcze troszkę, na razie jestem zadowolona z tego co zrobiłam , wszystkie pomidorki już rosną ,są popikowane oprócz koralików które rosną w tempie szachisty ;:30

pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Magdamsia napisała:
Pomidorów nie należy bez przyczyny ogławiać, a ogławiać należy dopiero wtedy gdy zaczynają się "zapalać" owoce i tylko wokół tych owoców i poniżej. Od ilości i jakości dolnych liści zależą nie tylko wielkość owoców , ale i ilość owoców w gronie i dlatego też nie należy się śpieszyć z usuwaniem liści z krzaka pomidora. Korzenie pomidorów znajdują się tuż pod ziemią i niecelowe jest zakopywanie butelek w postaci lejków, a podlewać należy całą powierzchnię ziemi, bo mimo że korzenie pomidorów płytko się ukorzeniają, to jednak na bardzo dużej powierzchni. Sadząc pomidory w rozstawie 40-60- na 40-60 należy w chwili zawiązywania się pierwszych owoców podlewać całą powierzchnię ziemi przeznaczoną na pomidory , a nie podlewać punktowo.
Zgadzam się z opinią Mateusza.pomidory zawsze się porządnie ogławia i odpowiedni prowadzi, pod każdy z krzaków ja mam zamiar zakopać butelki plastikowe po napojach z odciętym dnem - i za pomocą takiego lejka podlewać dokładnie tam gdzie trzeba;)
Pomidorów nie należy bez przyczyny ogławiać, a ogławiać należy dopiero wtedy gdy zaczynają się "zapalać" owoce i tylko wokół tych owoców i poniżej. Od ilości i jakości dolnych liści zależą nie tylko wielkość owoców , ale i ilość owoców w gronie i dlatego też nie należy się śpieszyć z usuwaniem liści z krzaka pomidora. Korzenie pomidorów znajdują się tuż pod ziemią i niecelowe jest zakopywanie butelek w postaci lejków, a podlewać należy całą powierzchnię ziemi, bo mimo że korzenie pomidorów płytko się ukorzeniają, to jednak na bardzo dużej powierzchni. Sadząc pomidory w rozstawie 40-60- na 40-60 należy w chwili zawiązywania się pierwszych owoców podlewać całą powierzchnię ziemi przeznaczoną na pomidory , a nie podlewać punktowo.
- elik_49
- 1000p
Tadeusz ty tu chyba jesteś ekspertem w tej dziedzinie w związku z tym mam do Ciebie pytanie, z jakiego powodu opada kwiat na pomidorach, miałam ten problem w poprzednich latach i dotyczy to zazwyczaj pierwszych tych najniższych partii, czasami dziwnie wygląda krzak kiedy zawiązki są dopiero nieco wyżej .
-
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
A gdzie szukać twojego tematu?elik_49 pisze:Witaj Krzysiu, jeśli przeczytałbyś wszystkie moje posty to wiedziałbyś że to mój debiut z rozsadą na efekty muszę poczekać jeszcze troszkę, na razie jestem zadowolona z tego co zrobiłam , wszystkie pomidorki już rosną ,są popikowane oprócz koralików które rosną w tempie szachisty ;:30
- elik_49
- 1000p
Na którymś z wątków pomidorowych
, ale jeśli ją chcesz uzyskać odemnie już to z ogromną chęcią czynię. Pomidorki pikuje się do do pojedyńczych doniczek, kiedy wykształcą się dobrze liście właściwe bo te pierwsze to liscienie
bo wtedy jest już na tyle wytworzony system korzeniowy że możesz śmiało pikować, mi takich informacji udzielono i Ci ją przekazuje ;:25

-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13