Zagłuszy dynie i tyle w temacie...ja jeszcze pod gołym niebem obok kiwano arbuzy hodowałem,ale nic specjalnego z tego nie wyszłomarcin18211 pisze:Dzisiaj zamówiłem nasiona kiwanoChcę po prostu spróbować owoców. Ciekawy będzie eksperyment. Mam zamiar posadzić go w miejscu gdzie kupę lat był składowany obornik kurzy
W ten sposób uniknę nawożenia
Obok kiwano dodam jeszcze dynie
Ogórek kolczasty - kiwano
- vinetou80
- 200p

- Od: 7 lut 2013, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek kolczasty - kiwano
LEGENDS NEVER DIE
-
marcin18211
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 26 gru 2013, o 12:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czyli będę musiał znaleźć inne miejsce. Dużo osobą nie udaje się wyhodować owoców więc zastanawiam się czy dynia nie będzie lepsza niż niepewne kiwano. Może posadzę to i to, ale dalej od siebie:) Nasiona wkońcu będę miał 
-
gregorogrodnik
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 11 mar 2014, o 16:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,a ja kupilem nasiona kiwano na allegro jakies tydzien temu.Posadzilem w ziemi w doniczce ok 0,5cm w ziemi.Nastepnie spryskalem obficie recznym spryskiwaczem i rosna nasionka.A jeszcze dalem folie z dziurkami na doniczke.Bardzo szybko rosnie i ukorzenia sie obficie Zamierzam posadzic je w lecie na dzialce pod folia.Jeszcze czekam az wykielkuje mi jablko budyniowe.Mam w domu avokado oraz mango.
- vinetou80
- 200p

Do marcin18211 niema problemu z wyhodowaniem tych ogórków na wiosnę tylko trzeba jak zwykłę chronić od nocnych przymrozków,potem jak się rozhulają to rosną jak szalone i owocó mają mnóstwo...
Do gregorogrodnik jak ci wyjdą egzoty to podziel się opinią w temacie rośliny wyhodowane z nasion owoców egzotycznych bo tak czy inaczej admin to zrobi za Ciebie
...z egzotami nie jest już tak łatwo jak z ogórkami,dużo zależy od świeżości nasion 
Do gregorogrodnik jak ci wyjdą egzoty to podziel się opinią w temacie rośliny wyhodowane z nasion owoców egzotycznych bo tak czy inaczej admin to zrobi za Ciebie
LEGENDS NEVER DIE
czy widzieliście gdzieś w sklepach nasiona kiwano? Bo ja szukam i nie mogę znaleźć, a w tym roku chciałbym spróbować z tymi roślinami.
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja kupowałem nasiona kiwano w Auchan.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Wolusia
- 1000p

- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Mnie się w poprzednim roku kiwano nie udało...Nie wiem, czy to wina nasion, czy moich błędów, a może przechwałek M, bo wszystkim opowiadał, co ja wysiałam 
- persymona
- 200p

- Od: 7 mar 2012, o 15:12
Ja również kiedyś kupiłam kiwano i wydało owoce, które według mnie jak i mojej całej rodziny nie było ani trochę smaczne, owoce rozdawałam po znajomych bo ich tyle było i nikt nie był zadowolony ze smaku. Część przetrzymałam aż zrobią się żółte na oknach i też nie były smaczne. Więcej go nie posieje tym bardziej, że zajęło masę miejsca.
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Mój mały raj- ogród Magdy
-
Drako

- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Niezrażony ubiegłoroczną porażką w uprawie kiwano posiałem niedawno 5 sztuk. Tegoroczna strategia zakłada regularne nawożenie od czasu przyjęcia się sadzonek oraz latanie z konewką gdy się tylko da. W końcu musi się udać, a ciekawość ciekawością. 
Re: Dyniowate, czyli coś więcej niż tylko hobby
Wyszlo Ci kiwano?Ja dwa razy sialam i kicha, a ze nie opisalam doniczek, w jednej cos tam ale co? jeśli masz kiwano jakie toto ma liscie?moje "cos" ma listki jak ogorki...
-
Drako

- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Nasiona moczyłem chyba ze 2-3 dni w wodzie zmieniając ją. Poza tym dyniowate lubią ciepło. Liście ubiegłorocznych kiwano były ogórkowe i bardzo włochate. Pędy również.
Ha liście ogórkowate ale nie włochate...ale tez jeszcze są małe. A kiwano rosnie w gruncie, doniczce, szklarni? W ogole nie wiem co to:) po prostu eksperyment:).
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Liścienie i liście ma ogórkowate, natomiast liścienie bardziej delikatne i miękkie
Cała roślina jest mocno "owłosiona". Roślina megaekspansywna, pędy dochodzą do 5m. Tworzą zwarty busz. Grzebanie przy nim gołymi rękami jest nie na miejscu.
Można się dosłownie pokaleczyć, jeśli ktoś ma delikatniejsze dłonie. To moje obserwacje. Uprawiałem w tamtym roku w gruncie. Roślinki wysadzałem 4 maja. Rosły pod chmurką. Nie polecam uprawy kiwano w szklarni, bo po prostu jest wiele innych warzywek, które warto posadzić w szklarni zamiast kiwano..
A oto zdjęcie kiwano. (Z góry przepraszam za jakość
)

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
A u mnie piękne kiwano urosły w szklarni, w gruncie mi nie wyrósł...

- vinetou80
- 200p

Dziwne bo u mnie jak już po ogórkach dawno było to kolczasty szalał ,tylko nie dojrzał,musiałem zerwać i żeby poleżało w domu z 3-4tygodnie,dopiero dojrzało i było żółte to cuś z afryki 
LEGENDS NEVER DIE